Hmoždíř RSS

Štítky: ,

26 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Mé srdce zatoužilo po hmoždíři. Poradíte? Klasický mosazný, mramorový, onyxový, bambusový – jde mi z toho hlava kolem. :)

  2. Používáme klasickou třecí misku z laboratorních potřeb a na mletí většího mmožství koření klasický mlýnek na mák.

  3. Mosaz je chemicky nestálá, takže reaguje s kyselostí a solemi, a může ovlivňovat chuť potravin. Na druhou stranu je to asi jediný materiál, ze kterého se dělá opravdový hmoždíř (tlouk), kterým jde všechno rozmlátit na hulváta.
    Mramorový hmoždíř má spíše blíže ke třecí misce, dle mého je lepší na koření a bylinky, i čerstvé. Dobře se čistí, když je nejhůř, stačí hrubý smirkový papír. Nevýhoda je, že mramor je nasákavý, takže tuky už z něj nedostanete a většinu chutí a vůní na dlouho taky ne.
    Onyxové znám pouze hodiny na stole pana továrníka, které poskočily, když do něj udeřil pěstí.
    Bambusový jsem viděl používat pouze na čerstvé bylinky, jinak neznám.
    Používám kovový (nějaká slitina, asi bronz) a mramorový – ten nejvíce.

  4. ja mam doma mramorový a jsem s nim velmi spokojený. Jedině si dejte pozor aby byl ten tlouk(palicka?) dostatecne velký. Kamarad si koupil nedavno jeden hmozdir s tloukem tak malym, ze se s nim neda skoro nic udělat

  5. Také mám kovový a jsem s ním velice spokojená, musím se přiznat, že hmoždím skoro každý den :-)

  6. 2. Taky používám klasickou laboratorní třecí misku:) Starodávný mosazný hmoždíř máme jen na parádu – je to hrozný randál a efekt malý – většinou se netrefim;)
    Ale máti má ještě malý mosazný hmoždířek (průměr tak 5 cm) a ten je moc fajn na kulatá koření – v třecí misce mi utíkaj před tloučkem.

  7. Po babičce mám hmoždíř mosazný, ale je spíš na ozdobu.
    Jinak používám dvě třecí misky (velkou a malou) s tloučkem, tu lékárnickou, na drcení tablet a tak podobně.
    3.: Setapouch?! Sobý hnusec?!

  8. 2, 6: Taky používám klasickou laboratorní třecí misku, tak dobrých 20 let. Tloučky mám dva – jeden velký, těžký a druhý menší, lehčí na dodrcení.

  9. Já používám obyčejnou laboratorní třecí misku, ale poslední tři roky si koření namačkám nejprve na vločkovači. Pak je v kombinaci s třecí miskou úplně na jemný prášek. Toto je fotka vločkovače, ale vyplatí se, když ho člověk využije hlavně na vločky, nicméně je taky určený na koření, ale je dost drahý a mít ho jen na koření je asi dost luxus :-))

    http://www.pristrojeprozdravi.cz/…ac-campo.jpg

  10. Děkuji za odpovědi. :) Ta laboratorní třecí miska mě vůbec napadla. Poradí si třeba i s badyánem?

  11. Poradí.

  12. Kameninový, od přítele keramika. Miska nese jméno mé paní, na tlouku je mé křestní jméno…

  13. my mame taky laboratorni a pak jeste dalsi ikey. nepouzivame vetsinou ani jeden, koreni melu na elektrickem tchibo mlynku na kavu (tu je do nej skoda davat). a http://www.cuketka.cz/?… tohle me strasne zaujalo, chichi.

  14. 12: TO musí být radost, vzít ho do ruky a pustit se do díla …

  15. Mam tenhle hmozdir z Ikey: http://www.ikea.com/…cts/10100419
    Neni spany, ale prijde mi, ze by bylo lepsi, kdyz by miska byla uvnitr hrubsi a kdyz by byl trousku brouseny i tloucek (ten je uplne hladky). Takhle mi prijde, ze se v nem pracuje dost pomalu.

    Casem bych si chtela poridit japonsky ‚hmozdir‘ suribachi. Jde o keramickou misku s drevenym tlouckem. Ta miska je vevnitr pekne strukturovana, tak se s ni pracuje lepe a rychleji. http://www.justhungry.com/…ribachi2.jpg
    Je to takova treci miska, akorat byva o dost vetsi :)

  16. Já si chci už hodně dlouho koupit taky klasickou lékárenskou třecí misku, u mě je to ovšem i trochu fetiš a zároveň profesionální deformace:-)) No Ježíšek by mohl přinést! :-) Pokud do ní půjdete, pak jedině s drsným povrchem a i tlouček by měl být drsný, pak s tím jde všechno roztlouct krásně, neklouže to. A vyberte si určitě oboje co největší! Jinak docela slušný výběr i jiného zdravotně-lékárenského vybavení mají v Brně v centru v drogérce na Jánské (teda aspoň doufám, že je to ta ulice:-)).

  17. Olu: na Orlí. ;-)

  18. aida: No mně bylo hned jasné, že to zase spletu! Po dvou letech jsem si konečně zapamatovala, která z těch ulic dolů od Svoboďáku je Kobližná, třeba už se naučím rozeznávat Jánskou a Orlí (nevím proč mi všechny připadají stejné!:-)) Díky za upozornění.

  19. 15: souhlasim, tenhle ekonomicky hmozdir z Ikei je fajn, pracuje se s nim rychle a funguje lip, nez vsechny laboratorni. Z tech maji ingredience obcas tendenci vyskakovat.

  20. 20. no já nevím, asi to neumím, ale teď jsem s tím zkusila uhmoždit koření na perník, a trvalo dost dlouho, navíc to neumím na požadovanou jemnost, takže jsem to nakonec přesypala do elektrickeho tchiba.. máti lékařka říkala, že musíme vyhrabat tu třecí misku, že tohle je nanic. máme bílou verzi, třeba je jiná…

  21. Moc tomu nerozumím – co je špatného na klasické mosazném homždíři? (Pokud se teda bavíme o suchém koření, a ne třeba o bazalce na pesto.) Má čtyřletá dcera v něm, zcela sama, na vánoce bez problému natloukla koření do cukroví a vánočky – třeba anýz. Teda měla ho na zemni a tlouk zvedala oběma rukama :)

  22. obda – randál;) – do tenkostěnné bytovky zcela nepřijatelný

  23. Podle me je nelepsi zulovy hmozdir.. mam ho ted doma a oproti mosaznemu/medenemu je to nebe a dudy. S keramickym jsem vzdycky meli problemy kvuli krehkosti.. Hmozdir co ted mam konecne dokaze nejen vsechno rozmlatit, ale i utrit, je bezvadny, nemecky a bohuzel nevim znacku :)

  24. Já si nakonec pořídila tu lékárnickou třecí misku, zatím jsem v ní tloukla jen pepř a chili, ale dá se krásně kontrolovat hrubost/jemnost – na steaky jsem pepř jen lehce nadrtila, do polévky prakticky rozemlela zcela bez problémů. A teď jsem (kupodivu v jednom velkém elektru v HK – asi Electroworld, nejsem si jista) objevila 3 velikosti třecích misek od Tescomy, cenově vycházely o něco levněji jak ty laboratorní a v té velké už by se dala připravit veliká dávka pesta:-) tlouček i miska byly zdrsněné, rozhodně nevypadala nějak aušušově.

  25. Nevím jestli to není trošku mimo téma, ale dokáží ty vaše hmoždíře nahmoždit třeba kmín nebo koriandr (úplně na prášek)? Mám ten velký černý z Ikey a tohle mi opravdu nejde. Leda že bych hmoždil mnohem, mnohem dýl, než hmoždím.

  26. Já mám taky ten žulový, je hodně podobný tomu, co ve svých starších pořadech používal Jamie Oliver. Dostala jsem ho před lety od manžela jako dárek, takže značku už si bohužel také nepamatuji, ale na prášek rozmlátí opravdu všechno – koriandr tam drtím poměrně pravidelně a bez problémů. Jediná možná nevýhoda je fakt, je je opravdu hodně těžký – mě stojí stabilně na lince, protože pořád ho od někud tahat už mě nebavilo, byla to takové menší domácí posilovna.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.