Tipy na osvědčené bezlepkové moučníky a dezertní pečivo RSS

Štítky: , , , , , ,

25 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Máte někdo osvědčené recepty na bezlepkové moučníky (dorty, buchty, záviny, koláče) a bezlepkové dezertní pečivo? Má čtyřletá neteř musí dodržovat bezlepkovou dietu a navíc jí zjistili také intoleranci laktózy, takže vznáším dotaz, zda má někdo z vás zkušenosti s přípravou sladkých a slaných dobrot s omezením lepku a kravského mléka (jogurt a zakysané výrobky prý snáší).
    Vím, že bych mohla zagooglit a určitě bych tak našla spoustu receptů, ale už jsem se kolikrát taktonapálila, že některé recepty naprosoto nefungovaly, navíc u nás brzy začnou hotovoé orgie narozeninových oslav, tudíž nechci, aby si malá na oslavách připadal ajako odstrčenec, který si bude někde v ústraní křoupat svůj popkorn.
    Takže díky všem za tipy a recepty.

  2. Leckdy stačí zaměnit v receptu mouku pšeničnou za bezlepkovou, tj. rýžovou, jáhlovou, kukuřičnou, případně pohankovou (nebo jejich kombinace). Se sojovou nemám zkušenost.. Perfektní je kukuřičná bábovka, pohankové palačinky.. Zkuste rýžovou v mrkvovém dortu z tuším předposledního dílu Itala v kuchyni, malá rozhodně strádat nebude :)

  3. Kdysi mě zaujal tento recept, osobně jsem ho tedy nezkoušela, ale Šárce plně důvěřuju: http://dolcevita.blog.cz/…osova-rozkos
    Samozřejmě pouze za předpokladu, že neteři se kokos neekluje;-)

  4. Na teze strance taky mandlovy dortik bez mouky – k narozeninam bych si ho predstavila docela dobre:)
    http://dolcevita.blog.cz/…nasi-babicky

  5. ↪ 3 olu: Ten jsem pekla nedávno, když jsme se s neteřinkou setkali u mých rodičů. Byla nadšená a mí rodiče taky, protože oba dva milují kokos. Jen se dortík krapet sypal, ale to se dá od bezlepkových moučníků očekávat. jen jsem v receptu snížila množství cukru a pomerančovou šťávu nahradila ananasovou. A bylo to super!

  6. ↪ 2 Zuzili: Určitě vyzkouším, díky za tip!

  7. ↪ 4 yannka: na ten jsem úplně zapomněla! Určitě jej brzy prubnu, protože mandle můžu v každé podobě i já :-)

  8. Vím, že na to jste se úplně neptala, ale třeba se to někomu bude hodit – mandlový dort, který prodávají v IKEA (Almondy) je také bezlepkový a je podle mě výborný. Ale je mi jasné, že vy jste chtěla něco vlastnoruční výroby. :-)

  9. – ságový pudink (z nějakého rostlinného mléka podle Vaší volby) – kuličky jsou docela efektní, dají se kolem toho vykládat různé pohádky:-) + nějaké ovoce

    • koláče/dorty z židovské kuchyně – bez mouky, ale zato z mandlí; ti, kdo mohou lepkové, jen tiše závidí.
    • rovněž židovská kuchyně – sušenky z mandlí, předchůdkyně dnešních macarons (ale jednodušší na přípravu)

    – slaný polentový koláč

    Kdyby Vás něco zaujalo, napíšu celý recept. Případně napiště mail, mohu poslat ověřené recepty, které už jsem někomu překládala a přepisovala.
    Ze slaného bych doporučila různé pomazánky – z luštěnin, semínek, jedlých kaštanů atp.

  10. ↪ 8 Ranavalo: Ano, vím, pokusy o domácí nápodobu budou probíhat :-)

  11. ↪ 9 Maroni: Bezvadné, přesně na takový příspěvek jsem čekala, vás mi poslalo samo nebe! Zaujalo mě vše, vypadá to více než skvěle (ad macarons – pořád je chci vyzkoušet, ale nějak se na ně ještě necítím :-))
    Takže mail je: Marie.Karasova@email.cz
    Ještě jednou díky moc, už teď si slintám do klávesnice :-)

  12. ↪ 1 Madla81: Stránky o knize Vařím s láskou: bez lepku, mléka, vajec, a také o přípravě pokrmů s potravinovým omezením: Recepty, články, fotografie, informace. http://www.varimslaskou.cz
    Autorku znám osobně a můžu doporučit.

  13. ↪ 12 Vanda: Díky moc, knihu rozhodně doporučím své sestře, aby měla inspiraci co a jak malé vařit.

  14. Mám bezlepkovou dietu a moc jsem si oblíbila italský dort caprese. Není v něm vůbec žádná mouka a je výborný.

  15. Maroni, napiš mi prosím svůj email, moc mě zajímají všechny Tvoje recepty. dík

  16. ↪ 14 Gurmetka: A recept by prosím nebyl?

  17. Recept na dort caprese je na netu mnohokrát. Například zde ho máš i s videem: http://www.sitalemvkuchyni.cz/…orta-caprese

  18. ↪ 17 Gurmetka: Super, díky moc!

  19. Maroni, mám zájem o Vaše recepty, napište mi prosím na můj email: jitka.zeh@seznam.cz

  20. Za sebe mohu doporučit tyto stránky: http://www.ivako.cz/…kucharka.htm vyzkoušela jsem již více receptů, hlavně na různé sladké zákusky, které jsou opravdu výborné. Jinak většinou fungují i klasické recepty, pokud v nich není použito příliš mouky (tak do 1/4 kg), kterou vyměníte za bezlepkovou (mix pohanková, rýžová, kukuřičná a sojová) nebo mleté ořechy. Některé věci z bezlepkové prostě neuděláte, protože je těsto příliš křehké (cukroví, sušenky), ale většina buchet, bublanin a bábovek se dá zvládnout. A třeba řízek z kukuřičné strouhanky je lepší, než ten klasický ;-)

  21. ↪ 20 Marlena: Díky moc, odkaz vypadá více než slibně :-)

  22. milujem amaranthové palacinky a minule som piekla amaranth. koláč s tvarohom a malinami. Recept nemám, nevážim ale pečiem tak nejak od oka,
    nabudúce ale zapíšem :)
    pri bezlepkovej múke by som bola opatrná, keďže neobsahuje lepok a má iné vlastnosti.
    Na palacinky mam francuzsky palačinkovač, úžasná to vec! :) Z amaranthovej múky sú veľmi krehké, ale zato úžasne chutia po orieškoch!! najlepšie sú len tak s maslom, trstinovým cukrom a škoricou :o)

  23. Přidám svou nadšenou troškou do mlýna… :) Povedly se mi bezlepkové muffiny – po těch borůvkových se mohly děti utlouct.
    Recept http://www.nejfit.cz/…o-fajnsmekry
    Doporučuju! :)

  24. V poslednim Apetitu je recept na bezlepkovou a bezmlecnou babovku. Zaklad je cizrna. Je opravdu vyborna, chutove po cizrne ani stopa. Kakao Van Houten ji pozvedlo na vyssi level;-) Nejdriv mi testo prislo dost ridke, i kdyz tedy psali, ze vysledek po upeceni ma byt hodne vlhka babovka, radsi jsem pridala nejake bilky navic a konzistencne to tomu neublizilo, je to pekny piskot. Priste to zkusim bez bilku navic, asi by se vysledek mohl blizit necemu a la nej cokoladovy dort z Apetitu.
    Urcite ji zkusim i z kastanu.

  25. Mně nadchla kokosová mouka, peče se z ní výborně a kdo má rád vůni kokosu, bude spokojen. Navíc tahle mouka neobsahuje škroby, je tvořena převážně vlákninou, tak je i zdravá.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.