Lahev na vodu RSS

Štítky: , , ,

30 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobré dopoledne přeji,

    již delší dobu přemýšlím, že bych vyměnil své věrné PET lahve, do kterých točím vodu z vodovodu, přeci jen mají několik nevýhod. Nutnosti je měnit každých pár dní, měkkost atd.

    Asi bych zvažoval dvě velikost, tak 1.5 litru na domácí popíjení a jednu litrovou na cesty.

    Nějaké tipy?

    Ď.

  2. Volila bych sklo. Ta litrová by neměla být problém, od nějaké vodky nebo šťávy – sirupu apod. Ta větší by se snad taky sehnala.

  3. ↪ 2 Krizik: Sklo mi na cesty přijde jako blbý nápad. Je relativně křehké (soudím podle sebe, v mém zavazadle je jen otázka času, kdy se skleněná láhev rozkřápne), ale hlavně těžké. Na litrové láhvi už je ta hmotnost skla nezanedbatelná.

  4. v prodejnách albi prodávají eko -láhve envirosax, mají moc pěkný design, ale osobně jsem nezkoušela. Ještě jsem teď na internetu narazila na toto http://vapur.cz/eko-lahev to se zdá na cesty super, ale má to docela malý objem, škoda.

  5. Skládací lahev je super nápad, protože přeci jen tahat velkou prázdnou lahev, když už v báglu mám spoustu jiných věcí, není úplně pohodlné. Stejně tak sklo, tam je ještě nevýhoda váhy, jak bylo zmíněno.

    Co jsem zatím hledal, tak krom klasických hliníkových Sigg jsem našel zajímavé Gsi lahve (např. http://www.mall.cz/…ity-lahev-1l). Ještě budu hledat dál.

    Taky jsem u někoho viděl takovou obrovskou lahev se čtvercovým půdorysem, přímo vypadala jako na vodu. Zkusím taky najít.

  6. ↪ 1 ondrejk: Po opakovaných pokusech s různými typy plastových lahví … používám zas PETky. Ani když dávám plastové lahve do myčky, tak se pořádně nevyčistí a postupem času buď přímo zplesniví, nebo přinejmenším začnou zasmrádat. Nevím, čím to je, ale někde tam asi nějaké póry nebo něco bude a opakované plnění vodou kontaminovanou různými bakteriemi (když se z toho pije) to tam asi osidluje. Fakt nevím.
    Ta placatá skládací lahev z odkazu je dle mě jasný adept na nevymytelnost.

    Jediné, co jde vyčistit a nezasmrádá, je klasická čutora. Vylepšenou čutorou jsou SIGG lahve, které jsou zevnitř nějak glazované, prý. Nevím. Mám od nich jen termosku a ta je zevnitř kovová. Je vymytelná zcela, nezasmrádá, jde i do myčky.

    Jiné by to bylo, pokud byste je vozil pouze jako zásobník a nepil přímo z nich – tam se to pak nekazí tak rychle, mám dobrou zkušenost třeba se skládacím plastovým kanystříkem. Nesmradlavý vydržel skoro rok.

  7. Osobně preferuji také SIGG.

  8. ↪ 5 ondrejk: GSI lahve mají, no, dosti zajímavý popis :D

    „Cestovní láhve vyrobeny z nejkvalitnější nerezové oceli. Tyto plastové lahve jsou plně recyklovatelné, nevylučují žádné látky, neobsahují BPA, Ftaláty ani Antimony.“
    (zkopírováno z http://www.gsioutdoors.cz/…r-lahev.html)

  9. Já mám lahev SIGG a jsem s ní maximálně spokojená. Občas sice taky zasmrádne (protože jsem hrozný šťávopijec a občas ji zapomenu večer vymýt), ale na to se mi osvědčilo čištění pomocí rýže, kdy ji do lahve trochu nasypu, zakápnu jarem, doliju trochou vody a hrkám a hrkám ;) Jedinými mínusy pro mě byly pořizovací cena a to, že jsem si ze začátku moc nemohla zvyknout na ten kov v puse:)ale teď už ok..

  10. Také existuje Zdravá lahev – http://www.zdravalahev.cz/, prý nezasmrádá a neplesniví, ale nemám s ní žádnou zkušenost.

  11. To Ondrejk: chytila jsem se toho „na domácí popíjení“, jaksi jsem přehlédla, že to chcete i na cesty – na to je fakt sklo těžké a nepraktické. Ale natočit vodu a dát skleněnou láhev do lednice – na to bych sklo volila.

  12. Na cesty doporučuji Nalgene lahve, dva roky tvrdého používaní, šroubovací uzávěr, pevný plast a téměr nezničitelná. Jelikož piji jen vodu tak ji jednou za 3 dny vymyji horkou vodou a jarem(jinak jen vypláchnu vodou) a jsem naprosto spokojený. Na domácí popijení rozhodně skleněnou karafu. Pokud nemáte rád láhev z plastu, tak se můžu připojit k doporučení na SIGG láhve, problém mám s tím, že není tak odolná jako ta Nalgene a když se potluče není tak hezká. Naopak z Nalgene láhve se někomu hůř pije protože má velký uzávěr já to beru jako plus, protože se dobře vymývá.

  13. My používáme tyto: http://www.mall.cz/…-lahev-0-55l?…
    Filtr se po 2 měsících mění, prodává ho běžně i Datart. Velká spokojenost.

  14. Díky všem za názory. Co jsem si to tak promyslel, tak nejlepší volbou bude asi SIGG. Není tam takové riziko zasmrádání, můžu si tam dát i čaj/kávu a je to jednorázový nákup (ty filtry do Bobble vyjdou na 1200 Kč ročně, eh). Jedinou větší nevýhodu vidím v tom, že zbývající objem můžu odhadovat jen vahou, ale na to jsem si už zvykl u termohrnku.

    Na Mallu jich pár mají, ale koukal jsem, že lepší výběr je u Hanibala, ti mají navíc supr krámek na Míráku (kousek od Cafetera, jej), kde toho mají docela dost skladem. Koupím asi litrovou, která vyjde na 500 Kč, případně 600 Kč, kdybych chtěl nějakou hezkou. Na doma to vidím na PET lahve měněné každých pár dní, případně na tu litrovou lahev častěji naplňovanou; kupovat 1.5l SIGG asi nemá smysl, když to nebudu moc přenášet.

    Díky všem, snad budu spokojen.

    Pozn. bez čáry: co se týče popíjení čaje a kávy, tam jsem koupil menší objem (470 ml, stačí) od firmy Contigo s technologií autoseal, takže člověk při pití nemusí nic šroubovat. Těsní perfektně (to o Starbucksovém hrnku říct nemůžu) a celkově jsem po víc jak čtvrt roce spokojen. Je trochu dražší (cca 800 Kč), ale je super. Nevím, kde všude ji maj, já ji bral právě v Hanibalovi (btw sleva 10 % na 4sq check-in).

  15. Sigg je rozhodně dobrá volba, i když taky nejsou nejlevnější. Ale už z ní pije i náš 10 měsíční syn:-) Máme ještě stejný typ lahve zn. Ferrino, kupovala jsem ji taky v nějakém outdoorovém obchodě a je úplně v pohodě – taháme ji na všechny výlety a už pár let slouží. A myslím, že stála asi tak třetinu, co Sigg

  16. Také můžu s klidným svědomím doporučit GSI, mám tuto http://www.mall.cz/…ity-lahev-1l , již dva roky, víčko i pítko sedí dobře, přes široké hrdlo dobře vysychá, nebo lze vytřít. Tříletý syn z ní bezproblému pije bez bryndání. Jediná změna je, že se setřela stupnice objemu.

  17. Já mám Vapur láhev už skoro rok a nezasmrádá, pravda je ale, že piju jenom čistou vodu a vždy ji po použití vypláchnu a nechám vykapat a vyschnout na vařečce v odkapávači:). Vysychá o dost líp než PET lahev. Do města je úplně bezva, dá se smotat do karabinky a strčit do kabelky a vodu do ní natočíte i v malých umyvadlech narozdíl od jiných lahví, protože je měkká.
    Dobré zkušenosti také s lahví Sigg, ale potluče se.
    Jinak spousta lahví k mání tady a tady, anebo v jakémkoliv jiném outdoor obchodě:
    http://www.hudy.cz/lahve_termosky/?…
    http://www.rockpoint.cz/
    Jinak na cestování doporučuju velký skládací kanystr (až 20l), zejména pokud se déle nedostanete ke zdroji vody, i když do batohu do hor jsou skladnější zase PET lahve.

  18. Tak jsem byl v Hudy a při odchodu jsem si všiml, že lahví mají opravdu spoustu. Koupil jsem si na doma jedinou velkou, 1.5 litru Nalgene. Stála necelých 300 Kč, takže i kdyby začala zasmrádávat, klidně koupím novou.

    V pohodě se naplňuje, protože má široké hrdlo, na druhou stranu se z ní hůře pije, bude to asi o zvyku. Prodavačka říkala, že ji sama používá (nebyla to fráze, měla ji po ruce) a je prý super. Trochu udrží teplotu, to se zvlášť teď hodí, jde použít na teplé nápoje, oproti hliníkovým je průhledná, víčko člověk neztratí, je připevněné, navíc se za to ouško dá nosit, je relativně odolná (pevný plast)… Prostě je to fajn lahev, zatím.

    Uvidíme, jak se osvědčí časem. Teď už mi jen stačí vybrat něco na cesty.

  19. ↪ 13 Vanda: Takže po pár měsících provozu rekapituluju: Výměnný filtr se často při zašloubování utáhne příliš na hrdlo a praskne. Tím je na odpis, při pití teče bokem a občas teče i do kabelky. Poprvé jsme to neřešili, podruhé nás to naštvalo. Jinak jsme byli spokojení, kvalita kohoutkové vody se filtrací zlepší, ale láhev, resp. filtr, není plně odolná dennímu používání. Škoda.

  20. Používám už roky střídavě dvě Siggovky, 0,6 a 1,5 litru a jsem spokojen, na obou mám obal (na menší těsnej neoprenovej a vypadá jako nová i po roce, větší je potlučená z doby, kdy jsem obal neměl, hlavní zásek je po pádu plné lahve na kamenné schody (cca 2m let) a funguje také (tu mám už mnoho let), jen jsem po cca 5 letech koupil nový uzávěr, ten starý už mi přišel neumytelný. Kromě vody už důvěrně poznaly i lecjaké jiné nápoje, včetně třeba piva. A vzhledem k mé zapomětlivosti se s některými seznámily oprabdu důvěrně, několikadenním kontaktem. Na běžné čištění jdu jen vodou s trochou saponátu, jednou za pár měsíců použiju podle návodu čistící tabletu přímo od Siggu – mají je v outdoorových obchodech, pokud by vám někde chtěli prodat jen celou krabičku najednou, tak určitě v Junu na Letné je prodávají i po jedné (a myslím, že jsem to takto viděl prodávat i jinde)

  21. Asi před 3 lety jsem si ze států přivezla lahev Nalgene a nedám na ní dopustit, u nás už se také dá sehnat víceméně bez problémů. Já osobně mám právě litrovou, na cesty ideální. Je plastová, lehká a nerozbitná a vydrží i horký čaj (nedeformuje se, ale pozor-pálí!). Výhodou i nevýhodou je široké hrdlo-v létě se dobře plní ledem, ale za chůze nebo jízdy se z ní trochu hůř pije, i když to je taky spíše otázka šikovnosti (v mém případě nešikovnosti). Případné problémy s pitím ze širokého hrdla se dají také řešit určitými „redukcemi“, které se prostě zacvaknou do hrdla lahve :)

  22. A málem bych zapoměla, Nalgene se dá prostě strčit do myčky a nechat umýt ;)

  23. Mám teda lahev zhruba měsíc, moje dosavadní dojmy jsou takovéto:

    1) Velikost je na domácí použití parádní, ale díky úchytu se dá relativně pohodlně přenášet venku.

    1. Díky širokému hrdlu se výborně plní, myje… ale už se z ní hůře pije. Moje pokusy pít za chůze nebo v těsných prostorách ve zhruba všech případech končí politím. Už jsem se naučil pít mimo elektroniku a jiné náchylné věci :-)
    2. Zasmrádávání je zatím problém docela malý, stačí čas od času lépe umýt.
    3. Teplé nápoje nejsou problém, ale kvůli horšímu pití bych se bál polití, což může být docela nepříjemné.
    4. Oproti Siggovkám je průhledná, takže na první pohled vidím zůstatek.
    5. Předpokládám, že se lahev bude hůře plnit v nějakých menších umyvadlech. Je to daň za kvalitní a tvrdou konstrukci.

    Celkově je to parádní kousek, docela dost přemýšlím nad užším hrdlem, které tu někdo zmiňoval. Taky pokukuju po menších (0,6–1 l) lahvích, které se lépe přenášejí.

  24. Ja jsem narazil na obchod a našel jsem tam tuto lahev sice neni největší obsah ale na přnášení a k svačinkam hlavně v létě je super

    http://www.kuchynske-doplnky.eu/index.php?…

  25. Mám osobní velmi dobrou zkušenost s lahvemi Klean Kanteen – mám od nich jak klasickou lahev na vodu, tak termosku a maximální spokojenost: nezapáchájí, pití v tom udrží teplotu, designově super.

    U nás jsem to viděl na několik webech, např. na http://www.yogaguru.cz (mají asi nejširší sortiment).

  26. Abych to tady trochu vyvážil – pití z širokého hrdla u Nalgene je IMHO pouze o zvyku. U nás to zvládají vcelku bez problémů (= nepolít se častěji než z PETky) i děti. Nejmenší má dva roky :)

  27. Abych to tady trochu vyvážil – pití z širokého hrdla u Nalgene je IMHO pouze o zvyku. U nás to zvládají vcelku bez problémů (= nepolít se častěji než z PETky) i děti. Nejmenší má dva roky :)

  28. Na trhu je tolik lahví, že je opravdu těžké se v tom zorientovat. Sama jsem používala kovovou od Husky, ale loupal se z ní lak, mám i Bobble, ale ten filtr je u nás zbytečný, taky teď holandskou Dopper. Ta je hezká, jen má hodně závitů a zákoutí, ve kterých se usazuje špína… Na sport bych řekla, že jsou dobré Sigg a Nalgene taky, když si, jak obda říká, zvyknete na hrdlo…

    Mně chybí nějaká lahev, která by byla fešácká, tak zkouším vyrábět vlastní – http://www.nastartujtese.cz/…-bude-sluset.

  29. Spousta lidí si dnes už dává pozor na to co jí, ale jak tak koukám tak je jedno co pijeme a z čeho pijeme :-( Už po druhém použití PET lahve přece musíte cítit v láhvi předchozí pití, nehledě na to že se láhev podle nápoje barví. Láhev se špatně umývá takže si jistě dokážete představit ty kolonie bakterii…Plast rozhodně ne. Doporučím zdravou skleněnou láhev Lifefactory. http://www.pijemezeskla.cz/ Další krok jak žít zdravěji

  30. ↪ 29 Lenul: Reklama? Proč bych měl cítit z PET předchozí vodu? Možná má váš marketing významně vyvinuté čivy :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.