Hygiena v ramci poulicniho stravovani RSS

Štítky: , , ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dneska jsem narazila na tohle video:

    http://www.bbc.co.uk/…and-24367884

    Zrovna o vikendu jsem nad tim premyslela, jestli hygiena nejak kontroluje stankare napr. Na farmarskych trzich, kde se prodava i jidlo. Nejake osvedceni k zahajeni cinnosti asi mit budou, ale pak behem samotnych trhu je nekdo cas od casu kontroluje? Mam na mysli to, ze nekdo prodava treba klobasky, chleba nebalene a ve stanku pracuje treba sam, tudiz chysta zbozi prubezne na pult, kasiruje, atd.
    Setkali jste se s nejakou kontrolou na trznici osobne? Treba i jako prodejci?
    Behem vikendu jsem byla na jednom trhu, ne tedy v CR, kde jsem jedla nejaky sendvic a pri zpatecni ceste kolem tehoz prodejce jsem si vsimla, ze jeden z prodejcu tehoz stanku chystal vse holyma rukama a mezitim kasiroval;-) Schvalne jsem se pak koukala i po ostatnich a nedalo mi moc prace objevit dalsi.
    Nejsem zas az tak cimprlich, s mytim ovoce primo ze stromu ze zahrady nebo zahonku se tedy nemazu, ale konzumace masa, byt tepelne upraveneho, kdyz vidim, ze dotycny ma jedno prkenko na maso i zeleninu, mi tedy ne uplne dela dobre.
    Jeste me napadl priklad prodejce -spis preprodejce- jahod, ktery si vrkal s duchodkynemi na tema, jak jsou ty ceske jahody dobre a u vazeni jahod, baleni atd si pokuroval a zvaro mu viselo tak ledabyle z ust;-)

  2. ale pak behem samotnych trhu je nekdo cas od casu kontroluje?

    JJ, kontroluje to SZPI (neživočišné produkty a potraviny obecně) i SVS (živočišné produkty). Kontroluje se právě to skladování, chmatání rukama, správné teploty, prkýnka, čistota etc. Výsledky kontrol se dají ± dají dohledat, SVS je dává ven veřejně.

    Přesněji:

    Dozorové kompetence při kontrole potravin nabízených na „Farmářských trzích“ má SZPI a Státní veterinární správa ČR (SVS). Dozorové kompetence jsou rozděleny takto:

    1. potraviny rostlinného původu prodávané na schválených i neschválených tržištích – SZPI,
    2. potraviny živočišného původu nezpracované a prodávané na schválených i neschválených tržištích – např. ryby, čerstvé maso, med – SVS,
    3. potraviny živočišného původu zpracované, prodávané na trhu, stánku, tržním místě (pokud tedy nejsou schválené SVS ) – SZPI
    4. u potravin živočišného původu zpracovaných na schválené tržnici či tržišti – SVS.

    Zdroj: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?…

  3. Já to nedávno řešila kvůli jedné pouliční slavnosti, kde jsme na podporu školního prostoru pro studenty prodávali čaj a nějaké homemade výrobky, pokud teda neřešíme jen trhy, ale také různé stánkove „občerstvení“.
    Komunikovala jsem především s hygienickou stanicí Hl. m. Prahy, která avízovala kontrolu, tedy ano, kontrolují – a někdy tím dokonce pohrozí předem, i když nemusí, ale nestíhají všechno a všude se samozřejmě hřeší.

    Kontroly probíhají po jednotlivých obvodech, které jsou ještě rozdělené na ulice a ty mají kontroloři rozdělené a podle toho je ty obráží. Nám pro jistotu ještě jednou sdělili, co musíme splňovat – tedy např. pomazánky a další citlivé zboží v lednici do 8 stupňů, polévka stále nad 60 bez přerušení teplotního řetězce, u stánku nic nesmí ležet přímo na zemi, za prodejní stánek musí odpovídat živnostník z obotu, máme mít dodejky ke zboží, obsluhující musí mít hygienické průkazy, nesmí zároveň kasírovat a obsluhovat, nebo má používat rukavice, pod stolem má být barel s vodou, možnost ohřevu vody a lavor k vylití špinavé vody na umytí rukou (ačkoli jsme za zadkem měli školu s vybavenou koupelnou)…
    Zajímavé bylo také „zachování dechové zény“, tedy nutnost přikrýt např. bábovky a další trvanlivé pečivo, které zrovna není v lednici folií nebo poklopem – což mi připadalo zvláštní hlavně kvůli třeba prodeji pečiva na trzích a v obchodech, kde se toto nějak neřeší a lidé na ně můžou spokojeně dýchat a prskat:)
    Prý mají ještě v jednotlivých obvodech některé drobnosti jinak, nicméně základ je společný a pokud si zavoláte, paní úřednice jsou celkem ochotné a všechno vysvětlíl.

  4. ↪ 3 farfalla To doplnila o hygienu. Ja pro pořádek dodám poslední možnost. Ke stánkům na kontrolu se krom místní hygieny může zastavit ještě i ČOI a zkontrolovat obchodní stránku věci (váhu, ceny, šizení, účtenky etc.).

  5. Farfalla, Cuketka: diky. Ta obchodni stranka veci mi prisla obecne znama, o tom obcas i jeden zaslechne, ze nekde byla COIka, kontrolu hygieny jsem zaznamenala spis v supermarketech, obcas nejaky zavrou, mysi a tak. Ale ty trhy mi zustaly skryty.

  6. ↪ 5 irresistible: V tomhle je to jednoznačně chyba všech zmíněných úřadů (SVS, SZPI, HS, ČOI) — v kontrolách se jim zčásti překrývají pravomoce a oni v klíčových otázkách neinformují jednotně. Přitom se u nás kontroluje vše a to hned z několika stran.

  7. Tak například v souvislosti s nedávnou změnou znění zákona ohledně zákazu prodeje nepasterizovaného mléka mi říkala paní ve stánku Bio Vavřinec na smíchově, že tam akorát měli kontrolu, Takže kontrolujou.

  8. Me dost vadi, ze v pohodlnem dosahu hlavniho mesta jsou casto kontrolori papezstejsi nez papez a vytykaji kazdou drobnost, ale na hudebnich festivalech, ruznych rytirskych slavnostech nebo nejakych slavnostech v mensim meste casto vladnou spokojena devadesata leta, kde postarsi pan ve slipech a umastenym natelniku obcas prohrabne halusky, do kterych mu obcas pada popel z cigaretky lezerne v koutku. Bezne do toho vetsinu dne prazi prime slunce, sedaji mouchy a podobne lahudky.

    Samozrejme nejaka uroven musi byt, ale Farfallou zminovane barely s vodou a lavory mi v dosahu ciste teple vody prijde nako zbytecna buzerace. A nasly by se i jine veci.

    Taky nechapu jak je mozne, ze v Parizi lze narazit na restaurace, kde neni na zachodech tepla voda, zatimco u nas by takovy podnik nepovolili, zvlastni kdyz jsme ve stejne EU.

  9. ↪ 8 Michal Máta: zrovna jsem se chtela zeptat, zda-li predpisy pro tenhle typ poulicniho prodeje ( ale i tedy restaurace) jsou vsude v EU stejne, nebo jsou mozne i nejake odchylky.

  10. ↪ 8 Michal Máta: ad restaurace v Paříži bez teplé vody – ony takové řecké restaurace jsou také docela zajímavé. Když vidím, jak skladují limonády v PET lahvích v tom 40–50°C horku na dvorku, event. jak vypadají záchody, tak si říkám, jestli jsou v jiné EU než my? U nás na chatě v klasické vesnické hospodě, kam chodí 10 lidí týdně, musel majitel před lety udělat celkovou přestavbu, aby vyhověl všem těm novým hygienickým předpisům, na WC instaloval zásobníky na tekuté mýdlo a bezdotykové sušáky rukou, jinak by tu hospodu nemohl provozovat. A tohle je už mimo téma, ale nedá mi to: dcera mi na pražské střední škole odmítá chodit na tamní WC, protože jako přípravek na mytí rukou tam dosud visí mýdlo v síťce (to jsem si myslela, že je již dávno zakázané). A rovněž jsem se v posledním roce setkala na nějakém veřejném WC s tím, že na osušení rukou tam visel mokrý ručník.

  11. ↪ 10 Krizik: máte pravdu, v řecké restauraci, kterou bych jinak vřele doporučila a kam jsme chodili na jídlo, pro mě byla toaleta šokem, i když měli papírové ručníky i plný zásobník na mýdlo.

  12. ↪ 10 Krizik: No vidite, ja schvalne uvadel tu Francii, protoze mi prisla gastronomicky mnohem kultivovanejsi nez CR. Jeste aby ne :) Ale co jsem videl v Recku, Italii atd. tak bylo misty tezce za hranou a nekoupil bych si tam nic. Presne jak popisujete, na nejakou kulturu si tam nikdo nehraje, presto bez problemu funguji.

    Bohuzel pravidla EU nejtvrdeji dopadaji na nas a dalsi vychodni zeme, kde jsou urednici zvykli na slovo poslouchat tupou literu zakona a hlavne se proboha vyhnout necemu jako je zdravy rozum. V tomle mel vyjimecne pravdu Andrej Babis, kdyz tvrdil, ze ohledne pravidel EU polak polakovi pomuze, ale cech cehovi spis podrazi nohy, coz nas diskvalifikuje a nasledne diky nakladnym investicim i udela kokurence neschopne. Proto CR 70% veskereho zbozi dovazi, zatimco nase vyroba se krome obrich podniku sotva drzi na nohou.

    Takze vas hospodsky kdesi v horach musel nakladne rekonstruovat, protoze jinak by mu to urednici zavreli, humusak v centru Athen se spokojene smeje, nic takoveho ho netrapi i kdyby se tam 100 turistu priotravilo.

    A na zaver mensi offtopic, kdyz uz jsem se takhle rozepsal:
    Znameho matka umi skvele syry, dle rodinneho receptu, ktere prodavala po sousedech a vzhledem ke kvalite a poptavce z okoli chtela rozjet vyrobu ve vetsim. Bohuzel, kdyz se dozvedela ceny za nerez vybaveni, jine byt nesmi(samozrejme made in EU), lehce si spocitala, ze i kdyby do toho davala veskery vydelek, splaci to jeste jeji potomci. Takhle vypada ta podpora drobneho podnikani, pritom by zamestnala minimalne tri lidi z jejich vesnice, kde je vetsina lidi bez prace.

    Zatimco kdyz jsme cestovali s prateli po Bavorsku a vrely majitel jedne male syrarny nas vzal na prohlidku, co myslite, ze jsme videli? Z nerezu byl snad jen nejaky kotel na tvaroh(pokud si to dobre pamatuji), zbytek se skladal ze 100 let starych dubovych stolu, kde syry delala uz jeho praprateta, jak se pochlubil. Proste rodina s tradici. Zadne predrazene blbosti za miliony kupovat nemuseli a presto bez problemu fungovali. Zrejme maji uredniky, kteri jsou i majitele mozku.

    Jinak to mydlo v sitce nevim jestli kdy necemu pomohlo, ale kdyz jsem byl maly, tak se pres to krasne rozsila po vetsine nasi tridy zloutenka. Alespon dle pani doktorky. Ohavny relikt minulosti. Cekal bych spis na ukrajinske ubytovne, nez na dnesni stredni skole.

  13. ↪ 12 Michal Máta: souhlas se vším. V Rakousku na každém statku prodají vlastní vyrobené produkty – marmelády, medy, uzené, špek, sýry, které rodina vyrábí. U nás by hned dostali takovou pokutu, jakou by ani nezaplatili, protože zcela jistě nemají to podle EU předepsané a jediné možné vybavení. Bohužel. Je smutné, že na druhou stranu na lihovou mafii tady určití lidé poukazovali už snad deset let (což jsem četla v jednom článku) a něco se začalo dít, až když byla spousta mrtvých. Takže opravdu nemám pocit, že by nás ty nesmyslné předpisy nějak chránily. Na druhou stranu třeba stravování v Thajsku, na ulici, to je taky zážitek. Pojízdné vozíky, super jídlo. Jak je to s hygienou, o tom člověk raději ani nepřemýšlí, protože by se tam nenajedl. Jídlo bylo vždy výborné a nikdy nám nic nebylo. Měli jsme tam už oblíbené prodejce, kteří byli „vymydlení“ a čisťouncí, po každé připravené palačince plotnu otřeli, o čistotu se starali. Přitom na tržnici třeba vůbec nebyla voda, nádobí tam omývali ve škopku, prostě opravdu polní podmínky. A co jsou tam schopni připravit a opravdu bez jakýchkoliv zažívacích problémů po konzumaci, je obdivuhodné. Hlavně je vše čerstvé. Před týdnem jsme na bowlingu ve Strašnicích objednali 3 grilované krkovice a jedna smrděla víc než druhá. Sorry, slušněji to napsat nešlo. Že si kuchař dovolí tohle dát hostům, pro to není omluva. To by si v Thajsku ani v tom Rakousku prostě NIKDO nedovolil.

  14. Po relativně čerstvé zkušenosti z farmářských trhů, kde jsme se zaučovali jako prodejci, mohu jen odkázat na desatero státní veterinární správy, které jsme dostali, jako dobrou radu, jak na to.
    Na webu svs jsem to nenašla, tak snad mohu odkázat sem – http://www.medjezdravy.cz/…rskych-trhu/
    Kéž se daří dobré věci.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.