Pro milovníky "Stroganova" RSS

Štítky: , , ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Již delší dobu marně sháním speciální omáčku zvanou „Sos južnyj“, neboli jižní omáčku, jakožto podstatnou součást mého oblíbeného Beef Stroganoff. Pokud tento pokrm máte rádi stejně/více jako já, možná vás zaujme tip na místo, kde se dá omáčka sehnat.

    Asi tak před dvěma měsíci jsem se po omáčce ptal v prodejně ruských specialit v Praze v podchodu u metra Muzeum (konkrétně podchod pod magistrálou mezi stanicí metra a tramvaje č. 11). Bohužel jsem neuspěl a byla mi nabídnuta gruziňská omáčka ze slív s česnekem, která by měla údajně odpovídat jižní omáčce. Vyzkoušel jsem, ale omáčka mě do stroganova výrazně neoslovila.

    Včera jsem cestou na výstavu do nové budouvy Národního muzea jen tak náhodou zaskočil do zmíněné prodejny a ejhle co nevidím, za výlohou se skví právě jižní omáčka! Neváhám a ihned kupuji spolu s výbornými nakládanými rajčaty s česnekem a koprem a delikátní lilkovou „zámořskou“po­mazánkou (perfektní na topinku). Omáčku jsem však zatím neotvíral, čekám na některý den v týdnu, až budu mít čas zajet ke Kšánovi (příp. na Kozí plácek) pro pěkný kousek vyzrálé roštěné :)

    Snad můj postřeh udělá někomu radost a dobrou chuť!

    P.S.: v prodejně ruských specialit mají otevřeno Po – Ne, 8 – 21 (tím ranním časem si nejsem 100% jistý, podstatnější je ale stejně spíše dlouhá večerní otevíračka).

    P.P.S: pro lepší představu přidávám dvě fotečky

    https://docs.google.com/…MVRmX00/edit

    https://docs.google.com/…RmdZM3c/edit

    P.P.P.S :) Pro neznalé ruštiny překládám složení omáčky: voda, rajský protlak, cukr, sůl, mletý koriandr, česneková pasta, ocet, petrželová nať, sušená cibule, červený pepř, sušený kopr nať, černý pepř, mletá semínka kopru.

  2. 2 xindian – To je rozhodne zaujímavé. V niektorých verziách sa do Stroganova pridáva kečup, toto by mohlo byť podobné. Nechceli by ste sa s nami podeliť o svoj recept?

  3. Já dělám Stroganoff podle Mlsné kočky a zatím mi to přijde jako nejlepší varianta, co jsem jedl.

    http://mlsnakocka.blog.cz/…ha-originalu

  4. 2 XIndian – No super! Akurát mám v chladničke pekný kúsok roštenky z írskeho hovädzieho, tak už viem, čo zajtra budem robiť. A ešte to vylepším, keď už sa tam pridáva ten panák koňaku, tak prečo ho nešupnúť rovno na mäso a skúsiť trochu oflambovať. Len ten Južnyj Sos neviem či sa podarí, skúsim ten rajčiakový pretlak s Worchestrom a sušenou petržlenovou vňaťou.

  5. Protlak určitě funguje bezvadně. Já jsem do něj kromě Worchesteru a petrželky dával ještě trochu cukru, osolil, opepřil, přidal pár kapek vinného octa a prolisoval (nebo utřel) stroužek česneku. Nudličky roštěné doporučuji těsně před osmahnutím lehce obalit v hladké mouce. Obalení zajistí, že z masa neunikne drahocenná šťávička :)

  6. Včera jsem si dělal Stroganova se zmiňovanou omáčkou a vůbec to nebylo špatné. Chuť omáčky je poměrně výrazná sladkokyselá po rajčatech s lehkou kořeněnou vůní a mírně pálí. Pálivost se však následně v pokrmu téměř ztratí. Domácí náhrada omáčky z rajského protlaku (viz. předchozí příspěvek) se chuti originálu dost přibližuje, jen to chce vychytat správný poměr surovin. Časem bych snad mohl experimentováním dojít k ideálnímu poměru surovin na přípravu domácí omáčky…

  7. Tak jsem se koukala u nás na Hůrce (metro B), kde jsou 3 ruské obchody a měli několik druhů podobných omáček, nepálivých i pálivých. Žádná se nejmenovala južnyj sos, ale složením byly velmi podobné. Hned jsem jednu za 40 Kč koupila. V těch obchodech ještě kupuju lavaš, kousky uzeného lososa 25 Kč/100 g, uzenou máslovou rybu, čurčcheli a slunečnicový panenský olej za 92 Kč/1 l (z pražených semínek – skvělý do salátů). Pokud tam půjdete, hned u metra jsou 2 obchody, jeden se jmenuje Vlaštovka, ale lepší a trochu levnější je obchod Kalinka ve Volutové ulici 3 min od metra. Taky mají různé druhy sušených ryb, ale to si nevím rady s použitím.

  8. Hmm, ten losos, to vůbec nezní špatně :) To mají na váhu, nebo balené? Stejně tak ten slunečňák, mňam, mňam.

  9. Na váhu.

  10. Včera jsem byl opět na Muzeu a ptal jsem se na uzené ryby na váhu. Slečna za oknem mi řekla, že ryby na váhu bohužel nemají, ale že mají další pobočku v Holešovické tržnici a tam nabízejí ryb spousta. Akorát jsem samozřejmě zapomněl číslo pavilonu :) Neví někdo náhodou o ruských potravinách v tržnici? Díky :)

  11. Podnícena touto diskusí, koupila jsem včera sos južnyj v ruské prodejně v podchodu metra Prosek. Takže pokud jinde nemají, zde můžete sehnat.

    Mám ho připravený na dnešní večer – zkusím zde odkazovaný recept. Čekám, až mi iTesco přiveze žampiony :)

  12. 2 Kami – Ja som to skúšal v utorok (s náhražkovou omáčkou z pretlaku) a nabudúce asi dám viac smotany, menej omáčky a možno nahradím časť kyslej smotany šľahačkou. Koňak sa podľa mňa dá vynechať úplne, na chuť má minimálny vplyv, paradajky ho spoľahlivo prekryjú. Inak som si pochutnal. Ryža ako príloha úplne vyhovovala.

  13. ↪ 10 xIndian: neco takovyho jsem nove zahlidl uprostred haly 22, ale jestli je to ono, to nevim.

  14. ↪ 13 Kytka: Díky moc! To bude ono. Mám takový pocit, že říkala hala 22 :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.