Jídla co zahřejou RSS

Štítky: , , ,

57 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Tak! Zima je tu. Tma je tu. My sme tu. Co dál?

    Nejlépe uvařit kotlík nebo plnej hrnec jídla, které nás rozehřeje, oživí, vzpruží, zaženou rýmu, nachlazení..etc.

    Máte své tajné favority? Co u vás bublá na sporáku?

  2. nesměle vystřelím…

    – horký čerstvě nakrájený zázvor s medem a citronem (bez toho teď v podstatě neúřaduju)

    boršč

    kuře na víně (odle receptu na kokována, moj nejnovejší objev!!!)

  3. Já zázvor používám v horké podobě (akutní) i studené (preventivní) – rozmíchám ve džbánku med s citrónovou/li­metkovou šťávou a vodou, sliju do toho odvar z pořáného kusu zázvoru a nechám vychladnout.
    Jinak česnečka, kuřecí vývar, česnek ve všech možných podobách. Kromě toho bylinkové čaje (většinou směs domácích bylinek, podle toho, co se podařilo nasušit)

  4. U mě vítězí horká griotka! K sychravému počasí mi sedí vůně skořice a hřebíčku, takže různé kořeněné čaje, štrůdl,..A polévky – česnečka, bramboračka -mňam, škoda,že letos jsme nebyli na houbách:-( U nich ale naopak preferuju,pokud po skořici nevoní:-))

  5. Zázvor s medem a citronem či limetkou je jasná věc. Pak svařené víno s bylinkami a medem, medvědí mléko, hriate, medovinka -horká. Horká čokoláda se špetkou chilli.
    Z jídel jakákoliv polévka co v ní stojí lžíce. Od čočkajdy, která bude třeba zítra až po silnou hovězí či slepičí polévku, která bude až udeří mrazy a virozy. Ty druhé už pomalu klepou na vrata.

  6. No, v podstatě jakékoliv jídlo, do kterého se přidá dost chilli. :D
    A pak horký mlíko s medem a máslem, to zahřeje, A když mám chuť hodím do toho trochu kardamomu. A když se s tím chci patlat, tak to mlíko svařím s lístky černého čaje a nějakou vhodnou masalou, tzv yoghi tee.

  7. Čaj, rum, bum! – med a citron. To je asi základ. Jinak v souhlas s výše uvedenými zázvorem, česnečkou atd. Já bych jenom doplnil svařená slivovice a česnečka z nudlové polívky Yum Yum – nejlépe z kuřecí nebo pekingské kachny. Pár rozmačkaných stroužků na talíř, vysypat nudle a všechny pytlíky a zalejt vodou… Jídlo za tři minuty…

  8. Nesnášim tam ten salvarsan … eee glutamát. Furt se mi to plete … :D

  9. Včera jsem založila na boršč, v akutním případě vařím zázvorový čaj, na česnečku dojde taky, jinak na zahřátí je též dobrý je čaj s griotkou (nejsem vůbec originální:))

  10. Různé polévky (vývary, boršč, česnečka, cibulačka…), zázvorový čaj a samozřejmě svařák, grog atp. :-)

  11. 10. JJ, libovolná horká polévka dokáže zahřát opravdu festovně.

  12. jabĺčka v župane, škorica a klinčeky na všetkom a vo všetkom :-), guláš, čierny čaj s mliekom, šošovicová a fazulova polievka + prívarky, jablkový závin, šípkový čaj (zo svojich usušených šípok), horúca žemlovka s tvarohom a jablkami, horúce kakao, krupicová kaša so škoricou… :-)

  13. Šošovicová dnes byla u nás. Mňam!:-)))
    Skořice zahřívá ve všech formách, to je fakt!

  14. Když jsme u těch polévek, nemáte někdo recept na poctivou, originální, původní francouzskou cibulačku? Na netu jsem našel spousty receptů, ale ty české jsou podle mě dost otřesné a zahraniční každý jiný. Stačila by nějaký venkovský recept po babičce ;)…

  15. 14: recept tak jak ji vařím podle toho, co jsme kdysi odposlechli z rakouského rádia by vám nestačil?
    pokud ano, tak opeču spoustu cibule nakrájené na kousky s trochou najemno nakrájeného česneku, přiliju trochu vína a zaliju vývarem. případně zahustím trochou mouky rozkvedlané ve vodě a povařím. Asi by tam měla přijít spíš jíška, ale na to jsem línej. Jednoduché, ale mě to tak chutná.

  16. Takhle je to jedna z možností, nedávno jsme doma dělali tu podle J.O. – tedy anglickou cibulačku (navíc tam byl porek), asi zkusím vyjít ze stejného základu, jen bez porku a přidám to víno – do mouky se mi moc nechce, čekal jsem, jestli se tu neobjeví nějaká vnučka/vnuk co má babičku někde na jihu Francie a vaří podle receptu předávaného z generace na generaci…

    …ja vím jsme snílek, stejně by to nefungovalo ze zdejších surovin…

  17. 16: vynecháním mouky se nic špatného určitě nestane, sám jí dávám jen někdy – buď rozmíchanou ve vodě, nebo s ní popráším opečenou cibuli a nechám ji taky osmahnout.

  18. :)))

    a já zrovna dnes dělám takovou blbost – dvě zadní kuřecí čtvrtka, s půlkilem mrkve ;) můžu se potom zbláznit!

  19. To je pravda, jedině takový množství mrkve dokáže přebít tu hnusnou chuť krámskejch kuřat :D

  20. 14 – 17 Cibulačka
    Já jí dělám podle Elizabeth David. Jsem líný to přepisovat, natož překládat, tak jsem to ofotil zde (v originální angličtině):
    http://i35.tinypic.com/ixffkk.jpg

  21. 20: vynechala bych ty jajka, v polífce mi neseděj, a nahradila spoustou sýra :)

  22. No když už jsme u sýra – tak pěkně tučný rozehřátý sýr v různých podobách taky báječně zahřeje – sýrové fondue, tartiflettes… jinak se připojuji k těm jablíčkům v županu, už ten název hřeje

  23. Dnes jsem dělala květákovou, zapraženou. Zima sice není, ale na tu mlhu co je za oknem je polévka nutnost. :-)))
    Jdu se podívat do francouzské kuchařky, mám tam oblíbený recept na cibulačku. Se spoustou vína. Napíšu sem receptík.

  24. receptík na cibulajdu zde:

    http://pivli.webovastranka.cz/…4295_IMG.jpg
    Po zvětšení je to pěkně čitelné. Místo vody dávám vývar a s vínem nešetřím. :-))) Přeji doboru chuť je skvělá!!!

  25. 20. to vypadá dobře! Vajíčka nevadí, ale sýrem se určitě nemůže nic pokazit. Bude hutná a chutná! ;-)))

  26. ad 15: ještě jsem pochopitelně zapoměl na opečené plátky bagety se sýrem nahoru, nebo v případě akutní lenosti alespoň nastrouhaný sýr na každou porci polévky.

  27. jednorozec:

    diky, vypada to radne zastarale ;)))

  28. 27: Jaký pán, takový krám! :-)
    21: Půl žloudku na osobu není tak moc vajec, ale souhlasím, že sýr nebo i smetana by tam sedla. Mais, but, ale: Je-li polévka vařena coby lektvar pro chrchlající osobu, což čas od času dělám pro svou nastydlou choť, pak mlékárenské výrobky nejsou zas tak na místě.

  29. 21. To je pravda, mléko zahleňuje, stejně jako třeba pomerančový juice.
    Není vhodné ani před pěveckým výkonem. :-)))

  30. Pivli: s tím zahleňováním (nebo spíš – se zprávami o něm) se setkávám léta letoucí. Zajímalo by mě, jaký je mechanismus vzniku, zdůvodnění, nevěděla byste? Nebo někdo další z diskutujících? Dík předem.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.