Zápisník

pana Cuketky

Je prodej cascary legální?

Ok, tohle je trošku haluz! Po několika letech propagace a prodeje cascary ve světě výběrové kávy se ukazuje, že její prodej nemusí být až tak úplně legální.

Problémy s prodejem zatím nastaly v Dánsku a v UK, kde úřady cascaru v prodeji již několikrát zabavily. Mrkněte na video Jamese Hoffmanna, kde vše vysvětluje.

Podle všeho to vypadá, že cascara jako produkt nespadá pod kávu a pokud ji chcete uvést na trh, budete si ji muset zaregistrovat jako nový typ potraviny.

Jaká je situace v Česku jsem zatím nezjišťoval, proces registrace ale v některých zemích už prý probíhá. Problém bude pravděpodobně v chybějících ukazatelích kvality a zdravotní nezávadnosti.

Tradičně se při zpracování a dovozu sleduje kvalita a nezávadnost samotné kávy a slupky na tom ovšem můžou být dost jinak. Jedná se hlavně o rezidua pesticidů, mykotoxiny, salmonelu a nečistoty, které se logicky u slupek mohou projevovat jinak (při běžném zpracování se kávové pecky slupek zbavují).

Počítám, že dovozci zatím ke cascaře přistupovali stejně jako ke kávě a sledovali klíčové parametry tak jako tak. Úřady v tom ale zřejmě postupují opatrněji a chtějí pro spotřebitele vytvořit jistotu a standard. Pokud jste narazili na nějaké info o situaci v ČR, určitě mi dejte vědět.

Aktualizace (11. dubna 2017):
Podrobnější vysvětlení situace na blogu United Baristas

25. březen 2017 16:03:31 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

První jarní bylinka? Medvědí česnek!

3. únor 2016 19:02:35 - Komerční sdělení - Sdílet na Facebooku

Jak chutná jídlo z prášku?

První delší čtení k mému speciálu Budoucnost jídla. Ochuntal jsem dvě různé stravy z prášku od českých výrobců a probral jsem i základní východiska současné tekuté stravy.

24. duben 2017 13:04:40 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Budoucnost jídla je tady!

Právě spouštím nový obsahový speciál, na který jsem se už strašně dlouho těšil. Jmenuje se Budoucnost jídla a připravuji ho pro vás už od podzimu.

Než pořádně začneme, určitě si přečtěte úvodník, ve kterém nastiňuju všechna příští témata. Kromě archivu starších článků mám pak pro vás i tři zbrusu nové - ochutnávka stravy v prášku, příběh kosmo skleníku a k nášup kuřecího ze zkumavky.

Doufám, že vás to bude bavit stejně jako mě! O úžasnou úvodní ilustraci se postarala Kateřina Kynclová.

20. duben 2017 19:04:42 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

První pokus o cronuty v Praze

Nová pekárna Oh Deer Bakery začala nabízet sladké pečivo odvozené od známých cronutů. Mrkněte na mé první dojmy a ochutnávku.

16. duben 2017 13:04:28 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Kantýna

Spokojená návštěva.

15. duben 2017 16:04:21 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku

Oh Deer Bakery

Mrkněte se na fotky a přečtěte si moje první dojmy!

14. duben 2017 00:04:00 - Trvalý odkaz - Sdílet na Facebooku
Načíst další