litinový hrnec RSS

Štítky: , , ,

50 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj, rád bych si pořídil litinový hrnec. Jelikož cena není úplně nejnižší, tak bych se rád zeptal jaký používáte vy a proč jste si vybrali právě ten :-). Díky.

  2. ↪ 1 vipanos: používám IKEA – a důvod – cena byla nejnižší a přitom mi připadá stejný jako Creuset. navíc má ´dublíky na poklici, což je prima, nekape voda na varnou desku okolo.

    Prý te´d mají v Potten Pannen nějaké velké slevy na Staub (snad 50%), takže se cena blížila IKEE, ale možná už to skončilo.

    a v Creusetu snad prý mají slušnou slevu na litinový wok, ale také nevím, zda ještě trvá.

  3. IKEA senior a CEBS hrnce a rendlíky z té jejich BSE „litiny“ , Stabil Extra (http://www.cebs-cb.cz/…/katalog.pdf). Ten největší s poklicí (http://jdem.cz/wdxc2 ) je vhodný jak na velké množství kapustnice, tak na pečení kachny, v tom menším jsem pekla i zdejší chleba bez hnětení, v pohodě vydrží:)
    Ikeácký jsem dostala, ty druhé mají rodiče asi dvacet let a pořád skvěle slouží, jen se s nimi nesmí třískat, aby neoprýskaly. Mám k nim nějak lepší vztah (i když se mi vzhledově možná líbí víc ikea), navíc jsou z Budějovic, ne z Číny.
    Jo a Le Creuset má v outletu Štěrboholy různé slevy podle barev (v jeden den/týden třeba všechno oranžové nádobí o nevímkolik procent levnější), takže tam se to dá taky pořídit výhodněji..

  4. Mám oválný Staub, spokojenost veliká, mimojiné je to krasavec:-) Rozhodovala jsem se mezi Staub a Le Creuset, narazila jsem na nějaké zahraniční diskuzní fórum, kde se srovnávaly vyloženě tyto dvě značky. Lidi, kteří měli možnost pracovat s oběma, lehce preferovali Staub. Důvody už přesně nevím, bylo to něco okolo vlastností vnějšího materiálu (nejsem si jistá, jestli šlo o nějaké mírné blednutí barvy), zas nic moc podstatného, takové zanedbatelné procentíčko. Ale jak jsem našla svůj hrnec, bylo vymalováno:-)

    Mám malý offtopic hrncový dotaz, ale třeba to bude přínosné i pro zakladatele. Máme malou kuchyň, takže nemůžu mít tolik nádobí, kolik bych si představovala. Velká část hrnců je titanových s kovuvzdorným povrchem. V těch, kde nejčastějí dělám vývary, jsou malé rýpance, neb kosti, předpokládám. V nižších a menších hrncích a kastrolech je nemám, nebo sporadicky. Přemýšlela jsem o koupi dalšího litinového hrnce, příležitostně. Budou ty škrábance od kostí i na litině nebo ne? Máte s tím zkušenosti? Díky.

  5. Rád nakupuji v Le Creuset, ale litiňák jsem také koupil v IKEA a jsem s ním spokojen. Velmi dobrý poměr ceny a kvality. BTW: co v litiňáku vaříte nejčastěji?

  6. ↪ 5 mpik: Boeuf bourguignon, a podobná jídla, kde se kombinuje počáteční opečení a následné dlouhé pomalé dušení, zejména ve víně.
    A taky v něm peču telecí či vepřové v mléce – to opravdu často, třeba zrovna dneska :)

  7. Já nedám dopustit na své 30 let staré litinové nádobí českého původu. Mám dva hrnce, pekáč a pánev, vše jen surová litina a odlitými uchy. Používám je hlavně na pomalé vaření.

    ↪ 4 irresistible: Litina bez glazury je nezničitelný povrch.

  8. I já používám litinový hrnec z IKEA (série Senior) – nejčastěji, a prakticky výhradně, k pomalému vaření.

  9. Re: Le Creuset: Mám konvici na vodu a spokojen nejsem. Glazura u víčka práškovatí, víčko nyní jde s obtíží otevřít. Čekal jsem lepší kvalitu. :-((

  10. ↪ 9 Jednorožec: teda, tak to díky, nepotěšil jste mě:)
    Zrovna ty konvice mi nepřipadají tak drahé a o koupi jedné uvažuju.. Mám nerezovou tescoma a myslela jsem, že na to nic zkazit nejde, ale už je hnusně „opálená“ a z držadla zmizely nějaký šroubky a matičky, což zatím zdá se nic neovlivnilo, ale myslím, že za chvíli upadne něco dalšího, třeba držadlo:)

  11. ↪ 10 farfalla:
    Mam Le Creuset nekolik kusu nadobi (hrnce, grilovaci panev, formu na kolac), pouzivam je pomerne casto a zatim je vse v poradku.
    Bud mam stesti nebo ma jednorozec smulu – budu doufat, ze plati to druhe (jednorozec promine :-)), protoze toto nadobi opravdu rada pouzivam.

  12. ↪ 11 lielli: Ony ty konvice ale nejsou z té těžké litiny nebo keramiky, jako hrnce jejich hrnce, pánve a formy, ale je to normální smaltovaný plech, zjevně náchylný k loupání a dalším potížím. A jak teď koukám na amazon a hodnocení lidí, Mr. Jednorožec bohužel asi není zvláštní výjimka.

  13. ↪ 11 lielli: Asi mám smůlu. Je to firma s reputací, proto jsem také od nich koupil. Ale časy se měmí, firmy stěhují výrobu jako kočka mladé a kvalita pak někdy trpí- netrvrdím, že je tomu tak v mém případě, jen jsem všeobecně skeptik.
    Konvice je elegantní černá a tak se práškovitě drolící glazura z rantlu na ní skví jako lupy na sametu.

  14. Pro blbost smazáno administrátorem ;)

  15. ↪ 14 MajklM: já si ani nemyslím že to nádobí prodáváte, myslím že jste si koupil svůj první hrnec v životě a neudržíte ten tlak štěstí nad svou samostatností. Napsal jste Ježíškovi o další? :-)))

  16. Dobrý den,chci se zeptat zda je lepší v Ikea koupit ten 5l litinový hrnec, či postačí 3l , pro 3 členou rodinu..Děkuji za odpovědi.

  17. ↪ 16 MrKokino: Větší je vždy lepší, uděláte v něm málo i hodně, ale do malého hodně nenacpete :-))
    Pokud nechcete dva, což je ideální stav, tak do budoucna (a litina je na hodně dlouho) se vždycky hodí větší.

  18. Já bych osobně volil nákup na internetu nebo někde ve specializované prodejně, kde Vám lépe poradí. Ikeu považuji za velký obchod, kde Vám tak dobře neporadí.

  19. Objednal jsem Oválný Staub 6,5l z německé e-bay,moc se těším,cenově vychází o 2600,–Kč levněji včetně dopravy, než u nás. Až ho vyzkouším,tak poreferuji. Původní litinové nádobí s modrým smaltem po 25 letech už dosluhuje,na některých mýstech je odprýsklý smalt,ale dobře se na něm vařilo.

  20. ↪ 19 Carllos: Taky mám část litiny s modrým smaltem, ale naštěstí jsem tehdy (před 25 lety) získala dva velké hrnce bez glazury, s litinovými uchy. Největší poklad!

  21. Chci se pochlubit, v nasi rodine se dedi jedna litinova vzacnost. Nedavno jsem si dodal odvahu a znova ozivil „LITINOVEJ PAPINAK“ z roku 1937. Sirka steny je cca 7mm, nema zadnou tesnici gumu, brousena lidina na brousenou litinu, pritahnout sroubem a uz to fici. Teda fici to doslova ;) Smeju se vsem integrovanym bezpecnostnim ventilum. Krasavec ma pochromovany konicky kolicek s protizavazim, jako mela stephensonova Raketa. Jedinej problem je cvalikovi poskytnout alespon 1,5kW prikonu jinak se ty 4kg litiny nikdy nerozvasni. Nejlepsi je papinakovej gulas.

  22. Zdravím,měl bych prosbu na majitele oválného litinového hrnce Staub,potřeboval bych porovnat jeden prvek na hrnci.Soukromé zprávy zde zřejmě nejdou,tak bych požádal o možný kontakt.
    Děkuji.

  23. ↪ 22 Carllos:
    timewise@seznam.cz

  24. Děkuji irresistible za informace a ochotu,o víkendu Staub pořádně zaběhnu,už se těším…

  25. V žebříčku od nejlepšího materiálu po nejhorší.

    Kam byste zařadili litinu?

  26. ↪ 21 vskiper: Tak takový papinův hrnec mohu jen a jen závidět :) I když jsem spíše zastáncem konvenčního vaření… Přeji Vašemu litinovému krasavci další dlouhá léta :)

  27. Dobrý den.
    Dovolím si upozornit na takovou tu akci v Tescu – 20 (25) známek a pak sleva na zboží zn. Pyrex. Je tam i červený litiňák Pyrex 3,6 l za 999,– Kč. Již jsem jeho majitelem a musím říct že funguje skvěle. Boeuf bourguignon ze dvou kileček masa dopadl fantasticky. Za ty peníze se to nedalo nekoupit :)

  28. Máte někdo v poslední době zkušenost s litinovým nádobím zn. Senior (modrá barva) z Ikey? Po delší době jsem se rozhodla, že si jej koupím, a teď jsem si v jednom příspěvku přečetla, že dříve se dělalo ve Francii a bylo kvalitní, a nyní se dělá v Číně a jsou s kvalitou problémy. Díky za informaci.

  29. → Krizik.
    Mám 3 roky velký 5L i menší 3L. Velký bez problémů, ale u malého se mi, po 2. použití, zevnitř pokličky oprýskala částečně povrchová úprava. Stalo se mi to při pečení nehněteného chleba. Když jsem pokličku odstranil, na povrchu chleba byly takové černé ťupky, myslel jsem, že jsem ho připálil, ale pak jsem si všiml, že to bylo z té pokličky. Je ale fakt, že jsem měl troubu omylem rozpálenou na max t.j. cca 250stC (pravděpodobně jsem zavadil o konflík). Od té doby peču dle receptu na cca 230stC a již se mi to nikdy nestalo.

  30. Nějak té diskuzi nerozumím. Vědí diskutující, že je rozdíl mezi litinovým nádobím a „železňákem“?? Železňák je výlisek ze silného plechu a uvnitř je smaltovaný, často s modrou barvou. Litinové nádobí je odlitek z litiny a žádná další povrchová (vnitřní) úprava se zpravidla u něho neužívá. Co Vy na to?? Zdá se mi, že se to tady plete.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.