Loupání vajec RSS

Štítky: , ,

24 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Likvidovala jsem teď vánoční zásobu vajec do vajíčkové pomazánky a ze šesti vajec jich 5 nešlo vůbec oloupat. Vždycky šla dolu i půlka bílku. Vím, že se řiká, že tohle dělají čerstvá vejce, ale tyhle byly starší než dva týdny. Zkoušela jsem do skořápky i fouknout, jak mi radila máma, ale ani to nepomohlo. Kdykoliv se mi tohle stane, tak jsem nepříčetná a mám sto chutí vyhodit do koše úplně všechno:D.
    Víte někdo proč se to tak děje a jak si pomoct či tomu úplne předejít?

  2. Po uvaření ochladit pod studenou tekoucí vodou a měla by jít loupat dobře.

  3. Já vejce ještě před ochlazením naťuknu- pak jde loupání snadno

  4. Šokové ochlazení pomůže. Pokud chcete něco 100% na větší množství vajec, tak doporučuji – 10 minut na páře, pak prudké ochlazení v ledové lázni nebo tekoucí studené vodě. Testováno i na čerstvých ;)

  5. Ja prave vzdycky vodu vyleju a soupnu pod studenou vodu, abych se nepopalila o skorapku. Pri loupani byly teda jeste teply. Jestli by melo pomoct tohle, tak zkusim byt priste duslednejsi a prihodit dostatek ledu.
    A propichujete je? Ja to driv delala, ale uz to delsi dobu nedelam, tak nevim jestli na to nemuze mit treba vliv i tohle.

  6. Pomůže taktéž nechat téct na vejce studenou vodu při loupání. Potom akorát vejce osušit.

  7. Propichování na to nemá vliv. A tekoucí voda při loupačce při tomhle způsobu je vpodstatě zbytečná, protože to jde fakt samo ;) Vejce na páře také neprasknou.

  8. Tak super. Děkuju a hned zítra zkusím:)

  9. Tak jsem uvařila dva dni staré a pro porovnání jedno z těch mizerných. Vařila jsem je normálně ve vodě, šoupla pod studenou a přidala led. Loupali se obě dvě krásně, takže moc děkuju:)

  10. Tak jsem uvařila vejce staré 6 měsíců, šupla do ledové vody a pomalu se ze slupky vylouplo samo. Váženě platí, čím starší, tím lépe oloupatelné :)

  11. ↪ 10 Lucianka: 6 měsíců?? :-o
    To byl doufám pouze nějaký pokus z říše co by kdyby:-)

  12. ↪ 11 snookie: Ne. Máme vlastní slepice a v létě nesou víc, než je třeba. Ukládáme je do vápenného roztoku na zimu, kdy je vajec malinko. Takže včera jsem ta ze srpna 2013 z vápna vyndala, omyla a uvařila. Vyloupali jsem je naprosto luxusně.

  13. Tak ještě jedno vylepšení k tématu. Pára ano, ale tentokrát v tlakáči. Ještě lepší výsledky :) https://twitter.com/…697525374976

  14. Snookie, ale na vajíčkovou pomazánku to je jedno, nebo není?

  15. ↪ 14 CanCalla: celkem starej dotaz;-) Po vzhledovy strance to samozrejme jedno je. To ze hazu pul vajicka ve skorapce do kose me ale docela mrzi.
    Nicmene i po takove dobe muzu rict, ze i kdyz vajicka hazu rovnou k ledu;-) stejne sem tam proste oloupat nejdou:-(

  16. ↪ 15 snookie: viz ↪ 13 zatím jsem nenašel vejce, které by téhle dvojitě pojištěné metodě odolalo a nevysvléklo se téměr bez práce :)

  17. ↪ 13 pan Cuketka: vypadaji krasne, ale asi bych nebyla ochotna kvuli nim hrabat ze zadu ze skrine papinak;-)

  18. ↪ 17 snookie: Chudák papiňák, taky jsem si to o něm myslel, ale čím se liší od běžného hrnce? Tím, že má "poklici, která je nasazená za tři vteřiny? :) Podle mě je chudák děsně stigmatizovaný, přitom třeba to menší množství vody (stačí 250 ml) vře opravdu rychle. Fakt to není operace tlaková bomba a sborka rozborka na půlhodiny.

  19. U mne jde spíš o to, že kvůli 1,5kg masa ten papiňák vyndám, ale vyndávat 6l papiňák kvůli vaření 2–4 vajec ? To mi na tom přijde to divné. Kdybych měla nějaký malý, tak ano, tohle mi přijde jako bych měla v troubě péci dva vanilkové rohlíčky :-(

  20. ↪ 19 Krizik: A vy ta 2 – 4 vejce uvaříte v 250 ml vody? To určitě ne… :) Jen, že pokud by mělo být pro srovnání spotřeba energie, tak tam papiňák vyhraje.

  21. ↪ 20 pan Cuketka: No ta vejce prostě dám do velikostně odpovídajícího kastrůlku. Chtěla jsem tím říci, že můj 6l papiňák mi připadá velikostně neodpovídající na vaření pár vajec. Jinak proti receptu samotnému nic nemám. A umyju jen kastrůlek, resp. se mi vejde do naší malé myčky. Při druhém způsobu musím umýt papiňák, poklici, těsnění, pařáček a to ručně, protože do myčky by se to nevešlo. Prostě mi to nepřipadá praktické :-( ale dobrá vajíčka s tekutým žloutkem mám ráda.

  22. ↪ 21 Krizik: Jojo, jako nijak neprudím, jen prostě papiňák trošku bráním :) Měl jsem ho zafixovaný uplně stejně jako vy, ale teď se ho fakticky nebojím vytáhnout častěji :)

  23. Poslední dobou dělám vajíčka podle Hestona.
    Dám do mensího rendlíku/hrnce (tak aby tam nebylo zbytecne moc místa navíc) a pridám vodu. Plotýnku zapnu na max a pockám nez voda začne vařit. V tu chvíli sundám hrnec z plotny a nechám 4,5min bokem.
    Heston v receptu radí 6min ale asi se mu rychleji uvaří voda. Me to vychází na ty 4,5min akorát ze bílek je pevný ale zloutek jeste teče.

  24. ↪ 23 baTh: Také dávám vejce do kastrůlku, aby tam nebylo moc místa, a jen doleju vodou. Tak by mne zajímalo – vejce dáváte z lednice nebo v pokojové teplotě? A vodu teplou z vodovodu nebo chladnou? Díky. Tohle asi vyzkouším.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.