Koření/bylinky do moučníků RSS

Štítky: , , ,

25 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj, zajímalo by mě, jaké koření nebo bylinky používáte do moučníků, hlavně při pečení sladkého pečiva (myšleno buchet, koláčů apod.). Ráda peču, ale za ta léta už mi všechno připadá trochu banální. Ráda bych recepty nějak zajímavě provoněla, nebo jim dodala šmrnc chutí nějakého ne úplně typického koření. Tak piště kdokoli jakoukoli inspiraci. Budu moc ráda :)

  2. badyan, levandule, tymian kvitky.citronova kura, chilli, pepr, fleur de sel nahoru na krupnuti a z nekoreni dynovy olej na vanilkovou zmrzku..

  3. Tady v Anglii se hodně používá mletý zázvor. Jejich perník je ginger bread. Také existují ginger snaps a ginger nuts sušenky. Některé dost pálí!
    Muškátový oříšek (judiciously, tj s mírou!) do rýžového nákypu, atp.

  4. skořice, anýz, badyán, pepř, levandulové kvítky, stévie, máta, meduňka, šalvěj a lipový květ (z toho tedy myšleno odvar – na bonbony)

  5. kardamom a hřebíček…

  6. Ještě na téma Zázvor: zde je běžně k mání kandovaný. Kombinace pálivého a sladkého mě sedí, zejména, když jsou kostky ještě s temným čokoládovým pláštíkem.
    Ale, při bližším čtení drobného písma vyjde najevo, že je to nyní z Číny. Já vím, co dnes není z Číny? Ale u potravin moje tolerance končí a tak na crystallised ginger dnes pouze sladce a pálivě vzpomínám.

  7. 6. Pane J., ale zrovna v tomto případě? Vždyť Čína je spolu s Indií domovinou zázvoru, takže je ten zázvor vlastně nejpůvodnější jak jen může být :)

  8. Kromě těch už uvedených nové koření, překvapivě se hodí do moučníků.

  9. Také bílý pepř nebo rozmarýna.

  10. A s čokoládou výborně pasuje též chilli :-)

  11. Co fenyklová semínka – na benátském kukuřičném pečivu jménem Pinza je to skvělé.

  12. A šafrán! Co by byl saffron cake bez šafránu?

  13. A co vanilka? Co by bylo cokoliv vanilkového bez vanilky :)

    6: kandovaný zázvor je úžasná věc.

  14. Kandovaný zázvor si vyrábím sama. Ale snažím se ne moc často, protože je silně návykový… ;-)

  15. když jsme u té vanilky- používáte tu klasickou, nebo sháníte nějakou speciálně luxusní ?? :)

  16. co myslite presne „klasickou“ a co tou luxusni?

  17. 14.:Také si vyrábím kandovaný zázvor. Jako vedlejší produkt pak zůstává skvělý zázvorový sirup.

  18. no myslím klasický kupovaný vanilkový lusk, co se prodává v té ampulce v každém supermarketu, nebo jestli sháníte někde nějakou speciální vanilku, třeba z jiné oblasti.. :)
    Chtěla bych si vanilku zkusit vypěstovat, ale zatím jsem nesehnala semínka :-/

  19. 18: Semínek je v každém lusku vanilky velmi mnoho.
    Ale (velké ale!): Je to orchidej a jako taková bude vyžadovat náročné podmínky růstu, v Čechách nejméně asi vyhřívaný skleník, s kontrolou vlhkosti vzduchu. Pokud jsem rychle nahlédl, množí se řízky (cuttings). Také opylování je specializovaná záležitost.
    Takže: mnoho zdaru.

  20. O tom opylování vím.. květ je otevřený na méně než 24 hodin, takže buď to stihnem, nebo máme smůlu :-D Právě proto se ptám, jestli nekupujete nějaký jiný druh vanilky, abych popřípadě zkusila oba.. uvidíme.. Člověk je tvor hravý :))

  21. Není to zrovna koření, ale inspirace možná: http://www.omnomicon.com/rainbowcake ;o)

  22. Na moučníky a dezerty používám už nějaký čas příjemnou směs na pečení od Antonína (viz: http://www.koreni.cz/detail.php?…). Příjemně provoní vše sladké.

  23. Druhy vanilky dle Wikipedie:
    „There are currently three major cultivars of vanilla grown globally, all derived from a species originally found in Mesoamerica, including parts of modern day Mexico. The various subspecies are Vanilla planifolia (syn. V. fragrans), grown on Madagascar, Réunion and other tropical areas along the Indian Ocean; V. tahitensis, grown in the South Pacific; and V. pompona, found in the West Indies, Central and South America. The majority of the world's vanilla is the V. planifolia variety, more commonly known as "Madagascar-Bourbon“ vanilla, which is produced in a small region of Madagascar and in Indonesia."
    Takže pro pěstitelské pokusy by možná bylo dobré sehant kromě madagaskarské i tu tahitskou.
    V kuchyni používám buď výtažek z přírodní vanilky (byl k dostání v Marks a Spencer, teď nějak není), případně vanilkovou pastu (Meinl Vídeň), celé lusky spíše výjimečně.

  24. O vanilce něco zde:
    http://www.scuk.cz/…ove-luskycz/#…
    Pokoušela jsem se pěstovat ji i doma, ale po dvou letech bohužel zašla.

  25. nebo si nechat poslat litrovy flakonek na adresu nejakeho zapadnejsiho znameho, me takhle vezl litr muj mily strycek z USA:-) pekne si to prelevam do male flasticky a doufam, ze vydrzi do pristi navstevy(vyrabet si esenci doma sama me jeste nenapadlo, ale treba..). je to o dost vyhodnejsi nez jednotlive mrnave flasticky, ktere se tu daji dostat v MS.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.