Výběr hrnců RSS

Štítky: , ,

28 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím,

    potřeboval bych poradit s výběrem nových hrnců. Staré smaltované se odporoučely do věčných lovišť a teď sháním náhradu. Může být buď sada, nebo i po kusech. Cenou nejsem úplně limitovaný, ale zas na druhou stranu se mi nechce dát 50000 Kč jenom za hrnce… Co třeba nějaký český výrobce, ať podpořím naší ekonomiku :) Abych to ještě upřesnil: jde mi jen o hrnce + poklice. Pánve mám. Předem díky!

  2. Mám moc ráda tuto sadu zvenku šedých, zevnitř modrých: http://www.kuchynka-shop.cz/product.php?…

    Jeden prodejce domácích potřeb mi však řekl, že už se přestaly vyrábět, takže bych s nákupem neotálela.

  3. Jj, toto nádobí znám. Podle mě ale nedělají velké hrnce „knedlíkové“, apod… Spíše bych se přikláněl k „nesmaltovaným“…

  4. Mám kastrol z Tescomy, z profi série a není špatnej. Na Lagostina ovšem nemá, jsou těžké, skoro nejde v nich něco připálit, krásné a výborně se myjí. Nabízí Home and cook, je široký výběr velikostí.

  5. Děkuji za tip. Lagostina vypadá dobře. Tescomu bych radši vynechal, i když s „profi“ řadou jsem zatím nepřišel do styku…

  6. Ten tescoma jsem kupovala, když jsem „teď“ potřebovala uvařit guláš pro deset osob a neměla adekvátně veliký kastrol. Navíc nebyl drahý a musím v rámci objektivity říci, že po pěti letech macešského zacházení a neustálého používání stále nevykazuje žádné známky poškození – ale to bude asi opravdu tím, že je profi, hrneček z běžné řady už nemám. Lagostinu ale zbožňuju: mám velké hrnce, hlubokou pánev, pár rendlíků a super. Nejpoužívanější je hrnec na těstoviny: vařím v něm s oblibou i slepičí vývar, 12 hodin tažený.

  7. Pokud je ochota uvažovat o nečeské Lagostině, tak navrhuji Ikea 365+ nádobí, jejich hrnce a pánve mám, jednu pánev už hodně let, minimálně 7 to bude a teflon drží, jak helvétská víra, ač se k němu nechovám zrovna slušně, hrnce zdědí moje vnoučata, budou-li.

  8. Díky moc za rady. Ještě jsem dostal tip na hrnce Tramontina. Nemá někdo? Koukal jsem však, že se asi nebudou dát u nás sehnat…

    A co novinka z IKEA?
    http://www.ikea.com/…ts/60207333/

  9. Z IKEA mám jeden velikánský hrnec, kvalitou mi přijde asi jako běžná tescoma – používám ho ale prakticky jen na na zavařování a ohřívání vody v době odstávky TUV, funguje již několikátým rokem. Kamarádka velmi chválí IKEA litinový kastrol, což ale vy nechcete. Tramontina bohužel neznám, pokud by jste chtěl jít do superluxusu, tak je tu ještě Mauviel – znám osobu, co si je dopřála a tiše jí je závidím.

  10. Litinu z IKEA už mám :) Spokojenost. Pánev mám také litinu (Skeppshult), takže mi jde opravdu jen o hrnce na běžné vaření. Mauviel vypadá úžasně, cena už tak ne, ale zase si říkám, že když už nádobí, tak pořádné, které vydrží.

  11. A co takhle Fissler? Nemá někdo, příp. jakou řadu zvolit?

  12. Skeppshult? A spokojenost? Přemýšlím o pekáči nebo oválném kastrolu (na husu a na pomalé pečení). Není to k neumytí?
    Kdyby mé zdroje byly neomezené, volila bych Mauviel v mědi, i když nesmí do myčky. Ale s tou lagostinou jsem naprosto spokojená.

  13. Spokojenost určitě. Krásně vede teplo a sedí na sporáku. Zatím se mi nestalo, že bych něco nemohl z pánve umýt. Po zajetí jdou palačinky i na sucho (kromě první, kde stačí pánev lehce vytřít máslem). Na steaky také super. O litinu se ale musí celkem dost starat a hlavně nikdy neodmastit ⇒ nesmí do myčky. A je dost těžká. Třeba moje žena se Skeppshultem nikdy nevaří a radši si koupila lehkou hliníkovou nepřilnavou pánev.

  14. Díky za recenzi, trochu jsem se bála, abych nebagrovala napečeniny od masa týden, ale když jdou palačinky i na sucho, tak to snad nebude tak chytlavé. Těžké a údržba nevadí, na steaky mám echt železo, odhadem tak 2, 5 kg a jak se umyje, musí se naolejovat, jinak hned rezne, ale nemůžu si ji vynachválit. Ovšem na palačinky ji teda taky nepoužívám.

  15. ↪ 1 xIndian: Po letech různých obyčejnějších hrnců různých výrobců (co jsme tak do mladé domácnosti nasbírali po domácnostech příbuzných:) ) jsme si pořídili hrnce Creuset – tu řadu nerezových s hliníkovým jádrem nejen ve dně (což má spousta hrnců), ale jádrem vytaženým i do celých stěn. Jsou fantastické, za cca 2,5 roku se nám investice do nich vrátila úsporou elektřiny (manžel to změřil a spočítal).
    Mauviel nerezové má kamarádka, jejich nevýhoda je nepřítomnost ucha naproti držadlu u všech rendlíků, včetně těch velkých, takže jsou pro ženskou zbytečně namáhavé. Creuset protější ucha má.

    Ale pravda je, že jeden hrnec od Creusetu tojí kolem 3000 Kč. Přikupujem je postupně podle potřeb v Outlet aréně v e Štěrboholích.

    Zde zmíněná Lagostina byla též ve výběru, už jsme ji měla v ruce v těch Štěrboholích, ale na to, jak byla drahá, měla pouze sendvičové dno (ale nevím, jeslti za ty tři roky, kdy jsme volili nové nádobí, se tohle třeba nezměnilo a nemá už i sendvičové stěny).

    Dále zmíněné „uvnitř modré“ nádobí je super, ale na plyn. Na sklokeramické desce jeho drsné dno tak nepřilne a má zbytečné tepelné ztráty a prodražuje se. Navíc moji rodiče si šoupáním těchto hrnců podrápali desku. Ale nádobí samo o sobě moc dobré, mimojiné i tím, jak je zespoda černé a tím pádem neodráží teplo jako nerezová lesklá dna jiných hrnců.

    IKEA hrnec jsem měla na těstoviny a zbavila jsem se ho, netěsnil v místě přidělání ucha a prskala tam maličkou dírkou voda z hrnce ven. Ale bratr má stejný a je s ním dlouhodobě spokojený, děravý ho nemá.
    IKEA litiňák mám a jsem s ním spokojená velmi. S Creusetem, jehož je, řekla byhc, kopií, je naprosot srovnatelný.

  16. ↪ 14 sona: Přesně tak, litina se také musí udržovat mastná, jinak má tendenci ke korozi. Výhodou litiny však je, že díky její pórovité struktuře si po několikerém zapečení udržuje jakousi „nepřilnavou vrstvu“ stále. Čím déle se používá, tím lepší jsou její vlastnosti. Jen se prostě nesmí odmastit a nenechat v ní dlouho kyselý pokrm…

  17. ↪ 15 kami: Děkuji za obsáhlé postřehy. Do Štěrbohol se určitě podívám. Netušil jsem, že v „hadrárně“ budou mít i nádobí :-D

  18. ↪ 17 xIndian: V „hadrárně“ hlavně mají parádní prodejnu Lindtu, což je peklo, vždycky chci koupit JENOM bílou čokoládu na pečení… :)
    (na druhou stranu – díky přítomnosti Lindtu jsou ochotni muži z naší rodiny doprovázet své drahé polovičky „na hadry“:) )

  19. V naší domácnosti máme:
    Fissler 12 let: sada 5 ks za cca 5 500,– Kč z outletu v Hatích (už tam nejsou), tj. základní řada, něco takového http://www.fissler-shop.de/…t+5+tlg.html
    Skepshullt 3 roky
    Lagostina 3 roky
    bezejmenná klasická litina po babičce
    Greenpan – 5? let
    Silit (povrch silargan) – 3 roky
    Tescoma profi – 7 let

    Fissler je pro mě absolutně nejlepší – nepřipaluje se v něm, povrch vypadá stále dobře, ucha drží beze změny.
    Lagostina – to byla chyba. Dokoupila jsem pár kousků na doplnění, ale oproti Fissleru se v něm jídlo připaluje. Není to podstatné, ale pro úplnost, povrch je superlesklý (fissler má matový povrch) a vypadá i po umytí upatlaně.
    Litina v obou případech, když se člověk stará, je skvělá.
    Greenpan – není špatný, ale na můj vkus je to nádobí na krátkou dobu. Mám postupně koupené tři hrnce a po poměrně krátké době, ačkoli používáme jenom dřevěné náčiní, začnou být poškrábané a postupně se v nich jídlo více chytá, postupně je používám méně. Pro někoho výhoda, že je lehký.
    Silit s tím jejich supertvrdým povrchem – nevýhodou je, že je to strašně těžké, ale kvalitou velmi dobré. Nepřipaluje se, dobře vede teplo. Je to můj univerzální hrnec na cesty, kde vím, že budu chtít vařit, protože mám jistotu, že se mu nic nestane a vydrží špatné podmínky a taky je tak trochu nepřilnavý.
    Tescoma profi – mám dva menší hrnce a nemám jim co vytknout.

  20. ↪ 18 kami: O Lindtu vím, ale nenavštěvuji. Už jsem se posunul o nějakou tu úroveň výše a kupuji si už jenom tabulkovou plantážovou čokoládu, proti které Lindt chutná jak „Milka“ (třeba tato byla naprosto úžasná: http://goo.gl/lHOqAc)

    ↪ 18 Maroni: Parádní info, díky moc! Konečně se snad budu moci správně rozhodnout.

  21. ↪ 20 xIndian: Takové by mi na pečení přišlo teda fakt škoda :) Lindt je na to výborná, sehnat jinak bílou, která by nekazila moučníky, je kumšt, ještě ujde marksspencerová.
    Ale teda Lindt kuličky miluju na jídlo velice velmi a nikdy je neminu bez povšimnutí :) Odměna za nákupní utrpení.

  22. ↪ 15 kami: Mám Mauviel, ale že nejsem tak racionální jako Kami a součástí tažení za hrnci bylo i hledání komfortu a designu, zvítězil Mauviel M'Stone 2. Tedy provedení v anodizovaném hliníku (kvůli vedení tepla) s nepřilnavou keramickou vrstvou uvnitř. Ty hrnce jsou prostě nádherné a vaří se v nich fantasticky, celou dobu jsou nepřilnavé. V jednom se objevil jakýsi zásek (buď vadou materiálu, nebo v tom moje máma mixovala, kdo ví), ale do měsíce jsem dostala úplně nový hrnec. Hrnce (i pánve) používám rok a jsou jako nové. Nedávám do myčky, návody v různých jazycích se zpočátku nemohly shodnout, zda se to může, či ne. Teď už všude svorně tvrdí, že ano.
    Kami má naprostou pravdu, u větších kousků s rukojetí je mírně horší manipulace – jednak kvůli chybějícímu uchu, které Creuset má (občas přivezou i verzi s uchem, tedy viděla jsem jednou, ale v katalogu chybí), a pak je rukojeť o něco užší, než aby se držela příjemně.

    Původně jsem chtěla hrnce Greenpan London, jenže kvůli mnoha nespokojeným recenzím na pánve jsem se bála do toho jít. Když jsem uviděla naživo vedle sebe Greenpan L. a Mauviel M'S, bylo to jasné, GL byl o pár tříd níž.

    Teď existuje několik nových řad Mauvielu, Moderne (takový hezčí nerez) a cosi, co jsem viděla v Paříži, má to hranatější ucha a bílou barvu.

    Když srovnám Creuset nerez a Mauviel M'Stone, tak se mi MMS líbí mnohem víc, komfort vaření tam, kde člověk hledá nepřilnavost, je lepší (mám taky jeden Creuset nerez, takže mám srovnání přímo v kuchyni). Ale manipulace s velkými pánvemi a rukojeťovými rendlíky je horší a mytí je lehký opruz pro toho, kdo nerad myje v ruce. Taky předpokládám mnohem kratší životnost u MMS, skrze tu keramickou vrstvu.
    Tak, přišla návštěva, pokračování přístě :-)

  23. ↪ 22 Jap: Tak, návštěva je pryč.
    Když jsem poté držela v ruce kastroly Creuset 3ply (ty nerezovo-hliníkové třívrstvé) s rukojetí a uchem, musím říct, že mě překvapilo, jak jsou „šikovně do ruky“.
    Od Creuset 3ply mám jen jeden špageťák (čili dvě ucha) a vaří se v něm výborně.

    Pak mám nějakou litinu od Staub – a to je prosím opravdová radost. Zatímco Mauviel do kuchyně prostě patří, Staub je svátek. Nebudu rozebírat výhody vaření v litině, ty jsou jasné. Ač je Staub úžasný, přece jenom při mé tělesné konstituci necítím úplnou jistotu, že jednou neroztřískám varnou desku. Vařím v něm dlouhé táhlé pokrmy, peču ptactvo, dělám vývary nebo naopak škleble (protože potřebuju větší objem, Staub je chic na servírování – a taky se bojím, že by mi škeble poškrábaly tu slavnou vnitřní keramiku od Mauvielu).
    Před koupí prvního litinového hrnce jsem si šla do obchodu zamávat litinou, zkusila jsem Creuset, IKEA a Staub, přečetla jsem recenze srovnávající S a C a bylo to jasno.

    Jsem naprosto spokojena s výbavou. Nejsem ale úplně přesvědčena, že bych šla do Mauvielu M'Stone, pokud bych si před tím zamávala rendlíky „ucho+rukojeť“ od Creusetu. Mít to kam nacpat, asi bych si přála do sbírky obojí :-), anebo by mi Mauviel aspoň mohl přidělat ucha.

    (Ještě mám 3ply pánev od All Clad, celkově je mi tato značka sympatičtější než Le Creuset, který vyrábí 3ply v Číně, design AC je víc strohý, což mi vyhovuje, ale zase nemá tak vychytané rendlíky.)

  24. Díky moc za obsáhlý názor.

  25. ↪ 23 Jap: Ahoj :) (to nemůže být nikdo jiný než Ty, podle repertoáru nádobí;) )

    Ano, potvrzuji, pánev All Clad je nádherná a předpokládám, že podobné bude i další nádobí této značky. Ale mám dojem, žes to objednávala nějak složitě a v ČR se v obchodě nedá osahat ani prohlédnout.

  26. ↪ 25 kami: Touchée :-) (našla jsem heslo)
    Ano, bylo to obdobně náročné, jako když jsme onehdá nakupovaly kuchyňské nářadí a Tys ho chytala na dálnici.
    All Clad je u nás k vidění snad jen ve verzi s měděným jádrem, avšak za ničím neospravedlnitelné ceny. 3ply a 5ply se dá líp, nikoli však levně, sehnat na http://www.pots-and-pans.co.uk – ovšem nevím, zda posílá do ČR.

  27. Tak jsem nakonec objednal profi sadu od Fisslera. Ve Štěrboholech v Creusetu to byla tragédie… Uvidíme, snad brzy dorazí.

  28. ↪ 27 xIndian: Já se naopak rozhodla po přečtení předchozích recenzí vyměnit naši sadu IKEA 365+ za Le Creuset…Můžete mi prosím alespoň naznačit proč jste si ve Štěrboholech nevybral??? Ten Fissler je i levnější???Předem díky za odpověď

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.