Stravenky v restauracích RSS

Štítky: , ,

40 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chtěla bych se zeptat, jak se díváte na placení stravenkami v restauracích, např. u večeře. Nikdy jsem stravenky nedostávala a dříve, když s nimi kamarádka platila večeři, jsem se za to vždy tak nějak trochu styděla. Teď je manžel začal nosit z práce a nějak mi tu zbývají, protože nakupuji v obchodech, kde je neberou. Tak se snažím svůj pohled na ně změnit a utratit je alespoň v restauraci. Chápu, stravenka je primárně určená na jídlo a tak je asi běžné, když je restaurace bere, s nimi zaplatit. Tak by mne to zajímalo spíš z hlediska nějaké etikety, co je o.k. a co je už za hranou. Když jde člověk večer do lepší restaurace, zda je vhodné platit stravenkami (i když je berou). Třeba rychlá hotovka k obědu ANO, ale degustační menu k večeři už NE. Zkrátka bych nerada, aby se na mne někde personál díval mezi prsty. Díky za odpovědi.

  2. Nechci Vas nijak urazit, ale me to prijde na vecerich schmutzige. Dokonce se mi stalo, ze se mi jedna ex-pritelkyne chtela revansovat za nekolik jinych veceri a vybrala podnik tak dobre, ze tam stravenky nebrali, takze jeste, ze jsem se nazasobil dostatkem hotovosti, i kdyz jsem si rikal, ze to je zbytecne. Nastesti jsem se podvedome pojistil. I tak mi bylo trapne, protoze se zeptala, az kdyz jsme meli dva predkrmy v sobe. Co tam pak chtela delat? Myt nadobi?

    Nektere podniky berou stravenky pouze v dobe obedu a maji to take vetsinou napsano jak na webu, tak v menu. Je to logicke, stravenky maji primarne uspokojovat potreby obedu zamestnancu a tak jsou koncipovany. Jinak na tom pochopitelne nic spatneho nevidim, ale veceri bych tim z principu zachovani urcite dustojnosti pro obe strany neplatil.

  3. Zaplatit hotově vnímám jako určitý projev ohleduplnosti vůči restauraci, protože když zaplatím stravenkami, stojí je to nezanedbatelné peníze.

    Takže s tím pracuji podobně jako s dýškem – když mám restauraci rád a jsem spokojený, platím hotově a dám dýško. Když spokojený nejsem, zaplatím stravenkami a hotovostí dorovnám na přesnou částku (nebo si nechám vrátit).

    Nebo můžu dát větší dýško, když už platím stravenkami – to mne myslím v očích většiny personálu plně rehabilituje :-)

    Společensky vidím problém spíš v nízké nominální hodnotě – když odpočítáváte několik desítek stravenek, je to prostě divné, stejně jako by bylo divné odpočítávat několik desítek padesátikorun nebo stokorun.

  4. PS: celé to myslím ukazuje nesmyslnost celého konceptu stravenek. Co jsem si všiml, tak stravenky k oficiálnímu účelu (obědy v restauracích) využívá jen nižší management a lépe placení specialisté. Hůře placení zaměstnanci si nosí krabičky nebo sendviče (a stravenky utrácejí v samoobsluze) a vyšší management chodí na obchodní obědy z reprefondu – a co dělá se stravenkami, to netuším. Ale to je asi OT.

  5. ↪ 1 Krizik: Platit stravenkami večer by mi přišlo jaksi pocitově zvláštní. Dělala jsem to vždycky pouze po 25.prosinci :)
    Kolegyně jednou 30.12. absolvovala opulentní večeři snad v Sasazu (teď si nejsem úplně jista, jestli tahle restaurace, ale zhruba tato úroveň, tj. útrata pro dva kolem 2000 – 3000 Kč) a celou platila šedesátikorunovými stravenkami, byl jich prý opravdu mohutný štos :)

    Ale já jimi nerada platím i v poledne, je mi nepříjemné se ptát, jeslti je berou, a pokud berou, tak jestli berou zrovna ty moje… většinu jsem jich vždycky utrácela v sámošce, jen je strašný opruz těch maximálně 5 ks. Teď na MD je nemám, ale utrácím občas manželovy a vedle sámošek maximálně v obědových jídelnách, v restauracích hrozně nerada.

  6. Já to mám bohužel podobně jako vy, taky nerad platim večer stravenkama. Ovšem celkem se za tenhle svůj postoj stydim – ta restaurace je přece přijímá, je to jejich volba. Pokud si chtěj hrát na luxusní bezstravenkovej podnik, tak ať je prostě neberou..
    Na to konto mě napadá, v jaký nejlepší/nejdražší restauraci v ČR je asi berou? Že bych udělal po pětadvacátym pokus:)

  7. Michal Máta: mně nijak neurážíte, tohle téma jsem otevřela, abych se něco dozvěděla. I ostatním děkuji za odpověď.

    Manžel nosí měsíčně 26 stravenek, pracuje jako řidič MHD, v době oběda buď nemá delší pauzu nebo stojí někde, kde nic není, takže si nosí obložený chléb a obědvá později doma. Nakupujeme v Makru a v Lidlu, kde stravenky neberou, stejně jako pekárna Kabát. Takže alespoň útrata v restauraci by mi pomohla, pokud by se s nimi dala zaplatit, ale chodíme spíš na večeře se známými, pravda, spíš do normálních restaurací, nikoliv typ Sasazu apod. No tak babo raď. Mám teď nerudovské dilema: kam s nimi?

  8. ↪ 7 Krizik: Pokud vylozene nevite co s nimi a nevadi vam „smelina“ tak jsou lide kteri je v Praze vykupuji, protoze podobny problem s uplatnenim ma docela dost lidi. Zvlaste kdyz maji stravenky oba parneri, tak se za par mesicu nashromazdi slusna castka. Znamy to takhle take resil, bohuzel je neuplatni a v jejich jidelne Sodexho se stravovat temi ohratymi polotovary nechce. Misto toho prave pak jezdi do Makra pro kvalitni potraviny.
    Namatkou jsem zagoolil a ;)
    http://sluzby.hyperinzerce.cz/…bidka-praha/#…
    Treba vam to pomuze.

  9. Michal Máta: díky, podívám se.

  10. ↪ 9 Krizik: Já myslím, že placení stravenkami i při večeři je v pohodě, pokud se nejedná o luxusní restauraci, u útraty do 500 Kč bych se nezdráhala. Dýško bych dala v hotovosti, protože ze stravenek si obsluha nic nevezme. Já za stravenky ráda nakupuju maso, např. u Kosiny i U Arbesa je berou a maso tam mají skvělé. Jinak Billa, Tesco na Národní, Albert.

  11. ↪ 10 kacka_zvykacka: Ano, maso to je asi to jediné, kde je teď občas utratím. Taky občas v Panerii. Lidla mám kousek od domu, do Alberta bych musela busem, do Billy autem a Tesco v nedohlednu :-(
    Díky všem za odpovědi, nějak se s tím popasuju…

  12. Super téma :)

    1) Je v podmínkách užití stravenek nějak vymezeno k čemu mají být použity popř. v jakém množství, na co etc.? Pokud je to v rozporu, tak je to takové divné, asi bych se taky cítil v podniku blbě a raději to šel utratit za zboží.

    2) Pokud jde o ty luxusnější podniky a večer ve dvou — vytasit to na závěr 10-chodového menu v Alcronu je podle mě za hranou (je to netypická situace, nečeká to podnik a ani váš spolustolovník nemusí být připravený na případný vzniklý trapas, prostě zbytečný stres v situaci, kde by žádný stres být neměl).

    Pokud si ale zavoláte předem a osondujete situaci jak podnik k takové platbě přistupuje, přijde mi to v pohodě (pokud výslovně řeknou že jim to vůbec nevadí), obzvlášť pokud by se to spojilo s bohatým dýškem extra.

    Sám ale nevím jak to vlastně funguje, takže hlavně viz bod č 1…

  13. ↪ 12 pan Cuketka: 1) za stravenky pouze potraviny, alespoň takto to visí v místní prodejně potravin ( a je to tak upraveno v zákonných podmínkách), ale když si kuřák ve frontě přede mnou přihodí k rohlíkům krabičku cigaret a platí stravenkami, prodavačka mu nic neřekne. S omezením počtu si nejsem jistá, paní přede mnou nakupovala pravděpodobně týdenní nákup v hodnotě několika set a celé to platila stravenkami. Nejdříve počítala nakupující, pak prodavačka a ještě jednou spolu.

  14. Kamarádka říkala, že obchody berou maximálně 5 stravenek na jeden nákup, takže je už po letech přebornicí v počítání hodnoty zboží, dělá si hromádky po 350,–Kč a zaplatí tak stravenkami najednou třeba tři nákupy (v Albertu nebo v Bille). Sice to asi poněkud zdržuje další lidi ve frontě, ale ona se zbaví stravenek a vyhoví tomu úřednímu šimlu „jeden nákup = max. 5 stravenek“. Jinak prý se na ně nedá koupit alkohol a drogerie (zajímavé je, že o cigaretách nemluvila, je přitom kuřačka).

  15. ↪ 3 Bivoj: „když zaplatím stravenkami, stojí je to nezanedbatelné peníze“ – můžete to prosím přiblížit? Stravenky jsem nikdy neměla ani s nimi neplatila, ale domnívala jsem se vždycky, že pro obchodníka mají normální nominální hodnotu stejnou jako peníze a proto taky moc nechápu celou tu debatu tady (kromě spropitného zvlášť, to je jasný). Co se vlastně se stravenkami děje dále, když je obchodník přijme? Díky za objasnění…

  16. stravenky večer: ano, bylo mi to taky trochu trapné.. Ale – luxusní podniky kupodivu na stravenky nejedou vůbec (koho napadl Alcron?). A obyčejné nemají nijak vymezeno, že za stravenky pouze od 11:30 do 14:00. Uvědomte si, že to je jejich rozhodnutí brát stravenky. A taky mezi nimi byla celkem panika, když šly fámy, že se stravenky zruší. Znám hodně lidí, kteří by si začali radši nosit jídlo z domova (no, nejsou to holt creativní copywriteři).

  17. ↪ 15 yannka: Stejně jako při placení kartou, kdy obchodník odvádí sjednané procento bance (provozovateli terminálu), odvádí v případě stravenek restaurace určité procento tomu, kdo je vydává, pokud vím. Jinými slovy je to pro restauraci méně výhodné než placení v hotovosti.

  18. ↪ 17 kacka_zvykacka: díky, takže u těch stravenek je předpokládám to procento vyšší? Protože jinak bych stále neviděla rozdíl oproti kartě, která tu asi (zejména právě u lepších podniků a vyšší útraty) nikomu nevhodná nepřipadá…a se spropitným je to u ní to samé…

  19. ↪ 18 yannka: Ta provize by měla být dost podobná, někde kolem 3%, není stanovena paušálně. Myslím, že je to spíš o tom, že kartou platí pomalu každý, kdežte kdo platí stravenkama, je tak trochu automaticky považován za „socku“ + je třeba řešit problém s vracením drobných. Osobně jsem se nesetkala s tím, že by v restauraci, kde stravenky berou, měli řeči, že platím stravenkama (jasně, že ne v řádu tisíců). Obsluze je to jedno, zvlášť, když dýško dostane v hotovosti.

  20. Tak teď tomu taky už moc nerozumím: platit večeři v restauraci platební kartou, která má téměř totožné podmínky jako stravenky (provize 3%) je IN, ale platit totéž jídlo stravenkami (s podobnou provizí) je OUT a člověk je považován za socku? Když majitel podniku dostane zaplaceno stejně a problém s vracením peněz řešit žádný nemusí (stejně se na stravenky nic moc nevrací, stravenek stejně dám méně a zbytek včetně dýška doplácím hotově). A koneckonců při platbě v hotovosti také musí obsluha řešit vracení peněz nazpět, ne? Tak teď už fakt moc nevím, proč je platba kartou v pohodě a stravenky nikoliv, pokud příjem z toho má majitel podniku srovnatelný? Jasně, že nebudu platit 3.000,–Kč ve stravenkách. Šlo mi spíš o částku max. do 1.000,–Kč, které s manželem za večeři utratíme v běžné restauraci, nikoliv o návštěvu michelinských podniků.

  21. Jak tohle vlákno sleduji, tak se asi část lidí stydí platit stravenkami, aby nebyli za socky. Proč by měli? Pokud je podnik bere, jde jen o to, jestli chceme na někoho zapůsobit, nebo zužitkovat stravenky. Takže otázka má znít: Je to vhodné před společností? Když mně pozve kamarád, je to v pohodě, když by za mně platil stravenkou potencionální partner na prvním rande, nelíbilo by se mi to. Ze strany restaurace je jasné, že pokud platbu stravenkami akceptuje, tak není trapné jimi platit. Je snad někomu trapné předložit voucher? Má stejnou funkci.

  22. ↪ 21 Vanda: Takže otázka má znít: Je to vhodné před společností?

    Touché, to je vončo, týká se to spíš etikety, když někoho za stravenky zveme.

    A i tam platí, dá se to předvyjednat předem, dokonce i zaplatit účet se dá po domluvě mimo stůl etc. aby se dopady zmírnily ;)

  23. Osobne jsem byl bohuzel nekolikrat svedkem jak si obsuha nahlas povzdechla, nebo kroutila ocima, kdyz nekdo z vetsi spolecnosti platil stravenkami, zatimco ostatni ne. Coz neni nikomu prijemne. Samozrejme na to clovek nemusi brat zretel a myslet si opravnene cosi o hovadskosti obsluhy, ale jsou i lide kterym to vadi a muze je to po prijemne veceri zbytecne rozhodit.

    Moznosti tu zkratka jsou a je jich dost a zalezi individualne, jak se s tim kdo popasuje.

  24. ↪ 21 Vanda: Placení stravenkami je mi velmi nepříjemné ne proto, že to uvidí moje společnost v restauraci, ale proto, že mi vadí, jak obsluha začne vzdychat, okamžitě při zahlédnutí růžku stravenky komisně hlásit, že na ně nevracejí (jako by to snad kdokoli, kdo stravenky má, nevěděl, že), někdy pokračuje otázkami „a opravdu nemáte hotovost?“ apod., prostě placení stravenkami je pruda.
    Vouchery totéž (byť je teda mám výjimečně) – třeba na jaře jsem na PFF dostala voucher na slevu do Mozaiky – tak jsem toho využila a „pozvala“ kamarádku, že mám 2 večeře za cenu jedné a ať to jde se mnou projíst (blízkou kamarádku, se kterou fakt není třeba řešit, jestli to není trapný, v sobotu s ní jdu pro změnu „prokoukat“ její „2 za cenu 1“ lístek do divadla;) ). Tak fajn. A když jsem v restauraci voucher vytasila, tak předtím přijatelně příjemná sevírka velmi zledověla, začla na mě držkovat, že mi to nevezme, pak mi voucher sebrala, že teda dojde do kuchyně se zeptat, jeslti mi na to nějakou slevu dají… no, dopadlo to tak, že mi teda milostivě oznámila, že mi dají dva hlavní chody za cenu toho dražšího a zbytek musím zacvakat stejně celý. A to na voucheru bylo psáno dvě večeře za cenu jedné, takže myslím, že mě natáhla, večeře je večeře a je na zákazníkovi, kolik chodů povečeří. Ale nechala jsme to pak už být a radši zaplatila, právě to debilní handrkování mi za to nestojí. A nestojí mi za to ani ksichty na stravenky, které bývají nezřídka podobné.

    Přitom na placení kartou se nikdo neksichtí, takže v těch nákladech pro restauraci to fakt nebude. Souhlasím s výše řečeným, že se stravenkami a vouchery zřejmě pro podnik padám do kategorie socka a tak se se mnou jedná. Do restaurace chodím na mateřské tak strašně vzácně, že jednou za půl roku nebudu tahat čerta za ocas a zkoušet to se stravenkami, aby mi to pak zkazilo vopušťák :)

    Edit: až teď čtu, že víceméně totéž psal Michal Máta.

  25. ↪ 24 kami: To vzdychání při placení ale přeci není proto, že se platí stravenkama, ale proto že se platí stravenkami mimo kontext, na které jsou dělané ne?

    Nebo se snad někdo ksichtí i na jednu stravenku, kterou platím obědové menu? To asi ne, nebo jo? ;)

  26. ↪ 24 kami: Podepisuji.

    Stravenky ferove hlasit dopredu je v CR sebevrazda, kvalita obsluhy padne na bod mrazu, protoze „ty socky si to nezaslouzej a urcite stejne dysko nedaj, to zname“. Nacez je jejich vykon skutecne odmenen dyskem nula, protoze za protahle obliceje a zamerne prehlizeni nebude platit nikdo. Obsluha se tim jen utvrdi v presvedceni, ze mela pravdu a zacarovany kruh vesele pokracuje. Osobne jsem rad, ze tyhle problemy resit nemusim.

    Jinak s voucherem jsem problemy nemel, byli jsme s pritelkyni v Gourmet restaurant Ladronka a i pri nahlaseni voucheru byla obsluha naprosto profesionalni a pozorna, za coz se jim dostalo zaslouzenych tusim 97 kc.

    Obsluhu, ktera by se kvuli voucheru nechovala spravne bych klidne resil s majitelem restaurace, protoze vubec nepochopila reklamni ucel takovychto akci a rozhodne bych si to zarazeni do druhe kategorie nenechal libit.

    Asi se shodneme v tom, ze pokud restaurace stravenky prijima, je cely problem primarne v chovani obsluhy, nikoliv zakaznika.
    Tedy pokud neni uvedeno jinak, jako napriklad tady:
    „Stravenky přijímáme pouze v době oběda a vracíme do 5 Kč.“
    http://restaurace.novaradnice.cz/
    To mi vyhodil Google jako prvni, ale jak jsem psal vyse, setkal jsem se s tim i v Praze. Pak je samozrejme dozadovani se placeni stravenkami zbytecne a podnik ma plne pravo toto odmitnout.

  27. ↪ 25 pan Cuketka: Jo, ksichtí. Na klasická „meníčka“ v poledne, kdy je ten hlavní nával stravenkářů, teda v současné době nechodím, ale občas spáchám něco jako pozdní oběd kolem druhé, kdy už nával opadá a polednopauzovní jedlíci jsou zpět v kancelářích. A stravenky mě u obsluhy prostě sníží k sockoidnosti, mrchy jedny růžový, fakt je to cítit. (Myslím tím pochopitelně jídlo bez dítěte, protože samozřejmě sociální status ženy na mateřské je ještě o mnoho hlouběji, ten sešup z předchozích pozic jsem sakra pocítila a stravenkový sešup je proti tomu čajíček).
    Mimo kontext, tedy večer, jsem snad jakživo ani neplatila stravenkou, to ani nevím, jaké reakce by to vyvolalo. Možná někdy tím koncem roku, ale to se všude dívají na stravenky jinak a nikdo se nekyselí, jelikož chápou, že stravenkář bude utrácet co to dá, aby se jich zbavil a nepropadly.

    Takže je používám výjimečně a utrácíme je u dálnic v mekáčích, to je jediné místo, kde se na ně nikdy nikdo neksichtil. A pak samo v obchodech.

    Už jsme si kolikrát s manželem říkali, jak by bylo fajn, kdyby to měl radši započtené do platu a dostával za to normální peníze. Celý ten stravenkový koncept mi prostě připadá ulítlý ( a to my máme dokonce ještě zážitkové stravenky, to je teprv lahůdka to někde vytasit:) – v optice okamžitě začnou nenápadně sahat do těch levnějších vitrínek neznačkových obrouček)

    ↪ 26 Michal Máta: Nechtěla jsem nic řešit, chtěla jsem klid a večeři, je to pro mě fakt vzácné a jakékoli řešení by mě strašně nervovalo, jsem těžký introvert a radši zkousnu kyselou servírku, než jakoukoli další konfrontaci. Sice chápu, že bych tím do budoucna prospěla dalším konzumentům s voucherem, ale přiznávám, že na to nemám koule.

  28. ↪ 22 pan Cuketka: Jistěže, pokud vím, stravenky jsou většinou přidávány jako bonus, dtto jsou součástí platu, rovnocenné s penězi.

    ↪ 23 Michal Máta: ↪ 24 kami: Promiňte, já Vás neznám, ale není to jen Váš pocit jakési méněcenosti v okamžiku předávání stravenek? Vždyť dražší restaurace je neberou a v těch ostatních je to snad jedno. Pokud jsou nepříjemní, stačí se obsluhy zeptat: „Vám je nepříjemné brát stravenky? Proč?“ My všichni se necháváme zbytečně deptat.

  29. Ještě poznámka k večeřím. Na stravenkách snad není psaná hodina a lidi dělají i 12 hod. směny nebo chodí na noční, tak snad je lze chápat jako poukaz na stravu.

  30. Taka funny historka…chlapik predomnou kupoval chlast za cca 300 eur…a ide to platit stravnymi:)… No veru cisty debilizmus:)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.