Bio kontroverze? RSS

Štítky: ,

18 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dnes jsem objevil tento článeček, který hovoří v neprospěch Bio potravin z hlediska zdraví.
    http://sysifos.cz/index.php?…
    Nenašel by se tu na foru, někdo kdo bz to vyvrátil nebo blíže vysvětlil?

  2. No, ten text je takový nicneříkající blábol. Když někdo říká „s větší pravděpodobností“ tak má také uvést, na základě jakých pokusů to tvrdí. Já na základě pokusů Zemědělského výzkumného ústavu v kroměříži a VŠ chemicko-technologické naopak mohu říct, že v pšenici konvenčně ošetřené proti houbovým chorobám je s větší pravděpodobností vyšší obsah mykotoxinů než v biopšenici. (To že je rozdíl nepatrný a jen při ošetření určitou skupinou fungicidů, že záleží na předplodině, odrůdě, počasí … a je to výsledek dvouletých pokusů, to je zase jiná věc) .
    Třeba biobrambory mají více solaninu (ale pořád pod hygienickým limitem) a vit. C a méně dusičnanů. Atd. Musí brát každá konkrétní plodina samostatně a hodnotit.
    A touž vůbec nemluvím o tom, že definice toho, co je „zdravé“ je velice vágní a neustále se mění. A to i u konkrétních látek, považovaných nějakou dobu za nepříznivé, pak zase nezbytné a následně příznivé v určité dávce.
    Prostě bych se tím až zase tak moc nezabýval – normy platí pro všechny potraviny stejně a většina lidí ve vyspělých zemích stejně umírá na nemoci z přežírání a blahobytu, ev. na nemoci doprovázející pokročilý věk.

  3. David: Díky moc.

  4. Článek od Davida vypadá seriózně. Doplnil bych bio zeleninu. Zelenina je byznys jako každý jiný. Musí se podařit a vypadat pěkně a na to je tu chemie. Před několika lety prosáklo, že Italové stříkají rajský 30 krát, dobrou chuť. Dnes jsou systémové prostředky, které prý jsou zdraví neškodné, věř kdo chceš. K čemu jsou normy obsahů škodlivin, než se zjistí, co v zelenině je, už hnije. Kdo si myslí, že stát nepřipustí škodlivou zeleninu, tomu není pomoci. Zahradníci, kteří pěstují zeleninu vědí, že každý rok je jiný a vždycky se něco nepovede, velkopěstitelé tomu předcházejí chemií. Košťálová zelenina (brokolice, květák, kedluben, kapusta) nelze v bio podobě vytvořit a kdo z bio pěstitelů tvrdí, že na tuto zeleninu nepoužívá chemii je génius. Neděláme pro zdraví nic prospěšného, když kupujeme zeleninu v obchodech a když tomu nevěříme, máme už dostatečně vymytou hlavu, jsme správní spotřebitelé. Kde kupovat zeleninu vím, ale asi se to nesmí říkat.

  5. Vily:

    Kde kupovat zeleninu vím, ale asi se to nesmí říkat.

    tady se to určitě říkat smí, takže prosím, podělte se s námi o zdroje :)

  6. Mister Villy, musím vám oponovat! Brokolici, květák, kedluben, kapustu a další zeleninu lze pěstovat bez „chemie“ – tedy syntetických pesticidů, celkem snadno, osobně jsme si to vyzkoušeli na zahradě. I biozelenina se ošetřuje, jen nejde o syntetické pesticidy. Velkoprodukce čehokoliv je bez ochrany samožejmě takřka nemožná, ale ta ochrana má v ekologickém zemědělství mnohem více forem, než se po poli přehnat s postřikovačem.

    A předem upozorňuji, že pro zdraví je podstatné jíst jakoukoliv zeleninu/ovoce (syrovou), než ji nejíst vůbec.

  7. Já s uvedeným článkem celkem souhlasím.Bio­potraviny mají skutečně větší náchylnost k plísňovým chorobám a škůdcům,protože nejsou ošetřovány. Na druhou stranu v konvenčním zemědělství je spousta postřiků prováděna pouze „pro jistotu“ je mnoho faktorů, které napadení plodin ovlivňují. Z domácích pokusů můžu říct, že moji potkani vždycky sežerou napřed biozrní, které jim přidávám do kupovaného žrádla a původní zrní obsažené ve žrádle zůstane nakonec

  8. Marjápanonanebi. Co se to dneska děje? Erupce na slunci, či co? Tohle už je druhý fórum, kde se množí nesmysly. Pro ekologické zemědělství je povoleno 300 látek na ochranu rostlin. Používají se entomopatogenní viry, místo syntetických insekticidů přírodní pyrethriny, azadirachtin, Bt-toxin (oblíbený také při GM modifikacích) a další účinné věcičky. Právě produkce zeleniny je propracovaná do nejmenšího detailu, včetně používání antagonistických hub a dalších organismů. A já furt čtu, že se v ekologickém zemědělství nevošetřuje …

  9. A já furt čtu, že se v ekologickém zemědělství nevošetřuje …

    záleží kde to čtete? nějaký příklad? ;)

  10. Nenene, žádné erupce, ale jak říkala jedna paní, to jsou ty interupce na slunci. :-))))

    Ono jde na úplněk, tak bych to viděla.

  11. :)))

    btw koho to zajímá, vše najde tady:

    http://www.kez.cz/main.php?…

    konkrétní seznamy povolených/ne­povolených věcí mimo jiné zde:

    http://www.kez.cz/…889_2008.pdf

    (viz přílohy na konci, od strany č. 34)

  12. Čtu to v postech rozličných … o pár postů vejš :o)

  13. jo to jo. myslel jsem nějakého konkrétního prodejce nebo producenta, co tuhle nekalou taktiku používá… i když ani tam by nebyl problém někoho najít :)

    druhá věc je co je dovoleno a co se doopravdy používá. třeba abrlovi a jejich víno – celou svou strategii v ošetřování poměrně transparentně komunikují. kdežto pohanku z číny, nechci raději ani domýšlet… :)

  14. Teď je dobrá aférka s medem.
    I když to tedy s bio temamtikou úplně nesouvisí.
    Dost mě překvapilo, že se jedná o českého výrobce. Čekala bych, že bude problém s těmi neurčitými směskami made in EU (případně China) a ejhle, doma se nám „urodilo“.

  15. Spíš to bude český míchač :o)

    C: pohanka je plevel, ta roste sama všechno utlačí. semeno se dobře čistí … tak co :o)

  16. David:

    u pohanky je klíčová metoda odstraňování šlupky. za tepla nebo zastudena. většna děluá zatepla – pohanka je pak hořká s pachutí.

    Pivli_:

    tohlejsme minul, dáš mi prosímnějaký link?

  17. To už ale s ochranou proti chorobám a škůdcům nesouvisí .)

    http://www.szpi.gov.cz/…/article.asp?…

  18. David byl rychlejší a operativnější. :-)))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.