Rýžovar - doporučte prosím RSS

Štítky: , ,

76 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Neměl byste prosím někdo tip na rýžovar dostupný na českém trhu? Nemám moc představu, kolik by to mělo stát a co by to mělo umět a jak je možné, že jsou v cenách i trojnásobné rozdíly, tak budu vděčná za každou radu.

    Google mi poskytl tyhle tři modely:
    Sharp za 3500 Kč
    http://hrnce-na-vareni-ryze.prsten.cz/index.php?…
    Braun za 2600 Kč
    http://www.kuchynka.com/…uct_info.php?…
    Noname za 1300 Kč
    http://www.i-restaurace.cz/…z100117.html

  2. Rýžovary jsem viděl v asijských obchodech v Gorazdově a na Korunní, takže tam se dají prohlédnout naživo. Jinak co se týče funkcí, máme jeden přímo dovezený z Japonska a přestože má mnoho funkcí, zatím jsme z nich za dva roky spokojeného používání nepoužili jinou než základní vaření rýže.

  3. A na kolik Vás ten japonský přišel? A jaké to má funkce kromě vaření rýže?:)
    Asijske obchody jsou perfektní nápad, děkuji!

  4. Ryži vařím normálně v kastrolu, dle thajského receptu a žádný rejžovar k tomu nepotřebuji. Rýže je vždy jak má být. Další mašinu do kuchyně, nevím, kam už bych to dala.
    I když uznávám, že je prima.

  5. 3. Bohužel cenu netuším – já ho jenom vyzvedával na Ruzyni u letadla z Tokia… Další funkce jsou rýžová kaše a nějaká další rýžová jídla – ale opravdu jsem to nikdy nezkoumal. Můžu se podívat pozítří, až budu doma.

  6. 4: Přiklonil bych se k výroku Pivli. Rýžovaru netřeba.
    Vařím vždy bezva rýži už několik dekád v kastrolu.

    Jak známo, je mnoho druhů rýže. Je třeba se s nimi obeznámit (co jsou kolem k mání.)
    Pak se informovat, jak na to. Obecně platí na 1 objem (šálek) rýže, 2 objemy (šálky) vody.

    Pak jsou různá vylepšení, jako kus cibule protknutý párem hřebíčků, vývar místo vody…Rýžovar zde bledne jako zcela nepodstatný a vytrácí se z obrazu…

  7. Pivli a Jednorožec: Díky za rady, ale já bych opravdu raději chtěla doporučit nějaký rýžovar:-)

  8. My máme rýžovar z ETY, používáme ho hlavně když není k dispozici plotna na kterou by šel umístit hrnec :-)

  9. Janka: Kolik stál a jaký to je model? Na webu Ety nějak nemůžu nic najít:( A spokojenost? Doporučila byste?

  10. Já si nemohu vzpomenout (až budu doma tak se podívám), spokojenost jen pokud vám bude stát na lince a nedáte ho do skříňky, kde na něj bude sedat prach :-)

  11. Michala:

    já ho mám ale vytahuju jen občas, mezitím sem se už rýži naučil. takže ho mám v rohu kuchyně a práší se na něj. co se týče výbněru tak bych se přiklonil k nejlevnějším – tj. co nejmíň fcí (sejně se používá jen ta jedna) a minimalizovat riziko že to člověk stejně nebude potřebovat. určitě bych kouknul do těch etnických obchůdků u číňánů a tak :)

  12. Taky hledám nějakou pěknou mašinku na uvaření rýže. V Homeartu jsem narazila na rýžovar Kenwood. Vypadal hezky a cena přijatelná – kolem 1.700,– Z funkcí má, myslím, „jen“ vaření a ohřev rýže. Já to chtěla kvůli sushi, rýže se v něm prý vždy povede .

  13. já mám tefal, taky jen s jedním čudlikem, nejsem si ale jistý jestli tefaláci v česku tohle dělaj >

    http://www.tefal.com/…sic+3.2L.htm

  14. 13. Jak funguje ta horní napařovací nádoba? To u toho našeho nemáme.

  15. tu nemám mám starší model jen s hlavní nádobou. a je tam takovej malej pařáček na vajíčka a stuff. podle mě to je jen kompartment, který to rozdělí na půlky, že se tam dá mezitím udělat zelenina :)

  16. Nemate nekdo tuseni, jestli na ty hrnce existuji i nahradni diky? Dostal jsem jeden od spolubydliciho Cinanka na studiich origos primo cinsky a navic jeste pry nejaka lepsi znacka (cerveny trojuhelnik v cervenem krouzku jako logo) ale uz ma bohuzel pomerne poskrabanou vnitrni varnou nadobu.
    Jinak ryzi uz nevarim v nicem jinem. Chut a konzistence je uzasna. Pouzivam i ten vrchni naparovacek.

  17. kolikero funkci neni třeba, leč musi to umět uvařit a udržet rýžu v teple! Hlavně to chce mašinu s teflonovou vložkou, ta se dobře meje a hlavne horni uzavírání jako friták. Skleněná poklička bez pojistky je nepraktická. To už se dá rovnou vařit v normoš hrnci.

  18. Gastronaut: Nojo, ale jak takovou (co umí vařit a udržet rýži v teple) poznat?:) A děkuju za ty ostatní postřehy.

  19. Rýžovary mají i v TTTM Sapa, různé velikosti. Ceny už si ale nepamatuju :-)

  20. Zdravím. Podle mne je to célé v tom, najít si „svou“ rýži a tu se naučit vařit. A třeba tu „svou technologii“ podle případných reakcí mých strávníků i vylepšovat. Toť jest, podle mne, v normální kuchyni vše. Já ji například dělám v parním hrnci, v bývalém silonovém sítku s uříznutou rukojetí. Sítko sedí v takovém plastovém kroužku, bůhví od čeho, odměrku mám také jakousi „tak akorát na všechno“ a čas na mém pařáku je při hladině vody „pocamcaď“ na čtvrtinu otáčky knoflíku + „něco málo“. A pak ji nechám „chvilku“ dojít … A jak dlabou! Opravdu zkazit se mi rýži snad ani nepovedlo. Méně je často více. Nechte si chutnat.

  21. záleží, jakou kuchyni vaříte, japonská, čínká, indonéská, vietnamská – rýže je pokaždé jiná! nejlepší rýžovar koupíte přímo tam a pokud nemáte tu možnost, zkuste se přeptat i na ambasádách, kde si dováží spoustu věcí… vypadá to sice složitě, ale je to originál a hooodně potěší taky nízká cena :) tady těžko k dostání, v Asii na každém rohu za hubičku…

  22. Zdravím, nemáte někdo zkušenosti s tímto rýžovarem? http://www.elektro-partner.cz/…6321/obchod/ Zdá se mi skoro stejný jako rýžovar číslo 3, co odkazuje Michala v prvním příspěvku. Jen pod značkou OBH Nordica. Našel jsem si ten nejlevnější, i podle rad zde nemá smysl kupovat nějaký drahý.

  23. Otevírám znovu diskusi o rýžovarech, ze kterých se mezitím stalo běžné a všude dostupné bílé zboží. Nechci ho pro sebe, je to vánoční (chtěný) dárek, takže hlavně aby to bylo funkční, slyšela jsem, že některé rýžovary tak trochu připékají a přesušují rýži na boku nádoby..Díky za tipy a zkušenosti.

  24. Zalezi na pouziti. Pokud delate sushi, je to nutnost. Nevarim to casto ale i tak je to naprosto se tomu nevyhnete. Zkousel jsem jine zpusoby ale nakonec jsem ponizene pro hrnec jel. Potvrzene panem Horou z Myiabi… Podle mne je celkem jedno jaky model, znacka, funkcnosti, atd. Mam no name a funguje krasne. Jedina dulezita funkce je vareni ryze.

  25. ↪ 24 andouillette: Díky, sáhla jsem tedy po obyčejném z Nordicy. Snad bude dobře sloužit, rýže na sushi se v něm bude dělat jistojistě.

  26. Dík za otevření diskuze. Zarazilo mě tu tvrzení, že dobrá rýže jde udělat i v normálním hrnci. Jenže takovou jsem ještě nezažila. Klasická česká rýže vařící se v hrnci je prostě hnusná (vždycky všude). Naopak rýže snad v každém asijském bistru je vždy výborná. Navíc v klasickém hrnci snad nejde vařit rýži, aniž by se nepřipálila (vařila jsem tak několikrát z nouze rýži na sushi, i když o tu mi teď nejde).
    Osobně mám zkušenost, že většina lidí v mém okolí neměla ráda slepenou rýži a radši volila sypkou sáčkovou parboiled… dokud neobjevili asijskou verzi.
    Takže jak to tedy je? Jde takové rýže dosáhnout v hrnci nebo je rýžovar nutnost?

  27. ↪ 26 AnickaP: Chichi. Mojí mamce trvalo několik let, než se rýži naučila vařit. Ono to fakt není žádný kumšt. Je pravda, že když to srovnám třeba s rýží v čínské restauraci (podotýkám docela levné v okresním městě), kam sem tam zajdeme, je to něco jiného – ta jejich voní, takže bych tipla, že používají nějakou basmati nebo prostě „lepší“ rýži. Já kupuju tu nejobyčejnější a nejlevnější, několikrát (asi desetkrát) ji propláchnu horkou vodou (odtéká úplně bílá, vyplaví se škrob) a vařím v poměru hrnek rýže na hrnek a půl vody, ale přiznám se, že když ji proplachuju, už nějakou vodu nacucne, takže nakonec dávám normální hrnek rýže na vrchovatý hrnek vody:-) No a vaří se 10 minut na nejmenším ohýnku, pak chce nakouknout. Někdy už to je, někdy ještě chvilku chce. Obecně se musí vyčíhnout ten okamžik, kdy je akorát. Takže na tomto vidím jediný přínos rýžovaru (předpokládám, že rýži uvaří vždy akorát bez hlídání).

  28. Spis nez basmati to bude jasminova ryze. Basmati moc nelepi a treba nejde moc dobre jist hulkama. Ja jasminovou ryzi mam moc rada a jinou vpodsate nevarim, pokud nedelam sushi. Jinak ryzi podle me varim slusne jenom v hrnci. Neni to takova veda. Trik je v tom ryzi parkrat proplachnout a nechat pred varenim chvili macet (cca pul hodiny). Pak ji v hrnci zaliju vodou tak aby hladinka byla cca centimetr a pul nad ryzi a necham na mirnem ohni varit dokud se voda nevyvari. Potom vypnu plamen a este necham v teplem hrnci ryzi tak deset minut odpocivat.
    Je ale pravda ze o koupi ryzovaru uvazuju, urcite to tu praci usnadni.

  29. Jé moje staré vlákno :)

    Sáhla jsem nakonec po levném OBH Nordica modelu. Dost často ale rýži připekl, hlavně u menších množství. Tak jsem nakonec z Amazonu objednala tenhle Tefal: http://amzn.to/sXkGUl a opravdu můžu doporučit. Rýži umí skvěle a dobře se v něm dělá třeba i ovesná kaše…

  30. ↪ 29 Michala: Jejda, jsem měla počkat, nedočkavec..I když Amazon by to stejně možná do Vánoc nestihnul. Tak holt švagr dostane horší věc a my si jednou koupíme lepší, no :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.