Silvestr na chalupě RSS

Štítky: , ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Budeme trávit Silvestra ve větším počtu lidí na jihočeské chalupě. Rád bych připravil nějaké dobroty, jen nějak nemám inspiraci. Určitě budu dělat Rilettes, ale co dál? Co by se hodilo do takového prostředí, aby se to dalo snadno odvést autem a na místě lehce servírovat? Předem díky za tipy a omlouvám se, jestli už tady takové téma je.

  2. Jsem si jist, ze ocenění dojdou jídla ala Lokál – naložený sýr či bůček, burty na pivu, dobry guláš…

  3. Burty na pivu jsou hodne vdecne, do toho bych rozhodne sel. Jako chutovku zkuste tyhle slane cupcaky, jsou jednoduche na realizaci a jiste budou slavit uspech
    http://www.theyummylife.com/…h_Brown_Cups
    Plus pritelkyne dela tycinky z listoveho testa s naplni syra a mekkeho salamu, vzdycky zmizi jako prvni :) Priprava rychla a upeceno za 15 minut.

  4. Paráda, to zní výborně. Díky moc! (ale klidně můžete inspirovat dál :) ).

  5. Buřty na pivu jsou vždycky dobrý, k tyčinkám z listového těsta bych doporučila i slané záviny z listového těsta , tam se využijí různé zbytky a spojí to strouhaný sýr. Co tak na zobku klasiku – česnekovou nebo jinou pomazánku? A to nejdůležitější, dopolední vyprošťovací polívka!

  6. Jj, česnekovku máme určitě v plánu a ještě možná „a la krab“. Záviny také nejsou špatné. Zatím to vypadá, že udělám ty rillettes, k tomu pro nemasoužrouty mě napadla mandlová nádivka se špenátem (jako do kuřete) a pak ty pomazky. Další chody budou (doufám) zajišťovat ostatní strávníci (určitě bude nakládaný hermelín)… Ale třeba ještě něco přihodím :)

  7. Urcite plny hrnec kapustnice s klobasou udenym hribmi…najma na druhy den ju ocenite:)

  8. Na tu kapustnicu jsem sám dostal chuť!

  9. Nám se vždy osvědčil ostrej matjesovej salát.

  10. Polívku určitě, pomazánky asi též nějaké. Slané záviny jsou skvělé, dělám nejvíc se špenátem, ale listové těsto není moc chutné další dny. Řešila jsem letos kvůli synově svatbě, co tak pár dnů vydrží ze slaného pečiva v dobré kondici.
    Dobré je i bramborové těsto s náplní masovo-zelnou
    http://vilemina.blog.cz/…avin-s-masem
    nebo menší rohlíčky, skvělé i nahřáté (třeba na peci):
    http://vilemina.blog.cz/…i-pripravy-4
    oblíbené jsou i ty slané muffiny:
     http://vilemina.blog.cz/…i-pripravy-3

    Tvarohová a jogurtová těsta (pagáčky) i třeba zelníky jsou dobrá jen hned po upečení…

    Radši bych vzala kus/kusy pomalu upečeného masa – koleno nebo okořeněnou plec, bůček Momofuku, dá se vše jíst ohřáté i studené. Anebo hubník či jinou nádivku, podobnou velikonoční. K tomu salát ze syrového kysaného zelí s mrkví a jablky…

  11. Oblíbené je tzv. kuřecí svinstvo (od slova svinout): Vyválet listové těsto, na to plátkový sýr (gouda), tence krájená anglická slanina, poházet na prst silně nakrájenými kuřecími (krůtími) prsíčky/stehenními řízky, okořenit – sůl, pepř, tymián nebo jiná bylinka. Zavinout, pomašlovat vejcem, péci 35 min na 180.

  12. ↪ 11 RenataE: Hmm, to nezní špatně :) Tak třeba příští rok. Pro letošek už mám připraveno.

  13. ↪ 1 xIndian: Taky jsme měli odjet na Silvestra, nekonec, chorobami skoleni, nejedem. Ale v plánu byl sulc, zelňačka, zelníky, domácí játrová paštika a pirohy.

  14. Tak jsem tu kapustnicu navařil. Vybral jsem recept Václava Košnáře. Už mi doma krásně voní… :-)

  15. ↪ 12 xIndian: Zkuste i mimo silvestr :) Oblibuje 100% pubertálních gymnazistů, jakož i 100 % jejich rodičů. Nutno použít slušný sýr (alespoň tu goudu). Sýr slouží jako bariéra- šťáva z masa zůstane uvnitř závinu a nerozblemcá těsto. Také je dobré povrch závinu prostříhat nůžkami, je to hezké a závin nepraskne.

  16. Babička dělá každý rok před Vánocemi sýrové šneky. Přesný recept na těsto si z hlavy nepamatuji, ale listové to není a nepodobá se mu. Rozválené těsto se potře náplní (cca 150g nivy+150g eidamu nastruhalé – ona to tedy mele mlýnkem na maso + cca 150 g?? másla), zavine se to do rolády, v lednici pořádně vychladí a pak nakrájí na plátky cca 3mm = vzniknou šeci. Potře se vajíčkem, nahoru se dá oříšek a peče se. Já to letos poprvé zkoušela, nahoru jsem dávala mandličku nebo jen kmín a povedlo se. Je s tím ale docela práce. Pekla jsem 10 dní před Vánocemi, teď už to začne pomalu tvrdnout, ale oproti listovému těstu paráda – to mi druhý den už tolik nechutná a třetí vůbec (dělávala jsem dřív takové „pizza“ šneky – šunka + gouda/ementál/ni­va/parmazán+ dědův domácí kečup – nebo spíš taková rajčatová omáčka + oregáno). Druhý den to není už tak kupavé. Co jsem objevila letos a můžu jedině doporučit: sýrové sušenky:
    http://www.apetitonline.cz/…susenky.html
    Použila jsem tedy černý pepř a nahoru buď mandli nebo jen posypat drceným kmínem, a je to výborné a téměř bezpracné. Hmotu jsem vyválela a vykrájela kytičky, srdíčka.. prostě takové „slané cukroví“. Jak je každý o Vánocích přeslazený, mizí to ze stolu nejrychleji. Pekla jsem 10 dní před Vánocemi, ještě pár kousků máme a pořád jsou krásně křehké, nejsou dusivé – při další příležitosti budu péct zase, každý to chválí :-))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.