Farmářské trhy - tipy, rady, varování RSS

Štítky: ,

38 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Když vzpomenu na první farmářský trh na kulaťáku co do nabídky sortimentu, tak ten kvalitativní posun na trzích je opravdu velký. Jaký trh vám nejvíc vyhovuje? Co a kde mají dobrého, co můžete doporučit? Na co (koho) si dát pozor? Díky za vaše tipy!

  2. A rovnou za mě – oblíbil jsem si sobotní Náplavku. Pravidelně sem jezdím pro čerstvé mleté krůtí maso na karbanátky. Tentokrát jsem vyzkoušel i jejich roládu a vážně byla dobrá! Mají zde houby (žampiony, hlívu – falešná dršťková polévka), různé druhy čerstvých těstovin, výborné „italské“ bagety a croissanty. Včera měli moc hezké jarní květiny, koupil jsem tulipány. Plánuji ochutnat smažené grundle a koupit kuře z volného chovu.

  3. Jezdíme na Náplavku, vždycky zkusíme něco nového a už se těšíme na čerstvou zeleninu. Moc nás potěšil velký výběr různých pekařství. A doufám, že se brzy objeví stánek, kde pán prodával pstruhy.
    Občas jsem ve středu jezdila na Jiřák, ale před koncem „zavírací doby“ jsem byla ráda za pečivo.

  4. Nezlobte se, ale přistěhoval jsem se do Prahy teprve nedávno. Kdy začínají farmářské trhy ? Konkrétně by mě zajímaly na Praze 6

  5. Termíny a místa hledám vždy zde: http://www.vitalia.cz/…lni-terminy/

  6. Užitečná stránka. Děkuji :-)

  7. článek k tématu trhů – myslím, že do tématu „varování“ docela sedí :)
    http://www.metro.cz/…se-deje.aspx?…

  8. Docela by mě zajímalo, kolik ovozelu z obchoďáku se na trzích prodává…

  9. ↪ 7 kami: já myslím, že sedláčkovi tentokrát odpověděli velmi věcně a k jádru pudla:

    http://www.farmarsketrziste.cz/…enemu-clanku

    za mě je to příklad špatné novinářské práce. ten pokus je sám o sobě výbušný, ale nemá žádnou vypovídající hodnotu.

  10. Ja tiež chodím na Náplavku, a myslím, že ponuka je veľmi dobrá. Čo sa týka podvodov, myslím, že najlepšou obranou je pozerať na to kriticky a chodiť relatívne pravidelne, tak si človek nájde „svojich“ predajcov, u ktorých sa na kvalitu a důveryhodnosť príbehu už může spoľahnúť. Podovdy sú asi najjednouchšie pri zelenine a údeninách, ale úprimne, predajcov s údeninami je tam toľko, že nejakého podozrivého, ktorého ponuka vyzerá ako v hocktorom masovom pulte v supermarkete, ľahko obídetete. Na Náplavke môžem doporučiť sýry z Krasolesí – ostatných poznám, ale nie po mene, a ako na potvoru tento rok ešte nedali na web zoznam, ale morčacie maso (vozik na konci nalavo pri pohlade od centra, pozor, tak o jedenastej uz mavaju v podstate vypredane), kurcata (oboja predajcovia na nalavo pri ceste od centra) – aj s krkmi a drobkami. Pán s bylinkovými zmesami podľa mňa tiež ponúka veľmi kvalitný tovar, určite lepší ako priemer dostupný napr. v lekárňach (kusy byliniek sú väčšie, nie tak rozdrvené, v niektorých prípadoch je aj vôňa výraznejšia).
    Pokiaľ ide o tú zeleninu, tak v plnej sezóne mám na trhu lepší výber než v hocktorom super / hypermarkete, ktorý mám po ruke, napr pokiˇal ide o druhy šalátov a pod.
    Pre ľudí, ktorí radi venujú výlet, odporúčam farmy navštíviť :D.

  11. ↪ 9 pan Cuketka: Jo, na tom něco je, že organizátor asi nezodpovídá za jiné stánky na témže náměstí. Ale má tedy třeba povinnost ty „své“ označovat? Nebo tak něco? Přece jen, ta odpověď je trošku alibistická – tam je namalovaná nějaká čára „hranice trhu“? Protože stoleček byl těsně vedle nějakého stánku (podle videa – trhy na Jiřáku neznám). To se tedy správce ani neohradí či nezeptá, co tam ten člověk pohledává, když je na „dočasně jejich tržišti“? Taky je v tom něco divnýho. Že je to zástupce správce – no a? To mě jako „uživatele“ nezajímá, zda organizátoři jsou na trhu osobně (i když paní Michopulu jsem si v Klánovicích všimla přímo), nebo mají někoho najatého. Novináři neudělali žádnou velkou práci – to netvrdím. Ale reakce organizátorů mě taky moc nepřesvědčila.

    Ale popravdě mi na tom zas tak nezáleží, jestli někde někdo pronikl se stolečkem. Daleko víc mě zaujal jiný postřeh článku, ač to není hlavní záměr autorů. Je to jakási davová sugesce, daná a priori současnou pozitivní naladěností vůči čemukoli, co má nálepku „farmářské“? Nebo jsou opravdu supermarketové bylinky hezčí a voňavější, či přinejmenším úplně stejné, jako bylinky od zemědělců v okolí Prahy?

  12. ↪ 11 kami: Ten článek jsem četla a musím říct, že hned napoprvé mi došlo, jak jednoduše se dají lidi oblbnout nálepkou „farmářské“. Ony ty bylinky z obchoďáku, když jsou čerstvé, vypadají jednoznačně líp. Jsou to rychle vyhnané trsy ze satby, husté, vysoké, krásně zelené. To, že jsou určené k okamžité konzumaci, často mimo sezonu, běžný konzument neví a diví se, že po vysazení nezřídka zajdou. Trvalky jako tymián, jsou ze zahradnictví příliš málo zelené, stonky mají dřevnaté , zjara neobrostlé. A letničky chtějí svůj čas, bazalka se vysévá v únoru, logicky začátkem dubna nemůže bez napumpování hnojivem a simulací ve skleníku dorůst rozměrů květnové sazenice.
    Celkově bych řekla, že i spousta zeleniny z marketu (pokud je čerstvá) vypadá bez ochutnání líp, logicky zásluhou chemie a řízeného tepla a světla. Do chvíle než si přivoníte, nebo ochutnáte.

  13. ↪ 11 kami: tak tu pozitivní naladěnost bych tedy chtěl vidět ;)) to je asi nejpřeceňovanější věc, kterou slyším pořád dokola. stačí vyrazit kamkoliv na trh a sledovat, jak lidi nakupují. neřeší to jak moc je co farmářské, jak kdo vypadá jako farmář a jak má ruce od hlíny, ale jako kdekoliv jinde, jak co chutná (po ochutnávce), kolik to stojí, z čeho je to vyrobené, jestli mu to za to stojí etc.

    a podle mě to právě neměří ani tu zblblost, o kterou jim nejvíce šlo ;) je to zhruba něco jako plivanec do piva, senzoricky ani jinými smysly nerozlišitelný. pokud by to mělo být zajímavé, měli se vydat skrz pořadatele a zkusit systematicky udat supermarketový ovozel na placeném stánku se vším všudy. opakovaně, několikrát za sebou.

    jediné na co to upozornilo – lidi na trhu nevnímají označení stánků (můžou na jiřáku zlepšit) a pořadatele se podařilo jednorázově nachytat, že v řádu hodin nestihli zareagovat na prodejní místo vybudované načerno.

  14. Sám na farmářské trhy taky rád chodím, dát si slušnou kávu(na Náplavce spíše průměrná, na Jiřáku slušná) a skvělý máslový croissant za 4 pětky. Nějak mě netrápí, že se tam přimotal nějaký novinář, protože stejně kupuji jen produkty, které vypadají slušně a dává smysl, že je teď prodávají. Sám bych polovinu stánků na farmářských trhách zrušil, protože se jen přiživují. Prodávají tam jen blbosti, prodejci někdy nevědí co prodávají pořádně za produkty. Jako pěst na oko bych dal např. konopnou kosmetiku. Jinak můžu doporučit pstruhy na Náplavce-nejsou zbytečne velký mají cca 300gramu včetně vnitřností. Samozřejmně z chovu a krmený granulema, čili mají malinko tuku na břichu ale stále milionkrát lepší než ze supermarketu.Líbí se mi, že pstruzi nemají na sobě ani škrábnutí, nemají otlačený čumáky(jako mají kapři v kádích před Vánocema) Ale za boha nechápu proč si učtují 10kč/cca 20% procent za vykuchání, které odbývají a nemají ani led. Celková cena vykuchaného pstruha vychází pěkných 210kč/kg což je v pohodě. Ale to kuchání mi vadí z principu. Zelenina je klasika, hlavně doporučuji česnek,červenou cibuli, hladkolistou petžel. Hlávkový salát je podle mě vyhnatý dusičitany, protože jinak by nebyl tak křehký. Kukuřičný kuře lepší nadprůměr, ma menší prsa-podle mě není asi tak hodně geneticky vyšlechtěný, mají dost tuku, špatně očištěný, po upečení jsem byl spokojen s masem(malinko tmavší než kuře z hypermarketu). Žádne podlitiny, naprosto čerstvý, cena nízká asi 80kč/kg váha cca 1.45–1.6kg. Nakonec zkuste ještě chléb Mšeno 1/4 za 30kč asi 750 gramů, byl jsem doopravdy spokojen. Bylinky v květináči nic, moc, jsou předražené, neduživé. S pozdravem Martin Novák

  15. ↪ 12 Vanda: Souhlasím, slovo „farmářské“ má přímo magickou moc.

    ↪ 13 pan Cuketka: Ty ale mluvíš již o lidech, kteří na ten trh přišli ;) Magická přitažlivost slova „farmářské“ zaúčinkovala již předtím.

    Výraz „farmářské“ se momentálně používá v protikladu k „chemické“ a „plné éček“ (to jsou taky geniální zaklínadla, úplně stejně míjející původní obsah výrazu).
    Dám ti sem k tomu krásnou ilustraci, kterou jsem dneska vyfotila u místního železářství http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky#…

    Slovo „farmářský“ teď prodává. A vymezení se proti „chemické“, supermarketové" a „plné éček“ prodává dvojnásob.

  16. ↪ 15 kami: Stopro souhlasím. Něco podobného jako „staročeské“, hlavně že to prodává osoba oblečená v suknici z pytle a nabírá to z díže dřevěnou lžící (po vybalení z igelitu z makra).

  17. Mám podobný názor, farmářské trhy nejsou místem, kde je možné vypnout hlavu. Spíš použít selský/farmářský rozum :-). To, že někdo dostal povolení prodávat na trzích vůbec neznamená, že prodává něco kvalitního – alespoň na pražských trzích to 100% záruka prozatím nebyla. Na druhou stranu, abych nehaněl – díky za to, že trhy vznikly. :-)

  18. Dnes jsem navšívila farmářský trh na Praze 5 u metra Hůrka. Cca 10 stánků, stáčené limonády, pečivo, zelenina, ryby, kuřata, 2× uzeniny, 2× sýry apod. Obecně mi vše přišlo dost drahé, koupila jsem čerstvé filety z candáta 469,–Kč/kg, uzeného ostrouna 75,–Kč/100g (v Globusu jej kupuji levněji), slovenskou slaninu, iberský špek, 3 druhy klobásy, davelský salám, paštiku. Vše, co jsme zatím ochutnali, bylo výborné. Ovšem je pravda, že většina věcí se dá koupit v obchodech za levnější cenu. Nicméně jsem i přes vyšší cenu ocenila možnost koupit si vše na jednom místě, uvítala bych větší výběr, větší různorodost.

  19. Minulý týden Kubáň – nic moc, zatím je minimum zeleniny, převládají uzeniny (samozřejmě bez jakéhokoli označení, takže kdo ví – vypadají stejně jako v hypáči, jen jsou dražší), hodně pekařů (včetně hostivařské pekárny), taky grilované ryby – asi ty podvodné z pangase, no důvěru nebudily :)

    Třeba se to ještě rozjede…

  20. ↪ 19 vilemina: Kubáň jsem vzdala – dokud ji provozoval Archetyp, tak byla super, ale teď je to vážně smutné. Jeďte raději na JIřák :-)

  21. ↪ 20 Pavli: Asi ještě počkám, až něco naroste – chci zkusit Karlín. Jiřáku moc nevěřím.
    A trhy kol metra C asi taky nebudou to, co by člověk čekal.
    Při víkendové jízdě Prahou tramvají 22 jsme zahlédli hned několik tzv. Farmářských prodejen – zná někdo?

    Žitná, Vítězná a ještě někde to bylo :)

  22. V Karlíně jsem byl, žádný zázrak ale dají se tam vyzvedávat objednávky od Čerstvýchryb.cz. Jiřák mám rád ale stejně je podle mě stále nejlepší Náplavka…

  23. ↪ 21 vilemina: čemu nevěříte na Jiřáku? Karlín je fajn, ale mám jej dost z ruky, na Náplavce jsou stejní prodejci jako na Jiřáku. A farmářské prodejny doporučuji pouze Český grunt, ostatní nejsou moc prověřené.

  24. ↪ 23 Pavli: Mám to z druhé ruky, to je pravda, Jiřák nemám na trase – ale dělali tam z Metra ten test, jak si toho nikdo nevšiml, a povídá se povídá, že i další tam přeprodávaj zboží z hypáče.
    Ale nestihla jsme ještě projít okolí. Dík za tip na na prodejny.

  25. ↪ 24 vilemina: přinejmenším tam měli zcela stejně balený chřest jako v lidlu a cena byla 2,5 násobná

  26. ↪ 25 Moirain: aniž bych jiřák obhajoval, tak porovnávat u chřestu cenu jenom podle balení je totál kravina, obzvlášť letos, kdy jsou ty ceny podle konkrétní jakosti a typu hodně doširoka (např. 2 jakost 16+ mix á 79 Kč/kg versus 1 jakost 16 bílý 149 Kč/kg)

  27. ↪ 26 pan Cuketka: jsem si toho vědoma, ale byl to naprosto, opravdu naprosto stejný chřest, stejné kvality, stejný pěstitel, stejné balení, lišil se jen tou cenou

  28. ↪ 27 Moirain: tak to mě napadá už jedině časový odstup (cena už teď klesá) a čas sklizeno/na pultech. btw co to tedy bylo za chřest a za jakost? a jaké byly ty ceny?

  29. Já byl na Jiřáku minulou sobotu a byl tam Hostín, ráno sklízený, tuším za 79,–…

  30. ↪ 28 pan Cuketka: chřest byl slovenský, cena Lidl 39 Kč (ano nízká), na Jiřáku kolem 80, možná 89 Kč, jakost si nemamatuju, je to tak dva týdny, v Lidlu jsem ho kupovala dřív.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.