Jablka - odrůdy RSS

Štítky: , , , ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. otázka do moudrého pléna :) (nejlépe s pozadím z „hnojárny“)

    poradil by mi někdo dobrý zdroj na odrůdy jablek u nás – nepotřebuji jejich charakteristiky, ale rovnou jejich průměrné analytické hodnoty (konkrétně – obsah cukru, kyseliny jablečné a tříslovin ;) dá se to někde najít?

    zn.: výroba jabčáku :)

  2. Poptejte se spíš tady: http://www.ovocnarska-unie.cz/svazy.php
    Ale obávám se, že to bude dost výrazně ročníková záležitost.

  3. Na mendelově uni je v Lednici zahradnická fakulta, ta by snad taky mohli něco vědět.

  4. David:

    děkuju moc, narazil jsem ještě na http://www.vsuo.cz/
    super přesně to snad ani nemusí být, potřeboval bych naše české odrůdy jablíček alespoň zhruba naškatulkovat pro výrobu cidru > http://www.cider.org.uk/part2.htm (tabulka) no nebo alespoň zhruba vědět co patří mezi Sharps Mild bittersharp Medium bittersharp Medium bittersweet Full bittersweet a Sweet

    (a stejně to skončí jedním velkým pytlem jablek „co soused dal“ ;))

  5. Velký problém vidím v tom, jak pak ten „velký pytel jablek“ nejen drtit (to by nebylo tak těžké improvisovat), ale vylisovat.

    Zkoušel jsem to kdysi za použití heveru na auto vzepřeného mezi dveřmi a „koláčů“ či „sýrů“ z vyprané pytloviny, ale nebylo to nic moc. Investovat do pořádnějšího lisu se mi nechtělo.

    Kamarád v Praze se mi kdysi v minulém století zmínil o nějaké moštárně na českém venkově, kde měl chatu. Moštárna mu, za malý poplatek, nadrtila a vylisovala jeho vlastní jablka a snad i mošt naláhvovala. Bohužel s ním nejsem momentálně ve styku a tak nemohu dále pomoci, ale sám bych se směrem „Moštárna“ poohlídnul, kdybych měl za lubem si z jablek udělat cider.

  6. 5. Vylisovat jablka či jiné ovoce umí mj. kterýkoliv zahrádkářský svaz v každém větším prdelákově. Jsme holt světoví, no :-).

  7. 1R+ringo:

    zatím jsem na to narazil jen teoreticky, ale uvažuju, že bych si nechal mošt stejně udělat v moštárně. ale zase doma je doma – člověk má nad procesem 100% kontrolu. letos určitě malé pokusy o cider proběhnou o postupu budu informovat ;)

    je až s podivem, že se tady cider nepěstuje. všeckno jde na stůl nebo do palírny a ten mezikrok chybí. moc moc chybí! ;)

  8. Na lisování doma se dá použít třeba toto: http://www.mikulastik.cz/…m-12-l/1450/
    Ze zkušenosti můžu říct, že je to docela dřina. Sice z toho člověk má ten autentický zážitek, ale pokud jde o větší množství jablek, hlasuji pro moštárnu.
    Na tu domácí výrobu cideru se už teď těším, pane Cuketko.

  9. 7.+ 8. S lisem problém není. Velký použitý se dá koupit za pár stovek, jenže je potřeba hlavně drtič na ovoce, bez něho nevylisujete nic. A právě drtiče stojí přes 10 000,– a použité k sehnání moc nejsou.
    Jinak lisování jako takové žádná věda není. Stačí dva chlapi, vydesinfikované nádoby a hromada jablek. Mošt jsme dělali léta, nefiltrovaný, protože nám chutná více, a mám pocit, že na tom není co zkazit … kromě jablek.
    Držím palce, ať se daří a cider nedopadne jako většina českých pokusů výroby calvadosu :-). Jednou jsem ho dostal tolik, že to už ani ostřikovače nechtěly.

  10. A co to vyřešit obyč odšťavňovačem?

  11. č 9: V odkazu uvedeném panem Cuketkou (fascinující čtení – mj jsem rád, že Aspallovic cyder perlící se mi u lokte je 100% z jablek!) je uvedeno drcení klandrem v nějaké štoudvi. Docela prospěšné pro břišní svalstvo a horní torso, řekl bych. Leč autor velmi brzy přešel na strojní drcení. Asi ví proč…

    Kdybych tu měl moštárny, nebo zahrádkářské svazy s nádobíčkem (č 6), asi bych kvasil o 106. Na podzim se tu všude válí pod stromy jablek, nikdo je nesbírá. What a waste.

  12. 9: Kde se dá koupit velký použitý lis na pár stovek? Docela by mne to zajímalo. Předpokládám, že myslíte klasický ruční vřetenový, nikoliv s heverem či dokonce motorem.

  13. S moštárnou mám jen dobré zkušenosti, vloni jsme byli lisovat jablka v moštárně v obci Kyšice, což je jedna vesnice za Unhoští. Celé to máte pod kontrolou, jste přímo u toho, šťávu si dokonce sami přeléváte do svých nádob.

  14. 4: nějaký takový přehled odrůd je v této knížce http://www.sevt.cz/…au-11615305/
    doporučuji k prostudování, pokud už se tak nestalo…já se letos poprvé podle ní taky hodlám pustit do cidrování) ale ty odrudy, to je fakt docela věda, nejspíš to taky dopadne ve stylu „co zahrada dá“:)))

  15. ichko:

    ale to je super zdroj – děkuju mnohokráte! ;)

  16. Protože mezi výrobou Cidru a Vína není žádný rozdíl, používají se podobné parametry, pro určení kvality jablečného moštu.

    Odrůdu bych vybíral podle následujících kritérií

    Lehce měřitelná kritéria:

    1. Výtěžnost moštu z jablek = čím více tím lépe
    < .5 l/kg jablek je špatné
    .5 – .7 l/kg nic moc
    > .7 l/kg je dobré
    to vše samozřejmě závisí i na typu lisu.
    Vyberte šťavnatá jablka

    2) Cukernatost = čím více tím lépe
    já ji měřím přes °Bx, ale je možné použít i českou normu °NM, případně hustoměrem. Kromě odrůdy zde o teplotní, sluneční a jiné aspekty, které mají vliv na kvalitu jablek. Například Idared může mít cukernatost od 5°Bx do 14°Bx. Jonathan 5°Bx až 20°Bx. S tím souvisí jak množství alkoholu tak i množství minerálů obsažených v moštu.

    3) Kyselost moštu, 3.2–3.8pH

    Laboratorně měřitelné:

    1. množství taninu, 2g/1l, to je trpkost jablek

    5) množství pektidů

    6) další aromatické látky, to už asi subjektivně.

    Veškeré parametry lze ovlivnit, pomocí aditiv tak to dělají velkovýrobci, aby zajistili konstantní výstup. Nebo mícháním moštů z různých odrůd. A to ať už míchaní jablek před moštováním nebo po moštování.

    Pěstitelé prodávají jablka na mošt už od 2.5kč/kg, takovým bych se ale vyhnul. Hlavně kvůli možných zárodkům nevhodných kvasinek. Pokud ovšem nechcete jako velkovýrobci. Vše nejdříve usmrtit a poté injektovat vlastními kvasinkami.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.