Sci-fi plky 2011 – díl 2.

Hlasí se kuchyňská prediktivní buňka cuketka. Ovozel a farmáře máme z krku, tak honem rychle, co dalšího si do té skvělé budoucnosti naježíme? ;)

Dnes volím věšteckou metodu odezírání ze dna starého pečicího plechu. Co jiného mi taky zbývá, když se jeden z hlavních trendů na příští rok bude odehrávat v troubě!

Revoluce z plechů

Musím se přiznat, že tenhle trend mi dělá letos asi úplně největší radost. Objevil se spontánně a zničehonic. Jde zcela mimo profesionální gastronomii a přitom přináší zcela nečekaný proud dobrot a svěží vítr inovací v celém oboru.

O co jde? O obyčejné domácí pečení sladkostí! V Praze i v Brně letos vzniklo hned několik zajímavých projektů založených na domácí výrobě nejrůznějších dortíků, koláčků a netradičních cukrovinek. Skoro všechny vznikají doma na koleně, bez vlastního provozu v cukrárně nebo pekárně. Svoji distribuci řeší jednoduše přes internet, prodejem na trzích nebo roznášením výrobků po spřátelených kavárnách.

Jako první jsem určitě zaznamenal americké Lanka Cakes, pak zaujaly veganské holky z cakebreak a zanedlouho na sebe nenechalo čekat ani Brno, kde se vylouplo KOKINO a Buch Ta.

Schválně si proklikejte jejich nabídku a případné fotogalerie jejich produktů, nudit se nebudete. Všechny je spojuje snaha přinést do českého mlsání alternativu založenou na kreativitě a poctivé výrobě.

Lanka jde na to s importem americké klasiky, cakebreak zase reflektuje tolik potřebnou alternativu bez tvrďáckých cukrářských surovin a navíc svou činností přesahují do pořádání roztomilých akcí. Kokino a Buch Ta si zase vzali na parádu brněnskou kavárenskou scénu a po svém reinterpretují ideál krásy sladkostí ku kávě.

Vůbec nepamatuju, že bych kdy viděl takovou sladkou smršť, u které bych měl okamžité nutkání všechno ochutnat. A pokud bych měl najít něco srovnatelného v profesionální sféře a kamenných cukrárnách, umřu nudou anebo budu zavalen bordelem z pečicích směsí a ztužených rostlinných tuků. Co jiného ale taky čekat u nás, kde cukrářská špička soutěží v tom, kdo vymodeluje „krásnější“ 3D model klavíru nebo kde může s úspěchem pučet Dortománie (pozor, pro otrlé ještě videjka)? Asi nic… ;)

O to víc mě ale tahle sladká rozjetost těší. Stačí mít nápad, troubu a pár plechů a je to – jste v tom. Jsem si jistý, že jsem minimálně dalších deset podobných projektů minul nebo opomenul. Pro náznak toho, co tu z věšteckého tanku vidím úzkým průzorem, to ale myslím stačí.

Na 100% taky vím, že se tenhle trend příští rok rozjede ještě víc. Páč za á: blaničtí rytíři jsou na sladké a za bé: nejsou uvnitř hory, nýbrž uvnitř trouby. I té vaší!

Co vy? Už jste se s trendem domácího pečení setkali? Na trhu, ve své oblíbené kavárně nebo od někoho berete horké zboží rovnou z plechu? Jsem sám, komu tohle přijde jako vysvobození a naděje pro všechny jedlíky? :)

Reklama

Komentáře

Super věc. Vůbec jsem ten trend nepostřehl! Taky se mi moc líbí, že poslední dobou berou lidi podnikání do svých rukou: sedláci, mámy v domácnosti. Často stačí jen nápad, šikovný ruce a nebát se práce a trochu nejistoty… To se ale netýká jen gastronomie.

No vida, na domácích americkejch čoko-cookies ujížděla před pěti lety moje (tehdejší) manželka. Jednu chvíli to už-už chtěla rozjet, ale skončila na tom, že 1) k legální výrobě by potřebovala spoustu lejster s razítkama včetně učebního oboru pečení-vaření a 2) kavárny to od ní chtěly brát leda načerno, bez papírů. Dlaňovka je bezvadná, ale nedá se na tom postavit byznys. A zavážet z Prahy do Benešova a dalších remote-destinací časem vzalo vítr z plachet. Vědět, že z toho jednou bude trend, přikoval bych ji k troubě, mohla by dneska bejt slavná a neměla by čas vymejšlet rozvody!

2: Sklenička,
přesně kvůli těm papírům, HACCP apod. jsem byla nucena ukončit pečení pro BioZahradu. Rozumím tomu dobře, že na farma trzích lidé prodávající nemají žádné hygienické papíry zapotřebí?

Ano, tento trend jsem zaregistroval, všem, kdo se do toho vrhli, držím moc palce!

JJ, na Břevnově tyhle domácí koláče krájej v pekárně rovnou z plechu a málokdy odolám, i když původně jdu jen pro chleba…

Není to pekařství, ale glaister chocolates vzniká podobně a je to taky fajn.
Legislativa by mě celkem zajímala..je to někde shrnuté, co všechno člověk musí mít?

Skvělý nápad! Já sama moc ráda peču, ale chybí mi „odbyt“: manžel na sladké moc není a přátelé na večírcích mají při konzumaci alkoholu zájem spíš o slanou alternativu. Děti se pro změnu brání novotám a nejraději mají perník na plechu. Takže moje cukrářské experimenty se odehrávají hlavně ve fantazijní rovině.

Taky peču moc ráda – s většími nebo menšími úspěchy, a o odbyt nouzi nemám (jsem ráda, když na mě zbyde jedna z celého plechu muffínků:-)). Trend je to určitě super – už proto, že v kavárnách si člověk může dát taky něco jiného než obligátní medovník (nebo marlenku). I když třeba osobně podobná zařízení navštěvuju spíš výjimečně.

Myslím, že to určitě nepečou doma. To by jim hygiena brzy zakroutila krkem. Chceš pést? Musíš mít provozovnu.

Ano je to těžké doma něco péci na kšeft a udělat z toho rozumný obchod. Kamarádka peče oplatky a trubičky a když se zajímala o možnost živnosti, tak to byly jen klacky pod nohy. Byť byla nezaměstnaná, tak takovou živnost rozjet nemohla, neměla na to školy (či vyučení). To má maturitu a vejšku nikoho netankuje – nejsi vyučená v oboru a rekvalifika by byla asi za půl roku a možná by se na ni dostala. O předpisech na výrobu ani nemluvím.
Také odběr by byl, ale nejraději černota (i renomované hospody a cukrárny se neštítí této „šedé ekonomiky“).
Takže dobrý podnikatelský záměr, částečně pořízené výrobní prostředky, ověřené receptury … a nakonec nic. Nejlepší podnikání u nás je prosté kšeftování – nákup za účelem prodeje a prodej či jak se to jmenuje. Kdo vytváří něco sám svýma vlastníma rukama a prostředky nemá na růžích ustláno.

Z domácího pečení je byznys. Poctivé zákusky míří do kaváren

http://hobby.idnes.cz/…by-domov.asp?…

Ovšem s diskusí na téma přeslazéné cupcakes atd. se dá souhlasit.

Neviem ake su americke kolace alebo zakusky,ale anglicke su mi odporne a to tu zijem uz 10rokov,nejedavam ziadne cupcakes ci muffiny,su strasne presladene a umele,ani cokolady vobec sladkosti anglicke nemam rada,Cadbury je hrozna to sa neda so slovenskymi,ci ceskymi porovnat.A to kazde rano prinesu plny stol tychto jedov,dost na zaciatku zazerali,ze nemam rada caj s mliekom a anglicke cakes,ale zvykli si.Preto sa cudujem,ze slovaci ci cesi preberaju zo zapadu veci,ktore maju doma na ovela vacsiej urovni,vzdavaju sa dobrovolne svojej kvality a nechaju sa ovplyvnit tymto odpadom.Este tomu anglicania maju vsetci spinu za nechtami,ci muzi,ci zeny bez rozdielu postavenia.

Amanda: neidealizujte si kvalitu v ČR, tady jsou zákusky v cukrárnách dnes taky většinou nechutně umělé a přeslazené, takže se rozhodně nedá říct, že bychom se vzdávali nějaké vysoké kvality. Univerzální dezert v místních kavárnách a restauracích je pro mě nechutně přeslazená Marlenka.

A taky je dobré nepaušalizovat, jako někteří v té diskusi na idnesu, třeba zmiňovaná Lanka má v sortimentu jak cupcakes (ochutnal jsem a víckrát je nekoupím, ta koncentrace tuku a cukru v polevě na mě byla prostě moc), tak třeba brownies a bábovky, které mi moc chutnaly a přeslazené mi nepřišly. Stejně tak mi nepřijde přeslazený třeba cheesecake, který si Al Cafetero nechává mám dojem posílat z New Yorku. Vsadím se, že i v Anglii by se dalo najít místo, kde budou sladkosti dobré, nepřeslazené a z kvalitních surovin (bude to možná náročné hledání, ale upřímně: to je i v ČR).

Docela souhlasim s Amandou. Mam radeji ceske zakusky, vubec nechapu co je tak skveleho na cupcake nebo brownies ac z tech nej surovin.Proste uz zakladni recept je pro moje chutove bunky problem, vecina kremu je postavena jen na masle a cukru.
To, ze si nekdo necha posilat cheesecake z New Yorku mi taky nepripada jako zaruka kvality. Mimochodem to muze byt take oznaceni receptu a ne misto odkud ten cake je.
Tak, prosim, nesahat mi na ceskou spicku, venecek, vetrnik a hlavne ceskou koblihu s merunkovou marmeladou !
Mozna je to jen nostalgie emigranta.

Madlenka: Ten původ z New Yorku jsem nemyslel jako záruku kvality, ale jako záruku původnosti. Kvalitu mám ověřenou na vlastní chuťové buňky. (a nebylo to jen označení receptu, ty dorty byly skutečně odtamtud.). Špička, věneček, větrník nebo kobliha se skutečně meruňkovou marmeládou jsou super, s tím naprosto souhlasím. Bohužel je to v současné době výzva v ČR takové sehnat. Zato umělohmotné náhražkové verze jsou skoro všude.

Celkem souhlas Amandou (v Anglii žiji déle, než ona a už dávno piji čaj pouze a jen s mlékem!). Nejsem znalec a sladkostem se bez velkého odříkání a újmy vyhnu, ale co jsem viděl a ochutnal na různých večírcích, svatbách a funusech, potvrzuje, že domorodci jí zejména očima. Míním tím jakýsi populární průměr. Jistě, že jsou, jak by se Kytka rád vsadil, aby zcela určitě vyhrál, vyjímky.

Kytka: Se omlouvam za blbe vyjadreni, jsem se snazila rici, ze New York cheesecake se tu pouziva jako oznaceni pro peceny cheesecake a jen bilej. Obcas nepohrdnu strawberry shortcake nebo carrot cake z domaci kuchyne, ale jinak mi zdejsi peceni nepripada moc zajimave. Pres veskere experimenty se porad vracim k evropskym receptum na zakusky. Mne naucila nouze pecti. Pres veskerou snahu vnutit dceri koupeny dort k narozeninam (pro usetreni casu), vzdy skoncime s pozadavkem na croquembouche nebo cesky harlekyn dort.
Neni to tady taky zadny zazrak, zalezi na tom kam jdete. Par dobrych kavaren, ktere to pecou primo v miste a hodne tech, ktere si dovazej zmrazene dorty, zrovna to same, co muzete koupit v super hyper.
A kdyz chci tady nekoho opravdu potesit, tak mu nadelim nase vanocni cukrovi a jsem si jista, ze budu zboznovana do dalsich vanoc.
Je uroven ceskych cukraren opravdu tak strasna?

Ke Šlágru se přidávám, zatím jsem sice měla jen pár zákusků a sacher, ale neměly chybu.:) Divím se, že ještě není na scuku.

Lenka: o Šlágru samozřejmě vím, ale velmi převelmi se tam bojím kávy. Kavárna, kde se ze stránek vůbec nedozvím, jakou kávu mi připraví? Pokud chci tuto informaci zjistit, musím si najít jejich profil na facebooku? A to nemluvím o tom, že to nakonec je Dallmayr…Tak proto jsem tam např. já ještě nebyl a na scuk hodnocení nedal.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)