Uzená paprika RSS

Štítky: , , ,

26 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. V záchvatu nadšení jsem si o víkendu koupila krabičku uzené papriky. Co s ní :-)? Jen do paelly či na maso, jak jsem se někde dočetla, se mi jí používat nechce. Takže prosím o tipy na použití.

  2. Miluju, kdyz se ji posypou olomoucke tvaruzky, k pivu a vinku genialni. Jo a taky lze uspesne pouzit do gulasku, smerny recept zde:
    http://gerbill.posterous.com/…rvni-gulasek

  3. Co třeba do takových těch různých „španělských“ kotlíků s fazolemi, klobáskami a rajčaty…

  4. Pokud někdy vaříte ze sójového masa, tak uzená paprika mu dá ten pravý „masový“ šmrnc :)

  5. Do všech gulášů a na dušené maso obecně. Na sýry mi připadá moc výrazná – i když syrečky to asi snesou. Překvapivě dobře funguje na grilované zelenině (lilek, cuketa a jiné dýně, rajčata) – smíchat s olejem a trochou mořské soli, ogrilovaný plátek trochu máznout směsí.

  6. Inspirace z Moro Cookbook: pražené mandle s uzenou paprikou (a solí a oliváčem)

  7. ↪ 5 RenataE: to jsem vyzkoušela na cuketě a vážnš to nebylo špatné. Jinak se budu držet použití do gulášů a podobně, syrečky já nerada. Díky moc všem za tipy

  8. Zkoušela jsem dát špetku k hovězímu masu a kostem, když jsem dělala vývar – chutnal nám, a navíc měl hezkou barvu. Mám spíš problém s mletou paprikou celkově – nevím, zda mi zhořkne, nebo co se děje. Pokoušela jsem se např. o brambory na paprice, kuře na paprice apod., nasypala ji na zesklovatělou cibulku a nasledne zalila cca po minute vodou (protoze jsem se docetla, ze kdybych ji dlouho restovala,zhořkne), a stejně to nebylo ono… nebo zda špatně odhadnu množství a sypu tam moc..nevim – máte někdo nějaký tip?

  9. Používám ji do veškerých gulášů a v podstatě do většiny jídel, kam jsem dříve dával normální papriku. Ono to chytne takový přírodní „kotlíkový“ šmrnc. Ale hodně záleží na kvalitě té papriky, občas jsem koupil uzenou papriku někde na stánku v chodbě v obchodním centru a ona během relativně krátké doby vyčichla (a od začátku se příliš její uzenost neprojevovala). Naopak uzená paprika z eshopu koreni.cz byla zatím ze všech uzených paprik nejvýraznější a nejkvalitnější. Kromě vůně i krásně barvila – některé uzené papriky mi přišly barevně vyblité, vyšisované…

    Kromě gulášů, polévek gulášového typu a syrečkové pomazánky se mi paprika osvědčila i na pečené kuře. Vyrobím si vlastní směs z jemně mletého kmínu, uzené papriky, mletého bílého pepře a soli, touto směsí kuře vytřu zevniř i zvenčí (a také opatrně odchlípnu kůži kam až to jde a koření vetřu i pod ni). Následně peču klasicky nabodnuté na stojánku. Chutná to znamenitě, jak kdyby to bylo rožněné nad ohněm.

  10. ↪ 8 L-u-c-a-a: problém s mletou paprikou celkově – nevím, zda mi zhořkne…

    Uchovávám zásadně v ledničce.

  11. ↪ 9 Scalex: taky ji používám všude, kupuji malé plechovky od La Barraca a absurdní na tom je, že v okolí Brna jsou k trvale dostání na benzince v Bílovicích n/Svitavou. Sladká i pálivá ve velmi dekorativním obalu.

  12. L-u-c-a-a : minuta je strašně moc, stačí pár sekund a zalít vodou, po minutě musí být spálená a proto zhořkne.

  13. směs oříšků (mandle, kešu, lískové apod.) mírně opražit na olivovém oleji + paprika + hrubozrnná sůl = delikatesa

  14. ↪ 9 Scalex: diky za tip na ten e-shop, vypada to vyborne, vubec jsem ho neznala, do Plzne jezdim celkem casto, tak mam zas o jeden duvod k navsteve navic

  15. Úplně do všeho! (Kromě štrůdlu.)

  16. Kvalitní uzenou papriku můžete zakoupit na http://www.koreni-eshop.cz/…ena-36g-1340

  17. Uzená paprika je výborná např. do zelňačky. A do pečené cizrny, která mizí v návštěvách rychleji než všechny oříšky a brambůrky dohromady. Jinak souhlasím s tím, že uzená paprika je výborná do všeho! Já kupuju pouze ve specializovaném obchůdku s kořením. Minule mi tam paní doporučovala i uzenou sůl, zatím jsem se neodvážila. Používáte jí někdo?

  18. <OT> mohl bych poprosit recept na tu výbornou pečenou cizrnu? :) </OT>

    Jinak já také dávám uzenou papriku jako doplněk sladké papriky do různých jídel. Nedávnou jsem dělal plněné papriky s rajskou omáčkou a do masa jsem přidal trochu uzené papriky. Omáčka byla naprosto skvělá.

    Uzenou sůl znám a používám na jedno konkrétní jídlo: Raclette. Mám ještě hoooodně starý pozůstatek originál švýcarské jemně mleté soli uzené na hikorovém dřevě, která je naprosto úžasná. Bohužel se jedná o velkou vzácnost, takže ji používám opravdu jen na Raclette.

    Dá se sice vyrobit i doma s pomocí „tekutého kouře“, ale není to ono.

  19. ↪ 18 xIndian: cizrnu dělám dle těchto stránek. Použila jsem kombinaci uzená paprika+sůl+chilli. http://veg-ethique.blogspot.cz/…-cizrna.html

  20. Děkuji, určitě vyzkouším. Jednou už jsem pečenou cizrnu dělal a vyšla celkem gumová. Moc křupavá nebyla. Nevíte, čím by to mohlo být?

  21. ↪ 20 xIndian: hádala bych nízkou teplotu a krátkou dobu pečení. Já peču na 250 stupňů. Dobu určuju dle průběžného ochutnávání. Já mám ráda křupavou nahoře, měkkou uvnitř, zbytek osazenstva má radši vypečenou jako broky :-)

  22. Všude tam, kam dávám sladkou papriku. Většinou dávám 1:1. Guláše, různé „kotlíky“/ragú, na pečené brambory… A miluju kouřovou sůl. Bez té si steaky ani právě guláše aj. neumím představit.

  23. Právě jsem dodělala pečenou cizrnu s uzenou paprikou, kupuju v Marks ad Spencer, a je naprosto dokonala. V orig.receptu se píše 200g suché cizrny, já udělala rovnou z kila. Hodně se vypeče. Dala jsem jen 4 lžičky soli na 1kg cirzny, a stačilo to. Příště rovnou dvojnásobné množství…brzy padne za vlast, vezmu do práce :-)

  24. ↪ 22 Ívy: chci se zeptat na tu kouřovou sůl – má podobnou kouřovou příchuť jako ta paprika? úplně mě ovládla představa steaku s chutí rozpáleného grilu …

  25. ↪ 24 Siska: já tedy nemám příliš dobrou zkušenost, mám uzenou sůl Maldon, což by měla být špička, ale kromě barvy nepoznávám příliš žádný rozdíl – když solí popráším steak, necítím nic uzeného :-( čekala jsem víc. Už bych znovu nekoupila. Možná jinou značku?

  26. ↪ 24 Siska: vůbec jsem nepostřehla váš příspěvek, tak odpovídám až teď.
    Má! a je naprosto super. Hrubá, kouřem voňavá, skvělá!

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.