Co vaříte, když čekáte návštěvu-cizí i známou? RSS

Štítky: , ,

48 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Co se nejčastěji vaří u Vás doma nebo v domě Vašich rodičů a babiček, když maji dorazit přátele? Je v tom rozdíl? Servírujete i tak obyčejné jídlo jako je třeba česnečka? Sem s tím..

  2. pamatuju si živě, že babička na moravě vždycky, když jsme měli přijet, dělala králíka na smětaně s knedlíkem a meruňkový koláč. Za deset let, kdy jsme za ní jezdili ani jednou nevynechala a to i přesto, že naše obvyklá doba příjezdu byla 23.00 a později:)
    Moje mamkam, když máme přijet domů zase pravidelně obměňuje kuře s nádivkou s bramborovou kaší s kuřecím v nivovém těstíčku..:)

  3. btw: máte sbírku tzv. dostávacích receptů?..:)

  4. Když má přijít víc lidí, jejichž chutěma si nejsem jistá, tak nejraději sáhnu po raclette. Výhoda, že se dá všechno i dopředu připravit (teda až na brambory) a vůbec je to takový příjemný.

  5. Jinak mám v poslední době úchylku na různě obměňované musaky. Ale to jenom pro lidi, u kterých vím, že jim chutná lilek nebo dýně nebo cuketa.

  6. Co se „dostávacích receptů“ týče, tak mám bohužel zlozvyk je ztrácet a hrozně mě to pak mrzí, takže mi docela vyhovuje moderní doba, kdy recept dostanu do mailu a tam ho přes vyhledávání vyštrachám, když potřebuji. Občas si nějaký pošlu sama sobě, když tuším, že bych ho zase mohla ztratit.

  7. Hlavně to, co fakt umím. Nejhorší je zkoušet nový recept, když má přijít návštěva.

  8. hlavně recepty z jednoho hrnce/pekáčku/pán­ve. když se musí něco kompletovat složitě (třeba jednohubky) tak je to akorát opruz a časový stres :)

  9. Jak kdy a jak pro koho, ale s čím jsem dosud měla největší úspěch a návštěva byla zcela konsternována, tak to byl chleba pečený podle návodu pana Cuketky. (Samozřejmě nedostali jen samotný chleba.)
    A tím mě napadá,že už jsem jej hrozně dlouho nedělala, a tak se do něj hned o víkendu pustím. A vyzkouším k němu i domácí máslo podle Vlaďky. Takový malý návrat ke kořenům :-)

  10. A k tomu ještě labneh, ten je z jogurtu za chvíli hotový. Návštěva omdlí blahem. :-)))

  11. Pivli, a víš že ten labneh k tomu chlebu byl? A ještě plněný hermelín – ovšem hermelín jsem fakt sama nevyráběla :-)

  12. 8. Tohle záleží na návštěvě, spousta návštěv se v pohodě přidá a v kuchyni pomůže. Pokud jde o návštěvu jiného typu, rozhodně je to dobrá rada.

  13. 11. :-)))
    Dá se i „vyrobit“. Rozkrojit vertikálně,vydlabat vnitřek, smíchat s máslem, sekanými vlašskými ořechy a rozetřeným česnekem. Nacpat zpět, dát vychladit. Nakrájet a mlaskat!

  14. Jo, znám – tak jsem to myslela tím „plněný“. Ale nevyráběla jsem hermelín jako takový = samotný sýr.

  15. 9. Že odbíhám od tématu, ale jak se dělá domácí máslo? Tohle jsem ještě nezkoušela.

  16. Janina:
    http://bistro.florentyna.cz/…-tvoje-maslo
    klik:)

  17. 16.: Děkuji. To budu muset vyzkoušet.

  18. 14. ;-)))
    16. šlehačku, double cream i creme fraiche jsem už vytvářela, o labnehu ani nemluvě, ale na máslo jsem si zatím netroufla!

  19. to máslo je super :)

  20. 7: no jsou i návštěvy, které zbožnují, je- li na nich/s nimi experimentováno.

  21. často připravuji „mexico“ – domaci nasucho pecene tortilly, mlete maso s taco korenim, fazole na tisic zpusobu, zelenina, syr, kysana smetana a samozrejme guacamole
    dalsi oblibene spolecenske jsou masickove fondue se spoustou ruznych omacek a dresinku

  22. 7, 20: Souhlas s Nadou.
    Máme přátele, jinak bezva lidi, kde on vaří, ale má tak trochu obě ruce levé a – rád experimentuje na návštěvách. Někdy je to OK, někdy zase dost drsné.
    Navíc používá naprosto chybnou psychologii: Mám-li dobré Bio suroviny, nebo něco extra zvláštního, tak to spolustolovníkům při aperitivu jemně sdělím, aby se měli na co těšit. Accentuate the positive. Logické.

    Ale on spíš přijde celý brunátný a upachtěný z kuchyně, odkud se předtím ozývaly tajuplné zvuky a tlumené klení, aby nás uvítal a sdělil, „že právě zkouší nový recept, který minulou sobotu zahlédl v časopise v čekárně u dentisty, ale že se mu to nějak nevede, třeba si to celé nesprávně zapamatoval?“
    Arrrrgh!!

  23. ..u nas pre domacich aj pre cudzich (z toho vsetky mozne narodnosti ) leti tento receptik a kazdy si ho pyta. Ten sa uz dostal hodne daleko…
    Dakedy tie prsicka rozsekam na kocky a na kvapke oleja udusim , pridam nasekane huby a olivy, do toho stipku zazvoru a feferonku a k tomu basmati ryzu…akurat podla rady autora , nedavam co nemusim a to tie potvory vselijake chapadlate chlupate…
    http://www.hruden.ic.cz/rcp/borgia.htm

  24. u tchýně v sobotu králíka a v neděli kachnu, jinak to snad ani nejde. Já jsem zatím moc lidí na jídlo nezvala, spíš v létě na grilovačku, ale když už to musí být, tak dělám zapečený kotlety se šlehačkou, to je naprosto bezpracný a vždy se povede.MOc jistá v kramflecích si ještě nejsem, ale v nové kuchyni už to zaříná nabírat obrátky. Jinak ještě jsou super slaný štrůdly, dají se tam i zbytky a je to moc dobrý…

  25. To je zajímavý ten králík, já myslela, že to je jenom způsob deptání a trestání malých dětí…
    Vzpomínám si na kuriózni chvilku, kdy jsem pekla návštěvě kachnu na pomerančích. Až u stolu mi ale došlo, že neumím kachnu naporcovat…
    Jinak poslední dobou ujíždím na opečených švestičkách ve slanině, cpu to všem, skvělá jednohubka.

  26. Návštěvy se většinou dopředu ptám, co chtějí uvařit a hlavně co jedí a co ne. Abych předešla případným trapasům.
    Je – li to návštěva přespolní (většinou přes Kanál), vítězí houbová omáčka s domácím knedlíkem, případně svíčková. A dobrá polévka – slepičí (kuřecí, krůtí…). Také měla veliký úspěch vánoční rybí.
    A musím něco napéci, většinou sádlové koláčky nebo nějaký dobrý koláč.

  27. 26: Návštěvy se většinou dopředu ptám, co chtějí uvařit a hlavně co jedí a co ne.

    Solidní začátek!
    Dost Britů, alespoň z naší známosti a z příbuzenstva, jsou přísní vegouši. Mám osvědčený repertoár, zachovávám ledový klid, vařím.
    Ani bezlepková návštěva (bez předchozího varování) mě nevyvedla z míry. Fried rice with salmon, peas and broad beans, pokud si vzpomínám.

  28. U nas se zadna rodinna oslava neobejde bez chlebicku. Klasika s bramborovym salatem a sunkou, humri, s roastbeefem… My jsme proste chlebickovy.:-) Jinak rada varim i pecu v podstate cokoliv a strasne rada. A pro pratele z ciziny hlavne omacky a buchticky se sodo.:-)

  29. Marlena: my králíka milujem, s chlupatýma a zelím, mňam…

  30. Přidávám se k příznivcům králíka na talíři, ještě nedávno je chovala babička a pekla naprosto nepřekonatelným způsobem:) K tomu zelí a bramborové špalíčky, ach:)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.