Nejlepší domácí kávovar? RSS

Štítky: ,

48 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Jen bych se chtěl zeptat, jestli máte dobré zkušenosti s dobrými domácími kávovary. Rád bych si totiž koupil kávovar na domu. Taky by mě zajímalo, jestli se vyplatí kapsle nebo ne.

  2. Kolik do toho chcete investovat? Jste kavovy nadsenec, ktery se chce ucit a trenovat, nebo vam jde jen o to udelat si co nejsnaze doma dobrou kavu?

  3. Ano jsem kávový nadšenec a rád si vychutnávám dobré kafe po ruzných kavárnách. Ohledně investice, vůbec nevím jak je to ohledne cen průměrných kávovarů a jaká by měla být minimální částka investice, aby kávovar tvořil chutnou kávů. :3

  4. U espressa pokud to ma byt opravdu dobre, tak pocitejte s investici do kavovaru a mlynku urcite pres deset tisic (a budete muset peclive vybirat, zdaleka ne vse v teto cenove hladine je opravdu dobre) a s tim, ze budete muset trochu trenovat a stejne to bude vzdycky kompromis i vzhledem k domacimu „neprovozu“ je to preci jen metoda vynalezena do kavaren a optimalizovana na desitky az stovky porci denne.
    Na doma, pokud nejste velka domacnost plna kavomilcu, mi proto prijdou lepsi alternativni metody pripravy, zakladni vybaveni (dobry rucni mlynek a V60/clever driper/french press/aeropress) se da koupit kolem 1000–1500 Kc

  5. Co se kapslí týče, doporučila bych určitě Nespresso. Vím, že se to opravdovým kávovým fandům nelíbí, pravidlo spotřeby šest měsíců po sběru, šest týdnů po upražení a šest dní po namletí pochopitelně ohlídat nejde, nicméně pokud si najdete svojí oblíbenou odrůdu (ze 16 druhů si myslím vybrat lze) budete mít za velmi přijatelnou cenu doma espresso lepší, než ve (bohužel) většině restaurací. Doma používáme tak 4 druhy podle chuti a zda espresso či raní latté. Určitě bych ale nevolila kapsle typu Dolce Gusto nebo jiné podobné, kde vám ze směsi kafe a sušeného mléka vyteče rovnou capuccino nebo horká čokoláda. Zaprvé mi to díky tomu sušenému mléku příjde fakt hnus ale hlavně se to nedá chuťově srovnat. Také s hygienou to nemůže být jednodušší. Po každé přípravě ho necháme „projet“ pouze horkou vodou bez kapsle, aby v těch trubkách neusychaly zbytky předchozí kávy.
    Ano, měla bych doma radši dobrou pákovku a ráno snídala za vůně čerstvě umleté kávy, protože lepší vůni po ránu neznám:-), ale po srovnání všech nákladů, chuti a jednoduchosti jsme zvolili takto. Nutno ale říct, že kdyby nebylo téhle nesčetněkrát předtím otestované značky a velkého výběru druhu kávy, tak bych do jiných kapslí při současném výběru nikdy nešla. Pokud si chcete otestovat chuť, zajděte si na kafe do jejich kavárny v Pařížské. Dají Vám přesně to samé, co si uděláte doma.
    Ještě bych dodala, že v širší rodině jich máme za poslední tři roky dohromady tak šest a zatím žádná porucha.

  6. Jen bych dodal, ze krome kavovych fandu (me proste N. nechutna, jsem asi prilis zmlsanej, na 5 pokusu, kdy jsem vybiral podle jejich popisu (sve kavove preference dobre znam, takze si podle popisu normalne v pohode vyberu) jsem zadnou pro sebe pouzitelnou kapsli neobjevil, ale vim, ze rade lidi to staci a chutna)

    vadi ten Nespresso system i ekologicky smyslejicim lidem vzhledem k pouzivani jednorazovych hlinikovych kapsli – to by teoreticky slo aspon trochu zmirnit jejich recyklaci, ale to by bylo treba je rozrezavat a vysypavat a to zase tezko bude cista prace. Uprimne receno nevim o nikom, kdo by to delal, vsude to konci ve smesnem odpadu…

    PS 6 dni po namleti je strasne dlouho, az na zcela vyjimecne pripady jeto spis 6 minut po namleti, zejmena u espressa… (-;

  7. ↪ 6 Kytka: pokud jde čistě o plnění kapslí, tak jdou koupit na ebay (a možná i jinde) znovuplnitelné, originální se kuchat nemusí

  8. ↪ 7 Moirain: nešlo mi o plnění, šlo mi o to, aby se dala hliníková část použité kapsle aspoň odevzdat k recyklaci jako hliník a nemusela jít na skládku/do spalovny se směsným odpadem. Že jdou koupit plnitelné vím. Ale nechápu, proč by to kdo dělal, když by se tím připravil o hlavní výhodu tohoto systému…

  9. jsou lide… kteri do tech plnitelnych kapsli.. nebo dokonce svepomoci upravenych pouzitych originalu.. sypou jihlavanku.

  10. jinak za me.. vyhovujici kombinace je gaggia classic… a rozumny mlinek. rocky.. MDF.. apod. a tohle se da to tech pri trose snahy 10 poridit.

  11. ↪ 6 Kytka: Ano, ten odpad z kapslí mi taky vadí:(. A ano, je možné, že jste tu svoji kapsličku nenašel;-). Rozhodně netvrdím, že je to pro mě nejlepší kafe. Určitě mám několik podniků, kde mi kafe chutná víc než nespresso. Dotaz byl ale směřovaný na oba typy strojů a tak odpovídám na kapsle, protože pro potřeby, pro které jsme si ho koupili nám naprosto vyhovuje, Nejsem žádný velký znalec kávy. Čokoládové, medové či třešňové tóny jsem nikdy nerozeznávala. Espresso piju oslazené (byť se snažím prokousat k co nejmenší dávce cukru) a narozdíl od znalců, nemám ráda kyselé kafe. Vím jenom, že si ráda dám kulaté espresso nebo latté co mi bude chutnat a vim, že ve spoustě restaurací mi espresso chutná výrazně méně než N, a tak si ho dám radši jednoduše doma. Franch press používám spíš na čaj, protože na kávu je z něj na mě přespříliš vody. S ostatními metodami jsem do styku nepřišla. Pokud dotazující přemýšlí o jedno či druhém typu, výhoda je, že s N si může všechny typy ozkoušet a uvidí, zda mu něco zachutná či ne. Pokud ne, tak to pak nutně chce hledat jiný způsob. Třeba ale zachutná a pak už se člověk může rozhodovat podle ostatních faktorů.

  12. ↪ 11 snookie: no me prave neni z dotazu vubec jasne, jestli je mysleno nutne espresso (v kteremzto pripade se clovek muze a nemusi spokojit s kompromisem v podobe kapsloveho skoroespressa, to zalezi na individualni chuti a moznostech kazdeho, nebo jestli bude tazatel ochoten vzit v uvahu i alternativni metody. Muj nazor je takovy, ze espresso je fajn, ale nechali jsme se jim u nas nesmyslne prevalcovat a radu lidi ani nenapadne zkouset jine zpusoby pripravy, protoze oni preci chteji to nejlepsi a to je podle nich jak jsou prevalcovani marketingem jen a pouze espresso, co na tom, ze ty nejzajimavejsi kavy se daji daleko lepe vychutnat pripravene jednoduse na filtru. A to je podle me velka skoda. Ale chapu, ze v nekterych pripadech je treba se k tomu propit a nekdo muze byt tak nauceny na tu koncentrovanost espressa, ze mu alternativni metody nezachutnaji.

    Jinak jak pisete, ze vam kava z N. chutna vic, nez v mnoha podnicich. To mne uprimne receno taky, casto se clovek opravdu setka s daleko vetsimi tragediemi. Ja to mam ale tak, ze kavu nijak nepotrebuju. Je to pro me lahudka, kterou si rad vychutnam, ale bez ktere muzu byt. Takze muzu pit jen tu kavu, ktera mi doopravdy chutna a tuhle latku u mne proste Nespresso, stejne jako kava v drtive vetsine restauraci u nas, nezvlada prekonat…

  13. ↪ 12 Kytka: To máte určitě pravdu, že káva nemusí znamenat jen espresso. To si dávám hlavně jako dobrý prostředek na slehnutí. Na povzbuzení při učení si kafe taky nedávám, protože ani dvojitá dávka a redbull nezmůže s mým přezdravým spánkem bohužel vůbec nic:-D. Upřímně, jakožto milovník mléka, piju nejradši to zmíněné latté, ale tam se zase jisté nedokonalosti kávy přebijí;-)
    Jiné alternativy přípravy bych i vyzkoušela, ale nikdy jsem neměla možnost a ani neznám nikoho, kdo by mě do téhle „problemtiky“ příprava vs. druh kávy uvedl.

  14. ↪ 13 snookie: A vyskytujete se někdy v Praze nebo Brně? Pokud ano, stačí imho pro začátek zajít do dobré kavárny, která alternativní přípravy nabízí. V Praze je to třeba Můj šálek kávy v Karlíně (Křižíkova/Šaldova) -každý měsíc jiná metoda přípravy, prodej řady zařízení pro alternativní metody, na výběr tři jednodruhovky od Doubleshotu; Pražírna (Lublaňská) – určitě aeropress a myslím, že i V60ka, kávu si praží sami, druhy se střídají, ale vždy jich mají více; Al Cafetero (Blanická) – vacpot, aeropress, french press, kávy z různých pražíren, minimálně něco vždy od Doubleshotu. V Brně nemám přehled, ale vím, že v Encounteru se pravidelně pořádají cuppingy (ochutnávky) zajímavých káv z různých pražíren. Ale nebál bych se, že by tam nebyly možnosti. Někdo z Brna mě snad doplní…

  15. Děkuji všem za vaše názory!!! :) Byly všechny velmi přínosné.
    Momentálně mám trochu ze všech těch komentářů zmatek. :D

  16. ↪ 14 Kytka: V Praze bydlím a do Brna jezdím do školy. Děkuji za tipy a určitě teda zkusim něco vyzkoušet.

    ↪ 15 Taborak: Určitě se nenechte zmást. Vyzkoušejte všechno a podle toho se rozhodněte;-) Teda pokud jste z Prahy…

  17. Snookie: Určite zkusím!
    A pak tedy hurá do rozhodování o koupi kávovaru. :)

  18. Musím souhlasit s Kytkou. Pokud ještě nejsi úplně rozhodnutý, kupuj raděj kvalitní zrno a domů pořiď french press, mlýnek. Kapsle moc nedoporučuju. Ale chce to zkusit. Rozdíl v chuti mi přijde markantní. Třeba tady http://www.kavaprazena.cz najdeš oboje, jak kávu, tak i důležité doplňky. Jenom kapsle jsem tu neviděl. Ty však seženeš skoro všude.

  19. Souhlasím s předřečníky – na domácí espresso bych volil Nespresso, mají rozmanitou nabídku zajímavých, chutných káv, v průběhu roku navíc doplněnou stále se měnící limitovanou nabídkou. Hliníkové kapsle lze recyklovat, Nespresso má na recyklaci nějaký program.

    Doma osobně dělám drip (clever dripper) a nemohu si ho vynachválit. Espresso si udělám v práci, doma teď tolik kávy nevypiju, abych si pořídil další „krám“ do kuchyně. Základem je ale samozřejmě dobrá káva, objednávám z Double Shotu a vřele doporučuji každému.

  20. „Franch press používám spíš na čaj“ – tohohle jsme si všimla u nás v kanceláři, kvanta lidí si tu dělají čaj ve french pressu – to je nějaká nová móda? Nějak postrádám smysl této aktivity, měla jsem zato, že čaj se naopak nemá presovat…

  21. Dejte pokoj s Nespressem, tyhle šílenosti musím občas konzumovat u zákazníků a je to fakt za trest. A kupovat to na doma tu už je úplný úlet při ceně kávy z Nespressa kolem 2tis. za kilo. Když si koupím obyčejný automat a budu kupovat čerstvě pražené kafe, tak se mi ten přeplatek za koupi automatu za chvíli vrátí. O chuti a rozmanitosti kávy nemluvě.
    Automat zmiňuju jen proto, kdyby chtěl někdo argumentovat jednoduchostí přípravy Nespressa. Jinak domů doporučuji alespoň Gaggii Classic a mlýnek alespoň MDF. Pokud zvolíte nějakou slušnou pražírnu (poslední dobou kupuju u Sicafe), tak už na espresso do restaurace nevkročíte (v Čechách).

    Clever Dripper – ano, je to lepší než frenchpress. Káva je mnohem čistší jak vzhledem,tak v chuti. Na některé kávy (např. afriky z Doubleshotu) je tento inštrument nepostradatelný.

    2 chutacek – nespamujte tu prosím všude ten Váš eshop s kávou, je to dost nápadné a otravné to furt číst. A na potencionálního zákazníka to působí odpudivě.

  22. ja bych si jeste dovolil zverejnit muj zebricek oblibenosti kavy… pro zjednoduseni typu espresso

    1, espresso z dobre kavarny
    2, espresso z domaci pakovky /gaggia classic + mlynek/ kdyz se povede
    3, espresso z kapsli nespresso
    4, espresso z vyse zminene pakovky kdyz se nepovede
    5, espresso z kapsli typu dolce gusto aspol
    .
    .
    .
    .
    99, espresso z „bezne ceske restaurace“

  23. ↪ 20 Evas: Jednu porci caje nijak nepresujete. Prijde mi to proste praktický. Dostala jsem dva. Na kafe mi to nikdy nevyhovovalo protoze je na me v nem moc vody. No a nez abych si kupovala jeste nejakou mensi konvicku a vhodne sitko, tak jsem zacala pouzivat tohle at to ma alespon nejake vyuziti. Delam to tak uz roky a kdyz si udelam u nasich caj do sitka, tak mi v tom zadny rozdil neprijde. Je ale fakt, ze jsem zaroven ten barbar s Nespressem, takze bych se k tomu radsi nemela moc vyjadrovat;-)

  24. Snookie: mě jen zaujalo, že to poslední dobou (tři čtyři měsíce) tak často vidím v práci. Lidi se nalívají instantní kávou (zlaté Nespresso :), ale na stole mají french press a v tom čaj. Jsem přemýšlela, jestli nebyly frenche někde v akci, že je najednou mají všichni a používají to na cokoliv :)

  25. ↪ 24 Evas: Tak to netusim:D Jak jsem psala, už to tak dělám dlouho. Je ale možný, že se to prostě šíří od jednoho k druhému. Ono dát sklenici do myčky je jednodušší, než se čistit v kanclu s konvičkou. Navíc to sítko je jemnější než většina čajových sitek, tak se vám tam neprolouhuje tolik těch „drobečků“ Když se pořádně rozebere a vyčistí i to sítko v myčce, tak je vzhledem k nerezu podle mě použitelný na obojí.

  26. ↪ 21 ace.sam: Když si koupím obyčejný automat, tak ho budu každou chvilku opravovat (minimálně takovou mám zkušenost s Krupsem za 20 a kancelářskými automaty za podobnou cenu) a navíc se tyto automaty musí neustále čistit, protože pak se všude usazujou ty zaschlé zbytky kávy. Hlavně ty mlýnky jsou ze zkušenosti dost poruchové. Takže co se jednoduchosti týče mi to stejné určitě nepřipadá a při cenách za opravu ani o moc výhodnější. Navíc nevim jak prostornou kuchyň máte vy, ale mě ta ohromná krabice vždycky zabírala hodně místa:-( To už bych fakt radši přemýšlela o nějakém tom aeropressu nebo jiné alternativě.

  27. ↪ 26 snookie:
    jestli chcete za každou cenu hájit Nespresso,pak vám to samozřejmě vymlouvat nebudu. Nicméně vašim argumentům se dost blbě věří.
    Při běžné domácí spotřebě kávy si mohu dovolit koupit každého půl roku nový automat+čerstvou kávu k tomu a budu na stejné ceně jakou vy dáte jenom za kapsle. Nehledě na to že vám ten nespresso kávovar taky zadarmo nedají. Argumentovat rozměry mi taky příjde divné,jestli se vám tam vejde kapslový kávovat a o 10cm širší automat ne.
    Náročnost čištění, no nevím, opláchnutí spařovací jednotky?Kolik? 5 minut týdně?
    Ale jinak je mi to jedno,ať si každý pije co chce. Pokud někdo upřednostňuje konzervy před čerstvou stravou je to jeho věc… :)
    Já automat nemám.

  28. ↪ 27 ace.sam: Myslím, že tenhle tón není nutný. Rozhodně si nevymýšlím co se oprav týče. Ani nevím proč bych to dělala. Když si udělám dvě pressa denně, tak se mi automat za půl roku určitě nevrátí. V mojí kuchyni bojuju s každým centimetrem, takže těch 15 cm navíc je znát. A Nespresso rozhodně za každou cenu nebráním. Jak vidět z mých předchozích příspěvků, ráda ozkouším alternativní metody přípravy kávy, jen jsem se k nim nikdy nedostala nebo mi nevyhovujou (viz. french press). Měli jsme doma i pákovku, ale protože nejsem dostatečný znalec a nejspíš ani žádného neznám, tak se mi nikdy nepodařilo nakombinovat všechny aspekty tak, aby mi z toho vyšla pro mě dobrá káva. Vždycky byla tak nějak ucházející. Ohledně N jsem odpovídala, protože se Taborak ptal i na kapsle, tak proč mu neodpovědět i na to. Šlo mi spíš o to, že pokud „konzervy“, tak Rio mare a ne drť od clever. Navíc při spotřebě dvě kávy denně, ta čerstvě upražená zrnka, taky nebudou po měsíci v mlýnku úplně nejčerstvější.

  29. Musím souhlasit se snookie. Mám negativní zkušenost s automaty z pohledu poruchovosti a pokud je spotřeba domácnosti do káv týdně, pak je Nespresso skvělá volba i z pohledu ekonomiky a pohodlí.

  30. Tak tak. Je něco jiného, když v domácnosti udělám deset káv za den nebo když bydlím sám a uvařím dvacet káv za měsíc. To budu bojovat s čerstvostí kávy a čistotou automatu. To je vše potřeba zvážit a i když uznávám, že kapsle nejsou vrcholem kvality, nepatří zcela odsoudit a odepsat.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.