Kvasnicová pomazánka RSS

Štítky: , , ,

21 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj, potřebuji poradit – často čtu o tom, že např. v Británii a Austrálii mají rádi kvasnicovou pomazánku. Jestli jsem to dobře pochopila, myslí se tím produkt Marmite, Vegemite? Dá se to sehnat i u nás v ČR? Má cenu to shánět, nebo to bude ve výsledku to samé, jako když si na chleba namažu máslo a posypu to instatním droždím (tím neaktivním :-)? Případně – poradí mi někdo, jak udělat dobře drožďovou pomazánku – tak, aby „nenafukovala“, nedělala těžko v žaludku? děkujiiii :-)

  2. s ceskou drozdovou pomazankou.. ani s chuti drozdi jako takoveho.. nema marmite ani vegemite spolecneho asi nic. marmite je tmave hneda hmota.. konzistence snad trosku jako hustsi med.. chuti… no.. me to snad nejvic pripomina magi.

    vegemite ja na tom dost podobne.. ale v chuti je navic citit uschle klokani lejno.. rozslaple botou australskeho sedlaka… na kterem je navic prilepen kus roztekleho asfaltu… vse prosypano popelem…

    rozhodne to nenafukuje.. nakonec se toho asi neda snist vic nez cajova lzicka a to jen z experimentalnich duvodu. rozumne pouziti je spise na spicku noze.. rozetrit na toast s maslem apod…

  3. Pokud vím, tak takovou českou drožďovou pomazánku nám dělala máma v dětství: rozehřát máslo, zpěnit cibulku, na to nadrobit droždí, nechat rozpustit, zalít rozšlehanými vejci, udělat taková míchaná vajíčka, dosolit, dochutit. Dělala to v létě na plynovém vařiči na dvorku, neb to dost výrazně „voní“ a mně to děsně nechutnalo :-( a nechtěla jsem to jíst.
    Marmite ani Vegemite neznám…

  4. ↪ 2 milos: vegemite jsem teda nikdy neochutnala, ale po tomhle popisu ani neochutnam:-D

  5. Marmite koupíte v M&S, měli by mít i u Robertsona (http://www.scuk.cz/vyhledavani/?…), Vegemite nevím, kde sehnat, ale ještě mě napadlo, že v Německu se dělá něco podobného, VitamR (objednat se dá tu, mimochodem zábavný obchod http://panpekar.blogspot.cz/…e-zbozi.html).
    Jinak přirovnání k Maggi je vlastně zčásti pravdivé, ony kvasnice jsou silný posilovač chuti (umami), schválně mrkněte do složení bujonů „bez glutamátu“ a vege/vegan pomazánek. Většinou tam švihnou kvasnicový extrakt, aby to nějak chutnalo (nebo si prý někteří vegani sypou těstoviny lahůdkovým droždím – místo parmezánu, taktéž přirozený zdroj glutamátu).
    O domácí Marmite se pokoušela Klára http://conovehonakopci.cz/?…
    Nic z toho nepřipomíná vajíčkovou drožďovou klasiku a nadýmat by to nemělo, lidi to buď milují, nebo nesnáší:)

  6. ja jsem dal jednou marmite do omacky.. tusim ze to byla rostena.. a tuze to tomu prospelo.. :)

    vegemite jsem letos od nekoho dostal.. do ted jsem si myslel ze je to stejny jako marmite.. ale vazne jsem to nedal.. slo to do popelnice.

  7. ↪ 5 farfalla: Marmite kupuju ve Tescu v koutku zahraničních potravin.
    Anoano, vtipný trik s nápisem „bez přidaného glutamátu“ a je v tom kvasnicový výtažek, jelikož glutamát se vyrábí z hydrolizovaných kvasnic :) Ale skočí na to kdekdo.

    ↪ 1 L-u-c-a-a: Z drožďové pomazánky „nafukuje“ jednak to, že kvasnice se nepřevaří (čemuž lze snadno pomoci trochu delším povařením), ale také dost skutečnost, že se do ní dává opravdu hodně cibule.

    Drožďovou pomazánku dělám podobně, jak psáno výše, tedy na másle cibuli, na to rozpustit droždí. Ale před přidáním vajíček ještě docela dost naředím buď mlékem, nebo nálevem z kyselých okurek (to druhé jsem vyčetla v jakési autobiografické beletrii, kde takto dělá pomazánku prababička autorova kamaráda, zvaná Butti – kdyby někdo věděl, o co jde, budu moc ráda, mrzí mě, že si nemůžu vzpomenout, o jakou knížku se jedná, já hlava děravá:) ) a pak teprv zamíchám vajíčko a (dle Butti:) ) trochu strouhanky. Taková pomazánka je naředěnější tím mlékem/nálevem a tou strouhankou a není to taková pachová pecka :)

  8. ↪ 6 milos: Marmite přidávám občas do křehkých podkladových těst slaných koláčů – vyčetla jsem v Mary Berryové a je to dobré.

  9. ↪ 2 milos: Přesný popis marmite! Vegemite neznám.

    ↪ 5 farfalla: „lidi to buď milují, nebo nesnáší“. Je to tak. Někteří Britové prý trpí v cizině těžkými „withdrawal symptoms“ (česky asi absťák), když jim Marmite dojde.
    Osobně mě to nijak nepřirostlo k srdci. Můžu, ale nemusím.

  10. ↪ 6 milos: Omáčkám by to mohlo prospět. Já z podobných důvodů používám japonské miso.
    Btw, Marmite je dost slaný – a vaše jméno, pozpátku: solim. (Mám rád náhody.)

  11. Všem moc děkuji :-) !!

    ↪ 2 milos: Eeee, tak Vegemite asi raději ani ochutnavat nebudu, hodně vtipnej popis :-)))

    ↪ 5 farfalla: Děkuji moc, v pátek mažu do M&S, už jsem na to zvědavá! Pokud mám dobré informace, umami – přirozená (jako že prý v parmazánu, rajčatech, houbách,…) je žádoucí – jestli to chápu dobře, tak v těchto surovinách je přirozený glutamát. A umělý glutamát sodný, co vyvolá podobný účinek u ostatních potravin je nežádoucí (nezdravý) – pokud tedy nejsem mimo :-) A kvasnicový extrakt obsažený v potravinách je OK, nebo ne?? Já si to lahůdkové droždí sypu na chleba/rohlík s máslem a to mi teda chutná, někdy to dám i do salátu :-)

    ↪ 7 kami: Já tu drožďovku dělám v podstatě podobně, jak je tu popsáno od Vás nebo od Krizika. Syrovou cibuli nesnasim (je mi z ní těžko), takže tu nechávám „sklovatět“ hodně, hodně dlouho, ale stejně mi připadá že je to takové „nafukující“. Jak dlouho se to droždí zhrubá má upravovat? Já ho nadrobim na cibuli, rozpustí se, pak se znovu zdrcne a pak teprve do toho dám vejce. Jak dlouho by zhruba ten proces mel trvat?

    Poslední dotaz, četla jsem, že Marmite je zdravá věc, vitaminy B atd., ale zase – když je tam tolik soli? Já mám s tou solí poslední dobou dost problém – tedy jak všude píší, že doporučená denní dávka pro dospělého je 5–6g (=1 čajová lžička), tak schválně solim opatrně, jenže pak je to jídlo takový nijaký, že stejně musím dosolovat (a přítel dvojnásob). Mimo téma, kdyý třeba vaříte polívku, kolik soli dáte na 1 litr?

  12. ↪ 11 L-u-c-a-a: Výrazně lepší je místo cibule použít bílou část pórku, nakrájeného na velmi tenká kolečka a na másle podušeného „do máslova“ :-). Na to pak rozdrobím droždí, to se rozpustí a já pak ještě mírně povařím 10 – 15 minut. Na konci už je to hodně zkoncentrované a tužší. Že je dostatečně provařené se dá poznat i tak, že do kuchyně zavoláte nevařícího manžela/manželku, kteří Vám sdělí, že už to nesmrdí, nebo že ještě musíte pokračovat (po těch 15 minutách už kuchař nemá šanci toto určit).
    Stáhnu z ohně, vmíchám rozšlehané vejce, na mírném ohni a za stálého míchání nechám ztuhnout. Dávám plus mínus 1 vejce/max 2 malá na 3 kostky droždí, jinak je to (na nás) už moc vaječné.

  13. Osobně bych Marmite přirovnala k jemnější drožďovce. O marmite se říká, že jsou jen dva druhy lidí. Jedni, kteří ji milujou a druzí, kteří jí nenávidí. Nic mezi tím. Patřím k druhé skupině (drožďovky jsou na mě hrozně výrazné čichově i chuťově, nikdo by to do mě už nedostal :-)))

  14. ↪ 12 Maroni: No, nevím, ale pórek je taková nedomrlá cibule, nemůžu si pomoct. Jsem ochoten připustit, že možná ženským to bude chutnat, ale cibule je cibule, pórek je cibule s chutí limitující k nule. Já používám zásadně cibuli a pro účely drožďové pomazánky ji nechám docela hodně do hněda, jen zesklovatět mi nestačí, ta hnědá cibule tomu dá grády.

  15. Tak Marmite jsem koupila a ochutnala… no, je to kazdopadne dost zvlastni :-)) pritel, kdyz neco ciziho ochutnava a nechce urazit, rikava „zajimavy“. Nerikam, ze je to na vyhozeni, to ne. Zatim jsem jen olizla lzicku, uvidime na toastu. Ale myslim, ze spis to vyuziji do polevek/omacek, jak zde nekdo daval tip. Na chleba/rohlik asi zustanu u posypani lahudkovym drozdim :-) V kazdym pripade teda k jemnejsi drozdovce bych to neprirovnala, spis opravdu k tomu maggi :-)

  16. ↪ 14 CanCalla: Každý má jinak nastavené chuťové buňky a trávicí soustavu, já mám raději jemnou chuť v másle téměř rozpuštěného pórku. Ostatně jsem reagovala právě na popisované potíže s trávením cibule a droždí. Vám bude pórková varianta připadat nevýrazná, pro mě je pouhá představa zhnědlé cibule jako základu pomazánky absolutně odpuzující a to nemluvím o tom, co mi vzkazuje žaludek.

  17. Aha, tak u nás se kvasnicová pomazánka dělá bez vajec, jsem překvapená, že je všichni dáváte. Cibuli poměrně dost osmahnout, rozdrobené droždí potom poctivě míchat během tekuté a následné tuhnoucí fáze. A potom nechat docela malinko přismahnout. Ale uznávám, že je to pachová i chuťová bomba, která nemusí chutnat každému.

    A Marmite si dávám jednou za čas – čerstvý chleba s máslem, na to tenkou vrstvičku Marmite, je to moc dobré.

  18. ↪ 16 Maroni: Jasně, Maroni, s tím já souhlasím, nemám nic proti, píšu jen svůj názor. Pokud je ten pórek jen v másle, tak to máslo tomu dá neuvěřitelnou chuť, to ano, nicméně jakmile do toho přihodíš droždí, tak v každém případě jde jemná chuť do stoupy z titulu jeho výrazné chuti. Já nikomu jeho chutě neberu a pokud někdo po cibuli trpí metorismem nebo flatulencí, tak je lepší se jí vyhnout, to je jasné.

  19. ↪ 17 Veraicon: Už jsem jedl i pomazánku bez vajec, a musím říci, že to jsou dvě naprosto odlišná jídla. Ale taky to nebylo špatné.

  20. Já připravuji drožďovou pomazánku takto: na máslo dám cibulku, po zesklovatění na ni přidám jedno droždí a ztlumím oheň. Droždí se rozpustí, míchám a jakoby ho nechám přesmažit, začne vonět, míchám cca 5 minut. Poté přidám vajíčka (na jedno droždí 4–5) a umíchám do tuha. Odstavím z ohně a přidám máslo, které se tam roztaví. Poté nejdůležitější část, a to umixování pomazánky do hladka. Tím získá pomazánka úplně jinou chuť, hlavně nedrhne na jazyku. Nakrájím petrželku či pažitku, vmíchám a dám vychladit do lednice. Je to nejpoblíbenější pomazánka mé rodiny.

  21. Droždovou pomazánku v rodině milujeme. Akorát mě překvapuje, že do ní nikdo nedáváte česnek, u nás tvoří podstatnou složku. Jinak od kamarádky jsem ještě odkoukala verzi, kdy se do základu nedávala cibule, ale strouhaná kořenová zelenina. Taky to nebylo špatný.
    Marmite jsem ochutnala před dávnými lety, už si to moc nevybavuju, na toustu se to jíst dalo, ale asi mě uplně neuchvátilo. Docela bych ho dnes ráda znovu ochutnala, ale kupovat se mi kvuli tomu nechce.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.