Mlýnek na kávu - jak často čistit ? RSS

Štítky: ,

18 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den,

    pracuji v jedné kavárně jako baristka a mám obrovský problém se svou kolegyní. Jsme neslučitelné existence. Jen upozorňuji, že v oboru vyučená nejsem, ale jsem obrovský nadšenec, který se za barem s většími či menšími přestávkami phybuje cca 5 let a snaží se všemožně vzdělávat.

    Náš „momentální“ problém spočívá v mlýnku na kávu. Jelikož v kavárně pracuji teprve 3 měsíce, nemůžu si dovolit „vyskakovat“. To nepočítám, že se prý nemusí čistit páky, kávu mele na půl dne dopředu, hlava kávovaru se po každé dávce nemusí proplachovat,…atd – říkal prý pán od servisu (toho deb..a bych chtěla poznat).

    Ptala jsem se, kdy naposledy byl čištěn mlýnek na kávu a odpovědí mi bylo, že mlýnek na kávu se čistit NIKDY nemusí (je starý cca 5 let – od otevření kavárny). Je to obyčejný samostatný mlýnek, kde se hrubost mletí nastavuje manuálně, prostě kavárenská klasika.

    Proto má laická otázka…Jak často by se měl mlýnek čistit ? Odmítám úplně vzít v úvahu že nikdy, protože je to hloupost.

    Děkuji za odpovědi

  2. Ufff. Absolutne chapu Vasi bolest. To je neskutecne, a zel to je smutna realita vetsiny kavarenskych provozu. Zkusim po poradku.

    1) paky by se mely cistit (proplachnout horkou vodou) minimalne 1 za hodinu (pokud neni bottomless /bez dna a bez vyustku/), podle pouzivani.

    1. kava se ma mlit rovnou do paky, a ne puldne dopredu. Jeste bych mozna tak pochopil 15 minut az 2 hodiny dopredu, pokud je velice cerstva a vselijak si „vyskakuje“.
    2. hlava kavovaru se ma proplachovat po kazde kave, idealne jeste utrit houbou, aby tam neulpivala kava z predesle extrakce.

    Ted se dostavame k mlynku. Ten by se mel v idealu cistit kazdy den vecer, spolu s cistenim kavovaru. Urnex Grindz treba. Nebo rucni cisteni. Zalezi ale na snadnosti jeho rozebirani, zrucnosti obsluhy, vnitrniho usporadani dilu. Necistit mlynek dyl nez nekolik dnu-tyden – ehm ehm.

  3. Moc děkuji za odpověď, akorát v kavárně je toho tolik špatně, že začínám mít pocit, že to nezachární ani čistý mlýnek.

    Jinak musím referovat, že jsem osobně mluvila se servisákem Lavazza a ten nikdy neslyšel o tom, že by se měl mlýnek čistit a už vůbec neslyšel o Urnex Grindz čističi. Když jsem mu pustila video z internetu, tak na mě vybalil, že co to zavádím v Ostravě za novinky, že mám být ráda že mlýnek vůbec mele. Jediné co mi doporučil bylo vysát mlýnek vysavačem – tomu říkám profesionální přístup k práci.

    Když jsem se zeptala jestli neví něco o Vacuum Pot , kde je nejblíže od Ostravy mají, abych se podívala jak přesně se s nimi manipuluje, tak mě nařknul, že z něj dělám debi.la, že jsem ho pozvala na vyčištění mlýnku, abych ho zesměšnila a pokud budu pokračovat tak si máme hledat jiný servis.

    Opravdu taková nechuť chodit do práce mě ještě nikdy nepotkala.

  4. potatoe: To vaše vyprávění by bylo dost vtipné, kdyby to nebyla taková tragédie. Tak zkuste sehnat místo v jedné z těch tří kaváren v Ostravě, co máte ráda. Nebo je to bez šance?

  5. Potatoe: v ČR zatím o vac-potech v kavárně vím v Praze a něco má být ještě v Kutné Hoře, ale to taky není z Ostravy zrovna blízko. Nicméně manipulace je celkem jednoduchá a rozhodně je to snazší, než udělat správně espresso. Já to doma dělal postupem – zajistit filtr, do spodní nádoby vodu, do horní kávu, nechat vodu vystoupat, chvilku navíc, promíchat, sundat z hořáku, počkat až káva proteče zpět dolů, a nalévat. nebylo to špatné, ale musím uznat, že na tom postupu p. Gregora z Al Cafetera, který kávu sype až když je všechna voda nahoře něco je a od té doby používám ten jeho. Také mi radil kávu nechat 3–4 minuty odpočinout před nalitím do šálku.
    A jinak mi nezbývá než držet palce, abyste se z toho nezbláznila, protože baristů, kteří se opravdu snaží připravit hostovi co nejlepší nápoj je v ČR pomálu a správný kavárník by za vás měl být jenom rád a ne vám ještě házet klacky pod nohy.

  6. 3. No taky ze ten pan asi zapaleny do kavy moc nebude. Jeho prace je privezt kavu a rychle upalovat domu. O vic se nestara, jen aby to mlelo, a abyste odebirali kavu dal. Proste jak koukam, nikdo v te kavarne o kvalitu napoje moc nestoji, nezavidim Vam, ze se vas zapal pro vec tak dostava „na triko“. :( Nekde jsem videl na netu ukazku toho jak vypada mlynek ktery se dlouho necistil… zkusim najit… Konecne:
    http://www.coffeespecialist.cz/…ku--152.html
    a
     http://www.coffeespecialist.cz/…ii--266.html

    A drzim Vam palce ve Vasem snazeni a boji proti vetrnym mlynum. :(

  7. 4.Michala
    V Ově je to celkem bez šance a když si k tomu připočítám, že studuji VŠ a do kavárny chodím 2× až 3× týdně, myslím, že by mi moc kaváren nevyšlo vstříc co se týče času.

    5.Kytka
    Děkuji. Trošku jsem si tady vylila srdce ale co nadělám, alespoň někde mi více či méně poradí lidé znalí věci

    6.Kafemil
    Díky za odkazy a všeoecné info.

    A na závěr :) Naštěstí se celý příští týden jedu odreagovat do Itálie. Moje milovaná kavárna Bianco Latte na mě čeká i s výborným espressem.

    Pokud se hecnu (jpravěpodobnější varianta) tak se pokusím vytvořit Miláno report kaváren. Sice nám to v osvětě espressa v ČR nepomůže, ale alespoň Vás provedu svými nejoblíbenějšími místy. Hlavně nezapomenout nabít baterku do foťáku..... :)

    Ještě jednou opravdu všem děkuji

  8. http://www.biancolattemilano.it/…ilano_en.php

  9. No, já moc dobře vim, proč si tu v kavárnách presso nedávám. Kentus a hnus …

  10. 7: No za zeptání to možná stojí, Ostravskou kavárenskou scénu neznám, ale podle těch zpráv, co se tu objevily to ani v těch nejlepších není tak, že by měly superkvalitní baristy. Takže třeba v některé z nich nadšenou a dobrou baristku uvítají i na těch pár dní v týdnu. A co se týče reportu z milánských kaváren, sem s ním – bude to určitě zajímavé srovnání.

  11. Dobrý den „Potatoe“ v týdnu od 8–12 budu na severní Moravě, Grindz můžu dovést, předvedu, vyčistím, vysvětlím. Možná bych se pokusil vysvětlit i ty základy Vaší kolegyni. Pokud máte ráda Ostravanku Coffee shop, zeptejte se u nich, jak probíhá mé školení a co jim to dalo. Pokud budete mít ve Vaší kavárně zájem, dejte vědět, určitě se domluvíme. MK

  12. 11. Ahoj Michale,

    myslím, že my se už známe – u příležitosti vykradení tvého auta, tuším že jsem ti zavolala policii.

    Tvé školení bylo v naší kavárně absolutně marné. Přístup mé kolegyně k práci se absolutně nezměnil, viz. diskuze výše.

    Opravu to zde nechci rozmazávat a je mi vlastně kavárny i líto kvůli jejímu potenciálu ale i kvůli tomu, že šéfová nedokáže svému podřízenému (mé kolegyni) nařídit absolutně nic.

    Prostě jednoduše řečeno boj s větrnými mlýny…

    Hanka

  13. Sama bych o bližší školení samozřejmě zájem měla, ráda se připojím i k větší skupině, dojedu kamkoli v ČR. A Ostravanku jsi vyškolil opravdu dobře :) Na espresso chodím už jen tam…

    Prosím ještě o jedno a to, že doufám, že informace z tohoto fóra se nedostanou k uším šéfové, tuším že by to pro mě nemělo dobré následky. Zakládá si na prestiži a kvalitě kavárny i když vlastně vůbec netuší, že kvalitní není už dlouho…

  14. 13: – ze štamgastů to nikdo snad nepráskne, ale je to tu veřejné fórum, takže psát sem něco, co se nemá dostat k nepovolaným očím není zrovna rozumné…

  15. kafemil: dovolim si nesouhlasit, cisteni mlynku kazdy den je podle meho nazoru zbytecnost … pokud ma potatoe dobre uprazenou kavu (tzn. neni olejnata), je bez vyraznych defektu (ferment), neni uplne silene stara (zatuchlost) a neni to nejaka smradlava robusta :), tak staci projet Grindzem jednou za 3 mesice … kdyby to cistila kazdy vecer, tak spotrebuje v pohode i 400 g kavy jenom na procisteni od Grindze …

    potatoe: je fajn, ze uz i v CR existuji bariste, ktere kava bavi … zminila jste vacpoty, psal jsem o jejich historii kratky clanek na blogu a v Beverage Gastro. Jsem presvedceny, ze maji svoje misto jak doma, tak i v komercnim prostredi … preji hodne zdaru!

  16. 15. 2-czech: souhlasim, to jsem se prestrelil. :) Prave, jak nevim jaka presne je ta kava kterou tam pouzivaji, jaky je to mlynek (kde to zadrhava, jak se zahriva atd), jak casto ji meni (teprve pak jsem zjistil ze ji nemeni vubec, ze jedou tu samou znacku) tak jsem tam dal odhad ktery az moc pripomina obsedantně kompulzivni poruchu. :) Ono jsem mel na mysli taky cisteni dozeru (davkovace), a ten se da v pohode cistit kazdy den. Proste beru to tak, ze na mlynek je dobre sahnout aspon jednou tydne, omest steteckem, zkontrolovat, popripade vysat vysavacem nejaka mista. Pokud je to nejaky snadno rozebiratelny model, tak rozebrat a vycistit prostor okolo kamenu. :)

  17. Ahoj Hanko, pošli mi na sebe mail, mám pro tebe pozvánku na školení, bude to 2.4 v Praze v Coffeesource- pokud by tě to zajímalo…ohledně toho ostatního raději po mailu:-)
    info(at)cafeart.cz
    MK

  18. Dobrý den, sice to jsou už čtyři roky, ale myslím, že i tak si to budou lidé číst. Je mi smutno, když čtu úvodní příspěvek. Bohužel to takto probíhá ve většině kaváren u nás. Pán, co nám to tu instaloval, říkal, že nemáme nastavovat hrubost mletí, protože je to nastaveno. To je šílené. Před chvílí jsem rozebral a pročistil výdejní jednotku u mé Gaggie Classic, všechno jsem pořádně vyčistil a zjistil jsem, že musím vyměnit těsnění. Tak ho objednám. Ale k čištění mlýnků. Samozřejmě, že před každým vsypem nové kávy do zásobníku ho vyčistím suchým papírovým ručníkem, jednou za měsíc vyčistím kameny tak, že místo kávy do zásobníku nasypu čtvrt litru rýže a tu pomelu na co nejjemněji. Spolu s moukou vypadne drtivá většina usazenin. Pak kameny profouknu a pomelu na nich horší kávu za pár kaček. No a jednou za půl roku kameny rozeberu a vyčistím extra. Tolik k čištění mého soukromého mlýnku. Kdybych měl kavárnu, tak zásobník bych čistil ubrouskem vždy na konci šichty a kameny jednou měsíčně. Minimálně. Pak by se nemohlo stát, že v kavárně, kde používají směs za osm set za kilo, dostanete patok, který smrdí a chutná po rybině.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.