Jehněčí RSS

Štítky: , , ,

29 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Mám v plánu nakoupit si pár jehněčích kotletek, ale vůbec nemám ponětí, v jakém cenovém rezpětí se pohybují. Poradí mi někdo?

  2. Moc jehněčí nekupuju (spolehlivě se ho přejím v Anglii), ale co si pamatuju tak naposled jsem platila něco kolem 300,– za kg kotlet.

  3. Cena by asi zhruba odpovídala, ale v normálních českých řeznictvích je asi neseženete, nenejvýš kus hřbetu. Možná byste pochodila v nějaké Halal prodejně např. http://www.firmy.cz/…e-mesto.html Nebo zkuste Raschidovi stranky http://www.elsouk.cz To je mistr přes orientalni kuchyni a rad Vam urcite poradi. Jo a dejte pak vedet, jak jste pochodila, mozna bych je taky nekdy zkusil, ale nikde v českym obchode jsem je nevidel…

  4. Rachadovy stránky jsou na http://www.souk.cz ;-). Jehněčí v biokvalitě se u nás v Plzni momentálně vyskytuje i v Hypernově, během února až března by mělo být k dispozici i na farmách.

  5. Právě že na Francouzské je řecká prodejna s velkým nápisem, že mají jehněčí kotletky. Takže tam vyrazím asi hned v pondělí a pak vám řeknu. Díky všem za tipy :-)
    To Lucka : do Plzně to je trochu z ruky :-)

  6. Pavli:

    to jehněčí v Greek Corneru je mražené…

  7. Děkuji za upozornění…a já už jsem se těšila…V tom případě vyzkouším Rachadovy stránky a Halal.

  8. Nebo zkuste koupit někde hřbet a sama si kotletky nařezat. V patek ho mívali v řeznictví Moravec na rohu Rumunský a Tylova náměstí (když jste chtěla do Francouzský, mate to kousek). Stačí ostrý nůž a sekáček a kotletky si uděláte tlusté podle sebe… Obča je taky v sehnání v Jungmanově ulici, v řeznictví, jak mají zvěřinu…

  9. To už jsem slyšela o řeznictví na Tyláku, pracuju v Ječné, takže to není problém :-) A přítel je bývalý šéfkuchař, takže s krájením kotletek nebude problém.

  10. Jehněčí maj pravidelně v řeznictví na Arbesově náměstí.

  11. Čerstvé i mražené v Makru a bio v Hypernově /tam je to ale myslím dražší než 300 Kč/kg/. Kotletky někdy, spíš plec nebo kýta.

  12. Prosím o radu – dnes jsem si v bille koupila dva kousky (celkem asi půl kila) bio „jehněčí pečeně s panenkou“ od bioparku – dole uprostřed kost,růžové maso, navrchu vrstva tuku. Pan google mi už ale nedokázal poradit, co s ní :-))) zejména mi jde o dvě věci – má se ten tuk odstranit nebo se může nechat (pomůže to šťavnatosti nebo naopak nechá pachuť) a druhá, peče se to dorůžova nebo se zcela propéká? děkuji.

  13. ↪ 12 garffielb: 1. tuk = šťavnatost + chuť (ale někdo říká pachuť), 2. dorůžova

  14. Přečetla jsem diskusi a koukám, že o jehněčí je docela zájem. Tak se zkusím tak nějak úplně amatérsky a nezkušeně poptat, třeba budu mít štěstí a koukne sem někdo, kdo se v tom orientuje :)

    Mám strejdu s tetou, kteří chovají jehňata – momentálně jich mají asi 15. My od nich jehněčí kupujeme, ale je to v rámci rodiny, takže cena je víceméně symbolická. Včera naši od nich odvezli 3 jehňata a nějak se trochu i zapovídali. A strejda tak mezi řečí zmínil, že by docela rád třeba ta jehňata prodával, že pro něj není úplně snadné najít odbyt. Ale neví, jestli by to někdo vůbec chtěl (je docela rád, když si naši jehněčí vezmou) a případně jak třeba na to.
    Nevíte někdo, jak to chodí? Co je třeba ještě prodej ze dvora? A jaké to má náležitosti? Co už musí mít náležitosti nějakého oficiálního hospodářství, kde se dají třeba najít předpisy s tím spjaté – v nějaké opravdu srozumitelné formě. Strejda to umí se zvířaty, ale podnikatel to moc není :) A já o chovatelství vím úplný kulový.

    Jehňata prodávají celá (po kusech by to nešlo, když se jehně zabije, tak se to musí prodat celé, možnosti většího uskladňování nejsou reálné), ale jsou stažená a rozbouraná, teta je řeznice. Kolik byste třeba byli ochotni dát za takové celé rozbourané jehně? A jak třeba s dovozem? Byli byste si ochotni pro ně zajet (je to cca 60 km od Prahy, ovšem je to díra, bez auta tam nelze, navíc jehně váží 15 kg, takže se asi stejně jinak odvézt nedá), nebo o kolik víc připlatit za to, že by ho do Prahy přivezl?

    Krom jehňat chovají ještě perličky, kohouty, holoubata… ceny psát nechci, protože to opravdu kupujeme za „příbuzenské“, některé věci i přímo dostáváme a neplatíme vůbec, třeba kohouti jsou „odpad“ a dostáváme je víceméně jako „bonus“, holoubata podobně.

    Ale spíš jen tak sonduju, jestli by třeba byl o něco takového zájem, jestli má smysl vůbec se něčím takovým zaobírat, není to žádné velké hospodářství, nemají žádné speciální zázemí (obyčejnýí domek se stodolou, zpracovávají to normálně v kuchyni) a navíc je to fakt řiťka světa, i když romantická :)

  15. Kohouti odpad – auuuu, a já se furt snažím naše přesvědčit, ať si k těm pár slepicím vezmou kohouta, že pak bych si ho „klidně“ vzala já:-D No nechtějí se s ním rozčilovat.

  16. ↪ 14 kami: Sice o podnikání taky nic nevím, ale chci projevit podporu a říct, že pro takové celé jehňátko bych si klidně zajela na výlet i mimo Prahu:)
    A cenově se můžete inspirovat třeba tady:
    http://www.nalok.cz/…ukty/jehneci

  17. ↪ 14 kami: záleží kolik toho mají, když se s tím budou drbat sami, asi je nej cesta udělat si stálý okruh odběratelů (řádově desítky lidí alespoň), které pak v případě nabídky mohou oslovit jednoduše (třeba mailem). já už si jednou pro jehně z auta jel a je to v poho, jen méně komfortu,ale zase je nižší cena. druhá možnost – oslivit něco jako real meat society a zeptat se jich jestli by neměli zájem (tam je výhoda že to odeberou a sami se postarají o porcování a prodej), pro ně méně starostí, pro nás vyšší cena a možnost nakoupit už jen díly ;)

  18. ↪ 14 kami:
    Pro jehne bych si klidne prijela. I pro kohouty, perlicky, holoubata. Chovaji i kraliky? Husy? Kachny? :-D Az budete vedet co a jak, poslete mi prosim zpravu. Dik, Eliska ( elina@volny.cz )

  19. a chtěl jsme k tomu ještě přidat – že pokud se po celé ČR rozjede podobná infrastruktura jako je TRMS, která dokáže pracovat s malými farmáři nárazově a ještě jejich produkty prodat za dobré peníze… tak to je snad úplně ideál stav ;)

  20. Všem moc děkuju za odpovědi :) podívám se na tu TRMS, to vůbec neznám, ale teď musím šupito presto uhánět na zahradu přikrýt rajčata, aby mi bv noci nezmrzla, tak dočtu, až se vrátím :)

  21. ↪ 20 kami: kontakty tutaj: http://www.trms.cz/ podobně by mohli mít o maso zájem třeba i v Českém gruntu nebo ve Sklizeno :)

  22. ↪ 15 irresistible: No tak on zas kohout je otravnej, ne že ne :)

    ↪ 16 Veraiconica: Díky, to je moc dobrý přehled!

    ↪ 17 pan Cuketka: Dík, TRMS právě zkoumám, musím to pořádně pročíst, vypadá to na moc zajímavou aktivitu :)

    ↪ 18 lielli: Králíky jo, husy ne, kachny jak kdy, nevím, zda je momentálně mají. Ale nevím, jestli by to už teď šlo, něco koupit – cílem není nějaký černý prodej, právě spíš zjišťuju, jak se to dělá „čistě“ a zároveň co nejméně komplikovaně – v rodině je to v pohodě, ale nevím, zda by to bylo v pořádku i takto, vlastně oficiálně prodané. Mám dojem, že částečně to lze – jako prodej přebytků. Jenže je možné, že si to myslím špatně. Každopádně mail ukládám a kdyžtak se ozvu :)

  23. ↪ 25 aida: Jeje, to se nejdřív dejte do kupy, tohle nespěchá ani trochu.
    S prosbou o smáznutí se připojuju.

  24. chce to se nabalit (přes známé, děti v městě)… na nějakou síť známých.. v tomhle objemu to bude stačit.. sousedi, kolegové v práci, kolegové příbuzných… rozprodá se samo… spousta mladých se natáhla do měst, bio-farma letí:-))))

    my vesničani se tomu smějeme…

    jinak kdo shání králíky, doporučuji lokální výstavy chovatelů… brutální ale účinné.. buď si ho koupit a „zlikvidovat“ nebo se domluvit s vystavovatelem..

    masná plemena střední velikosti, stáří 5–8 měsíců, ceny podle okolí, ale 3–4 kg kus za 300 kč:-) sice s papírama ale…
    jinak pro amatéry – masná plemena – kalifornský, vídeňský, novozélandský, na nic jinýho nemá cenu koukat:-)

  25. jinak většina chovatelů takhle klidně prodá i za 200–300 kus ze dvorku… i když ví že je to na maso a ne na „chov“…
    jen nesmíte jít po těch s fáborkama, někdy jsou ty s „čestnejma cenama“ spíš chovatelé než žrouti :-)

  26. ↪ 22 kami:
    Dekuji. :-)

  27. Kami, my takhle kupujeme jehněčí od známých v půlkách nebo celé za cenu cca 100.-Kč/kg, to samé králíci. Drůbež bych brala, na tu nemám žádný zdroj, kdyžtak mi dejte vědět mailem, hlavně jakým směrem od Prahy by to bylo.

  28. U Kšány jsem kupovala jehněčí naložené na gril, je již zafoliované v marinádě po 5ks, cena byla 440,–Kč/kg, ale balení vám klidně i rozbalí a dají jeden plátek. Drahé, ale bylo výborné…

  29. Dnes si jedu pro kůzle, stažené, 15 kg, 50,–/kg…Vysočina.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.