Bábovka že od babičky už nebudete chtít

Píšete vy…
Bábovka

Je to tak. Po objevu Plachuttova receptu na císařskou bábovku (Kaisergugelhupf) ztratil babiččin recept lesk a svoji rodinu přistihuji v pravidelných intervalech při pečení téhle verze klasického moučníku. Co je na Plachuttově bábovce tak úžasného? Je totiž extrémně nabitá dobrými věcmi – kupou másla, horou vajec, čokoládou… Výsledek je kalorická bomba, která stojí za chvíli patlání v kuchyni.

Nalákáno? Když jsem to zvládla já, musí uspět úplně každý. Pro pekaře na mé úrovně přidávám k postupu polopatické poznámky, snad tím pokročilejší neotrávím.

Nejdřív seznam surovin
  • na vymazání formy máslo a plátečky mandlí (cca 50 g, prodává je třeba Marks&Spencer, ale dají se vynechat, jsou převážně na ozdobu, kdyžtak místo nich formu vysypte moukou)
  • 80 g čokolády, nahrubo nasekané (dávám mléčnou)
  • 80 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
  • 300 g hladké mouky
  • 8 g prášku do pečiva
  • 300 g másla (vyndejte si pár hodin předem, ať změkne)
  • 300 g moučkového cukru (+ trocha na posypání výsledku)
  • kůra z poloviny (bio)citronu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 6 vajec (taky je vyndejte s předstihem, ať mají před šleháním pokojovou teplotu)
Postup

Kaisergugelhupf vyžaduje lehkou logistiku alias tři mísy, v nichž se mísí, šlehají a vzájemně přisypávají suroviny. Největší mísu (chce to nějakou nadstandardní, jinak budete přetékat) si připravte na máslovou směs, na šlehání vajec a smísení mouky, ořechů a čokolády stačí menší nádoby. Vše totiž nakonec skončí v másle.

  1. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte mandlemi. Pak ji šoupněte někam do chladu, ať plátky mandlí drží na svém místě.
  2. Čokoládu a ořechy nasekejte nahrubo. Mouku smíchejte s práškem na pečení a přidejte čokoládu i ořechy. Prokvedlejte (na obrázku před:).
Bábovka

3. Máslo smíchejte s moučkovým cukrem, citronovou kůrou, vanilkovým cukrem a solí a promixujte do krémova (v téhle chvíli začíná kuchyni vonět). Chce to mít máslo opravdu měkké, jinak vám směs zlomí metlu (nebo máme chcípácký mixér).

Na obrázku můžete vidět, že jsem velikost mísy nepodcenila, jde o mísu odstředivky na salát. :)

Bábovka

4. Teď už zbývá jen třetí miska, ve které ušleháte vajíčka (opravdu pokojové teploty, jinak se vám po přidání k máslu vše lehce zdrcne).

Bábovka

Vejce před a po. :)

Bábovka

Vysypaná forma (mandle zrovna u Markse neměli) s krásně viditelnými dírami, kde jsem odflákla nátěr másla. :)

Bábovka

5. Do velké máslové mísy postupně lijte vajíčka a šlehejte, aby se dobře zapracovala do směsi.

6. Přichází na řadu moučnou-oříškovo-čokoládová mísa, kterou vyklopíte do máselno-vajíčkové misky a pěkně vařečkou promícháte.

Bábovka

V téhle fázi je důležité nenechat se vyděsit hustotou výsledného těsta. Fakt má vypadat takhle, kdy se z vařečky ani neodlepí.

Bábovka

7. Instalace těsta do formy tak rozhodně neprobíhá litím, ale kydáním těsta. Moc se s tím nepatlejte, ono si to v troubě sedne.

8. Bábovku pečte při 160 stupních. Plachutta udává dobu 55 minut, naší troubě to vždy trvalo o cca čtvrt hodiny déle. Chce to pravidelně zapichovat špejli a kontrolovat její vlhkost.

9. Ještě teplé dílo opatrně vyklopte z formy ideálně na drátěnou podložku, aby se vám bábovka nezapařila odspoda, nechte ji vychladnout a pak poprašte cukrem.

Dobrou chuť! Vsadím se, že u jednoho kousku nezůstanete, ani když dopečete hluboko v noci. :)

P. S. Hodně zajímavě vypadá i bábovka ozkoušená na blogu Chez Lucie. Chystám se porovnat ji se svojí favoritkou. :)

Reklama

Komentáře

Rekla bych, ze tahle bude taky „och“ a „ach“ a bude tezke rict, ktera je lepsi… Spis to bude tak, ze Comtesa je pro milovniky „cernych“ a Kaisergugelhupf pro milovniky „bilych“ (s rasismem to nema nic spolecneho – info zde: http://luciedvorakova.blogspot.com/…eninovy.html ) O vikendu mizim na vylet, ale tuhle urcite vyzkousim co nejdrive.

Plátkované mandle mají i v Albertu. Bábovka je už v troubě. Mám dojem, že nezůstane pouze u jednoho kousku, i když bude dopečena pozdě v noci :-))).

Ty platky mandli na vysypani formy misto mouky mne matou. Kdyz se to pece 55 minut i vic, tak se prece ty mandle uplne spali docerna, ne? Nebo jak se ty mandlove platky chovaji?

kulida: Mně se nikdy nespálily, dokonce ani dohněda nebyly, naopak tu bábovku pěkně dozdobí. Asi jsou chráněné, jak zajedou trochu do povrchu těsta :)

Plátky se nespálí, a já to tam měl dokonce o chlup míň než 55 minut

Bábovku zkusím – recept vypadá lákavě. Jako RenataE kupuju plátkové mandle v Kauflandu, mají balení 80g a nevím přesně, kolik stojí, nějak okolo 14 Kč. Jeden čas stálo i půlku, koupila jsem si zásobu a vydržela v pořádku, nežlukla.

Chm, nevypadá to zle, ale já guglhupf peču zásadně podle receptu z jiné vídeňské instituce, a to KuK Hofzuckerbaecker Demel. Bez ořechů, s hořkou čokoládou 70%, jinak ostatní suroviny celkem podobné, bez citronu. A vanilkový cukr teda nikdynikdynikdy, jedině kvalitní vanilková esence (je o hodně aromatičtější), osobně preferuji madagaskarskou z http://www.vanilla.com. (Jasně že je to snobárna, ale ona ta vanilka fakt neuvěřitelně provoní celou bábovku, kuchyni i dům.)

Nic proti Plachuttovi, je to instituce, ale v případě sladkého pečení je pro mě Demel přece jen větší autoritou a na jeho receptu nemám důvod cokoli měnit, nebo jej měnit za jiný. Což, vím, po mně ani nikdo nechce.

Zkusil jsem a je opravdu vyborna. I kdyz potom musely nasledovat prasky na zaludek a zaludecni caj.
Zena me poucila, ze 300g mouckoveho cukru mame normalne tak na rok. A asi podobne je to i s maslem a vejci.
Je to halt cisarska babovka a cisar asi na kalorie nekouka. Takze uff ale byla sakra dobra.

No, tedy…to je fakt bábovka sváteční! A nic pro žlučníkáře, co? ;-)
Škoda, že už není u Šárky na webu bábovková soutěž, myslím, že bys Míšo uspěla. Určitě ji vyzkouším, ideální recept pro listopadové sychravé počasí.

10. pěkné, pěkné. Osobně bych teda nikdynikdynikdy vanilkovou esenci. Je to stejný blaf, jako vanilkový, respektive vanilinový cukr. Ale dnes už se dá v obchodech sehnat i kvalitní cukr s pravou vanilkou a není problém si ho vyrobit doma, což myslím spousta čtenářů i činí.
Jo, to vanilkový extrakt, to je jiné kafe! Vozím si ho z Anglie, případně vyrábím tak jako podmácku. :-)
Ten, co mají u Spencera mne až tak nenadchnul.
Ale taky si občas pletu esenci s extraktem.

14. Vanilkový extrakt mají u Robertsona, taky jsem si ho vozila z Anglie, pak jsem se u Robertsonů na něj zeptala a za čtrnáct dnů už ho měli v sortimentu.

no, myslim ze nezalezi na tom, zda tomu budeme rikat esence, extrakt nebo trest, protoze stejne je hlavne ohlidat, jakeho je puvodu. Mam tu krasne srovnani americkeho EXTRAKTU madloveho a poslkeho chemickeho.. az na slozeni vypadaji stejne:-)

To ano, ale zrovna http://www.vanilla.com prodává přírodní extrakt. ;-)
Myslím, že šlo právě o ten rozdíl, mezi ethyvanilinovým aroma a příchutí a kouzlem pravé vanilky. ;-)
Prostě…výsledek je, že recept na bábovku je parádní a musím ho prubnout. :-)

Fuj, takovýho cukru a čokolády. Fuj, fuj! Jak to někdo může jíst. Mimochodem, zejtra budu dělat dýňový koláč. Není to tak sladký a je díky kardamomu děsně fajn.

Nedavno jsem zakoupila zasobu lusku na http://www.vanilkove-lusky.cz, vygooglila nejake navody a pokusila se vyrobit extrakt vlastni. Dokonce jsem zkusila 2 ruzne postupy, abych zjistila, ktery bude mit lepsi vysledek. Uvidime, k cemu to dozraje, ale musim rict, ze uz po 2 dnech to oboji vonelo lepe nez ten, ktery kupuju v Marks a Spencer. K Robertsonovi jsem zatim bohuzel nemela tu cest zavitat a nikde jinde jsem prirodni extrakt prodavat nevidela. Je to skoda, pritom na trhu jsou tu podle me i daleko vetsi zbytecnosti :)

Pivli, to je zajimavy postup, priste vyzkousim i tento.
S komunikaci ze strany obchodu jsem byla take vice nez spokojena. Pro zajimavost – ptala jsem se jich prave na vanilkovy extrakt, pry by ho v nabidce radi meli, ale zatim stale shaneji dodavatele dostatecne kvalitniho produktu.

Pardón, že jsem se sekla s tou esencí… samozřejmě jsem myslela extrakt, ale to bylo z kontextu evidentní, že.

Recept zde:

Mramorová bábovka dle Hofzuckerbäcker Demel, Wien

55 g kvalitní hořké čokolády (70%)
260 g hladké mouky 00
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky soli (nebo o trochu méně)
125ml mléka pokojové teploty
2 lžičky přírodního vanilkového extraktu
250g másla pokojové teploty
160g moučkového cukru
6 velkých nebo 7 středních vajec pokojové teploty, oddělit žloutky od bílků
150g cukru krupice

POSTUP:

  1. Bábovkovou formu vymažte máslem a vysypte krupicí nebo strouhankou.
  2. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a za občasného zamíchání nechte chladnout.
  3. V menší míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
  4. Ve velké míse třete máslo s moučkovým cukrem do lehkého krému. Postupně zašlehejte žloutky a vanilkový extrakt.
  5. V další velké míse šlehejte bílky; postupně přidávejte krupicový cukr, dokud sníh není lesklý a nezačne tvořit ohebné špičky.
  6. Čtvrtinu bílků vmíchejte do máslového krému. Přidejte polovinu mouky, pak polovinu mléka; opakujte. Nakonec opatrně vmíchejte zbylý sníh z bílků.
  7. Odeberte cca ¼ těsta a vmíchejte čokoládu.
  8. Těsto přemístěte do formy (světlé – tmavé – světlé; pěkného mramorování docílíte spirálovitým kroužením jídelního nože v těstě).
  9. Pečte při 180°C po dobu 60–70 minut. Po vyjmutí z trouby nechte stát ve formě asi 15 minut, poté vyklopte a nechte vychladnout.
  10. Před podáváním pocukrujte.

23. : ;-)
No, to je tedy další „hustý“ recept. No, myslím, že za dlouhých zimních večerů mám co zkoušet. Paráda!

Míšo geniální! Celá rodina byla nadšená a bábovka je samozřejmě fuč. :) Děkuju moc!

Tak jsem se dnes chtěl na Twitteru pochlubit bábovkou. Akorát jsme to nějak nevychytali s mandlemi na povrchu, nepodařilo se ji vyklopit a teď vypadá jako Drážďany po náletu. Na chuti to samozřejmě nic nezměnilo, je výborná, jako modelka ale moc neposlouží.

Jak se to má přesně dělat s těmi mandlemi ve formě?

Byla strrrrrrrrašně dobrá, ale čokoláda mi klesla až na dno (nemám momentálně bábovkovou formu, takže jsem pekla v kulaté dortové). Nedala by se v něčem obalit, aby tak nepadala? Nebo že bych ji nemíchala rovnou do směsi, ale zapracovala dovnitř (kousek pod povrch) prostřednictvím párátka po nalití těsta do formy? Byla to tabulková čokoláda rozlámaná na jednotlivé kostičky, které jsem ještě dala napůl.

Nemusí být ani zapracovaná, pokud nalijete hladné těsto do formy, tak nasypané kostičky čokolády do něj jen lehce zaplují.

Marku, a bylo těch mandlí dost, aby pokryly povrch bábovky? Nebo nepřipekly se nějak? Vyklapovali jste zatepla? To je divný:/

Jano, já čokoládu (mléčná Milka) lámu na kostičky a ty na půl a pak ještě na půl, takže dávám čtvrtky čtverečků a nepropadává mi to, protože je těsto husté. Chm.

Tak Cuketka mi zaplnil dve soboty :-D. Poslal mi odkaz na Plachuttovu babovku, a kdyz jsem si cetl diskuzi, tak jsem dnes udelal podle Demela. U nas vyhrala ta Plachuttova, orechy a citron ji daly takovy „smrnc“. Demelova byla vyborna, ale takova „normalni“, jake si bezne peceme doma.Samozdrejme M&S, nemel vanilkovy extrakt (jiz 14 dni nebyl), jeste ze znama mela…

… nadpis zní vtipně, ale není pravdivý. Bábovky, koláče, moučníky a dorty jsou vždy jen a pouze nejlepší od babičky !!!

Pekla jsem ji skoro dvě hodiny, ale za to může naše bez mála stoletá trouba :-)
Musím potvrdit, je mnohem lepší, než od babičky, opravdový LUXUS!

Já pekla včera,ale teda na mě je mooooc mastná…nevím jestli někde vznikla chyba, ale v mém podání mě nenadchla :-)

Nedá mi to

Mandle na plátky mají běžně i v lidlu, na šumavě MS nemáme a používáme je na mazance a vánočky :)

Tak som ju skusila. Dala som len 150g cukru a itak je sladka az az :). Do 300g by som asi naozaj nesla. Chutovo dobra, oriesky su v tom skvele. Nabuduce vsak itak zamiesam aj kakaovu hmotu z tretiny cesta a bude to dokonale :).

↪ 37 Tereza: Jo a 80g mliecnej cokolady by bola tak jedna stvrtinka dielika na porciu, takze kludne pridat :)

Bábovku jsem zkusila 3× a vždycky byla vynikající, měla úspěch. Dnes jsem se striktně držela receptu a vysypala formu mandlemi – jako, že to bude lepší.
Jenže se mi bábovka přichytila na stěny a místo pěkné hroudičky (jako bývala vždycky vysypaná moukou) mám trhanec :/. Takže příště opět s moukou.

Ahoj, recept zajímavej, ale bábovka je jak když nacucaná tukem, příště dám másla jen polovinu. Přikryla jsem ji na noc utěrkou a mám ji komplet promaštěnou…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)