Doporučená četba RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

31 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj,
    Do vaření jsem se pustil docela nedávno, ale s o to větší vervou. Zatím jsem vařil zejména podle pořadu S Italem v kuchyni, ale chci si koupit i nějaké české i jiné kuchařky.

    Zajímalo by mě, jestli byste pro mě měli nějaký tip na opravdu dobrou všeobecnou kuchařku? Nějaký základní kámen, klasiku, kterou je opravdu nutné přečíst? Může být klidně v angličtině, s tím problém nemám.

    Předem díky za odpovědi.

  2. jak uz napsal pan c. v http://www.cuketka.cz/?… , co ta anuse kejrova atd?:-) u nas doma byla prvni kniha tusim kucharka nasi vesnice, starsi vydani, http://www.kosmas.cz/…asi-vesnice/ tam je vsechno od diet az po zavarovani, moucniky a jine dobroty… nevarim podle ni,ale pamatuji zacatky a ty vseobecne informace jsou dobre.

  3. Urcite doporucuju Klasická italská kuchyně – Marcella Hazan.

  4. Já Vám doporučím DVD (plus brožurky k tomu) s názvem ZAPOMENUTÉ POKLADY ČESKÉ KUCHYNĚ, prodává Pražský kulinářský institut. Ještě je teda nemám doma, ale dost bych se divila, kdyby to byl špatný tip…pokud má někdo špatnou zkušenost, tak napište…ale já zatím doufám, že jsem našla skutečně dobrou kuchařku pro mé kuchařské pokusy. Tady odkaz, kde jsem to našla: http://www.prakulshop.cz/

  5. Jo a Itala sleduju taky, je to super pořad po všech těch „Bohdalová vaří, zpěváci vaří, všichni vaří, prima vařečka atd“

  6. A co Kuchařka pro dceru od Jany Zatloukalové? Podrobné postupy, zvládne tak podle ní vařit i úplný začátečník (např. můj manžel). Co jsme podle ní vařili, to se povedlo :)

  7. Myslím, že moc dobře jsou postupy popsané v Kuchařce pro dceru, Rande s gurmánkou, Basic cooking (název anglický, ale je to česky), Basic baking a další z této řady.
    Nevím, jak vypadá upravené vydání Kuchařky naší vesnice, já mám vydání z 80. let. Recepty tam jsou stručné, ne pro úplné začátečníky, ale vřele ji doporučuju, najdete tam z české kuchyně téměř všechno. Třeba se mi něco líbí v Apetitu krásně nafocené a pak zjistím, že tam to je taky, ale protože u toho není fotka a název je obyčejný, tak jsem si toho nevšimla.

  8. Ke kuchařkám uvedeným výše bych doplnila ještě něco od Nigelly Lawson – u nás vyšlo nedávno Vaříme expres. Z jejích kuchařek je vaří jedna radost.

  9. PavelKralicek:

    ze současných kuchařek Kuchařka pro dceru, ze starších si sežeňte Viléma Brabce (Velká kuchařka) a Julianu A. Fialovou (Česká kuchařku) – obojí česká klasika od základu, pokud chcete vědět, co se děje s jídlem při vaření pak silně doporučuji Harold McGee a jeho On Food and Cooking (http://www.cuketka.cz/?…) – nejzajímavější kniha o jídle vůbec ;)

  10. Děkuju všem za tipy, všechny knihy si přidám do svého seznamu „To-Buy“ a postupně si je budu opatřovat. A samozřejmě dál vařit :).

  11. ja doporucuju ty tri dvd od prakulu- zapomenute poklady ceske kuchyne…, ve volne kombinaci s kucharkou pro dceru od jany zatlouykalove, jestli mate rad italii tak marcelu hazan…jako druhy level

  12. Musím se přidat k doporučení Kuchařky pro dceru od Jany Zatloukalové. Já sama jsem začala vařit tak před půl rokem víceméně z nutnosti – bylo třeba nakrmit mou drahou polovičku. Zkušenosti s vařením jsem měla v té době minimální a tahle čtivá a srozumitelně napsaná kuchařka mi vždy pomůže k jídlu, po kterém se přítel jen olizuje… Takže jako naprostý začátečník mám s touto knihou jen ty nejlepší zkušenosti :-)

  13. Ta 3 DVD od Prakulu jsem dostal jako vánoční dárek – a už jsem je zkoukla, takže můj názor:

    • Vadí mi komentátor – hlas mimo obraz, který vysvětluje postup, ale často jen opakuje to, co říká Frič, který se dostane ke slovu jen občas… Připadalo by mi vhodnější, aby hlavní slovo měl kuchař a komentátor případně jen doplnil, co kuchař zapomněl říct apod.
    • Asi by stálo za to „vytáhnout“ na úvod některé základní postupy (třeba kynuté či bramborové těsto se několikrát opakují).
    • Některé podle mne důležité věci chybí – například u kynutého těsta by bylo dobře říct, že směs mléka a rozpuštěného másla musí být před přidáním do těsta aspoň trochu zchladlá, jinak kvásek spaříte. Začátečník to vědět nemusí a asi by se to dozvědět měl.

    Grafika není ideální, ale budiž, to jde přejít.

  14. Určitě doporučuji Kuchařku naší vesnice, jsou tam takové ty klasiky a je to i docela hezky popsané. Kuchařku pro dceru nemám, ale nakukovala jsem do ní a přišla mi taky hodně dobrá pro začátečníky – ale nikdy jsem podle ní nevařila, tak nevím. Ale fakt je, že poslední dobou už ani kuchařky nenakupuji, protože na internetu je tolik receptů, že mi to přijde škoda.

  15. Zdravím, pro mě je poslední dobou naprosto geniálním objevem tato kuchařka.

    http://www.eruditus.cz/…vske-kuchyni

    Zahrnuje celou šíři tradičních receptů Seffardské (bližší středomořským typům kuchyně) i Aškenazské kuchyně (spíše východoevropský a středoevroprský typ kuchyně – spoustu věcí jistě budete podvědomě znát). V knížce je spousta odkazů na kulturní a historický kontext, osobní vzpomínky autorky a recepty jsou opravdu úžasné.Vařím podle ní postupně a je to pro mě nový kuchařský svět…

    Pak mám rád také tuto kuchařku…Italská kuchařka Marcella Hazanová. Jedná se sice o Američanku,ale s naprosto dokonalým zasvěcením do italské kuchyně.

    Rád si nechám poradit a dát další tipy, stává se ze mě totiž sběratel podobných knih…

  16. Rozhodně ANO: všechny Culinarie, nejsou tom klasické kuchyřky, ale pro pochopení kuchyně dané země rozhodně stojí za to. Kupuji je v originále. Třeba
     http://www.neoluxor.cz/…ce-d3t109802

    Dále třeba Anthony Bourdain „Les Halles Cookbook“ http://www.neoluxor.cz/…ok-d3t145841

    Na pečení „Velká domácí cukrářka“ http://www.neoluxor.cz/…ka-d3t111082

    Dobře vysvětlené postupy české kuchyně – klasika, co snad zná každý http://www.neoluxor.cz/…pod-d3t50244

    ROZHODNĚ NE!!! http://www.neoluxor.cz/…ne-d3t140088
    Originál je dobrý, ale tenhle překlad je naprosto příšerný…

  17. Vaříme chutně, zdravě, hospodárně, nedoceněný poklad, který vyšel již v 19.!!! vydání

  18. Taktéž se přikláním ke kuchařce od Jozy Břízové Vaříme zdravě, chutně… Už jsem to tu někde psala, je to prostě skvělá kniha. K minulým Vánocům jsem ji koupila sobě i mamince – ta již měla pěkně uleželý exemplář snad z šedesátých let.

  19. 18: ony kolkrát ty uleželé exempláře jsou nejlepší. Máti má Kuchařku naší vesnice někdy z kraje 60. let, podle ní jsem se jako dítko učila vařit, bylo tam vše popsané názorně, i s obrázkama – a podle toho, co tu píšou jiní, současné edice jsou asi o dost jinačí, škoda.

  20. Taky hlasuju pro Vaříme zdravě, chutně – vlastním notně uleželý kousek z r. 1961 a narozdíl od ostatních kuchařek nebydlí v knihovně, ale v kuchyni v šuplíku mezi formičkami.

  21. Renato, já ji mám taky v kuchyni, na kuchařky mám v horní části linky vyhražené dvě police. Mám 15. vydání z roku 83, s úvodní kapitolou od prof. Halačky, kterého jsem zažila i osobně, učil nás.

  22. Já mám ještě v kuchyni ručně psaný poklad. Máma mi kdysi do poznámkového bloku, zřejmě zhotoveného jako propagační předmět časopisu Otázky míru a socialismu (velmi kvalitní papír, omyvatelné desky – kde to sebrala, to netuším 8))) sepsala rodinné poklady. Vánoční cukroví, vídeňský knedlík a různé jiné dobroty, posbírané v rodině i jinak. Já si dopisuju další, jako MW knedlík podle Possum. A to je asi opravdu moje nejužívanější kuchařka.

  23. to 21 aida:
    i v té mojí z roku 61 je úvod od prof. Halačky!

  24. Ahoj, tak já přikládám své tipy.

    Úplný základ základů poměrně dobře čtivý jsem objevil v autorce Marie B. Svobodové: Kuchařská škola, čili, Důkladné navedení k samostatnému naučení se vaření a správné hospodárnosti. Sehnal jsem si ji v digitální podobě z NKP Kramerius. Je to knížka z 19. století, ale jak dokáže popsat co se děje s jídlem při vaření, jaké dodržovat postupy přípravy atd platí z 90% i dnes.Vedle Rettigové je to asi nej nej klasika, co se u nás dá vidět.

    Z moderních doporučuji opravdu DVD Prakulu: Zapomenuté poklady české kuchyně. Už jsem o tom psal na jiném webu krátký postřeh...... Jedná se opravdu o základní, jednoduché české úpravy polévek, hlavních pokrmů, dezertů a moučníků. Ukázky jsou dostatečně názorné, podrobné a i úplný laik se v nich krásně zorientuje a dokáže podle nich vařit.
    Přitom právě v té jednoduchosti je jádro všeho, což je myslím i motto, které se nese celou činností Prakulu. Během let vaření se na základní recepty postupně – jako sníh na kutálející se sněhovou kouli – nabalují další a další osvědčené postupy, přísady, vylepšení a když Prakul teď ten celý balast odhodí pryč zjistíme, jaká obrovská síla se skrývá v té základní čisté podobě.
    Způsob předvedení receptů na DVD je na první pohled poněkud monotónnní a stereotypní, ne příliš technicky – vizuálně kvalitní. Úvodem jsou představeny základní ingredience, pak postup a nakonec způsob servírování. Kurz vaření na DVD v podání Prakulu není kabaret, show ani celovečerní film. Řídí se opět mottem, že v jednoduchosti je síla – „PROSTĚ VÁS NAUČÍME VAŘIT“. A možná toto jediné může být pro někoho zvyklého na televizní kabaretní pořady o vaření malinko suché a sterilní. Ale na rozdíl od těch TV pořadů, Vám právě díky tomu pouhému soustředění na postupy neunikne ani nejmenší část receptu. Otázka je jestli si kupujete DVD za účelem zábavy nebo se chcete poučit jak vařit.
    Já osobně mám jednu jedinou výtku – postrádám živé komentáře a vtip pana Friče, který jsem zažil při kurzech v Prakulu. Místo toho je výklad překryt suchým komentátorem a pan Frič „pouze a jenom“ vaří a jen občas dostane slovo.
    DVD vřele doporučuji všem, začátečníkům i pokročilým. Pro ty první je to skvělá škola, pro ty druhé pak osvěžení základů a návrat ke kořenům klasických českých receptů našich maminek a babiček.

    V neposlední řadě doporučuju i Kuchařku pro dceru od paní Zatloukalové.

    Teď „louskám“ paní Svobodovou a jak skončím, tak se mrknu na nějaké zahraniční :)

    Pěkný víkend, Standa

  25. Tak jsem zauvažovala, podle čeho se nejvíc vaří u nás a vyšlo mi, že na českou kuchyni používám asi nejvíc S Gurmánkou v kuchyni od Šárky Škáchové. Jinak je to u nás spíš o cizojazyčných kuchařkách – nedám dopustit na Silver Spoon, na maso je skvělá The Rivercottage Meat Book, ale momentálně je u nás populární především nedávný objev, a to The Complete Robuchon. Pokud jednu kuchařku se všemi postupy klasické francouzské kuchyně, tak určitě tohle – není tam jediná fotka, ale recepty jsou podrobné se spoustou triků a nestalo se mi, že by se něco nepodařilo.
    Jinak na začátky je určitě dobrý jakýkoliv Jamie Oliver, s tím jsem začínala před lety já.

  26. 23: No, tak on byl poměrně dlouhověkej, tuším ročník 1910 (plus mínus) a hygieně výživy se věnoval celý život, takže to možné je.

  27. Tak Gurmánku s SilverSpoon doporučuji také, mám oboje ;)

  28. Vaříme zdravě, chutně a hospodárně mám ve dvou vydáních, vařilo se podle ní u nás v rodině už co pamatuju od malička. Mimochodem právě je v nabídce nejnovějšího katalogu Knižního klubu.
    Jinak jsem si strašně oblíbila Klasickou italskou kuchyni od Marcelly Hazan a A New Book of Middle Eastern Food od Claudie Roden. Kromě toho na českou kuchyni Receptury teplých pokrmů.

  29. Jako základ používám Českou kuchařku od Juliany A. Fialové, je to vydání z 80. let. Jsou tam vysvětleny základní postupy dost podrobně, dokonce jsem po ní sáhla, když jsem dostala bažanta, kterého soused zastřelil, a musela jsem ho oškubat a vyvrhnout.

  30. Poslední dobou se stále vracím k Vaří šéfkuchaři. Bohužel už se skoro nedá sehnat…
    http://www.dobre-knihy.cz/…ova-jill.htm

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.