Svatební hostina RSS

Štítky: , , , ,

17 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chystáme svatební hostninu a chtěli bychom se snoubenkou něco netradičního, lehkého, ale dobrého. Pochlubte se co jste měli vy… nebo nám prosím něco doporučte.

  2. něco málo předchozích tipů > http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…
    ;)

  3. Děkuji pěkně pane C

  4. Pro tex: hlavně si zjistěte věkové složení účastníků, mám takový pocit, že co bude chutnat vám, generaci vašich rodičů jen trochu a prarodičům vůbec, bohužel.

  5. Ještě něco – aspoň při té oficiální části o vás dva bohužel až zas tak moc nejde, je to důležité pro všechny ty babičky, tetičky, maminky a jiné příbuzenstvo, stejně jako obřad samotný, takže se raději snažte vyhovět jim. Neoficiální část už může být zcela ve vaší režii, včetně pohoštění.

  6. To má aida pravdu. Vedle konzervativnějších chuťových zálib třeba spousta starších lidí špatně snáší česnek kvůli žlučníku, někteří mají problém se zubní protézou u tuhého masa (proto ta seniory oblíbená a prosazovaná svíčková – je měkoučká ;) – třeba moje babička si takhle středně propečeným steakem vylomila zub na tetiných padesátinách… :) A navíc i bez ohledu na věk jsou hodně častí třeba lidé, kteří nejedí houby nebo ryby… neni to snadný, vybrat jídlo pro všechny :)

    Jinak my nakonec měli na rodinný oběd kuřecí salát v rajčeti, knedlíčkovou polévku a pak vepřové maso plněné šunkou a sýrem, k tomu rýži, americké brambory a zeleninový salát (od každého trochu, aby si každý vybral) a klasický svatební dort. Protože skladba účastníků byla od dvou let do osmdesáti.
    Pak jsme měli velikou party svépomocně připravovanou (kolem 140ti lidí – skautská svatba, jak popisuje Kytka v druhém vlákně) – tam už bylo všechno možné – saláty všeho druhu, guláš, miniřízečky, koláčky, cukroví… největší úspěch slavilo grilování šunkových kýt.

  7. Dopoledne lehké studené pohoštění pro nejbližší rodinu, oběd nebyl – obřad začínal až o půl třetí. Pak jsme měli pro rodinu i kamarády dohromady raut, takže každý si našel něco (skoro 70 lidí, věk od 4 do 75 let).
    Z teplého byl kuřecí vývar s játrovými knedlíčky, hovězí guláš a grilované kuřecí, vepřové a losos. Ze studeného např. malé kuřecí řízky, roastbeef, hovězí carpaccio, 2 druhy paštiky, sýrové rolky, sýrová mísa s hroznovým vínem a ořechy, kuřecí roláda, vepřová panenka v pepři, vepřová pečeně, pak nějaká zelenina, ovoce, pečivo, studené omáčky. Nesmím zapomenout domácí svatební koláčky, dort (uvnitř vanilkový krém s jahodama, navrch potažený marcipánem), kakaovou marlenku a mini dezerty (tiramisu, jogurtový krém s ovocem, čokoládová pěna, kávová pěna).
    K pití točené pivo (asi 12%), Frankovka, Zweigeltrebe rosé, Ruladské šedé, Tramín, voda, džusy, kofola, nealkopivo, káva, slivovice, meruňkovice, třešňovka, becherovka.
    Hlavně ti starší se nejdřív na raut tvářili všelijak, ale pak to zhruba za 10minut rozdejchali a byla super zábava, nakonec si jídlo snad všichni moc pochvalovali.
    Určitě jsem na něco zapomněla, asi byly i nějaké klobásky, já sama skoro nejedla, holt svatební šaty s korzetem pěkně stáhly žaludek … no druhý den jsem měla ale hlad strašný, zbylo dost masa z grilu, tak se ohřálo a k tomu tchýně uvařila brambory.

  8. Budu se opakovat z toho minulého vlákna. Velké experimenty při klasciké svatební hostině bohužel velmi často narazí. Na ty je opravdu spíše prostor při pozdější oslavě. A nebo pokud se formální hostina se servírováním úplně vynechá a rovnou po obřadu se přejde třeba do zahradní párty s grilováním, rautu a podobně. Ale zkoušet hostům usazeným kolem svatební tabule naservírovat něco velmi neobvyklého jmůže nadělat problémy s remcajícími příbuznými. Ne že by musela hlavním chodem být zrovna svíčková, ale mělo by to být něco všem kolem stolu známého. kromě svíčkové a guláše jsem dost často takto viděl třeba přírodní vepřový, kuřecí nebo krůtí řízek (bohužel někdy i s broskví atd, ale co se dá dělat). Trochu experimentovat bych se naopak nebál u předkrmu, možná i polévky – pokud to někomu nesedne, důvěrně známý hlavní chod na to nechá zapomenout.

    Taková je moje zkušenost ze svatebních hostin, kterých jsem se účastnil. Moje vedlejší „práce“ je fotografování svateb s tím, že většinou nefotím jen obřad, ale celý den od příprav přes obřad, hostinu a nakonec oslavu s kamarády, takže jsem jich pár zažil.

  9. Zažil jsem něco, o čem píše Kytka. Část posazenstva uspořádala na svatební hostině se středomořskou kuchyní vzpouru a trhla se nažrat vedle na „guláš se šesti“. Pro nás, coby hosty, úměvné, pro ženicha s nevěstou a jejich rodiny docela ťafka.

  10. Ze své zkušenosti – hostina pro příbuzenstvo 2–92 (cca 30 osob) : Hostinu chystejte tradiční, podle vkusu těch starších a nejstarších. Pro starší generaci je to zásadní zážitek, o kterém si budou léta povídat. Ti mladší si užijí následující mejdan.

  11. taky jsme měli „skautskou“ veselici, na oběd úzký rodinný kruh do 30 lidí, odpoledne dorazil zbytek „rodiny“ – cca 100 lidí.
    K obědu jsme měli knedlíčkovou polévku, plněné medailonky z panenky (tři druhy náplně-matně si vybavuju že to mohlo být camembert, schwarzwald š a houby), příloha byla arabská rýže napůl s bramborovou slámou a jako dezert čoko tartufo. Bramborovou slámu bych na zlaté svatbě chtěl vynechat, i když se s manželkou vždycky nasměje když vzpomínáme jak nám pán z cateringu o ní básnil a pomalu se urazil když jsme se zeptali jestli to je něco jako hranolky:-)
    Na odpoledne bylo všechno možné guláš, saláty, řízečky, nakládané sýry, ryby, nějaké koláče, buchty a další dobroty co přinesli ostatní „vycvičení skauti“.
    Dobrou zkušenost jsem udělal i s šunkovou kýtou (jak píše výš i kami). Vloni na kulatiny jsem koupil šunkovou kýtu s kostí v makru (cca 10 kg), lehce jsem jí potrápil v troubě a pak byla k dispozici na ohříváčku – moc se teda neohřála :-)

  12. Ač se tu (správně, IMHO) propaguje braní ohledů na starší generace, jejich zvyky a žvýkací schopnosti, nemohu si nevšimnout, že dosud ani jeden příspěvek se nedotkl možných požadavků vegetariánů.

    To by zde v Anglii byla, alespoň pro nás, okamžitě úvaha č.1. Asi je jich tu víc, než v Porkopolis (copyrájt Bourdaine)? :-)

  13. 12: Přehled nemám, ale pokud bych si měl tipnout, vsadil bych na to, že v ČR bude vegetariánů méně. (Na skautském kurzu, kde je cca 80 lidí se mi objeví v průměru 2–3 a to je určitě vyšší procento, než v celé populaci) A určitě zdaleka nejsou tak zvyklí na to, že by jim v restauracích a podobně vycházeli vstříc. Na těch svatbách, které jsem zažil, to bylo řešeno v drtivé většině případů tak, že případní vegetariáni měli jiné jídlo, stejně jako třeba lidé s bezlepkovou či jinou dietou, menu pro většinu se jim nijak nepřizpůsobovalo.
    Výjimku tvořila svatba mých kamarádů, kteří měli hostinu zcela vegetariánskou. Ne že by nevěsta s ženichem nejedli maso, jen prostě chtěli konkrétního kuchaře, který sám vegetarián je a maso nevaří. Za sebe mohu říct, že jídlo bylo opravdu skvělé a pro masožravce se později na oslavě peklo prase, takže podle mě taky nepřišli zkrátka. Přesto byly ohlasy některých lidí docela rozpačité a sám bych do toho nejspíš nešel. Nebo ano, ale počítal bych předem s tím, že u části příbuzných a kamarádů narazím.

  14. 12. , 13. No, stoprocentně jich je mnohonásobně méně než seniorů ;) – jak v obecné populaci, tak tedy na svatbách obzvlášt, tam se to babičkama, dědečkama, pratetičkama apod jen hemží :)

    A zažila jsem to na svatbách podobně jako Kytka – pro vegetariány bylo zvlášť objednané vegetariánské jídlo, ale celé menu se jim rozhodně nepřizpůsobovalo. Stejně jako výše uvedené diety – také speciální jídlo pro danou osobu, ale jinak pro všechny menu normální nedietní.

  15. ↪ 1 tex: My jsme na svatební hostině volili munu číslo 2 http://www.jan-maria.cz/…atebni-menu/. Je to takový ten běžný svatební standart, ale musím pochválit kuchaře, bylo to výýýbornééé :-).

  16. ↪ 15 paranadhrncem: Verim, ze jidlo bylo dobre, ale ten zpusob jakym je napsane to menu zda se mi ponekud nestasnym. Obecne jsem hakliva na zdrobneliny v popisech jidel, ale budiz… Ale to krajeni novomanzelu mi prijde jaksi morbidni. :)

  17. ↪ 16 Yenneffer: s býlím vínem (menu č.3) by ti nakrájení novomanželé mohli docela chutnat.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.