Kost od pršutu RSS

Štítky: , , ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den. Ze Španělska jsem si dovezl sušenou prasečí nohu (prosciutto, jamon, pršut nebo ja nevim, jak se tomu jještě říká). Už jsem jí dokázal (i s pomocí předvánočních mejdanů) celkem dokonale obrat. Moje teta mi říkala, že jí nemám vyhazovat, že z ní Španělé vaří nějakou úžasnou polívku. Celkem tomu věřím, protože na kosti je ještě plno zbytečků masa a tlustého a ze samotné kosti se jistě také něco vyvaří. Neznáte někdo recept na polívku z obraný kosti od sušený šunky? Nebo náípad, jak takovou dobrotu zužitkovat?

  2. My si takové šunky vozíme z Francie, taky dlouho nevydrží :-)) Někdy s kostí, jindy bez. Kost použijem vždy do nějakého vývaru. Nebo když vaříme čočku s masem a klobáskami (v jednom hrnci), a jiné podobné jednohrncové záležitosti, tak tam jde i ta kost. Dá se uskladnit v mrazáku, kde počká na vhodnou příležiost ;-)

  3. Vy mě mučíte ;-)

  4. Okamžitě se mě vybavila jedna polévka z laciné, ale poctivé restaurace v Paříži. V misce byla, krom vývaru, měkoučká čtvrtka malé hlávky kapusty. Memorable.

    Vývar rozhodně udělat. Jak říká Bali „Kost se dá uskladnit v mrazáku, kde počká na vhodnou příležiost“. Já jen dodám, že totéž platí i o vývaru! Zamrazuji část vývarů i ve formičkách na kostky ledu.

    Jak dělat vývar doufám znáte. Hodně cibule, nějakou tu aromatiku: mrkev, celer, petržel. Je-li po ruce pórek, taky se tam hodí. Bobkový list, nějaké kuličky pepře, nové koření. Dle chuti česněk, koriandr, tymián a tak podobně. NESOLIT !!
    Vařit velice mírným varem asi hodinu a půl. Pak to zabalím do izolace z osušek, ručníků a kuchyňských rukavic a nechám dále „táhnout“ až do pozvolného vychladnutí.
    Přecedit a nádherný vývar je na světě!
    (Mezi námi děvčaty – bezva „vyprošťovák“!)

  5. Taky mám pár vyvařených skleniček v mrazáku. Naposledy tam přišel vývar z telecího kolínka ;-)
    A z vepřového jsem dnes měla polívčičku, která mne zachránila od zmrznutí. Kosa, je tu velká kosa :-(

  6. „pár vyvařených skleniček v mrazáku“
    A to neprasknou?

  7. A proč by praskaly?

  8. Je na to nějaký trik? Led má normálně menší hustotu než voda v kapalném skupenství, takže při mrznutí se cca. o 9 % objemově rozpíná a trhá potrubí a sklenice a vůbec co mu přijde do cesty… :D

  9. Sklenicky se naplní jenom do poloplna :o)

  10. 9. přesně tak!

  11. No jo no, tak to dopadá, když jeden (já) googluje místo přemýšlení… :D

  12. 7 – 10: To fakt pracuje? Mám před očima prasklé láhve, když přátelé chtěli rychle v mrazáku ochladit pivo či víno a zapomněli na to. Proto (až dosud) vždy používám plastické nádoby. Dík za info.

    Btw: Je mi jasné, že prasklé nápoje byly v uzavřených lahvích prakticky bez prostoru k expanzi.

  13. Dříve jsme mrazili ořechy ve skleničkách. Ale zabralo to moc místa (navíc poloprázné skleničky). Takže mrazím do plastových misek, jsou skladné a můžu je naplnit po okraj. :-)))

  14. do mrazaku pouzivam plastove obaly od zmrzlin, daji se krasne stohovat :o)

  15. Zkuste na vývar či vůbec na tekuté věci do mrazáku „střevo“, obal na tlačenku. Je pevný, pokud ho pořádně zavážte, ani kapka neunikne, přizpůsobí se obsahu i místu v mrazáku. A neskladujete zbytečný vzduch.

  16. 7–13: Ale když budu ve skleněných nádobách nechávat rezervu na rozpínání, tak buď to musím mít přesně vypočítaný nebo tam budu mít zbytečný vzduch, který nejenomže zabírá místo v mrazáku (to někoho třeba netrápí), ale tuším i vadí té potravině. Osobně mám zkušenosti jako pan 1R (zapomenuté prasklé lahve).
    13–15: řeším to podobně. Střevo jsem tedy ještě nezkoušela, ale někdy zamrazím v plastu a pak to vyklopím do mrazicího pytlíku.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.