Nože RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

9 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den, potřebovala bych poradit.Chci koupit univerzální kvalitní nůž pro domácí kuchyni.Co mi doporučíte?Děkuji

  2. každý si kvalitu představuje jinak, už tu pár témat je.. nebo speciální forum knife.cz..

    1) záleží kolik peněz

    1. záleží na používání a uvědomělosti uživatele – sebelepší nůž který budete krájet „talíř“ atd.. je k ničemu a vyhozené peníze
  3. Jak už napsal petr71, pokud nenapíšete, kolik chcete investovat, těžko radit.
    Navíc bych dodala, že podle mého názoru je jeden universální nůž málo. Moje minimum je velký kuchařský nůž s čepelí aspoň 20 cm a malý nožík přibližně 10 cm na čištění zeleniny apod. To už je ovšem subjektivní…

  4. Osobně mám jednoho japonce 20 cm s uhlíkovým ostřím. O toho se ale musí člověk poměrně starat a broušení také není žádná sranda (mimo jiné i kvůli ceně kvalitních brusných kamenů). Dále mám nože Fiskars, u kterých bych řekl, že poměr cena/výkon je velice dobrý. V kombinaci s Fiskars brouskem se jedná o moc dobré řešení, které je snadné na údržbu. Pokud bych měl velmi malý rozpočet, vůbec bych se nebál nožů z IKEA. Jeden mám a není vůbec špatný. Jak napsal/a molie, jeden univerzální nůž řekl bych nestačí. Také mám kromě „velkých“ nožů i nějaký ten menší právě na čištění zeleniny.

  5. xIndian: mám jeden nůž od Fiskars a zdá se mi, že se stašně rychle ztupí. je pravda, že to může být tím, že s ním krájím skoro všechno :D ale nemůže to být taky nekvalitním brouskem? nevíte?
    jinak zaujaly mě japonské nože, zdá se mi to jako dobrá investice. brousíte si jej doma sám nebo nosíte k nějakému specialistovi?

  6. Fiskars se sice rychleji tupí, ale zase se snadno brousí :) Záleží však také na umu brusiče a pod jakým úhlem je ostří nabroušeno. Nejsem žádný odborník, proto doporučím navštívit fórum knife.cz, kde jsou dostupné vyčerpávající informace nejen o broušení.

    Japonský nůž si brousím sám, ale je to docela hodně práce. Zase pak ale vydrží hodně dlouho ostrý. Výdrž ostří se však odvíjí i od použitého materiálu. Japonce jsem si pořídil s kovaným a kaleným vysokouhlíkovým ostřím, které je opravdu velmi tvrdé, avšak na jeho nabroušení není možné použít normálních brousků, protože ty jsou prostě měkčí, než ostří nože :) (zjednodušeně řečeno). Proto v takovém případě se nevyhnete pořízení kvalitního japonského brousku, který často svou cenou převyšuje cenu nože. O uhlíková ostří se musí člověk také starat, jinak může zkorodovat. Stačí však nůž po použití pečlivě umýt a protáhnout kouskem špeku, nebo jinak promastit. A jedna podstatná věc: nůž s uhlíkovým ostřím není možné používat na sekaní kostí a krájení jiných tvrdých potravin, protože díky vysoké tvrdosti je dost křehké. Při kvalitním nabroušení je však možné se takovým nožem i oholit :)

    Jinak nůž jsem kupoval přímo z Japonska na webu http://japanesechefsknife.com/ . Mají tam i popsané techniky broušení, stejně tak prodávají brusné kameny (ale za poměrně vysoké ceny, dá se sehnat levněji u nás).

  7. Zdravím. Nechci dělat reklamu, ale japonské nože bez problémů nabrousíte těmito brousky: http://www.knife.cz/?… ta keramika je jen o půl stupně měkčí než diamant.
    Co se týče nože Fiskars, tak to že se snadno ostří i tupí značí, že je buď z bláta (nekvalitní měkká ocel) a nebo nůž někdo přepálil na brusce a tím ocel popustil. Z levnějších nožů bych spíš doporučil Victorinox a nebo Pok.

  8. Páni, díky za informace! Mám co studovat. Ty japonské nože mě teda nadchly. Prodávají se v ČR v kamenných obchodech nebo jedině přes net? Přímo z Japonská objednávat nechci.

  9. Nejlépe a hlavně nejlevněji je seženete na http://japanesechefsknife.com/
    Do čtyř dnů je doma. U nás se dají koupit např: http://www.noze-nuz.com/…ske_noze.php ale připravte se na podstatně vyšší cenu, i více než dvojnásobnou. Když už bych do nože investoval takový peníz, zaměřil bych se na ocel VG10.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.