Poznávačka bylinek a koření RSS

Štítky: , , , ,

5 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den,

    přestože píšu teprve první příspěvek, hned bych chtěl žádat o radu (snad mi odpustíte moji neskrývanou drzost): na zahrádce mé tetiny jsem objevil několik bylinek a koření. Zaradoval jsem se, a domů si odvezl větvičku rozmarýnu, trochu majoránky a koriandr. Na jednom místě jsem však nalezl bylinky, které nejsem schopen rozpoznat.

    Pravděpodobně se jedná o tymián, mateřídoušku a oregano (dobromysl), ale i tetina se může plést. Hledal jsem na internetu, a moudrý z toho opravdu nejsem, každá z bylinek má spoustu odrůd a vyznat se v nich opravdu není jednoduché. Proto se obracím na Vás, odbornou veřejnost ;-)

    Odkazy na jednotlivé fotky přikládám níže:

    http://quisque.rajce.idnes.cz/Bylinka1
    http://quisque.rajce.idnes.cz/Bylinka_2
    http://quisque.rajce.idnes.cz/Bylinka_3

    Budu vděčný za jakoukoli pomoc!

  2. ↪ 1 Quisque: Myslím, že máte pravdu – první je tymián, řekla bych odrůda Duftkissen, nebo nějaká hodně podobná.
    Druhá je mateřídouška, takhle panašovaná bývá často citronová.
    Třetí je oregano, resp. spíše dobromysl, tj. český kultivar, ne ten italský – italský je aromatičtější, ale v ČR má sklony vymrzat. Ten místní nevymrzne, ale trochu míň voní.

  3. ↪ 2 kami: Děkuji mnohokrát. Od toho oregana/dobromysli jsem očekával silnější vůni a chuť, to mne dočista zmátlo. Děkuji za vysvětlení!

  4. ↪ 3 Quisque: Česká dobromysl je jemnější, ale zase se dá tím pádem používat na čaj „pro dobrou mysl“, bývá myslím součástí nějakých čajů na uklidnění. Takže své využití si jistě i Váš keříček najde :) Já ho mám taky, prostě dávám do jídla víc. Ještě mám řecké oregano, to tu taky nevymrzá a je trochu aromatičtější než dobromysl. To italské vydrží spíš na chráněných a přitom suchých místech.

  5. ↪ 4 kami: Děkuji za tip, s tím řeckým oreganem jste mne opravdu nalákala, na jaře asi rozšířím bylinkovou rodinku ;-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.