Domácí šunka RSS

Štítky: , , , , , ,

79 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Po posledním odvysílání pořadu Jste to, co jíte, se dle vyjádření majitele internetového shopu, kam jsem zavítal koupit šunkovar, s objednávkami tohoto zázraku prý roztrhl pytel.

    Přiznám se, že vidina toho, že si člověk udělá vlastní domácí šunku z transparentně vybraných surovin byla více než lákavá. Maje na zádech dvě děti, rozhodl jsem se, že pro zdraví těch smrádků bych udělal cokoli.

    Jaké bylo moje zklamání, když jsem místo krásně růžové šunky vytáhl z šunkovaru cosi našedlého, co se rozpadalo. Přičemž veškeré postupy jsem dodržel téměř s pedantskou přesností.

    A teď nevím. Buď jsem extrémně nešikovný (což by byla ta lepší varianta), nebo si ze mě někdo udělal dobrý den a zamlčel například použití rychlosoli, která například zachová i onu krásně narůžovělou barvu.

    Má tu někdo nějaké hlubší zkušenosti? Nerad bych se jen tak lehce vzdal představy, že si sám doma uvařím šunku „jako prase“.

    Děkuji všem, kteří se do diskuse zapojí.

  2. No, asi to bylo v té rychlosoli, jinak to opravdu šedne.

  3. Barva bude v rychlosoli, ale ta drobivost – není to teplotou? (Jala jsem se číst, a tady to popisují stejně: http://www.wagnerovi.cz/view.php?… )

  4. To Rivka: No teplotu se mi podarilo drzet pekne na 80 stupnich (jak bylo uvedeno). Problem jsem mel uz od zacatku s tim, ze maso nebylo po dvou dnech spravne „rozblemcnute“ a tudiz se nekonalo zadne pojivo. Za odkaz moc dekuji, prostuduji.

  5. Rivka: ten odkaz je moc pěkný.
    Fractal: jak moc jste to po nasolení masíroval a jak moc lisoval? – to by taky mohlo mít vliv. Na Labužníkovi jsem našla tohle, třeba Vám to pomůže? (ale ten odkaz od Rivky je myslím lepší): http://www.labuznik.com/recipe.php?…

  6. ↪ 4 Fractal: Tady je ještě jeden odkaz, nechtěla jsem oba posílat dohromady, aby to prošlo antispamovou kontrolou: http://www.labuznik.com/recipe.php?…

  7. ↪ 1 Fractal: Rodiče dělávali domácí šunku když jsem byla malá a pamatuju že tam dávali rychlosůl. Táta nechal udělat šunkovar z nerezové trubky, bylo to sofistikované zařízení plné šroubů a matic. Máma ho nedávno, zřejmě po sledování TV, vytáhla a zvažuje obnovení výroby.

  8. Aida: Moc diky za podnetne odkazy, uz v tom lezim a studuju
    Vanda: Ano, to vim. Ale rychlosul je podle vseho celkem svinstvo a radsi bych se ji vyhnul (i za cenu delsiho cekani).

    Kdyz jsem rekapituloval svuj postup, napadlo me par veci, ktere jsem mohl udelat lepe a jinak (krajet na mensi kousky, nechat to zrat primo v tom sunkovaru uz pod tlakem – coz doporucuje i prilozeny navod, dat krapet vic soli). Nevzdavam to :)

  9. tak potom napište, jak to dopadlo, jsme zvědaví!

    Jinak ta barva by nevadila (co tam přidat nějaké přírodní barvivo, třeba řepu?:) – myslím, že někde říkali, že přesně podle výrazné růžovosti se pozná nekvalitní šunka!

  10. Bio vepřová šunka (např. ze Sasova má také takovou „nijakou“ barvu. Té růžové se opravdu dosahuje chemií (rychlosůl, barviva). Rodiče dělají domácí králičí a ta je hezky růžová a naprosto vynikající, nejlepší, co jsem kdy jedla (z kupovaných i domácích). Nelisují to, dávají jen do zavařovaček, nejde krájet na tenké plátky, ale to vůbec nevadí, hlavně že je chuťově naprosto fantastická.

    Ale hlavně bych se chtěla zeptat… nemáte někdo prosím tip, kde koupit šunkovar z nerezu? Všude mají jen hliníkový a ten mi není sympatický. Díky za případnou radu.

  11. ↪ 9 lemrousek: dává se barvivo z červené řepy, ale jestli se dobře pamatuju, ne do šunky, ale spíš do „trvanlivých“ salámů, červená řepa je poněkud do fialova, barví se košenilou (pro laika asi nesehnatelné) a i jinými barvivy, třeba paprikovým výražkem

    ↪ 1 Fractal: pokud nedáte „rychlosůl“ nikdy to nebudete mít šunkově růžové, když půjde o vepřové, vařením se degraduje krevní a svalové barvivo, kdežto při použití toho dusitanu se s ním udělá chemický komplex, který je růžový
    co se pamatuju ze školy z technologie, klíčové bude řádné „promasírování“ masa, dostatečně dlouho, to by mělo zabránit možná i té drobivosti

    na další obecné věci bych se musela podívat v práci do skript

  12. ↪ 10 Lota: neni to sice primo sunkovar… ale tchyne (jakozto zubarka) si pujcila z laboratore nejaky lis na tvorbu protez. Jedna se o „sadu“ ovalnych nadob ktere se da nahore zaviten utahnout. jedna nadoba pry stoji kolem 400,–Kc… takze bych se kdyz tak mohl zkusit poptat kde se takova vec da koupit.. pripadne doporucuju orientovat sve hledani na googlu timto smerem. Mi se v soucasne dobe chladi sunka varena ve dvou nadobach na sobe… takze to vlastne vypada jako „jidlonosic“ se sroubem nahore. Materialem je nejaky nerez… a fotku muzu postnout v PO az budu v praci…
    \EDIT: tak jsem jen tak rychle googlil… a nasel jsem toto: http://www.medin.cz/…e-kyvety--m/
    ty kyvety mam ted v lednici dve… plus jeden ten trmen. cena je trochu nekde jinde nez tchyne tvrdila… ale vypada to docela v pohode;-)

  13. ↪ 12 tex: děkuji, zajímavý nápad, ale formy vycházejí hodně draho a jsou poměrně malé, takže by jedna určitě nestačila… i tak díky.

  14. Pratele, jsem moc rad, ze se to tu rozproudilo presne tim smerem, ve ktery jsem doufal. Myslim, ze budu mluvit za vsechny, kdyz reknu, ze o barvu nam jde az v posledni rade (pribarvit repou je skvely napad, to zkusim), nejdulezitejsi je konzistence, ktere se podle vseho bez rychlosoli dosahnout da. Fotky z prvniho pokusu NASTESTI nejsou – vypadalo to jako nedelni odpoledni vysilani na N@ve (vsichni vime, nemusime jmenovat). Dalsi pokusy a omyly a samozrejme fotky budou nasledovat. Nevim, jestli se mi povede fotky nalinkovat primo sem, takze pokud bude mit nekdo zajem a chut se o tom pobavit, fotky budou urcite u me na twitteru @Fractal_CZ.

    Mimochodem napad s tou zubarskou technikou vypada vice nez luxusne.

  15. jinak pěkný článek s celkem růžovou šunkou byl u Florentýny. http://blog.florentyna.cz/…unka-domaci/

  16. Jak rekl… tak ucinil (sice s jednodennim zpozdenim… ale prece): http://www.sry.sk/9wGxmR
    Mel jsem toho cca 750g. Jedna nadoba se upechovala pekne.. a vysledek byl relativne ruzovy.Prazdnejsi forma mela barvu vareneho masa… ale chutove taky v poradku. Vzhledem k mnozstvi spoju jsem to pred varenim jeste pro jistotu cele dal do jednoho sacku (prevence proti tomu aby se voda dostala dovnitr)

  17. U Florentýny to bylo nešedivé, protože dělala šunku z kuřecího masa, které vařením nešedne.

  18. ↪ 17 Moirain:

    ↪ 15 farfalla:

    Presne tak, delala jsem ji z kureciho masa. Nicmene pri variante z veproveho (kyta) byla barva taky ne oku prilis lahodici. Nicmene, zvykli jsme si.

  19. není to klasická šunka, ale taky dobrý.

    http://www.justbento.com/…-chicken-ham

  20. Pokus dokonán, popis a fotky zde: http://havana-blues.blogspot.com/…pomalem.html

    Chutná to jako něco mezi šunkou a vařeným vepřovým, dobré je to. Nic se nedrobí, aniž bych použila něco krom soli a trošky (fakt trošky) vody, tak nevím.

  21. ↪ 20 Rivka: JJ, neni to klasicka sunka. Nespojilo se to.

  22. ↪ 21 Lucianka: Jsem jen prostý pobíječ much, věc, která se dá bez rozdrobení nakrájet na milimetrové plátky, považuju za spojenou:)) Když koukám na pár odkazů na webu, tak věci, které vypadají spojeněji, jsou dělané za pomoci namletého masa…

  23. ↪ 22 Rivka: Kdepak, stačí pokrájet. Mlít netřeba.

  24. ↪ 23 Lucianka: Nejsem si jistá, jestli sledujeme tutéž linku:)

  25. ↪ 1 Fractal: Také jsme doma zkoušeli a setkali se stejnými problémy :) Vařili jsme v tlačenkové střívku a problémy byly následující:

    • šedá barva, která nám ale nikterak nevadí
    • rozpadala se, ale to při dalším pokusu zkusíme vyřešit nakrájením na menší kousky a lepší „nacpání“ do střívka
    • po uvaření bylo střívko plné vody z masa, ale to je asi běžné, jenom nás to překvapilo :) Voda, ve které jsme šunku vařili, to zřejmě nebyla, nebo´t zbytek vody v hrnci nebyl mastný.

    Rychlosůl používat nebudeme a slané nám to při přidání 2% soli z hmotnosti masa přišlo akorát.

  26. Nám se šunka povedla napoprvé. Nakrájeli jsme maso na cca 1.5×1.5cm, dali cca 2%váhy soli, lžičku soli a trochu vody. Pěkně promasírovat, udělalo to takový šlem, druhý den ještě jednou a potom do střívka na tlačenku. Vařili jsme cca 45minut, bez teploměru, ale aby se dělaly na dně malé bublinky.
    Šunka byla lehce našedlá, držela pohromadě pefektně, ve strívku moc vody nebylo.
    Akorát to příště bude chtít víc soli, bylo to spíš lehce nasládlé.
    http://imageshack.us/…2/sunka.jpg/

  27. Mě se vaše šunky na všech fotkách zdají lákavé. Růžová barva je nesmyslně nepravděpodobná, tudíž nedůležitá. A hlavně tam není ta rychlosůl, má divnej ocas.

  28. Asi už jste to četli: http://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…

  29. Jo a při hledání něčeho jiného jsem našla tohle: http://www.zasilkovyobchod.cz/…31505%29.htm

  30. Podle mě je šunka od kosti. Ta se nasoluje a vaří…
    Pak také většina „problémů“ se jeví v jiném světle. Rychlosůl je i kvůli konzervaci.

    Recept na domácí debrecínku od Mistra Vrabce též fungoval – a bez střívek a šunkovarů. Nasolené karé, svázané, se prudce opeklo, a pak dalo vařit , na ávěr se obalilo paprikou. Uvnitř BYLA růžová, slabě ale byla. Chuť OK.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.