Císařská bábovka – Kaisergugelhupf

Kategorie Sladké pečení a dezerty Obtížnost Nízká Čas přípravy 1 hodina 30 minut Počet porcí 12 dílů Hodnocení 84 hlasů Díky za hlas! Už jste hlasovali!

Jedna z nejbohatších a nejlepších bábovek co znám. Nikdy mě nezklamala. Bohaté třené těsto se spoustou másla a cukru. K tomu vlašské ořechy a kousky čokolády uvnitř. To celé sypané plátky mandlí a moučkovým cukrem. Nebudete litovat!

Recept je celý kompletně převzatý z vídeňské kuchařky od Plachutty – The Best of Viennese Cuisine. Dělám ho přes deset let a nikdy jsem neměl ani tu nejmenší chuť něco měnit. Za mě je tohle prostě dokonalá bábovka!

Suroviny

300 g mouky (polohrubá a hladká 1:1)
300 g moučkového cukru
300 g másla při pokojové teplotě
6 vajec při pokojové teplotě
80 g nahrubo nasekané čokolády
80 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
1 vanilkový cukr (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
2 lžičky citronové kůry
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
máslo a plátkované mandle do formy

Důležité upozornění: vejce a máslo musí mít pokojovou teplotu, jinak se těsto rádo sráží a tvoří žmolky. Vyndejte proto vejce a máslo dostatečně dlouho před pečením!

Aby se vám snadno pracovalo, připravte si předem tři mísy. Jednu střední na přípravu suché směsi. Druhou také střední na šlehání vajec. Třetí mísu pak největší – tam se utře máslo a vše finálně smíchá.

Postup

1 Formu na bábovku vytřete máslem a vysypte plátky mandlí. Troubu rozehřejte na 170 °C.

2 Do první středně velké mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte ořechy, čokoládu a promíchejte. Vznikne suchá směs.

3 Do další a pokud možno největší mísy dejte změklé máslo, moučkový cukr, vanilkový cukr (nebo extrakt), špetku soli a citronovou kůru. Utřete na hladký krém – buď ručně, nebo v robotu s nástavcem na krém nebo to jde i tyčovým mixérem jak ukazuji na videu. Máslo s cukrem musí nabýt na objemu a musí být pěkně krémové. Poznáte to po pár minutách snadno, rozdíl je zřetelný.

4 V poslední středně velké míse vyšlehejte vejce, dokud nezesvětlají a dokud nenabudou na objemu.

5 Teď to všechno zkombinujte v té největší míse s třený máslem. Zhruba ve třech dávkách přidejte vždy část vajec a část suché směsi. Všechny tři složky vymíchejte dokud se nespojí. A postupně zapracujte vše co máte.

6 Připravené těsto nandejte velkou lžící do formy. Není potřeba těsto nijak pěchovat nebo opečovávat. Stačí, když bude plus mínus rovnoměrně po celém obvodu formy. Dejte do trouby a pečte 50 až 60 minut.

Délka pečení bude různá – podle typu trouby a hlavně podle materiálu, tvaru a velikosti formy. První zkoušku udělejte okolo 45 minuty vpichem špejle. Jakmile je bábovka hotová – špejle by měla vyjít suchá.

7 Upečenou bábovku nechte chvíli vychladnout a opatrně ji zkuste vyklopit. Dělá se to tak, že přes bábovku položíte velký talíř. Talíř i formu pevně uchopíte z obou stran skrze suchou utěrku a opatrně otočíte. Bábovka by měla sama povolit, není třeba to rvát násilím. Maximálně chvíli počkejte a nechte dál chladit (forma se bude smršťovat a snáze se odlepí od bábovky).

Vychladlou bábovku pocukrujte moučkovým cukrem a užívejte! ;)