Remoska a co s ní? RSS

Štítky: , ,

20 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím, dostal jsem od příbuzných starou dobrou remosku a přemýšlím co s ní. Zatím si v ní tu a tam udělám úplně dokonalý vepřový koleno nebo kuřátko, ale na internetu jsem narazil na pár zajímavých tipů, co se v ní dá všechno připravit. Podělíte se taky o vaše recepty a tipy. Prosím případně taky o uvedení cca doby přípravy. Díky:)

  2. Remoska je perfektní věc. Kromě pečeného masa i na všechno možné zapékané (šunkofleky, musaku, francouzské brambory). Na moučníky taky.

  3. S remoskou můžete dělat úplně všechno co se normálně peče v troubě, jen si musíte pohlídat čas přípravy a přizpůsobit se pečení (teplu) shora; taky jsem v ní kdysi píkávala. Hodně receptů pro remosku má na svých stránkách Rachad – http://www.souk.cz

  4. V remosce se dá upéci všechno. Babička v ní upekla od vánočky počínaje, přes cukroví, bábovku, kuře, kachnu a zapečenýma bramborama konče. :-)

  5. Murphy:

    tak zrovna dnes ta moje nezahálela :)

    1,5 kg jehněčí plecko v celku (jen nářezy do kříže szbobou stran), 3 mrkve, malinkatý celer, pět malých cibulek, celá hlavička česneku – očištěné neloupané stroužky, tymián 5 větví, rozmarýn 5 větví, dva citróny, bobkkový list, 3dcl kuřecího vývaru

    – maso na pvorchu naříznout do mřížky, vetřít sůl, pepř, bylinky

    • do remosky na dno všechnu zeleninu na malé kostky, bylinky, česnek, vývar, na to položit maso
    • pustit, v půlce otočit, dodělat
    • maso z kosti rozebrat vidličkou a přelít šťávou a zeleninkou :)

    mega dobrota :) garantuji, jakože ji mám plný pupik!

  6. 5. hééézkýýýý! ;-)

  7. Když jsem líná v těchto vedrech zapínat troubu, peču všechno v remosce. Zrovna dneska se chystám na plněné kapustové listy. V pohodě se v ní upečou buchty i bábovka.

  8. Táta v ní peče hovezi. A lepsi hovezi peceni jsem nejed. Remoska totiž udrzí tu rtrochu výpeku, co hovezi pusti a neni treba ho moc podlevat. Stava je potom silna a vynikajici.

  9. Hodil by se mi nějaký přístroj, který bych používala, když je mi líto zapínat kvůli maličkosti troubu (rozpékání pečiva z mrazáku, pečená červená řepa, případně i ohřívání zbytků). Dospěla jsem k tomu, že remoska by byla ideální, ale zdá se, že bych musela volit mezi teflonem a hliníkem. Veškeré teflonové nádobí jsem postupně vyřadila a nechci se k němu vracet. A hliník taky v kuchyni nemá zrovna dobrou pověst. Co teď? znáte nějaké alternativy?

  10. 9. to jsou spis takovy prezdravely myty(doufam).. vitaminy nas neobohati, ale ta kratka tepelna uprava vas nezabije (a treba mocca konvicku bez hliniku taky sezenete jen stezi), navic pokud se vyvarujete vareni kyselych zalezitosti. teflon ma stejnou (mozna horsi) povest,jen se o tom tolik nepise – ale to uz asi vite, kdyz jste ho vyradila. mimochodem, hlinikova remoska mi prijde jako mnohem sikovnejsi – vic se rozpali, v teflonove to bylo zespoda vic gumove. na rozpekani peciva pouzivam toustovac, ale po prestehovani si starou remosku taky nekde sezenu, pro jednoho-dva lidi mi pripada strasne nesetrne rozpalovat celou tu troubu…
    na mem novem koťogo je napsano, ze je hlinik v pohode, tak mu budu verit:-).. a hned prvni clanek, co na me u nezdraveho hliniku vybafne http://www.kuchyne.cz/…o-mytus.aspx

  11. 10. Ten hliník.. on se pokrývá vrstvičkou oxidu hlinitého, který je neškodný. Ale tahle vrstvička se snadno mechanicky sekrábne. A nebo se odstraní kyselými potravinami. A ten hliník – ano, škodlivost hliníku byla prokázána, má vliv na rozvoj degenerativních chorob mozku. Ale prokázáno to bylo jen u velkých dávek – u pacientů na dialýze, kde se používá nějaká membrána s hliníkem (více po mně prosím nechtějte, nevím, jak ten přístroj vypadá uvnitř) a z té se hliník při mohutném průtoku krve skutečně do oběhu dostává a prokazatelně škodí.
    U toho nádobí.. no, já sama teda hliníkové nádobí skoro nepoužívám (tu mocca konvičku máme tedy zrovna z nerezi), ale když nějaké mám, tak to neřeším. Spíš mi vadí, jak hliníkové nádobí „špiní“ – černí třeba poličky v lince. Za což ho dost nesnáším a je to hlavní důvod jeho eliminace:)

    A teflon, no – to je asi celkem známo, že při teplotě kolem 360 st. se z něj uvolňují toxické plyny. A začínají se uvolňovat lehce už někde kolem 200 st. Tj. špatné je rozpalovat teflon nasucho. Když na něm něco leží (tuk či pekoucí se potrava), na tak vysokou teplotu se nedostane, protože potravina z něj okamžitě odvádí teplo.

    Já sama bych teda asi volila spíš hliník, jelikož mi vadí, když něco omezuje mou touhu míchat kovovu lžící :)

  12. Jo, doslova remoskový ráj rceptů je tady: http://coco-choc.blog.cz/

  13. 11. tak to díky za osvětu, na té konvičce je psáno něco o ošetření, aby neškodil. teflon mi vadí, protože už máme asi třetí (drahou) pánev, dvě už jsou úplně zničený, poslední se zatím ještě neloupe,ale já sama bych si je nekoupila, snesu jen tu na palačinky, která je v pohodě..
    ale třeba u té remosky jsem si nějakého začernění nevšimla? každopádně vede teplo líp než teflonová a chci ji, pokud někdo nevymyslí něco lepšího (doufám, že se mi Alzheimer vyhne a těm kyselým potravinám na oplátku budu vyhábat já).

  14. Děkuji za odpovědi. Kloním se tedy k hliníku. Kyselé věci bych v remosce asi nedělala. A co takhle vyložit remosku při pečení masa či buchty papírem na pečení? Řešilo by se tím něco, nebo by hliník i tak mohl pronikat do jídla?

  15. 9.

    No a kolace a buchty muzete pect v ‚rejzovaru‘ :)

    http://zkracene.cz/BEHz

  16. Remosku mám a používám už tak 6 let. Dostala jsem od rodičů krásnou teflonovou, po 6 letech používání na ní není ani škrábanec a ještě žiju. ;-)
    Kromě výše popsaného v remosce s úspěchem vařím rýži. Kuře peču rovnou s brambory nebo i tou rýží, to je mňamka. Nevím, jak se po použití myje ta hliníková, tuhle teflonku jen opláchnu a je čištá-velmi snedná údržba.
    Naopak nehci ani za nic teflonouvou pánev, mám novou keramickou a je báječná.

  17. hliník do jídla proniká jen ve velmi kyselém prostředí, kdy se rozpustí zoxidovaná vrstvička, takže z toho důvodu je používání pečícího papíru zbytečné, je však celkem praktické z hlediska snadnosti vyklopení z mísy a následného mytí, jen se musí vychytat, aby se nepálil od víka

  18. Děkuji. Hlavním důvodem koupě remosky by bylo rozpékání pečiva z mrazáku. Když už bych ji měla, používala bych ji i na jiné věci, ale nic kyselého mě momentálně nenapadá, takže by to mělo být v pořádku. Kyselé zelí budu nadále vařit v jiných nádobách. :)

  19. A co bravoska? Máte ji někdo? Já ji znám jen z obrázku. A zase je tam ten hliník…

  20. bravosku ma myslim sarka (dolce vita), ale ta sem moc casto nenakoukne:-) psala o tom tady http://www.gurmanka.cz/…vice-zpusobu

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.