1. I když sám doma nemám televizi, přesto jsem naprosto podlehl přitroublým reality show z prostředí vaření a restaurací.

    Prozatím jsem odkoukal všechny sezóny následujícíh TV shows:

    Hell's Kitchen

    Gordon Ramsay mučí skupinu aspirujících kuchtíků v ostrém provozu televizní restaurace

    http://www.fox.com/hellskitchen/

    Kitchen Nightmares

    Opět G.R. tentokrát jako spásný anděl krachujících restaurací v US a UK. měla by to být povinná četba pro všechny české restauratéry.

    http://www.fox.com/…nnightmares/

    Top Chef

    Obdoba HK s méně bulvárním nádechem. Skupina mladých kuchařů bojuje proti sobe v eliminačních soutěžích. Jen jende se může získat titul Top Chef! ;)

    http://www.bravotv.com/Top_Chef

    No Reservations

    Naprosto dokonalý Anthony Bourdain na cestách necestách po celém světe. Šílený cestopis plný jídla a jejo typicky přiožralých keců… skoro pokaždé umírám smíchy ;)))

    http://www.travelchannel.com/…ony_Bourdain

    Jak se k nim dostat online a zadarmo? je to jednoduché – stačí vám k tomu obyčejné servery jako je např. youtube.com nebo sidereel.com, kde jsou skoro všechny epizody ze všech sezón k dispozici k online koukání…

    Kdo hledá, najde ;)

  2. Kuchyňské noční můry Gordona Ramseyho jsou i mým oblíbeným seriálem. Sem tam se mi je podaří chytit na TV Paprika :)

    Hodně mě na stejné TV stanici inspiruje pořad Vaření s Kylie Kwong… Australanka s čínskými kořeny, vaří svá oblíbená jídla…
    Na Youtube jsem se zatím po jejím pořadu nerozhlížela, takže odkaz na video bohužel v tuhle chvíli nepřídám :)

  3. jé! :) pár videjek s ní vyjede, většinou samostatné receptíky:

    http://youtube.com/results?…

    sympaťačka! ;))

  4. Nechci tady vypadat jako nějaký televizní maniak, ale fakt je, že za dlouhých zimních večerů, nechávám jako takovou pestrou obrázkovou kulisu běžet mnou zmiňovanou TV Paprika a sem tam se nechám přitáhnout k některé ze sérií.
    Mezi mé oblíbence patří dvojice maďarů, kteří by se, troufám si odhadovat, panu Cuketkovi také velmi líbili. Döme a Koci. Mladí lidé tak kolem 25 let, ona blond dredařka on obrýlený krátkovlasý intelektuál, vaří v ulítle pomalované kuchyni a pořad se jmenuje Gastropuč.
    Společně vaří absolutně běžná maďarská jídla, většinou dva až tři chody. Ovšem půvab celého pořadu spočívá v slečnině kuchyňskému a kuchařskému antitalentu a nemotornosti a v rozhovorech, které spolu ti dva vedou. Pořad měl zřejmě úspěch i v Maďarsku, protože už produkce vymyslela zpestření a oba protagonisty přesunula do kuchyně čínského šéfkuchaře, který je učí vařit známé čínské pokrmy. Úžasný je ovšem v tomto případě dabing, který se snažil vystihnout kuchařovu snahu mluvit maďarsky. V češtině to dabér pojal tak, že dal své češtině lehce přízvuk tak, jak by asi mluvil číňan česky a dialogy proložil častými ááno. Mně to velmi připomíná to, co slyšíme ve vietnamských tržnicích. Musím říct, že to pořadu dalo úplně nový rozměr. :))
    http://tvpaprika.hu/…k/gasztropuc

  5. jé modroočko a zrovna ti dva frikulíni mi lezli děsně na nervy!!! :)) (měl jsem tv papriku kdysi asi na 3 měsíce, a čuměl jsem na to nonstop)

    ale né, vážně, s odstupem to beru jako srandu, fajný odlehčený formát, který báječný svět vaření zpřístupní dalším a dalším !!! :)

    navíc! kdbych před kameru vlezl jám, vypadlo by to lautr stejnak, ne-li hůřejc :)

  6. Hm, tyhle dva moc nemusím, ale beru, že jsou svým způsobem zábavní. Co mne ale vytáčí je ten příšerný dabing na Paprice. Většinu komentářů i dialogů čte Mahdal a já už pak nevím, jestli mi nabízí prášek na praní, sirup na pálení žáhy nebo jestli náhodou nevaří Nicolas Cage na TV Paprika špagety ala Coppola. Je to škoda, protože některé pořady mají fakt dobré.
    Mám ráda Nigellu, pro Jamieho mám slabost už od dob, kdy tady ještě známý nebyl, občas se podívám na Dvě dámy při těle a minulý víkend mne pobavil Bourdain v Mexiku, jak si (ne) pochutnával na leguánovi.
    G. Ramsaye nemusím, je to na mne moc hrubé, byť je to show…

  7. Pivli, tak Nigella je bez debat dáma, která má můj obdiv :) Pro mě je zosobnění inteligentní sexy ženské, která se nebojí vychutnávat si jídlo a život vůbec. A ještě se s námi o ta svá potěšení dělí. Kdybych měla Kurz vaření s Modroočkou určitě bych moc ráda vyzařovala takové pozitivní vibrace jako Nigella nebo Dvě dámy při těle :)
    Jednou jsem chytla v TV dokument o těch dvou dámách… Jedna z nich už nežije, a tom pořadu ta druhá na kamarádku vzpomínala a stal se z toho vlastně takový medailonek o životě této zesnulé dámy…

    No a pro Jamieho mám asi stejnou slabost jako ty… :) Mám jeho knihy, pořady na DVD, sleduji všechny nové série, se kterými příjde. Jak dal příležiost mladým lidem vyučit se kuchařskému umění a vařit v jeho restauraci, jak rozjel revoluci v britském školním stravování, jak využívá ve svém vaření výpěstky ze své zahrádky… Mám ho prostě ráda. Když jsem byla v Londýně, táhla jsem uchozeného, unaveného přítele přes celé město, jen abych mohla okny nakouknout do Fifteenu a představovat si, že tam jdu na večeři :))

  8. Jo já z těch dvou taky málem vylítla z kůže…navíc ten dabing i humor mi přišel naprosto příšernej :D Já si pořád říkala kdo na to může koukat :D ;) (nic vezlém…, jen to není moje parketa…)
    Nigella je prima…nechápu, jak se může těma jejíma kalorickejma bombama takhle cpát :D Vždycky mě na konci fascinuje ta radost z jídla… ta opravdová chuť s jakou to všechno spořádá :D
    No a pak tuším býval Floyd (?) zajímavá byla jeho Indie… Nebo ten vysmátej černoch…nevzpomínám si na jméno…ten je taky „brutus“ – čistej optimismus a nefalšovaná radost z vaření…nic umělého.. – což už mi Jamie se vzrůstající slávou trochu přišel…ale to se dá pochopit, vzhledme k tempu jaké si zvolil…Prima byl jeho seriál o cestě do Itálie – jako by se trochu vracel ke svým kořenům ;)

  9. Co se týká gastronomie, tak jsem letos sledoval HK i KN s Ramseyem a nevím, jestli je to dobré nebo ne. Přeci jen, televizní show a reálný proovz restaurace jsou dost rozdílné věci. Stačí si vzít stížnosti na kvalitu obsluhy v Ramseyově pražské Maze…

    Fakt nevím, na jednu stranu člověk objevuje nová jídla, zvedá si standard, očekávání, ale v praxi pak strašně trpí tím, co potkává v českých restauracích.

    Lepší je potom koukat na Heroes nebo How I met your mother

  10. stepanek:

    tak zrovna ty Kitchen Nightmares jsou takovým příjemným ujištěním, že strašné kulinární zážitky jsou nezávislé na národnosti :)))

  11. 6: Pivli, já moc ráda koukám na Ramsaye. Lituju ty chudáky v Hells Kitchen. Zrovna nedávno jsem měla podobného šéfa, tedy ne tak hrozného a sprostého, ale byl cizinec a muselo se mu odpovídat „yes, chef !“ a občas si taky pěkně zařval.Tohle plus dělat pětkrát týdně šestnáctky jsem nevydržela moc dlouho.
    Jinak Jamie je super, Ainsley taky, jen mi přijde až moc vysmátý, Nigella v pohodě, Anthony je king!

  12. Floyd je jasná jednička, vo tom žádná!! Dvě dámy při těle taky gut, zejména jejich používání rostlin a bylin z evropských luk. A Gastropuč jako propagace vaření pro lenochy moc dobrej pořad :-)

  13. ↪ 8 Blanule: …ten vysmátej černoch…nevzpomínám si na jméno…ten je taky „brutus“ – čistej optimismus a nefalšovaná radost z vaření…nic umělého..

    Neví někdo, jak se jmenuje? Už jsem se na to někde ptal, ale hlava to neudržela. Děkuji.

  14. ↪ 13 jark: Ainsley Harriot?

  15. ↪ 14 Jednorožec: Jo, jo, jo…děkuji. Už si to někam zapíšu, když to v hlavě nevydrží. :-)
    Děkuji.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.