Přibarvování vína - detekce RSS

Štítky: , , , , , , ,

11 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Řeším kruciální problém. Jak poznám, že je červené víno přibarveno?

    1. Když do něj kápnu kyselinu, mělo by víc zčervenat
    2. Když do něj kápnu zásadu, mělo by zmodrat
    3. A teď nevím. Když ho kápnu na noviny (defakto chromatografie) tak by to mělo zmodrat, ale neměl/měl by se vytvořit centrální flek. Nevím, jeslti se má barvivo rovnoměrně roztéct, nebo ne.

    (Neberu v úvahu barvení bezinkami, na jehož určení je třeba labák)

  2. Noviny jako chromatografie???? To snad nemyslíš vážně.Já teda nevím, čím se dobarvuje víno, kromě bezu, ale mám pocit že acidobazickým indikátorem to nebude.

  3. A proč ne? funguje to stejne. Vrstva jako vrstva. když nevíš, nepindej.

  4. David:
    proč používat barviva, když se legálně dá použít barvířka? a tu doma neodhalíte. A reakce na novinách je Vám tak na dvě věci, když je víno kyselé.

  5. taky pátrám po smyslu přibarvování. u bílých nonsens u červených taky nevím proč. osobně po barvě nejdu a pokud má náhodou vinař problém se stabilitou barviva (vypadne mu) tak to většinou ani nepustí do oběhu. nebo je to u starších a vysrážené to jde vidět jako sediemnt. kdyby echt chtěl šidit, stejně by musel nahradit chybějící extrakt, nebo další složky, ale to už je v chuti a tam barvivo stejně nepomůže. imho…

  6. ale kdysi byla jakási aférka na pérka, že litrovky červenýho jsou obarvená bílá a v télévizi pak dělali nějakéj hókus pokus s ubrouskem, ale nepamatuju, jestli byl dobře terčík či flek jednolitý, tak jako tak, litrovky nekupuju (snad jen v telecích letech na lacinou opičku, ale to už je dávno pryč)

  7. pan Cuketka: chemie dokáže s vínem obrovské divy, ale většinou vinařům stačí u odrůdovek těch povolených 20% jiných odrůd. Třeba mladé víno od Templářů jsou imho směsky.

  8. víno od Templářů není imho víno, se kterým přijde svéprávný člověk do styku :)

  9. to 7: povolených je 15 %. A Templářích tu nemluvte, vulgarity jsou tu zakázány :-)

  10. Proč? To se dělá třeba takhle: Koupím celkem dobré víno, třeba z maďarska. Přileju třetinu vody (nebo nějakého nepodařeného vína), dobarvím, dosladím. Získám celkem hnusné, ale stále ještě pitelné víno, které má přeci jen nějaké „lepší“ znaky – třísloviny, atd… A to prodám, přičemž zmíněná 1/3 je příjemný zisk.

    Iskaral: Co ja barvířka? No, když je víno kyselé, tak na novinách zmodrá stejně, ale některá barviva právě nezmodrají a flek zůstane červený, ne?

  11. Koupím celkem dobré víno, třeba z maďarska. Přileju třetinu vody (nebo nějakého nepodařeného vína), dobarvím, dosladím

    no v tomhle případě bude ta barva vaše psolední starost jak zahladit stopy!!! :)

    to s těma novinama ale vyzkouším :)

    (barvířka – odrůdy s extra barvičkou, pigment mají nejen ve slupce, ale i v dužině, u nás třeba neronet, venku carmenére)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.