Jak dosáhnout mletých mandlí? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

23 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Na vikend se chysta akce peceni makronek. Ty vyzaduji velmi jemne pomlete mandle a ja zacinam premyslet, jak z mandli bezneho tvaru vytvorit mletou hmotu. Protoze doma neni mlynek na orechy. Z nastroju se nabizi tycovy mixer, mlynek na maso, struhadlo, mlynek, kladivo…

    Jak byste dosahli cile s takovym dosti improvizovanym vybavenim?

  2. Chápu, že je to nemístná poznámka, ale – já si na to kupuju již pomletou mandlovou mouku, doma jsem to nikdy takhle nedokázala, ani jedním z vyjmenovaných způsobů. Nejlepší, když už, třikrát přemletí masomlýnkem. Ale stejně je to hrubé.
    Jediné, co k domácí výrobě již vím (ano, nějaké chyb se již staly:) ), že ať se to pomele jakkoli, je to pak potřeba dát na plech do trouby a při nízké teplotě vysušit, aby se to sypalo jako mouka. Jinak je to lepivé a nefunguje to.

    Mandlovou mouku mají u Fialy a pak v Marks Spenceru. Tu od Fialy mi doporučovali i na kurzu v Saint-Tropez.

  3. Neni cas na hrdinstvi, jedu do Marks & Spencer.

  4. A už ji mají i v M&S v Brně nebo jen v Praze? Já se tam na ni párkrát ptala, ale prý to nevedou:-( V různých zdravých výživách atp. taky nic, u Fialy mají balení snad po 6 kilech, ale prý to někdy rozvažují po kilech. Naposled jsem zaregistrovala v nějakých diskuzích na netu, že byla v akci v Lidlu.
    Jinak ad makronky, povedly se mi jen když jsem se dělala poprvé a nechápala, co na tom všichni mají, vždyť to bylo úplně easy:-) No a od té doby jsem ke dělala asi 155× a nevím, jaké sprosté slovo použít. Podle různých receptů, experimenty s různýma teplotama v troubě atd. Taky různé techniky, buď klasika, nebo mandlová pasta smíchaná s bílky s cukrem, do kterých se zašlehá cukrový rozvar. Myslím, že přesně neodhadnu vyšlehání bílků a mám je moc tuhé. Takže buď mám pěkné placičky, nebo naopak něco a la malé sopky:-D Včera jsem stvořila něco s náběhem, krajka byla nerovnoměrná, tak po půlce obvodu makronky a nevyskočily celkově tak, jak by měly. Měla jsem 6 plechů a až ten poslední byl použitelný se zavřenýma očima a to jen pro laika;-) Každopádně co se chuti týče, jsou vítězem vanilkové makronky a karamelovým krémem s mořskou solí, nebo klasika s citronovým máslem a mascarpone. No na Hermého ale nemají ani jedny;-) Přivítala bych nějaké tipy, i když mám pocit, že už jsem toho k tématu načetla dost a bude to mýma rukama.

  5. U Francouzů píšou toto: mandle 2 minut spařit v horké vodě a oloupat. Poté vložit do nepřilnavé pánve a na mírném ohni je nechat cca 10 minut schnout. Nesmí se zbarvit, natož připálit! Pak je řádně rozmixovat v robotu dohladka. A pak ještě jednou na pánvi dosušit.
    Ale nezkoušela jsem to, vozim si poudre d´amande z Francie ;-)

  6. V M&S v brnenske olympii mlete mandle meli. 100 g tusim za 60 Kc

  7. Mandle si doma melu, resp. namelu v mixéru, ale není to tak najemno, jak bych si představovala, ani po prosetí. Mandlovou mouku jsem nikdy neviděla, ale představuju si ji konzistenčně jako mouku. Namleté mandle si sice koupit dají, ale koupila jsem je jen jednou a musela jsem je vyhodit, takový no name pach, vůbec to nevonělo po mandlích atd. Jednoho cukráře jsem tím na cukrářském kurzu dost pobavila:-) Zařadila bych to do kategorie kupovat kostičky slaniny, předem nastrouhaný parmezán atd. Prostě si vždycky představím ty zbytky, jak tam někde popadají na zem, pak se to sebere, semele, pokrájí (dosaď jakékoliv sloveso), úhledně zabalí a s patřičnou marží prodá:-)

  8. Skutečnou mandlovou mouku jsem viděla v Praze v Biotopu ve Školské. Cena cca 300 za 250 g…

  9. Já si mandle melu doma – ne v sekáčku od robotu, ale vlastně strouhám na strouhacím nástavci, jemný vzorek. Nedělá to tak nepravidelné různě velké hrudky, jako když se to seká…

  10. Tak možná mi bude dovezen poudre d`amande z Francie, kilo za 10 EUR, už se těším. Tak ještě mít nějaký ten „osvědčený“ recept, abych to zbytečně neprznila:-D

  11. „S Italem v kuchyni“: Aby se mouka z rozmixovaných mandlí nelepila, dáme mandle na chvíli do mrazáku, obsažený tuk ztuhne a lépe se pak mixuje.
    Nemám vyzkoušeno.

  12. Když je mixuju doma, přidávám lžičku moučkového cukru a je to lepší, poradil nám to v kurzu profi cukrář. Ale pak stejně ještě prosívám.

  13. Ad.č.5 – Bali

    Dneska jsem tento postup ozkoušela … Hodnocení: Spokojenost postupu, jen to chce pro jemnější výsledek jiný mlecí kotouč do robota :-)

  14. Dnes jsem byla v M&S a tvarili se, ze mandlovou mouku nikdy nevideli :/ takze setrete cestu, radej predem zavolat, jestli jedete jen kvuli tomu (jako ja :) )

  15. Zkoušeli jste někdo?
    http://www.monacoint.com/…/catalog/830

  16. ↪ 14 kanour: V Brně v Olympii v M&S tvrdili, že ji nikdy neměli.

  17. ↪ 15 Vanda: tuhle adresu mi poradila Lucie (http://www.luciedvorakova.blogspot.com), mandle jsou hezky jemne, ale je potreba je rychle spotrebovat, aby neztratily aroma. Predpokladam, ze kdyz to nekomu zvladne domaci mixer, bude ta chut cerstve umletych nesrovnatelne lepsi.

  18. ↪ 17 yannka: Namlela jsem a prosívala, ale stejně byla mouka hrubší. Makronky z ní byly delikatesní, ale ráda bych to měla jednodušší. Snad by se nepoužitá mouka dala rozvážená zamrazit.

  19. ↪ 18 Vanda: Babička zamražuje mleté i celé ořechy a není to vůbec k újmě. Makronky mě už taky dlouho lákají a mouku zřejmě zkusím vyrobit doma s tím přídavkem moučkového cukru. Jednou jsem koupila obyčejné mleté mandle a byly taky dost hrubé, ale třeba jemnější, že babiččiny mleté ořechy.

  20. V Praze mívají mandlovou mouku v Lidlu, Lucie jí kupuje v eshopu u Fialy a teď jsem jí viděla i v Biopotravinách na Bělehradské.

  21. ↪ 19 olu: Že jo? Jde hlavně o žluknutí, takže zamrazit by neměl být problem.
    Výroba domácí mouky je hlavně zdlouhavá, to mě vždycky odradí. Naposled jsem mlela a prosívala půl hodiny, pak těsto, půl hodiny schnutí, pak pečení a slepování. A za půl hodiny bylo snězeno!

  22. ↪ 18 Vanda: to by určitě šlo, i když neposoudím, jak je to s rozmraženými zrovna na makronky, to je evidentně vlastní svět alchymie:) A ještě bacha na důkladné zabalení, ořechy (nemleté) mi už několikrat natáhly v mrazáku nepříjemné pachy, čert ví z čeho. Já včera v rámci spotřeby mandlí konečně zkusila bakewell tart (http://www.bbcgoodfood.com/…akewell-tart, česky na blogu u Tege).

  23. Výroba mandlové mouky doma je na dlouhé lokte, docílit konzistence, která se blíží mouce, tedy jemná, sypká… je téměř nemožné. Profesionální výroba mandlové nebo lískoořechové mouky totiž často bývá vedlejším produktem výroby olejů z těchto plodin. Doma v nich ale zůstává ten olej, a proto se konzistenci mouky nelze přiblížit. Nedávno jsem našla tuto mouku http://eshop.bionebio.cz/…-mouka-200-g , mají ji ve zdravých výživách. Použila jsem ji na mandlové sušenky z Židovské kuchařky Claudie Roden, je to jakási pravěká verze makronek a vyšly mnohem lépe, než když jsem je zkoušela z podomácku vyráběné mandlové „mouky“.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.