Martinská husa RSS

Štítky: , , , , ,

38 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Budete péct? Máte oblíbený recept? Kde nakupujete husičky? ;)

  2. Nevím. Nikdy jsem nepekla. Nevím jestli bude zájem. Čekám na tipy :))))))

  3. A doplňuji, že jde o husy hlavně chlazené, pokud možno..Sezvala jsem kamarády na mladé víno a martinskou husu a trnu trnu, zda jim budu mít co nabídnout.

  4. Péct nebudem, husu ani kachnu bohužel moc doma rádi nemáme. Svatomartinské vínko ale s radostí ochutnáme, nejlíp přímo ve sklípku.
    Kdyby si někdo chtěl udělat výlet, mám jeden tip, Zlatý kopeček v Čejkovicích; tady je menu: http://www.yaxi.cz/…a-2008-menu/
    Taky prý v Boskovicích něco bude, mám ten dojem.

  5. Asi koupím kuře od Robertsona. Husu moc nemusíme. Kuře udělám ala kachna, svatomartinské vínko POCHOPITELNĚ bude! :-)))

  6. skvely recept na husu byl v chef gurmanovi (nebo jak se ten casopis jmenuje). vinka bude moooc. mam rad tyto radoby uslechtile akce, pri nichz se jeden zmrska a muze se vydavat za gurmana. proste to nekdo prochutnat musi…

  7. 6: opsat! Prosím!

  8. Schnytlik: aktuální číslo Chef Gurmanu lze prolistovat http://www.astrosat.cz/…n/gurman.php

  9. Mandarinko, já vím, ale i když dám printscreen a pastnu, hoooodně si to zvětším, není to moc čitelný :( spíš pěkně mázlý

  10. co mě ale zajímá nejvíc je teplota a délka pečení, řekněme 4 kilový husičky a jak dosáhnout ženielní kůrčičky, žádnou gumu, krásně křupavou a voňavou :D

  11. Kapitulovala jsem a koupila husu maďarskou mraženou, za čerstvou se asi musí na farmu.
    Poradíte někdo, co servírovat jako předkrm? Do knedlíčkové polévky se mi nechce a husí játra nemám a shánět asi nebudu :)

  12. schnytlik: myslím že křupavost kůrčičky se mj. dociluje přelitím koňakem nebo něčím podobným. možná mě odborníci opraví.

  13. což zkusit toto:
    http://dadala.hyperlinx.cz/dru/druh.html

  14. Pivli, zajímavý tip, díky.

  15. Julie na to jde jednoduše: http://www.chillijulie.cz

  16. SVATOMARTINSKÁ HUSA NA MEDU A VÍNĚ S ČERVENÝM MALINOVÝM ZELÍM A BRAMBORÁKOVÝM KNEDLÍKEM

    Suroviny pro 4–6 osob
    husa (nejlépe z domácího chovu)
    sůl 80g
    barevný pepř 20g
    čerstvý tymián 6 – 7 snítek
    celý kmín 20g
    červené víno 0,3l
    voda 0,2l
    lesní med 100g

    Očištěnou husu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), okořeníme pepřem a kmínem, přidáme tymián, přelijeme lesním medem, který nepatrně zahřejeme, aby se nám s ním lépe pracovalo. Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem a vodou a necháme v lednici alespoň 12 hodin odležet.
    V předehřáté troubě pečeme nejprve cca 20–25 minut v otevřeném pekáči na 200°C, poté přiklopíme a pečeme 2 hodiny na cca 165°C. Během pečení husu přeléváme, popřípadě i občas podléváme dle chuti a potřeby vodou či vínem. Ke konci pečení husu odklopíme, abychom docílili zlatavou kůrčičku. Jestliže chceme, aby husa byla šťavnatá, pečeme ji v pekáči nejprve na jednom boku a pak na druhém.

    Takhle asi pečou husu v jedné vinotéce, kam chodíme pravidelně na sv. Martina. Můžu se po ní utřískat, ale ještě jsem jí doma upéct nevyzkoušel. Recept jsem našel na
    http://www.hotelhorizont.cz/…atering.aspx?…

  17. Schnytlik: kurčičku asijaté řeší jednoduše, vrazí kachnu na chvíli do oleje nebo fritáku, lehce poprášit moukou a je to. A pokud klasika, tak kůrčička je křupavá pouze tehdy, je-li maso vystavené vysoké teplotě a nezvlhne. Takže podávat okamžitě čerstvé nebo rozpéct pod grilem.

  18. Navstivila jsem Svatomartinskou akci na staromaku a take v zemedelskem muzeu. I kdyz slibovali „husi speciality“ tomu tak nebylo. Na staromaku husy zadne (pouze pecene kachny s knedlikem a zelim za 140kc) a v zemedelskem muzeu k mani pouze husi sadlo. Doufala jsem ze alespon v tom muzeu si budu moci koupit cerstvou domaci (nemrazenou) husu nebo jeji soucasti.
    Co se tyce tech akci tak to vypadalo docela bidne. Vina dobra, ale strasne malo lidi, az mi bylo tech vystavujicich lito. Na zadnim dvorku muzea byl stanek s nabidkou „pstrosich specialit“ (proc??)

    Gastronaut – v Cine (a v dobrych cinskych restauracich) take casto kachnu pred pecenim nekolikkrat poliji varici vodou. To ji zbavi castecne podkozniho tuku a kurka je pak velmi krupava a vypnuta i pri beznem peceni v troube. To fritovani o kterem hovorite je spise bezne v „fast food“ cinskych restauracich cili v „cinskych bufetech“

  19. 18: no to nevím nevím, to smažení dělají asijaté i v supér nóbl hotelech 5* a výše – ale s tou horkou vodou je to také pravda. Moderně se také dá nastavit v troubě na chvíli pára a pak až pečení, což tedy osobně dělám já.

    Měl jsem na mysli ponoření do tuku na pár sekund, ne smažení ve smyslu smažení .o) V Kualalumpur jsem měl Pekingskou kachnu a byla strašná, v Londýně zase skvělá. Obé dělal nějakej Čínan .o)

  20. Zkuste http://www.rohozenskahusa.cz Nabízí kvalitní husy, a na jejich stránkách jsou i svatomartinské recepty na husu. Doporučuju

  21. Dobrý den,
    obnovuji toto téma a zároveň prosím o radu. Husu budu péct poprvé a v Kuchařce pro dceru je recept na pomalé pečení již naporcované husy. Jinde se uvádí péct celou a pak porcovat. Mě by se lépe porcoval studený pták než horký, ale nechci jídlo zkazit. Co doporučíte? Porcovat před nebo po pečení.

  22. My jsme vždy pekli v celku, přičemž po upečení se husa (kachna) naporcuje na jednotlivé porce a ty se ještě kůží nahoru dopékají dozlatova a křupava…

  23. U nás se nedělá husa, ale kachna (i té je pro čtyři lidi víc než dost). Vysolím, narvu jí břuško jablky, kůži osolím, okmínuji. Jár jablíček hodím i na pekáček, podle sádelnatosti kachničky i trochu podlít vodou. Překrýt, péct při cca 90–100°C tak 4 hodiny – většinou dělám den předem. Druhý den odkryji a peču na vyšší stupeň aspoň 2 hodiny a na závěr vysoký stupeň na křupavou kůrku. Pokud je mastná moc, odléváme sádlo někam vedle. Maso je šťavnaté, křehoučké, odpadá od kosti a olizují se všichni.

  24. ↪ 21 micka: Vždy ji pomalu peču vcelku tak 4 hod. pod alobalem, potom nahrubo naporcuji a dopeču odkrytou. Maso začne odpadávat a „doporcuje“ se sama. Vzhledem k tomu, že ji většinou rozpíkám den předem, porcuji zastudena. Hlavně nezapomeňte odebírat sádlo, ať nemáte promaštěného uvařeného ptáka :)))

  25. ↪ 21 micka: Já peču rozporcovanou ze čtyř důvodů:

    1. opravdu velká domácí velká husa se mi nevejde do trouby (ale menší husy z obchodu ano, takže tento důvod je pouze občasný)

    2) mám ráda opečenou kůži všude a nemám ráda kůži prsíček, která se nejdřív máčela dole – ani po následném dopečení už ta kůžička prostě není ono:)

    3) při porcování husy z ní odkrájím většinu sádla – není to vůbec problém ho vyndat zpod kůže, většina ho je u trupu v souvislých kusech, takže zcela snadno dostupná. Tohle odkrájené sádlo se krásně dá zvlášť vyškvařit a je pak i trvanlivé.
    Při pečení celé husy a odebírání sádla vzniká sádlo netrvanlivé, jelikož je v něm moc bílkovin a vody. Navíc je už solené a chycené chutí (zpravidla) kmínu, což mu taky značně zužuje možnost použití.

    4) při porcování mi zbude skelet, ze kterého udělám vývar na podlévání. A když je husa velká, tak nepeču celou jako martinskou, ale část porcí schovám a upeču je v šouletu, což já mám mnohem radši než klasickou pečeni.

    Proti tomuto všemu stojí jeden důvod pečení celé husy – je to krásné. Přinést celou zlatou pečenou husu na slavnostní stůl a porcovat přímo před strávníky má značné kouzlo. Takže ano, nastávají občas chvíle, kdy ji upeču celou. Ale opravdu je to jen kvůli wow efektu, chuťově je porcovaná lepší.

  26. ↪ 25 kami: ad bod 2) na tohle pomáhá mřížka do pekáče. Mám pocit, že v našich končinách se moc nevyskytuje, a je to rozhodně škoda! ;)

  27. ↪ 26 pan Cuketka: Tyjo, to se prodává? Páchám občas nějaké kejkle s vyskládanými špejlemi pod ryby, aby se neplácaly na dně pekáče, ale pod husu mě to nikdy nenapadlo! Teda špejle by ji ani neunesly, ale ono na to existuje spešl udělátko??

  28. ↪ 27 kami: Většinou s pekáčem, u nás se to právě moc nevidí, protože to u techniky pečeně nemáme moc zažité (nahrazujeme to podládáním pečení kořenovou zeleninou, ale nemá to úplně stejný účinek).

    Mrkni např. tutaj ;)

    http://cookware.lecreuset.com/…ng-Set---Was-$270_10151_-1_20002_12502­_10018

  29. ↪ 28 pan Cuketka: Tak to jsem nikdy neviděla. A šiklo by se mi to. Ale muselo by to pasovat do mého pekáče, nový není v plánu po celou dobu životnosti toho stávajícího :)
    Fakt je, že vlastně trochu něco podobného nahrazuju tím, že na plech položím mřížku z trouby vzhůru nohama (ona pak stojí na plechu), ale na tom peču jen drobné placaté věci, když v troubě simuluju grilování. Celý pták by se na to dát nedal, to musí být v hlubším pekáči, z plechu by vytékala š´táva ven, zejména u té husy.
    Kořenová zelenina určitě není dostatečná náhrada, to proudění teplého vzduchu i zespoda to nenahradí.

  30. ↪ 29 kami: Teď jsem měl v ruce úžasnou kuchařku River Cottage Meat a tam autor pečení bez mřížky schvaluje také, respektive vášnivě obhajuje ten „gradient“, že dole máš spíš rozdušené měkké maso a jenom nahoře je kůrka ;)

    Taková traditional czech way, dalo by se říci ;))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.