Francouzská omeleta RSS

Štítky: , , ,

13 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Prvně musím upozornit, že nemluvím o palačinkách crepes.
    Na Korsice jsem v jedné restauraci jedla omeletu a od té doby už nechci jíst žádnou jinou. Jenomže nevím, jak si ji mám správně udělat. Byla taková nadýchaná s bublinama a klouzala krásně do krku, chuť ryze vaječná /kupodivu :-) / proložená chutí korsického sýru (sýr už je detail)… nevím, jak ji popsat, ale znalí věci určitě ví, o čem mluvím. Možná se to zdá jako triviální dotaz, ale já vařím už přes 20 let a nadělala jsem stovky palačinek a omelet ať už nasladko nebo naslano, přesto tuhle vykouzlit nedokážu. Sice jsem četla spoustu rad, jak vejce jen krátce promíchat a nahrnovat od krajů pánve do středu (jenže to je pak trhanec) atd., ale pořád je mi to prdlačky platný. Podrobný návod i s fotografiemi postupu snad měl vyjít v roce 2005 v Apetitu, ale odpovídající číslo časopisu zrovna nemám.
    Dokážete mi někdo poradit a polopaticky (pro blbý) vysvětlit správný postup?

  2. Omelety děláme docela často. Jsou krásně nadýchané, vláčné, žádný sušák.
    Důležité je vejce prošlehat VIDLIČKOU, nikdy metličkou. Osolit, opepřit, až se na povrchu objeví lehká pěna, je našleháno. Vejce vlijeme do pořádně vyhřáté pánve (nejlépe se silným dnem), lehce omaštěné máslem. Pečeme stále za vysoké teploty, dřevěnou měchačkou lehce prohrnujeme od středu ke krajům, nebo spíš jen tak nadhrnujeme, opravdu jen lehce, ať to nejsou míchaná vajčka! Můžeme i na chvilku přiklopit i druhou pánvičkou, omeleta se pěkně zvedne. Pečeme krátce, my máme rádi omeletu „baveuse“, kdy nejsou vejce na povrchu sražená, ale ještě lehce tekutá! tak stačí 3–4 minuty. Obecně by se neměla péct víc jak 6 minut! Ale záleží na chuti každého. Nejradši máme omeletu s houbami (nejlépe lišky), slaninou, ale nejčastěji ji děláme když zbudou opečené česnekovo-petrželkové brambory.
    V každém případě to chce kvalitní vejce!!! Ne, nějaké chcípáky z Kauflandu!

  3. ta je těžká co? ;))) (prý se na ní poznají kvality kuchaře)

    sám se taky pokouším. je ta na ní všude spouta receptů, postupů i videjek. zkoušel jsem dokonce i recept z culinary institute america a tam si bílky vyšlehají do sněhu. je to bomba ;)

    klasická je ale třeba tady na videu od pepina:

    http://video.msn.com/video.aspx?…

    rozšlehat vajíčka až nejsou vidět bílky, potom hodně pohybu – štěrkat a zároveň míchat, nechat „zatuhnout“ a přehnout vnější třetiny… (krásně se šťárá vidličkou v teflonu). hodně taky dělá pánvička. na konci ji má ale krásnou :) jak ze žurnálu!

  4. tady to samé, přehledně, v krocích:

    http://www.jacquespepin.net/…melette.html

  5. Díky oběma, ale to nebude přesně ono. Ta moje omeleta nebyla rolovaná (přehýbaná), ani napovrchu tekutá (ovšem z vrchní strany rozhodně nebyla opékaná). Přitom ohromně vláčná, žádná sušinka, jak správně poznamenává Bali. Ale ta vejce jakoby vůbec nebyla sražená, omeleta vlastně neměla takovou tu hutnou kompaktní strukturu omelety jak ji známe z české kuchyně. Byla nadýchaná jak obláček. (A když si člověk položil sousto na chuťové pohárky, udělal „Aááách…“ a „Mlask!“)
    A měla podstatně jinou barvu než ta na videu. Ve videu je barva celistvě světlá, vzniklá vlastně tím, jak se propojí ty žloutky s bílky. Omeleta na Korsice mi právě připadala, jakoby ty žloutky s bílky nebyly až tak propojené, tudíž místy byla omeleta sytě žlutá, místy světlejší. Rozhodně tedy nemohlo být vejci promícháváno v pánvi, jak je to vidět na videu, a už vůbec ne rozkvedláváno prudce vidličkou před nalitím do pánve. Dále omeleta neměla rovný povrch, ale jakoby vyskákané vaječné puchýře, respektive takové měkkoučké hrboly, uvnitř snad duté.
    Teď jak to tu popisuju, tak si říkám, jestli jsem si nakonec nevysnila něco, co ani neexistovalo :-))

    Bali, vejce nejsou problém. Dostávám je od tchýně od šťastných slepic :-)

    Tady http://www.apetitonline.cz/…omeleta.html je ten popis z Apetitu. Veskrze je to to samé, co předvádí Jacques Pépin.

  6. tak to musí být něco jiného :) zkuste pohledat, chtělo by to alespoň vyguglovat nějakou fotografii ať se máme od čeho odpíchnout.

    co třeba tohle?

    http://www.leitesculinaria.com/…melette.html

    (té francouzské ale dejte šanci. když se udělá správně, má dokonale bublinkovatou a jemnou vláčnou texturu! :)

  7. a co tohle? jen vymenit ten syr… http://www.deliaonline.com/…1014,RC.html

  8. Schnytlik: ano, ta je vizuálně hodně podobná. Trochu víc silnější, ale konzistencí to odpovídá.

    Díky všem.

  9. Schnytlik 7: Zmíněná Delia kdysi na TV doporučila jistou pánvičku na omelety. Příští den byla pánvička zcela vyprodaná a továrna musela přejít na tři směny!

    Mandarinka: Některé zážitky jsou asi neopakovatelné. Smiřte se s tím a buďte za ně ráda! Čímž vás vůbec nechci odradit od vaší pouti (from your quest) za perfektní omeletou.

  10. 1R: to se nedivím, Delia byla svého času dost populární, jak je na tom teď netuším, ale dá se podle ní vařit, všechno vysvětlí a neřve sprostá slova :))))

  11. 10, Schn: Delia – poněkud smutné konce. Její poslední show byly převážně o ohřívání věcí vyndaných z pytlíku a měly SUPERMARKET napsáno přes celou obrazovku. Není žádným tajemstvím, že má kontrakt s jistým velkým kšeftem zde v UK. Podobně tak u Jamieho Olivera; ten se ale tak příliš okatému rektálnímu alpinismu zatím vyhýbá.
    Taky se šuškalo, že Delia měla osobní problémy s alkoholem. Co je na tom pravdy, nevím. Je to asi risiko povolání? Podobně na tom byla Elizabeth David – leč podle obojích dam se dá velice úspěšně vařit a jejich knížky jsou eminently čtivé.

    Dosti drbů, i když pošmourné a mokvající ráno venku láká k prodlévání u klábosnice a vaření dalšího čaje s mlékem… :-)

  12. 1R: Ano, tato ženská je mazec.Jednou jsem s ní četl rozhovor a zpovídající jí vyčítal recept s použitím koupené předem nakrájené cibule (!).Její odpověď mě odrovnala a zároveň rozesmála: Prej, že některým ženským vadí, že sem jim při krájení cibule rozmaže makeup…

  13. Mirek:

    a má pravdu! :)

    Mandarinka:

    také držím palce v hledání ideálu… je to podle mě to největší vzrůžo. reverzní inženýrink :) hokusy pokusy :) paměťokopectví etc :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.