Dobrá odrůda brambor RSS

Štítky: ,

11 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den,
    poradí někdo dobrou odrůdu přílohových brambor na pěstování. Dobré brambory jsem si totiž nekoupila už ani nepamatuju.
    Klidně i tip na nákup. V obchodech mají všude agátu a ty mi přijdou takové o ničem. Z dětství mám zafixovanou takovou „chalupářskou“ příchuť, ale to bohužel nejde moc popsat;-)

  2. ↪ 1 snookie: Dobrý den, mi jsme dvakrát kupovali na sadbu Lolity, varný tip B – A/B. Pro celoroční jídlo nám to vyhovuje i bramborová kaše jde udělat, když se brambory, jak říká babička „vydýchají“ ( uložené několik týdnů po sklizni ve sklepě). Doporučuji na jaře zajet na výstavu do Lysé nad Labem, nebo někam u vašeho bydliště a tam si sadbu pořídíte za slušný peníz ( je potřeba si zajet hned první den otevření, zájem bývá veliký). U každé odrůdy je popisek co a jak.

  3. ↪ 1 snookie: Kupuji na trhu odrůdu Dita a potom červené kterých jméno si nepamatuji. Jste-li z Brna, doporučuji trh na Husitské, prodejce Dušan Falbry z Pasohlávek.

  4. ahoj, daji se v česku sehnat brambory odrudy Maris Piper?

  5. ↪ 4 oddie: Našla jsem je (nebo to byly King Edward, teď si nejsem na stopro jista, chtěla jsem jednu z těchto dvou odrůd) v Marks Spencer na Václaváku.

    ↪ 1 snookie: Sadbové brambory různých odrůd seženete nejlíp na různých „receptářoidních“ akcích :) Třeba za chvíli bude Zahrada Čech a tam bývá i výstava brambor, s řezy, popisy chuti a vlastností.. tam si vyberete dobře.

  6. ↪ 4 oddie: M&S na Václaváku je má, ale zrovna odvařená jsem z nich nakonec nebyla. teď jsm eobjevila červenou odrůdu na framářském trhu, která je konečně moučnatější než ty obvyklé salátové/přílohové a jde z nich i docela uchzející kaše:)

  7. ja mam velmi rada odrodu Marabele. je to B varny typ, duzina je krasne tmavo zlta, po uvareni pevna a maslova. Po trosku dlhsom vareni je vyborna aj kasa a do zemiakoveho cesta, na halusky a zemiakove placky su tiez super.
    Maju fajn skladovatelnost, mala som aj kupene aj z vlastnej urody.
    odporucam

  8. Už delší dobu sem chci dát téma ohledně brambor. Otázka je, zda to bude mít nějaký výsledek, když sem moc lidí nechodí. Teď jsem shlédla A dost o bramborách: https://www.stream.cz/…377-brambory#…
    A tak se ptám, kde koupit kvalitní brambory? Už dokážu sehnat výborné pečivo, maso, rýži, těstoviny, ale s bramborami je to podle mne čím dál tím horší. Kupovali jsme brambory na uskladnění od farmáře, ale dnes rozhodně nejsou tím, čím byly před cca 8 lety. Takže už je ani nekupujeme. V Lidlu jsou brambory děs, to potvrdil i tento test. Nechápu, že si nenajdou lepšího dodavatele, proč nám něco nedovezou z Německa? Zkusila jsem i brambory od farmáře, který prodává šťastná kuřata, ale taky jsem z nich odvázaná nebyla… Nejlepší byly české červené brambory z Fresh bedýnek, naopak brambory z rakouské ekofarmy údajně značky Annabelle (královna mezi salátovými odrůdami) byly flekaté a neuvěřitelně se rozvařovaly, takže zcela jistě nešlo o uvedenou odrůdu. Ještě se daly koupit francouzské malinké brambůrky v Makru za cenu cca 60,–Kč/kg, ty taky byly kvalitní. Ale člověk nechce za brambory dávat takovou cenu a ještě je shánět po celé republice, jako by to bylo luxusní zboží… Proč nemůžeme mít kvalitní brambory jako mají v Německu?

  9. Také se přidám k bramborové diskusi. Osobně mám velké štěstí, že u nás na chatě stále fungují místní pěstitelé, kteří mají skvělé brambory, které bez problémů vydrží celou zimu ve sklepě až do léta. Pokud se mi náhodou stane, že musím koupit brambory v obchodě, je to často spíše sázka do loterie. Zpravidla narážím na problém, že brambory jsou (v síťce) různě namíchané, přičemž se při následném vaření každý brambor chová jinak. Proto se snažím vybírat brambory volně ložené, když jsou. Každý brambor prohlížím a ohmatám, jak na tom je s kondicí. Také se snažím vybírat české brambory, když jsou a pokud možno červené odrůdy. Zdaleka ne vždy je však možnost si vybírat.

    Také vzpomínam na výborné brambory typu „rohlíčky“. Bohužel i ty se v poslední době tak zkazily, že už je nekupuji. Nevíte náhodou o nějakém dobrém pěstiteli, který by v sezóně tyto skvělé brambory nabízel?

    Osobně je mi moc líto, že naše bývalá bramborářská velmoc nedokáže vlastním občanům dopřát pořádné brambory…

  10. Se vším souhlasím. Také preferuji červené odrůdy a české farmáře. Ale v obchodech, které mám poblíž, opravdu nikde nemají volně ložené, jen v sáčcích. Takže nezbývá než vzít to, co je :-(

  11. Jeee, konečně!!! Už jsem si říkala že s brambory mám problém jenom já a divila se že místní komunita tento problém neřešila…na obchody jsem zanevřela již před lety, oběhala jsem všechny farmářské trhy v Praze a vyzkoušela opravdu všechny nabízené brambory a ŽÁDNÉ nebyly to, co hledám a co i vy popisujete…
    Naposledy jsem měla dobrou bramboru v Ambiente ještě v Mánesově, kde jsem se též zeptala odkud brambory berou a prý z Německa.
    A_B b se ještě daly červené od trhovce na Jiřáku ale pokud chcete dobré Céčka na kaši, tak ty už v ČR nikdo nepěstuje- tím se prý krmí pouze prasata mi farmáři odpovídali.
    Je to k uzoufání, bramborářská země nemá vlastní a ni není schopna dovézt:(
    Jakmile seženu byt s terasou je vám snad jasné co v těch jutových pytlých bude:D

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.