ČESKÝ dárek cizí tchyni RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

48 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Mám potencionální tchyni a tchána v Itálii, od nich si vždy odvážím olivy, parmezán, domácí pesto – mňam!, taky bych jim chtěla darovat něco typicky našeho a zároveň výbornýho (zatim měli Becherovku nebo Kolonády, pak už Čechy došly a dostali třeba mé oblíbené čokokoule Lindt – hold nemám moc fantazie:). Poradíte mi něco NAŠEHO, s čím se můžu vytasit příště? Dík za typy.

  2. 2 Oilily: Starý vtip ze základky říká, že bomboniéra pro tchýni se jmenuje kostkový cukr.
    Možná zkusit přivézt fernet Stock, spolu s italským Garonne jsou to jediné originály ferneta. Každý je trochu jiný. Zkusil bych i nějaký ležák, spíše sladší.
    Nadšení u cizinců způsobuje překvapivě kofila.

  3. Naši italští kamarádi nekriticky zbožňují hermelín, zejména pak naložený:-)

  4. Co nějaká jelítka nebo tlačenku nebo jitrničky nebo utopence? Samé zdravé věci:-)

  5. Co se inspirovat registrovanými značkami (nebo těmi, co o to usilují)? Olomoucké tvarůžky, štramberské uši, karlovarské oplatky, hořické trubičky…

  6. Podle mých zkušeností cizincům chutná toto:
    Marlenka (já vím, že není tak úplně naše, ale nevadí :))
    Fidorka
    oplatky Kolonáda, jak bylo zmíněno výše
    kakaové věnečky (tyto: http://www.officesystem.cz/…92994218.jpg)
    v některých případech i znojemské okurky

  7. mě napadají takové dvě tři trochu zvláštní věci, známý z Německa si tu vždycky kupuje pomazánkové máslo, kremžskou hořčici a občas hrubou mouku,,, pivo + becherovka zmíněné byly, to bych doporučovala třeba také, anebo nějaké dobré moravské vínečko.

  8. 2 Ringo: Aha, Fernet zní dobře:)

    2 Lucka B: Hermelín je dobrý nápad,…přemýšlím jestli to mají, jedí často..na sýry sou hodně vysazený..mm

    Zabijačkový věci jim asi nepovezu, protože je sama nejim..

    Představovala sem si něco jako kvalitní čistý český produkt, prostě jako oni mají parmezán..zatim nic moc, ale moc díky za názory.
    Abych se k tomu vyjádřila: trubičky, věnečky, láz. oplatky (ty už byly)…protože nejsou na tyhle minisušenky moc zvyklý, tak myslim, že by jim to nechutnalo.Źe bych jim vezla fidorku na ochutnání mi nepříde tak dobrý:)

    Ale! nějaký moravský víno by nebylo špatný:),..Fernet, hermelín, pražský šunka?

    Asi sem se nepřesně vyjádřila jakej typ produktu hledám, no ale posuďte sami jak by dopadlo vézt italům hořčici nebo pom. máslo.. Sama to mám moc ráda, ale..

  9. Hermelín mi teda moc originální nepřipadá, vzhledem k tomu, že je to taková slabší kopie. To už spíš ty syrečky. A co třeba české buchty, moravské frgále?

  10. Mam vždy úspěch s Becherovkou, Magistrem, Slivovicí a pivem.
    Vyžadují lázeňské oplatky, peprmintky v čokoládě, uzené tvrdé sýry, korbáčikya takový slaný tlustý pletenec, vypadl mi teď název.
    Jdu vařit a budu u toho vzpomínat i na další věci ;-)

  11. Sladkokyselé malé okurky, např. Efko delikates. Od nějakých známých sušené houby. Mák a pak jim udělat něco s makovou náplní. Nebo koupit nějaké hotové makové koláče a pak je na 5 minut rozpéct při 200°C v troubě. To, že nemáte ráda jitrničky a jelítka, neznamená, že by to nemohlo chutnat tchýni, já bych to zkusila:)

  12. 10: myslíš Jadel?

    Jinak souhlas s Bali, z česykých sýrů bych bral hlavně uzené varianty, to je kromě tvarůžků asi jediná opravdu domácí specialita v sýrech (společná se slováky a poláky, ale to vzhledem k určení do Itálie vůbec nemusí vadit). Hermelín kdyžtak nakládaný, to se ve světě s Camembertem pokud vím moc nedělá. Becherovka nebo kvalitní slivovice taky nemůže ničemu uškodit. Dobrý nápad jsou i ty frgále a pražská šunka taky nemusí být od věci.

  13. 11: Jo, mák je dobrý nápad, to by je mohlo překvapit. Jenom pozor, nevím jak to mají Italové, ale Francouzi když vidí mák, tak mají pocit, že je chcete nadrogovat opiem. Tak aby na vás na letišti nezavolali protiteroristické komando ;-).

  14. 13: Podobná zkušenost. Když návštěva z USA dostala koláče a buchty s mletým mákem, udělali všichni krok dozadu, když zjistili co to je.

    Jinak bych jižany moravským vínem a českými sýry raději moc neoblažoval :-). Ale kdo ví. Za socialismu si od nás návštěva z cizinska ve velkém odvážela malinové furé :-).

  15. Když už jsme u pečení – pokud nejsou ze severu Italie, tak co zkusit štůdl ?

  16. 2 Bali: Co jsou peprmintky v čokoládě, prosím?:)
    2 Rongo: Sýry a víno radši ne? Já vím, oni sami maj výborný..
    2 Roman: jsou z Milána:)

    Jsou tu koukám dost protichůdný názory..Tak ta pražská šunka by šla..ale nevím, jaká je její kvalita.

  17. Peprmintky? Takový ty kulatý bonbony, v zeleném pytlíku. Česká verze After eight. Moc dobré. Až mam ne ně chuť a nemam je.
    Kytko: ano Jadel.
    Výborné jsou taky nové oplatky Kolonáda z hořké čokolády (ne ty kulaté).
    Přemýšlím dál ;-)

  18. Pražská šunka ? Nemají náhodu širší nabídku, než jakou najdeš v našich obchodech. Znají utopence ?

  19. taky bych zkusila ty utopence nebo nakládanej Hermoš. A co takový ty oříšky a madle v cukru, co se prodávaj na trzích a poutích … nebo medovinu.

  20. Co třeba perník? Kamarádka měla obrovský úspěch s vánočním cukrovím – zrovna v Miláně, i když je to trochu mimo sezónu :-) Nakládanou zeleninu na kyselo (okurky, houby…) , uvařte jim ovocné – tvarohové knedlíky, koláče z kynutého těsta, domácí povidla.

  21. 2 Bali: Ano, díky, spíš sem nevěděla, jaký přesně a kde koupit, neznám je.

    2 Roman: No právě, mají výborný šunky a prosciutto (mně se jen vždy líbí v praze na letišti jak tam maj tu pr. šunku velkou zabalenou a koketuju s myšlenkou ji koupit:)…Utopence neznají..právě se jen bojim", že jsou z jinýho kraje – tak těmhle potravinám moc neholdujou jako my a nám podobní..

    2 Moochera: Oho, díky..oříšky a mandle v cukru a medovina!supr nápad. nakládaný hermelín už tu padl a taky mě to zaujalo.

    2 Misa: nějakej perník..díky, dobrý typ:)! Moje cukroví na Vánoce jim taky chutnalo…Ty okurky jsou taková specifická záležitost..podle mě buďtu je miluješ nebo ne..neviděla jsem, že by něco podobnýho konzumovali a vzhledem k romu, že jsou celkem nároční" na jídlo, tak nevim nevim, ale ochutnat můžou. Grazie

  22. Ad Pražská šunka: to by skutečně měla být vyhlášená specialita, od parmské naprosto rozdílná, takže by to mělo fungovat. Ovšem otázka je, jak poznat a koupit kvalitní, v tom neporadím, nezkoumal jsem je.

  23. Tuzemské bílé je asi 100× lepší než italské. Navrhuji biovína od Peřiny – Hibernal.
    Doma nezavařujete okurky, třeba? Povidla … atd. křížaly

  24. Oříšky a mandle v cukru se třeba ve Francii prodávají na kdejaké pouti ;-)
    Ale v Itálii nevím.
    Ty peprmintky mají všude. Většinou ve společnosti mandlí v čokoládě atd.
    Jo a taky chutná čokoláda Studentská směs.
    Ostré maďarské klobásy, ale ty moc české nejsou.
    Ale je to z Východu!

  25. S pozdní hřivnou do mlýna:
    Máme italského švagra, navštívili jsme Itálii. Jsou velmi (a vcelku právem) pyšní na svoji regionální kuchyň. Považují ji za dokonalost samou. Tudíž už jsou méně tolerantní, či vůbec chtiví cizích zásahů.

    Možná největší dárek by mohlo být ostentativní ocenění jejich domorodé kuchyně? Plus cokoliv materialistického z Čech, v duchu: it is the thougth that counts. Pak nezáleží, co to je.

  26. 22: Prosciutto cotto Praga je poměrné běžný produkt v italských obchodech

  27. Kolegyně v práci tvrdí, že nejlepší dárek pro tchýni je durman ;-)

  28. 2 Jednorožek: Ano, mám podobný názor:)

    2 Roman: Aha, takže radši šunku né..

  29. Svého času jsem měl někde v zahraničí dodavatele, který byl ujetý na Jesenku, Pikao a slazené kondenzované mléko. jako dárek to ale nebude to pravé, to chápu.

  30. Já bych přivezla čerstvý kulatý obrovský bochník chleba. Ten nám na delších dovolených vždycky chyběl ze všeho nejvíc. A navíc, se svým bílým pečivem ho srovnávat nemůžou, takže max jim nebude chutnat, ale neřeknou, že mají lepší.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.