Zápisník

pana Cuketky

Velké kavárny bez rezervace?

Doubleshot včera ohlásil, že ve svých kavárnách Místo a Můj šálek kávy ruší rezervace na víkend. Část hostů je (alespoň podle komentářů) nadšená a část se naopak tomuto kroku diví.

Má to samozřejmě svoje pro a proti. Bez rezervací je v obsazenosti kavárny méně hluchých míst, kdy na své hosty čekají prázdné stoly s rezervační cedulkou (plus případy opožděných/zrušených rezervací). Pro náhodné příchozí, kteří se chtějí zastavit jen "na jedno", taky vrůstá šance, že se na krátkou návštěvu vmáčknou.

U živých a rušných podniků, kde je vysoká obrátka hostů, mi tohle dává smysl a podle mě to i atmosféře podniků prospěje.

Problém je jen s návštěvami, kdy se na volné místo v podniku potřebujete spolehnout (ochodní schůzka, větší návštěva např. na snídani s rodinou). Tam už ten komfort bez rezervace bude chybět. A problémy můžou nastat i hosty, kteří se budou v podniku při čekání na místo nevhodně hromadit, nebo se budou o volné stoly hlásit nějak nevybíravě. Tohle ale vnímám jen jako drobné problémy, které dokáže obsluha snadno zkorigovat, a na které si hosté snadno zvyknou.

Jsem docela zvědavý, jak to bude v obou podnicích fungovat a jestli se to nějak na zážitku v podniku projeví.

Typický český host je totiž hodně konzervativní a moc se mu bojovat o místo nechce. Natož třeba čekat ve frontě, jak je to zvykem ve spoustě jiných zemí (český podnik s pravidelnou frontou si snad ani nevybavím).

Jak to máte vy? Raději si počkáte a zabojujete? Nebo chcete raději pokaždé jistotu a rezervaci?

3. březen 2016 12:03:21 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Videorecept – Koprovka!

8. červenec 2016 10:07:42 - Komerční sdělení - Sdílet na Facebooku

Burger z umělého masa měl včera premiéru v New Yorku

O umělém mase od firmy Impossible Foods už jsem tady psal. Pět let výzkumu, 80 miliónů dolarů, GMO kvasinky s krevním barvivem a tajemná rostlinná fašírka se už konečně dostává na veřejnost.

Včerejší prezentaci nového burgeru vedl David Chang, který ho bude zároveň nabízet ve své nové restauraci Nishi.

Reakce na vege burger byly vesměs pozitivní ale semtam i s gustem negativní. U podobného typu produktu totiž strašně záleží, jaké je nastavené očekávání a s čím se vlastně umělé maso porovnává.

Pokud s dosavadními pokusy o vege burgery, tak tam bude asi Impossible Burger o fous napřed. Pokud s klasickým hovězím, tak tam logicky pozadu. Z fotek, reakcí a komentářů zatím usuzuji, že takový burger může při nejlepším projít jako náhrady levných fastfoodových burgerů s velmi tenkým plátkem masa a výrazným dochucením okolo.

Ambiciózní představení produktu měla na jaře i konkurence z Beyond Meat. Jejich Beyond Burger je sice postavený na klasické technologii extrudovaného hráškového proteinu, první a většinou pozitivní reakce se ale nijak zásadně neliší od těch na Impossible Burger.

Trh i investoři zatím podobným produktům hodně fandí, tak uvidíme, jak to půjde s reálnými prodeji a přijetím u veřejnosti. Při příští cestě do US určitě podrobně otestuju a dám vědět! :)

27. červenec 2016 11:07:05 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Café Buddha Balbínova

Nespokojená návštěva.

26. červenec 2016 00:07:00 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Posklizňová technologie ovoce a zeleniny v kostce

OK. Uznávám, velmi okrajové. Ale pokud byste náááhodou někdy potřebovali zjistit něco o sklizni a posklizňové technologii ovoce a zeleniny, tak tohle je výtečný zdroj.

I když se tím třeba vůbec nezabýváte, tak je to minimálně pěkné nahlédnutí do moderního zpracování ovoce a zeleniny, které uvidíte v obchodech.

Kolují okolo toho děsné fámy a celkově má tzv. "supermarketová" zelenina děsnou pověst. Ve reálu je to ale dost promakané.

Je něco jiného utrhnout si rajče ze zahrádky a posvátně k němu čuchat. A něco jiného je sklidit takových rajčat 100 tun a nepodělat to. No nic... :))

19. červenec 2016 19:07:58 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Videorecept – Pečená paprika s řepou

Moje nejoblíbenější úprava papriky a můj nový objev, zlatá řepa, hezky pospolu. Na obyčejnou zeleninu je to možná až moc pracné, ale vězte, že to stojí za to. S výhodou se dá připravit větší množství i dýl předem.

Pojďte na to lenory – plná verze receptu! :)

18. červenec 2016 21:07:30 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Farmářské trhy na Kulaťáku

Dnes ukízková zlatá řepa ze Zeleniny Syrovín, mangold a žluté mrkve z Jambozu, chléb z Praktiky a můj nejnovější objev – kytice od Gardenisty. Naprostá nádhera!

Na Kulaťáku jsou co 14 dní a příležitostně se objevují i na Náplavce a kytice vyjde v rozmezí 250 až 350 Kč.

16. červenec 2016 14:07:40 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku
Načíst další