Luxusní čokoláda? RSS

Štítky: , ,

64 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. docela bloumám…

    kam chodíte nakupovat kvalitní čokoládu?

    jde mi hlavně o čokoládu jako základní surovinu, tj. ne pralnkové šopy a značky zaměřené na výrobu ochucených a mléčných čokošek. to jest single origin, pro cukrařinu a s vysokým pdílem kakaové hmoty :)

  2. Kupuju většinou v Makru – na vaření se mi osvědčila Belgian, na přímou spotřebu Lindt a spol. nebo fairtradovky. Pod 70% kakaa klesnu jen výjimečně. Ani chroustání kakaových bobů mi není cizí…

  3. Kdekoliv, kde mají gradaci 85+ A pokud se dobře poamatuju, biočokošky jsou o něco plnější v chuti – jsou jak v tescu, tak v rozličných biobchodech.

  4. hmm…kdyz uz jsme u toho … co zorganizovat nekdy na podzim nejakou degustaci jednodruhovych horkych (bez hacku) cokolad? mel bych na vyber asi cca 6 zemi, vetsina i v bio kvalite, od 40–80% kakaa … cukyno co ty na to?

  5. 2-czech: když tu budu, tak jsem určitě pro. Máte je v pražírně na prodej? Chystám se k vám někdy pro kafe a tohle by mě lákalo taky.

  6. TOHLE vypadá zajímavě:
    http://www.novinky.cz/…utnavku.html

  7. Na Biodožínkách v Nenačovicích jsem si koupila od Lifefood 80% čokoládu z nepraženého (!!!) kakaa. Slazena agáve sirupem. Výtečná chuť – opravdu kakao, zachovány flavonoidy, absence cukru. Nevím, co by mohlo být lepšího ;) Jsem konzumující reklamou :) Opravdu dobrá, doporučuji.

  8. nepažené kakao??? co to jé ??? :))

  9. Při klasické výrobě čokolády prochází kakao (později kakaový prášek) několika tepelnými procesy, více třeba zde: http://www.vscht.cz/…cokolada.pdf ; čokoláda Lifefood je údajně z nepraženého kakaa – a já jim věřím, opravdu chutná hořčeji než klasické vysokoprocentní čokolády. Pražení napomáhá uvolnění aroma kakaových bobů, však jako u kávových … Netuším, jak si Lifefood poradil při výrobě té čokolády s ostatními technologickými kroky, ve kterých je nutné kakaovou drť zahřát (konšování, temperace), zkusím jim napsat a informovat se, je to vitariánská společnost. Každopádně ta čoko je dobrá a mám dobrý pocit, že do sebe dostávám pár flavonoidů navíc ;)

  10. já mám kakaové boby doma, pražené i nepražené. obojí se nedá moc jíst ;) možná je to nějaký jejich dirty hack… čert ví, ale zajímá mě to moc :)

  11. Petina: . Slazena agáve sirupem… absence cukru. WTF? :o)

  12. jasně, agáve sirup je taky sladidlo, ale ne tak agresivní jako bílý cukr, navíc je nízkoglykemické ;) Vím, že ta témata zdravé výživy tady mnozí nemají rádi, ale ona je ta alternativa občas dobrá, bo ten cukr pro tělo fakt není žádným požehnáním ;) a ta čokoška je opravdu dobrá, tak proč ne :)

  13. Tak nad místem nákupu čokolád jsem nikdy nepřemýšlel, jsou tak nějak všude, a kvalitní výběr. Je pravda, že jak nezačíná na 80%, tak nedůvěřivě ofrňuju. Pokud jsou uvnitř kousky bobů, tak má u mě šanci. Kupodivu, bio nebio, fair nefair, skoro ty samé ceny. A spotřeba? U mě cca čtyři kvalitní tabule do měsíce.

    A na vaření ji moc nepoužíváme, takže sem tam si uloupnu od pusy třeba do chili con carne…

    Čokoláda, nebo spíše kakao, je vůbec věc, pamatuju si živě, že coby ještě malých chlapec jsem potají chodil odsypávat z krabičky „kakaa holandského typu“ hořký prášek přímo do pusy, to byla slast!

  14. petina (12): spíš bych řekl, že si tady většina s radostí dá jak tu zdravou výživu, tak tu nezdravou (-:

  15. Petina: No my tu hlavně nemáme rádi oblbování „zdravou“ výživou. Cukr je cukr je cukr a můžeme se bavit tak nanejvýš o množství na kilogram hmoty. Stejně se protočí Krebsovým cyklem jako cokoliv jinýho. :D

  16. David:

    haha :)))) „cukr je cukr“ eeeeh, teď jste myslím pěkně narazil ;) nemůžete to brát jen nako palivo jsou i další faktory – glykemický index, složení, příměsi, to vše nakonec určí, co s námi ten který cukr udělá… na 100% se můžeme bavit i o jiných faktorech než je množství na kilogram hmoty ;)

    (když říkám cukr myslím tím obecně druhy pouívaných ladidel – rafinovaný bílý řepný, nerafinovaný, třtinový, med, sirupy agave, javor etc…)

  17. No, pozor! To si pletete cukr a sladidla. Ať narvu co čokošky jakýkoliv cukr, je to defakto jedno, protože glykemický index předeším snižuje obsažený tuk. Ale jestli ten cukr někdo vymačkal z řepy, agáve, třtiny nebo třeba zeleně puntíkovaný zrzavý kočky, to už hraje minoritní roli. Cukr není zlo, zlo je přežírání se (sladkým).
    A když říkám cukr, tak míním cukr – sacharóza, glukóza, fruktóza atd. A esli mi někdo bude trvdit, že sacharóza je zlo protože je v kostičkách, a pak mi doporučí se naprat sušeným ovocem, kde je sacharózy a dalších cukrů požehnaně (a postcukrovej hlad po něm dostanu tak jako tak) tak …
    Je to vždy a jako obvykle otázka přiměřenosti. A ostatně soudím, ž nejlepším sladidlem je kus hovězího masa (hned po kusu skopovýho) :o) A teď mě omluvte, odcházím si dát gáblík do Bearrito de angel, včera tam měli epesní skopovej kebab, tak uvidíme, čím me překvapí dneska.

  18. Davide:

    nic si nepletu (eště tuplem to vysvětluji v závorce). ve stejném smyslu to nešťastné slovo použila i petina tak proto ;)

    „Ať narvu co čokošky jakýkoliv cukr, je to defakto jedno, protože glykemický index předeším snižuje obsažený tuk.“

    není to jedno

    „nejlepším sladidlem je kus hovězího masa“

    ano ;)

  19. David: nejlepsim sladidlem je kus hoveziho, hned po kusu skopovyho :)))))) LOL
    my doma radi sladime i lybiskama
    a ted k tematu: v prosinci se chystam na tuhle akcicku: http://www.chocolart.de/

  20. Osviťe mě prosím Cuketko, jaký je ten rozdíl mezi tím, když dám do čokolády sacharózu a nebo fruktózu?

  21. David:

    tak za prvé je tam nervete v čisté formě, ale jako součást sladidla, které mě nějaké složení, vlastnosti, chuť (3rozdíly), pak budete mít rozdíl v glykemickém indexu (4. rozdíl) (nejsem si jistý jak s tím hýbne vámi zmiňovaný tuk 19 vs. 68 je ale i tak dost velký rozpal)

    celkem tedy 4 ;)

  22. 20. Davide, já bych řekla, že rozdíl bude v tom, jak rychle se to člověku vrazí do špeků (fruktóza dřív:-). Na glykemický index mě neužije. Řekla jsem si, že ve svých 30+ letech se budu starat akorát o to, abych nehladověla a přesto zapla kalhoty. Teď už tak nějak vím, co a kolik si čeho dát bez ohledu na GI, zejména v případě dobré čokolády:-) Ale debata je to pěkná, spoustu věcí jsem nevěděla.

  23. Ni, cuketko, ni :o) Tuhle čtu na čokoládě o gradaci 85 % že ve 20 g je 3 g cukru a 6,8 g tuků. To je dost velká darda na to, aby to glykemický index cukru výrazně změnilo (a že to tak je potvrzují specializované weby diabetiků). Ostatně po čokošce nemívám vlčí hlad, jako po obvyklých slaďácích, což je dostatečný a další empirický důkaz.
    Čkoláda se bere jako mls, nikoliv základní potravina, obsah různých děsně zdravých nutrientů u ní tedy néjni kruciální!

    Tedy myslím, že víte to tím chci říct. Že by volba cukru měla smysl snad jedině v tom případě, kdyby se nějaký diabetik rozhodl živit čokoládou (a pak by mu fruktóza z agáve sirupu pomohla díky pomalejšímu nástupu obsahu cukru v krvi).
    A že pro normálního člověka, který si dá občas čtvereček, je úplně šumák, jaký cukr v tom je.

    Tedy, že jde o klasické marketingové oblbování, jehož důsledkem jsou perly typu: jezte naše čokolády, jsou zdravé, neobsahují cukr, ale agávový sirup. (už zbývá jen dodat – nebudete po nich vůůůůbec tloustnout :o)
    :o) Ale diskuse to je plodná, donutila mě oživit si znalosti o vlastnostech cukrů, cukrů, vrků, vrků.

  24. David:

    chěl bych vidět čísla u čokošek – stejnej tuk a různý cukry, co potom.

    já myslím že se shodujeme, jen jste víc alergický na „marketing“ „alternativních“ cukrů :) podle mě jejich zdůrazňování na obalu smysl má. nejen z důvodů „zdravosti“ :)

    nevím kde furt chodíte na ten pověstný „jen jeden ždibíček“. já když otevřu čokošku, tak už ji nezavřu, leda hend prázdnej obal do koše… :) tj. pro cuketku je to potravina vskutku základní

  25. 24. U kvalitní čokolády s obsahem kakaa nad 70% mi nedělá problém udržet se na jednom čtverečku denně. (-: A to i dlouhodobě – jo když podlehnu vábení a dám si z nerozumu nějakou mléčnou, to jí většinou sním víc a pak to ještě honem musím něčím zapít.

  26. cuketka: no, mě čokoška vydrží asi tak 2 měsíce (tabulka), a to je celkem pokrok, dřív mi vydržela tak dva roky :D

  27. U nás 2 týdny, když je venku hnusně – tak 2 dny, když je depka – 2 hodiny (nebo minuty?)

  28. Ano, pořádý kus čokolády je nejlepší po setkání s mozkomory :D
    Já tedy spíš na podzim používám Geriavit, je v tom deanol, aka prekurzor acetylcholinu a hromada vitamínů. Nejlepší je samozřejmě se řádně nabalit a tak na dve hodky odpoledne vyrazit do lesa (jenze kdo na to má čas), nebo alespoň jinak sportovat (endorfinová pecka).

  29. Nojo, děláme dlouhé procházky se psem, ale pokud leje – nejsou síly ani chuť. A Geriavit je výborná věc. jedna z mála reklamou propíraných produktů. Většinou jsou to šidítka, krom Tanakanu, Tebokanu či jiných preparátů s gingo bilobou.

  30. Já kupuji čokoládu tady http://www.fialapraha.cz/

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.