V bio kvalitě RSS

Štítky: , ,

43 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ráda bych si ujasnila, co to vlastně je, ta slavná bio kvalita.

    Babička (blahé paměti) chovala na chalupě různá zvířata. Kozy a ovce bývaly přes noc v chlívku a přes den se pásly – ovce v ohradě, kozy uvázané na řetězu. Slepice, kachny a husy byly v noci v kurníku nebo v chlívku a přes den volně chodily po prostorné zahradě.

    Když babička zabila a upekla husu, jedli jsme husu v bio kvalitě?

  2. Jana:

    uf jani :) husu v bio kvalitě jste samozřejmě nejedli. jedli jste výtečnou domácí husu.

    označení bio je přesně specifikováno zákonem. není to žádná černá magie jen ochranná známka, pro jejíž udělení jsou dány exaktní podmínky.

    co konkrétně vám není jasné?

  3. Není mi jasné, zda naše maso bylo stejně „zdravé“ nebo zda to bio je ještě lepší. :)

    A nebo jinak: Máte souseda, který chová drůbež na zahradě, a rovněž máte poblíž bio farmu, o které zaručeně víte, že úzkostlivě dodržuje stejná pravidla. Od koho si koupíte slepici (předpokládejme, že cena nehraje roli)?

  4. Jana:

    bio značka neurčuje „zdravost“, kde jste na tohle zase přišla? co se týče kvality, takto od stolu není možno se rozhodnout. nikdo vám netlačí, že bio je lepší a zdravější (pokud ano, kecá). bio vám pouze zaručuje určitý způsob produkce toť vše.

    na druhou otázku nemám odpověď. majitel biofarmy není můj soused? :))) samozřejmě bych se nerozhodoval podle cedulí, ale podle ceny a kvality masa. hodně by rozhodovalo to jak dobře oba producenty poznám a komu důvěřuji více.

    nechápu proč se spousta lidí cítí proudukcí ekologických výrobků „dotčená“. pokud máte vlastní domácí zdroje za menší peníze, kterým důvěřujete – buďte jedině rádi!!!

  5. Omlouvám se, pokud jsem zněla dotčeně. To nebyl můj úmysl. Já sice bio programově nekupuji, ale to, že jiní ano, mi nepůsobí žádné problémy. :) Jen jsem před 2 dny mluvila s takovou módní paničkou, která nevynechá žádný módní trend a pro všechny, kteří nejsou tak „in“ jako ona, má jen pohrdání. Včetně těch, kteří si maso kupují od venkovských příbuzných.

    Ještě k tomu zdraví: Bio kuře asi bude zdravější než nějaká přizdechlá chudinka, kterou krmili penicilínem, ne?

  6. Penicilinem? Krmili? Tak možná v SSSR…Vliv na chuť je zřejmá (obvykle), ale u obsahu nutričních látek nejsou jednoznačné závěry.
    I když je mi filosofie ekologického zemědělství blízká a ráda ji podporuju, výraz „nejlépe v bio kvalitě“ mi leze na nervy, stejně jako „přidáme olej, samozřejmě extra virgin“, i když jde o buchty nebo friťák!:-)

  7. 6. Není to tak dávno, co byla veškerá zvířena, která šla na náš stůl doslova překrmena antibiotiky a anaboliky. Možná mimo krůt, protože ty jsou na všechnu chemii háklivé. Také – pokud si dobře vzpomínám, bývalo dříve dosti obtížné sehnat v obchodě krůtí maso.