Tipy na zpracování červeného rybízu
- Založeno před 1 month uživatelem Madla81
- 14 posts
- Poslední reakce from Madla81
Reagovat
You must log in to post.
You must log in to post.
akce anketa bio brno cuketka cukrárna cyklistika degustace espresso francie grilování itálie jidlo kavárny kolo káva maso nákupy obchody ostrava ovoce pečení praha recenze recepty restaurace ryby scuk suroviny sushi suši uzeniny vaření video víno zelenina zmrzlina čokoláda řecko řeznictví
Máte nějaké tipy na zpracování červeného rybízu? Nikdo ho moc pro jeho kyselost nechce jíst, v buchtě se už omrzel a jeho příval pořád neustává. Výbornou rybízovou mamrleádu dostávám od své mámy a navíc bych se do ní nepouštěla, protože nemám zavařovací hrnec. Jak to děláte vy, když už vám rybíz leze i ušima? Máte recept např. na nějaký zajímavý sirup? Uvažovala jsem o variantě sirupu s rybízem a meduňkou, ale zase se mi nechce v téhle oblasti zbytečně exmeprimentovat, ab mi pak výsledek nepodléhal zbytečně zkáze.
Takže pokud víte, co s rybízem, sem s tím :-)
Madla:
já letos zkouším rybízák ;) různých receptů najdete na netu hromadu, já jsem dělal podle knížky konzervace ovoce a zeleniny. chce to ale základní vybavení - demižonek, kvasnou zátku a kvasinky. sranda zaručena - zrovna bouřlivě kvasím a je na to úžasný pohled ;)
U nás se rybíz dělá dle do takového jakoby chutney zvaného "rybíz jako brusinky". Je v tom celá skořice, nějaký hřebíček a tuším citronová kůra, chuť je sladkotrpká, nakyslá, kořenitá, moc dobrá. Hodí se to jak klasicky ke svíčkové místo pravých brusinek, tak i ke spoustě jiných mas (i ke kachně...), na zmrzlinu a do dezertů. Ale nedělám to já, alébrž moje maminka. Pokud je zájem, zjistím recept.
Já rybíz v koláči miluju, takže si ho mrazím. Uprostřed zimy je v koláčobublanině skvělý.
Tohle vypadá velmi pravděpodobně:
http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=6301
Jo rybízové víno si pamatuju, dělávala ho moje prababička a chutnalo. Také mám dojem, že dělávala z rybízu i syrup.
pan Cuketka: rybízák zní skvěle, ale neprosšel by přes vyšší instanci (manžela :-)). Už te´d žehrá, když peču vlastní chleba a vyrábím créme fraiché, s bublajícím demižonkem bych asi musel ajít o dům dál :-) Navíc by musel být umístěn z dosahu a dostřelu mláděte, což by šlo dost těžko :-) Ale závidím, protože by mě to též hrozně bavilo.
Mne. Verdurin: Rybíz jako brusinky zní skvěle, určo vyzkouším. Takže díky moc za odkaz. Snad se dílo podaří. Jinak rybíz mrazím taky, k ostatnímu ovoci je v koláčích apod. moc fajn. Výborná je i tato kombinace: http://madlinakuchyne.blog.cz/0910/babovka-s-cervenym-rybizem-a-bilou-cokoladou
FilipV: A nepamatujete se na babiččin recept na ten syrup? Ten mě láká moc.
"Jak to děláte vy, když už vám rybíz leze i ušima?"
Vykopu keře a posléze nahradím něčím jiným. Stalo se!
Nevěděl jsem, co s tím. Nadto červený a snad i bílý rybíz bývá podezříván z nastartování migrén, takže paní J jen jásala.
Černý rybíz je něco jiného. Senza džem a přál bych ho panu C do jeho demijohnů. Barva, aroma, chuť - unsurpassed!
Jednorožec: No, já bych věděla, co s keři :-) Ale rybíz není můj, ale tchyně a ta je jeho neúnavnou zásobitelkou :-) Je zajímavé, že výpěstky typu maliny, borůvky, jahody od ní nevidíme...
Černý rybíz mám taky moc ráda, toho jsem schopná spořádat kila jen tak :-)
A co tedy s tím černým, pokud ne rovnou konzumovat? Cervený a la brusinky jsem taky dělavala, navic tam patřilo jeste trosicku rumu
Loňský rybíz a la brusinky byl skvělý a je jednoduchý, zavařovat v hrnci se nemusí:
http://vilemina.blog.cz/0907/jeste-horky-rybizovy-tip
Letos jsem dělala džem z rybízu rozvařeného, propasírovaného (ručně na drátěném sítě) a svařeného s cukrem (téměř 1:1), opět se jen nalije do sklenic bez sterilace.
Z černého se dá dělat i ze syrového, jen se smíchá s cukrem a hotovo...vydrží roky, ale přesný poměr nevím.
Výborná je taky směs černého a červeného, dá se udělat i nějaká šťáva, kdysi jsme vyráběli - nevaří se, ale pak nutno sterilovat nejlépe ve velkých zavařovačkách, v láhvích to moc nejde uchovat, není-li dobrý sklep.
Vilemína: Tak to je super tip, moc děkuju a určitě vyzkouším, až mě tchyně zase obdaruje.
Lucianka: My máme černý rybíz rádi jen tak, ale pokud ho dostanu víc, tak ho mrazím a pak používám k ostatnímu ovoci do buchet, koláčů a bubalnin. Jinak syrový mi chutná třeba jen v jogurtu. Výborný je i jako džem. Ale záleží na chuťových preferencích, někteří lidé černý rybíz prostě rádi nemají a poznají ho všude.:-(
Černý rybíz: džem je naprosto prvotřídní. Zařadil bych ho do špičkové trojice svých oblíbených, spolu s borůvkovým a meruňkovým. Těsně v závěsu by pak jel džem angreštový, domácí. Naprosto vždy více ovoce, než cukru. (Pokud nejste v nějaké skotské či welšské divočině, jam vám došel a na policích kombinované pošty a "obchodu se vším všudy" není jiný výběr.)
Aroma je specifické pro celý keř. Stačí se otřít, nebo ulomit větévku a cítíte to. Některé národy (myslím, že Rusové, atp) listí černého rybízu přidávají ke kvasícím okurkám, coby koření. Mě to voní.
Že je čr napakován vitamíny ví i místní holubi a kosové; nechávají mi tu kolem keřů pak jejich fialové "navštívenky".
Technická Q: Proč se pojednou ( u mnoha různých příspěvků) uvozovky zobrazují v tandému s backward slash? Mírně to ruší.
Sampler:
"česká klávesnice, pouze klepu uvozovky"
"anglicka klavesnice, pouze klepu uvozovky"
\backward slash on its own\
\"backw.slash followed by quotation marks"\
Vilemina: Ještě jednou díky moc za odkaz, včera uvařeno a dnes oochutnáno na vločkových lívancích - super, voňavé a nepřeslazené, krásně mi zželírovalo a ač jsem se bála, hrnec nebyl ani malounko připálený. Ale vydržet nemíchat byl urputný boj :-)