Forma na bábovku RSS

Štítky: , ,

41 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. V současnosi vlastním jen formu IKEA typu 2v1 na dort i bábovku, ale výsledný tvar bábovky je vždycky něco jako věnec. Hrozně se mi líbí klasické tvary bábovek, které jsou ale dostání většinou jako keramické, měděné atd. Máte s těmito materiály dobré zkušenosti? V čem pečete bábovku a kde jste to koupili?

  2. ↪ 1 EliskaSvestkova: Peču v keramické formě a spokojenost největší, důkaz v článku tu: http://www.cuketka.cz/?… :) Je to klasika, to nemůže být špatné :)

  3. Já se přidám s dotazem : jak se peče v silikonové formě? Sama mám takovou tu plechovou, s jinou zkušenosti nemám. Kdybych měla více místa, pořídím si taky keramickou.

  4. Pavli, já mám silikonovou formu ne na bábovku, kulatou koláčovou. Občas ji používám, protože tam, kde má tato forma trvalý pobyt, žádnou jinou nemám, ale nadšená z ní nejsem. Koláče z ní mají takovou jinou chuť. Nechci říci pachuť, ale mým chuťovým buňkám to není příjemné. Řekla bych, že u bábovky to bude totéž.

    Až přijde čas, koupím si bábovovou formu – katedrálu. Pokud mě do té doby nenapadne jiný rozmar. :) http://www.arde.cz/…my-na-peceni – katedrála je vyfocená zde úplně dole.

  5. Pecu v keramicke a jsem naprosto spokojena. Nejak mam babovku spojenou s babickovskymi moucniky. Takze i kdyz treba muffiny pecu v silikonu (a taky spokojenost, funguje bez problemu), babovka by mi ze silikonove formy tak nechutnala :o)

  6. 3: Já jsem naopak, na rozdíl od Jany, se svou jedinou silikonovou formou (taky koláčovou) nadmíru spokojená – je to jediná forma, ve které se mi v naší plynové Moře nic nespálí.

  7. Jana : tyhle formičky jsem zahlédla před Vánocemi, ale zdají se mi dost drahé.

  8. Já jsem jednou podlehla přemlouvání prodavačky a koupila silikonovou a byla to hrůza… jednak divná pachuť, druhak se bábovka spálila v cuku letu a ještě se vzdula a vypadala jako sloní můž…

    Od té doby teflonovou…

  9. Mám tu samou Ikea (věnec) jako Vy, pak klasickou plechovou, teflonovou a i keramickou. Nejlíp se mi peče v té keramické, mívá nejpravidelnější díry:) Vysvětluju si to tím, že ten tenký plech hodně rychle rozpálí vrstu těsta hned za ním a to teplo se nestíhá rozvádět do studeného středu bábovky, čímž vzniknou nepravidelnosti pnutí a bublání:) Možná je to vysvětlení úplná ptákovina, nicméně fakt bábovka z keramiky má rovnoměrnější strukturu, to jsem prostě domácími pokusy prověřila:)

  10. A silikonová forma na muffiny je tedy dobrá, Nordy?

  11. ↪ 10 Pavli: Ja jsem s ni spokojena (muffiny jdou pekne vyndat a nepripecou se, ani kdyz vylezou z te prohlubne a roztecou se trochu kolem (u kovove formy jsem to kolem vzdycky zapomnela vymazat a pak jsem je nemohla vydolovat)).

    Ale ono bude asi dost zalezet na znacce. Ja mam tu svoji z Anglie (a znacku si samozrejme nepamatuju). Ale predloni jsem si koupila v nejakem zachvatu silikonovou kolacovou formu od Tescomy a tu jsem (presne kvuli divne pachuti) vyhodila.

  12. Tak právě Tescomu jsem si chtěla pořídit :-( Pokusím se tedy se poohlídnout v zahraničí. Mohl by mi někdo doporučit nějaký eshop?

  13. Já mám klasická kamna s troubou a zkusila jsem tři druhy forem – keramickou, plechovou a smaltovanou. Plechová byla hrůza, tu už bych si nikdy nekoupila a u mě jasně vyhrává keramika – mám ručně dělanou a posmaltovaný plech. http://nd03.jxs.cz/…27854_o2.jpg Výborně se mi v nich peče – při jednom pečení není v bábovkách rozdíl , výborně se mi vyklepávají. Ohromně se mi ale líbí měděné formy a pak tato posmaltovaná litina http://www.smalt.eu/…a02b_600.jpg protože je hodně drahá – nemá s ní někdo nějakou zkušenost?

  14. 13. v podobné jsem pekla velikonočního beránka )recept jako na bábovku, nidky předtím jsem ho nedělala) – na první pokus nádhera, ani se mu neulomil čumák nebo uši (a to je o dost vypiplanější než ti malí beránci keramičtí), doporučuju. http://www.smalt.eu/cz/eshop/p4/18/ tenhle, akorát asi o hodně starší, půjčený.
    naopak nikdy mi nevyjde bábovka v keramické – vždycky je uprostřed nedopečená a navrchu už hotová )už jsme zkusil ai méně/více těsta, tak nevím. nejsem až takový milovník bábovek, ale přeci jen – nakonec, už brzy budu mít měděnou.

  15. Já peču poslední dobou hlavně ve skleněné a žádný problém jsem nezaznamenala. Stejné zkušenosti mám ale i s keramikou a plechem.

  16. na bábovku jsme měli co pamatuji skleněnou formu ze Simax, než ji rozflákala sestra, pekla se v ní bábovka výtečně

  17. ad smalt.eu-bábovka – je pěkně drahá.Mám úplně stejnou,ale takřka stoletou,je po mé prababičce z Plzeňska.Zub času na ní zahlodal,ale peče se v ní parádně.Takže musím jen doporučit,staré se dají koupit v různých starožitnictvích,o­kolo 300,–Kč.

  18. Peču v keramických formách, hlavně v té, co jsem vyhrála v bábovkové soutěži u Šárky – Dolce Vity. Je skvěle glazovaná, krásně peče a bábovka vyklouzne sama. Mám ještě jednu starší, ale tam je problém s vyklápěním.
    Slikon…brrrrr. Jednou jsem si koupila formu na muffiny, jednak to bylo odporně lesklé, mělo to divnou pachuť a vadilo mi, jak se to celé divně klepe (jinak proti silikonu, hlavně v medicíně nic nemám). Navíc to byla ta vadná řada, kterou Tescoma stahovala. Takže forma letěla do koše a never more. Mám teď na muffiny formu teflonovou, používám ještě pečící papírové košíčky a je to skvělé.

  19. http://pivli.webovastranka.cz/…P1070173.JPG

  20. Peču ve veliké keramické z vetešnictví a ve smaltované litině po babičce. Obě pečou skvěle. Muffiny v silikonu od Tescomy, naprostá spokojenost.

  21. My máme silikonovou bábovkovou – firmu nevím, ale koupena v Kika. A hlavně je to taková „líná forma“. Bábovky totiž pečeme hlavně proto, že jsou rychlé a k ušetření času jaksi nepatří vymazávání a vysypávání formy :)
    (ale nikdy si nekupujde silikonovou chlebíčkovou formu, chcete-li, aby váš chlebíček měl hranatý tvar :)

  22. Po babičce – http://www.navary.cz/?… – nezklamala jeste nikdy. Jen zada delsi cas predehrati trouby.

  23. Máme doma starou skleněnou formu a peče se v ní skvěle.

  24. Měla jsem od mládí jednu hliníkovou s teflonem z DDR, bez problémů jsem ji používala skoro 30 let…pak se už moc ošoupala. Následující dvě Tescomy letěly po půl roce, loupaly se. Jiná značka zas měla moc úzký „komín“, tak bývala uprostřed nedopečená. Skleněnou jsem nesehnala, tu bych si ještě koupila, ale obyčejné keramické hnědé moc nevěřím, měli jsme takové podobné formy, ty nešly moc vyklápět. A silná forma chce pomalejší delší teplo…to ad různé poznatky výše. Na elektriku a plyn může být plechová, slabší.
    Nyní mám jednu novou, s šedým teflonem, tak uvidíme. A slíbenou jednu starší smaltovanou, ta je myslím tak na trojnásobnou dávku…

  25. ↪ 24 vilemina: jo, ta tescoma se loupe, jako vsechno od te uzasne znacky, ma to nejaky hacek. a hacek te me keramicke (hnede, nezdobene) je asi ten uzounky komin ů je nedopecena presne u nej, takze to asi bude tim, keramicka na chate u znamych byla uplne v pohode a darilo se v ní. vyklapet mi slo vyborne z obou..

  26. Tescomu fakt nebrat, i když třeba forma na muffiny ze stejného materiálu se zatím drží a neloupe. Určitě bych doporučovala nějakou starší keramickou, jen se po ní musí nějakou dobu pídit.

  27. Vyborne formy se take daji sehnat u pana Kalfuse – http://www.hrncirstvi.cz/
    Osobne je prodava na spouste trhu, ale to je treba si pockat na jaro.

  28. Já mám silikonové formy i na muffiny i na bábovky a hrozně si je chválím, vždycky krásně vyklopeno, žádná pachuť, nic takového. Dokonce v té silikonovce na bábovku peču občas i chleba :-) Starou kovou formu bávoku-věnec už téměř nepoužívám.
    Jo, ty formy jsem koupila zde, jako i další spoustu kuchyňských serepetiček:
    http://obchod.urybicky.cz/…my-a-plechy/

  29. Bábovku mám úplně obyč.formu neznačkovou z kuchyňských potřeb za cca 250Kč, potažená zevnitř teflonem-vymazávám, vysypávám a vyklouzne to vždycky nádherně! A nově před týdnem zakoupená v Lidlu za vtipných 99Kč silikonová forma ve tvaru růže a i když jsem dle doporučení před prvním použitím nevymazala (zásadně nečtu návody), vyklopila se zcela hladce, takže naprostá spokojenost. Pro nákup keramických doporučuje web mamincinyrecepty.cz (který pravidelně sjíždím právě kvůli bábovkám) svobodného hrnčíře Mejlu.

  30. ↪ 27 Lucianka: musím potvrdit,mám od něj už několik forem,skvěle pečou a skvěle se vyklápí.Po dohodě možnost odběru přímo v dílně.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.