Káva do práce i domů RSS

Štítky: , , , ,

22 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý podvečer přeji,

    rád bych si dopřával dobrou kávu doma i v práci, ale nevím, co přesně zvolit. Mé vstupní podmínky:

    – doma nemám nic :(

    • v práci je kávovar s integrovaným mlýnkem (Saeco Magic De Luxe)
    • mám docela rád fast-foodová latte (Starbucks, Coffee Heaven), ale poslední dobou ujíždím na drip baru v Můj šálek kávy (Doubleshot) — ze začátku jsem mlékoval, teď piju spíše samotné

    Moje otázka je tedy — jak to nejefektivněji vyřešit to, abych na obou místech měl dobrou kávu? Těch metod je více, proto se ptám:

    1) Nahradí ty ruční metody (AeroPress, Frech Press, drip) ten presovač v práci tak, abych výrazně poznal rozdíl? Já jen abych to náčiní netahal a pak nepoznal rozdíl (nejsem fajnšmekr). Bohužel nákup od firmy moc nepřipadá v úvahu — kávovar tu už je :-) — naštěstí to jsou všechno docela levné záležitosti (oproti tomu stroji tady).

    2) Kdybych přeci jen pokračoval ve zjemňování mlékem a cukrem (zvlášť u těch metod, kde je káva velice silná, na to já nejsem), jak moc velké zlo je dolévat studeným mlékem?

    3) Co tedy vybrat? :-) Pokud možno i s doporučením mlýnku pro danou metodu.

    Jak čtete, tak mi jde i o určitou pohodlnost. Chápu, že „jednotlačítkové“ to nebude, ale zas nechci hodinu drhnout náčiní před přípravou druhé kávy dne.

    Pročetl jsem článek o domácí kávě zde na webu, ale stále z toho nejsem moudrý. Pokud se opakuji a podobné věci se tu řešily, tak mě klidně odpálkujte odkazem.

    Děkuji pěkně a přeji hezký zbytek dne.

  2. Ty ruční metody budou všechny podobnější tomu dripu, co si dáváte v Mém šálku kávy, než tomu, co vám v práci dělá Saeco. Pokud vám jde hlavně o jednoduchost, vzal bych ten drip (je to jednoduché, přenosné a káva je z toho dobrá) a mlýnek podle poměru pohodlnost/ochota utrácet/nutnost pravidelně přenášet buď ruční Hario Slim mill, nebo nějaký elektrický (na drip stačí i základní model, pokud má mlecí kameny a rozumné otáčky – nožové nebrat na kávu vůbec. Ruční mlýnky, drip, filtry i kávu pořídíte buď v Mém šálku kávy, to samé plus elektrické mlýnky taky přímo v pražírně, která jim kávu dodává (doubleshot.cz) na stránkách Doubleshotu najdete i videonávody k různým metodám přípravy.

  3. Díky moc za názor. Ještě dodám, že jednoduchost není úplně nejhlavnější… přeci jen všechny ty ruční metody jsou víceméně docela jednoduché.

    Ještě bych dodal, že mám docela rád konzistenci — tím nemyslim tu tekutinovou, ale o to, abych nedělal nějak diametrálně odlišné kávy, protože když si na něco zvyknu, tak to nerad měním :-)

    Omlouvám se za takové amatérské dotazy, jsem pouhý konzument a vyznám se zas v jiných věcech. Jsem zvědav hlavně na to mléko. Pokud si dobře pamatuju, tak do té porcelánové mléčenky jsem dostal v Šálku mléko studené.

    Díky.

  4. No co se týče té jednoduchosti, jsou si všechny ty jmenované metody dost podobné s tím, že drip a aero press mají jednorázové papírové filtry (i když to AP se dá sehnat i nerezový), takže je to o trochu snazší čištění, než u FP. Nicméně je to drobnost. FP osobně tak nemusím, protože mi vadí, že se do šálku skoro vždy i při pečlivé připravě dostane troška prachu. S mlékem neporadím, sám si mléko do kávy nedávám (tedy s výjimkou cappuccina, ale to je něco jiného). Nicméně filtrovanou kávu čím dál častěji piju poměrně chladnou (víc mi tak chutná), takže tam by studené mléko asi nebyl problém.

  5. ↪ 1 ondrejk: doporučuji to extra neřešit, rady ostatních a gůgl vám to stejně nerozseknou. moje rada — koupit si věci na JEDNU JAKOUKOLIV jednoduchou a levnou alternativní metodu, k tomu první pytel kafe a měsíc v kuse to tak pijte. end of story ;)

  6. ↪ 5 pan Cuketka: To je správný přístup!

    Jasný, mně šlo jen o nějaký deal-breaker zrady, které jsem nenašel. A vypadá to, že ta hrubost u French Pressu je to jediné, takže zítra si hodím mincí, koupím AeroPress nebo Hario drip, vymazlený mlýnek a trochu kávy od Doubleshotu.

    Zejtra večer jedu do Šálku, tak možná to vemu z hecu rovnou tam.

    Díky oběma a hezký zbytek týdne přeju.

  7. ↪ 6 ondrejk: uvidíte sám, jak vás to měsíčné popíjení a hlavně práce s jednoduchým „kávovarem“ přeučí. dejte pak vědět, jak to dopadlo :)

  8. ↪ 6 ondrejk: O žádné zradě nevím ani u jedné ze zmíněných metod. Tak ať chutná.

  9. Možná už máš nakoupeno, ale ještě přihodím pár tipů:

    1. Mlýnek nemusíš mít Hario za tisícovku. Kvalitní ruční mlýnky dělá i česká firma Lodos. Dělají hodně typů, některé jsou fakt pěkné, ale poslouží asi i ten nejlevnější, viz třeba http://www.cuketka.cz/?p=44. Já mám takový pěkný baňatý dřevěný už přes dva roky a funguje výborně.

    2. Pístovač (french press) se dá rozebrat (aspoň ten od Bodum) a každý díl zvlášť dokonale umýt. Nemusíš to ale dělat po každém kafi (puristi budou možná oponovat). Já běžně vymývám proudem vody a houbičkou a po dvou až třech kávách pečlivě.

    3. U french pressu je subjektivně nejdelší část přípravy ty 4 minuty, kdy čekáš až se káva vylouhuje. Pokud máš sedavé zaměstnání doporučuji v mezidobí protahovací cvičení, a volitelně kávu uprostřed louhování promíchnout (nejlíp dřevem nebo plastem): jednak je pak podle mě lepší, jednak se pak snáz sjíždí pístem dolu.

    4. Asi nejrychlejší a nejbezproblémovější je aeropress s kovovým filtrem. (Nemám přímou zkušenost, ale zdá se to být evidentní).

    5. Někdo používá velký french press: v něm udělá kafe, které pak (neslité do jiné nádoby) celá kancelář pije několik hodin. Asi největší poměr cena/hrubý výkon. Nechat kávu ve stlačeném pístovači pár minut, navíc když v malém objemu poměrně rychle chladne je podle mě OK, otázka je, co dělá s chutí kávy tohle.

    6. Pístovač a sedlina/prach: Při vhodné hrubosti mletí a kvalitním mlýnku je sedliny fakt minimálně a hlavně sedí na dně, takže co. (V některých kavárnách melou příliš najemno. Největší zlo jsou v tomhle prý nožové mlýnky, které část umelou příliš najemno a část příliš na hrubo.) Navíc když je prášku málo, tak se taky míň zasviní sítko french pressu.

    7. Konsistentnost není problém, když zachováš hrubost mletí a délku přípravy. Pokud ale budeš chtít pořád pít úplně to samé, bude ale problém zajistit neustále stejnou a stejně upraženou kávu. Pokud si budeš chtít kupovat kvalitní jednodruhovou kávu, jako Ti chutná od Doubleshotu, tak jednou bude, jednou nebude a časem bude třeba trochu jinak chutnat (jiná úroda, pražení). Je to podobné jako u vína nebo čaje. Na druhou stranu, ve chvíli, kdy ty rozdíly začneš vnímat, tak z toho budeš mít asi spíš radost:). Taky mám rád konsistentnost. Hledám jí v tom, že se snažím si kávu konsistentně dobře připravit. To, že je pokaždé jiná, vítám.

  10. Zdravím Ondřeji, vše již bylo asi rečeno … máme i program přímo pro kanceláře (káva + kávovar + mlýnek), napište mi kdyžtak email …

  11. Já bych ještě podotkla, že ta investice do alternativní přípravy kávy není zas tak vysoká, aby tě to rozhodilo, tak to prostě riskni a jdi do toho! Drip je asi úplně nejlevnější varianta a já ho mám osobně nejradši. Stejně těm alternativám nakonec zůstaneš věrný, spektrum chutí arabiky je tak široké, mě osobně to hrozně baví :) A na konfekční lattéčko si radši občas zajdi někam do kavárny, tohle s vybavením doma ani v práci smysluplně stejně neuděláš. Co se týče té otázky se studeným mlékem, já nevím, mám pocit, že špatná espressa jsou pitelná jenom teplá, oproti tomu alternativně připravené kávy se tím chladnutím otevírají a nabízejí pak víc chutí. Já dřív taky mlékovala a cukřila, u dobré kávy se to ale brzy odnaučíš – nepřehřáté mléko samo o sobě trochu přislazuje (tím myslím to latté nebo cappuccino a otázku cukru) a jinak světle pražené stoprocentní arabiky nemají vůbec nepříjemný hořký ocas, který bys tím slazením či zjemňováním mlékem chtěl vyrovnávat, podle mě se podobají spíš aromatizovanému černému čaji než komoditní kávě.

  12. Prosím o radu – a nechci zbytečně zakládat nové vlákno, můj dotaz je podobný.
    Poslední rok mi už vůbec nechutná žádné rozpustné kafe. A poslední dobou už mi často nechutná ani espresso v restauracích. Vnímám to, jako že je čas přesunout se na další level.
    Jenže kávě vůbec nerozumím, vždy jsem byla čajový typ. Káva pro mě byla hlavně zdroj kofeinu (a stále je ;)), ale časem mi začlo záležet i na chuti a začla jsem ji oceňovat (nebo zatracovat). Přečetla jsem si článek o alternativních metodách i diskuzi k němu, ale zvlášť diskuze byla na odborné úrovni ke které se asi jen tak nedostanu.
    Každopádně ráda bych se posunula. Ale potřebuju cenový kompromis, jsem studentka a jsem ráda, že funguju vůbec nějak. Uvažuju o aeropressu, ale bojím se, že to bude prostě jen lepší překapávaná káva. Ta mi nechutnala nikdy. Mám ráda hustou a silnou kávu (tedy presso je ideál).
    Další věc je, že do kávy dávám mléko i cukr. Teda cukr dávám už jen do horší, do lepší ne, ale mléka se asi jen tak zřeknout nedokážu.
    Potřebuju se tedy posunout, ale tak nějak nešokově, příliš radikální změna by mi asi nechutnala.
    Chci zajít do pár dobrých kaváren a zkusit, jak ty alternativní varianty chutnají. Zase se ale děsím, že to budu muset testovat bez mléka, abych nevypadala jak barbar. Jen tak naslepo koupit mašinu taky nechci.
    Co poradíte jako takový první krok k lepší kávě? Nebo to moc řeším?

  13. ↪ 12 AnickaP: Zejména u čajomilky mi přijdou obavy zpřekapávané kávy jako zbytečný předsudek – ono je poměrně pravděpodobné, že jste ještě nikdy neměla možnost ochutnat dobrou překapávanou kávu – ta se totiž v tuzemských kavárnách hledá snad ještě hůř, než dobré espresso. Poradím tedy zajděte do dobré kavárny, která nabízí (a umí!, což bohužel vylučuje třeba kavárny mamacoffee, protože to, jak tam připravují kávu ve frenchpressu je na nacpání „baristů“ do pražičky a zapnutí hořáků) některou z alternativních příprav a zkuste – je to investice v řádu desetikorun a možná budete velmi překvapená.

  14. Já jsem začala s french pressem a nemůžu si ho vynachválit. Pak mám ještě Bialetku, uvažuju i o dripu. Mrkněte na stránky Doubleshotu a zkuste něco vybrat, tam určitě nešlápnete vedle.

  15. Zdravím a musím se připojit se svou nejnovější zkušeností.Nejvíce mi doma chutná káva z bialleti,ale kávovar musí být naplněn vroucí vodou.Výsledné kafe má úplně jinou(pro mne výrazně lepší) chuť i vůni.

  16. ↪ 15 vlasta1234: to jsem taky zjistila, je to opravdu jiné :-)

  17. Dík za rady. Zkusili jsme dneska v Al Cafeteru s přítelem frenchpress i aeropress, chutnalo oboje (těžko říct co víc), takže postupně domu pořídíme asi oboje.
    Jen mě překvapilo, jak moc kávy tam dával, nakonec to nebude zrovna levná sranda na přípravu a taky nevím, jestli nám nebude chybět mlýnek (tedy jestli to bude dobré z déle předem mleté kávy), no ale to se uvidí.

  18. ↪ 17 AnickaP: Pokud to bude dobrá čerstvá káva, tak to dobré bude, ale samozřejmě ne tak dobré, jako z čerstvě namleté, mlýnek je rozhodně doporučeníhodný. Doubleshot má teď vánoční balení s kávou, ručním mlýnkem a V60kou dripem, kterou mám osobně raději než french press, u toho mi prostě vadí ta lehká prašnost, které se úplně nejde vyhnout.

  19. Prosil bych poradit ohledně mlýnku na kávu.Začínám s kávou a koupil jsem si Aeropress . Sehnal jsem od babičky starý mlýnek Temp,který dnes vyrábí firma Lodos.Chtěl bych se zeptat jak se má tento mlýnek čistit ,čím a jak často.Díky za odpovědi.

  20. Noe: záleží, jakou kávu používáte. Pokud je světle pražená, tak se o mlýnek de facto starat nemusíte. Jednou za čas rozebrat a vyčistit kameny a prostor kolem. Pokud se káva koupe v oleji, tak je to horší. Pokud nebudete čistit pravidelně, tak brzy ucítíte nepříjemný pach žluklých olejů. Na komerční espresso mlýnky používáme Grindz, u domácích mlýnků to ale neřešíme.

  21. Mám v plánu kávu od Doubleshotu nějakou jednodruhovou.Právě já ho mám po babičce, takže tam už byla žluklá káva.Rozebral jsem ho a vyčistil a docela pakárna ,takže představa že bych ho měl furt rozebírat a čistit mě děsí. .Pořídil jsem si Aeropress, tak mi jde o to, když už si pořídím kvalitní kávu abych ji nesprasil v mlýnku – konrétně v Tempu, takže proto mě zajima jak tento typ mlýnku čistit , zda vůbec a jak často.

  22. No, abych pravdu řekl, tak ten převažující názor tady, že doma neuděláte kvalitní espresso jako v kavárně, neberu. Všechno je jen o přístupu a o osobním „vytunění“ technologie přípravy. Obzvlášť pikantní je názor, že na „latéčko“ si zajdu do kavárny. No, pokud někdo pije latté, nic proti, samozřejmě, tak je úplně putna, jak si ho udělá a kde. Množství mléka totálně zdevastuje kávu jako takovou.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.