Toast

Nikdy bych neřekl, že budu dělat ďáblova advokáta bílému pečivu. V kontextu milionu gumových housek a rohlíků, které jsem spořádal během svého mladistvého života, je to vtipné dvojnásob, ale není zbytí. Když je na stole máslo, vejce nebo slanina — nic se nevyrovná bílému pečivu. Nikdy se ná nic neptá a je diskrétní.

Po kváskovém chlebu a pomalu kynutém pain à l'ancienne to možná vypadá jako krok zpět, po pěti bochnících, které nenápadně zmizely během uplynulých dvou týdnů, ale radikálně měním názor.

Dobře udělaný bílý chléb na toasty je blaho. Po opečení je zvenku křupavý, uvnitř vláčný a krásně voňavý. Pro zjihlý oříšek másla nebo ještě tekutý žloutek je to provokace, kterou prostě nelze přejít.

Bílý chléb na toasty

O pekařskou radu jsem opět poprosil Petera Reinharta a po několika testovacích várkách se jen pokorně klaním a jsem nervózní z toho, abych jeho postup správně interpretoval.

Recept je fakt jednoduchý, a pokud umíte rozklepnout vejce a míchat vařečkou, moc výmluv nezbývá. Pro svůj typický tvar se peče v hranaté formičce (jinak z něj máte veku) a spolu s vpichovacím teploměrem na přesný odhad propečení nepotřebujete nic extra. Díky poměrně rychlému dvojímu kynutí se dá zmáknout na jeden zátah třeba za večer. Ingredience jsou absolutní bazál.

Suroviny

  • 250 g hladké pšeničné mouky (100 %)
  • 158 g plnotučného mléka (63,2 %)
  • 26 g rozpuštěného másla (10,5 %)
  • 20 g cukru (7,9 %)
  • 22 g vejce (8,7 %)
  • 5 g soli (2 %)
  • 3 g instantního droždí (1,2 %)

Mléko, vejce i máslo, pokud možno, při pokojové teplotě. Vajíčko rozmixujte vidličkou a zbytek si nechte na pomazání. Množství vám vyjde tak akorát na jeden bochník.

Pokud budete s množstvím štelovat, do závorek jsem přidal malou vychytávku, kterou dává Reinhart do všech svých kuchařek — tzv. pekařský vzorec v procentech. Suroviny jsou v něm uvedeny v procentuálním poměru k mouce, takže si můžete všechno rychle upravit, bez přepočítávání z ukázkového postupu.

Postup

Začnete ve velké míse se všemi sypkými surovinami — prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, kvasnice a pečlivě promíchejte. Udělejte v mouce ďolík a přidejte do něj máslo, mléko a vejce. Poté všechno smíchejte vařečkou (nebo hákem v robotu), dokud vám nevznikne velká lepivá koule.

V robotu můžete vesele pokračovat hákem při střední rychlosti, dokud nebude těsto víc hebké a dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy. Pokud na to půjdete rukama, vyklopíte si základní lepivou hmotu na pomoučený vál a budete těsto hnětat a překládat ručně tak dlouho, dokud nebude dostatečně hladké (cca 10 poctivých minut).

Správně uhnětené těsto lepí, jen když do něj zaboříte prst. Na povrchu je ještě trochu vlké, vláčné a rozhodně nesmí připomínat pružný suchý tenisák. Pokud je těsto furt lepivé, můžete si samozřejmě pomoci moukou. Minule jsem to měřil a na pomoučení a ladění při hnětení jsem spotřeboval asi ještě 30 g mouky.

Pro první kynutí si připravte mísu a uvnitř ji vymažte trochou oleje. Těsto do ní dejte, jednou dvakrát otočte, zakryjte potravinovou fólií a dejte na klidné místo kynout. Teď na konci léta to půjde rychle. Cílem je, aby těsto přibližně zdvojnásobilo svůj objem. Zabere to něco přes hodinku. Těm co použili studené vejce a mléko samozřejmě déle! ;)

Po prvním kynutí těsto vyndejte a pěkně z něj pěstičkou vymačkejte většinu nabytého objemu. Těsto je potřeba na formu správně naštelovat čili vytvarovat, proto si z něj při mačkání zkuste udělat obdélník, nebo alespoň placku, která k němu nemá úplně daleko.

Aby vám chlebík krásně vyběhl (při kynutí i při pečení), je potřeba využít jedné tvarovací finty, při které těsto postupně napínáte na povrchu. Zní to složitě, ale jde jen o to přehnout několikrát okraje tak, aby se pěkně vyboulily a utěsnit vzniklý „svár“. Profíci na to mají vlastní grif, smysl ale dobře pochopíte i na tomhle videu.

Nemusíte to dodržet přesně, stačí, když budete mít na konci plus mínus oválek, které tak akorát zapadne do formy. Tu si vymažte olejem a zárodek bochníčku do něj uložte ke druhému kynutí (tentokrát pod utěrkou). Cílem je opět dostat se zhruba na dvojnásobek objemu.

V půli druhého kynutí už můžete pomalu roztápět troubu na 180 stupňů. S nakynutým těstem je teď už potřeba opravdu opatrně. Poslední finální úprava spočívá v potření povrchu těsta vajíčkem pro krásnou barvu a lesk.

Jakmile bude teplota tak akorát, dejte bochník do středu trouby. Peče se asi 45 minut, klíčová je ale vnitřní teplota 87 stupňů, která vám ukáže správné propečení. Je také lepší chleba alespoň jednou (v půlce) v troubě otočit pro rovnoměrné propečení.

S tím, jak chlebík opravdu hodně vybíhá, se porce uvnitř formy peče o něco pomaleji a jen tak od oka je to těžší trefit. Pokud si píchnete teploměrem dolů a ke středu, máte to pak na jistotu. S bodáním ale opatrně, můžete si do bochníku nadělat zbytečné ďoury! :) Chleba se vyklápí okamžitě po vyndání z trouby a pak se musí nechat vydýchat. Když ho necháte vychladnout ve formě, tak vám v dolní části zbytečně zvlhne.

Na začátku se vám taky možná nepovede úplně typický „hříbkovitý“ průřez bochníku. Je třeba přesně trefit množství těsta k velikosti vaší formy, vychytat optimální míru nakynutí (jít tak akorát přes okraj) a zvolit správnou teplotu (ve vaší troubě) tak, abyste povrch hnědý dřív, než je bochník hotový uvnitř. V mých podmínkách to třeba znamenalo snížit množství mouky z 300 g na 250 g a snížit teplotu na 170 stupňů.

Určitě se toho ale nebojte. Jakmile to budete mít v ruce, už nikdy ani očkem nemrknete na chléb z obchodu nebo z pekárny (kde prodávají čiré zlo). Na neřesti, které se s ním chystáte provádět, už samozřejmě nekoukám… ;)

Vy a bílý chléb — kámoši nebo nepřátelé? Jistě vám recept evokoval řadu prostopášností, které se s „toasťákem“ dají spáchat. Chci všechny šťavnaté detaily!

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

Mňááám, pane C., vy mi teda dáváte takhle navečer. Chleba a pečivo si už běžně peču docela dlouho, ale třeba kváskový chléb a zrovna tenhle toastový je pro mě zatím meta nepřekonatelná. ten první kvůli tomu, že u nás na malém městě nejde sehnat živý hotový kvásek a na jeho domácí výrobu zatím nemám nervy, ten druhý kvůli hranaté chlebíčkové formě, kterou ani za boha nemůžu nikde pořádně sehnat. Ale jo, zítra jdu obrazit ty dva obchůdky s domácími potřebami, co u nás máme a pak se do tohohle pěnového zázraku pustím, čestné pionýrské!
Tý jo, hned bych si ho dala, s domácím jahodovým džemem, co mám v lednici a chochtala bych si jako těhotné čunče :-)

Protože jsem už měsíc na na low-carb/paleo dietě jsou pro mne tohle muka pekelná! Chlebík vypadá božsky! Normálně mám bílé pečivo (jak které) také ráda. A takové BLT snad ani do jiného chlebu nejde!
BTW: myslím, že svoji špatnou pověst získal tousťák díky zdějším velkopekárnám. Už za totáče jsem měla možnost ochutnat britský výrobek a dodnes si pamatuju tu vláčnou strukturu a máslovou chuť.

Eh, k tomu videu…přijde mi jednodušší použít postup, jako když děláte kynuté knedlíky. Těsto necháte vykynout, po vykynutí zpracujete do koule, kterou pak jednoduše rozválíte na válec. Omlouvám, neumím to moc dobře popsat. Mám ten postup zažitý.

A jak velká je ta forma? Já mám asi o dost větší a žádný hřib se tím pádem konat nebude, zdá se… A rozhodně tak divoce nekyne. Uvidíme. za hodinu.

Mne by zajímalo, jak na takový bílý chleba vlastně reaguje tělo..??

↪ 6 Kimi: no v tomhle už advokáta bílému pečivu dělat nebudu, má vysoký glykemický index jak čert, nic moc vlákninu, zkrátka a dobře rychlá a lehce stravitelná energie. určitě nic, kvůli čemu by mělo cenu bojovat za jeho vymýcení z parádních nedělních snídaní do postele :)

↪ 1 Madla: tu formu jsem kupoval normálně v domácích potřebách, měli by to mít opravdu všude, doporučuji vytrvat. dělá to i tescoma http://eshop.tescoma.cz/…cia-26x11-cm myslím, že jsem kupoval ještě obyčejnější a levněji

↪ 3 L.A.: ad šoulení a válení, prostým rozválením ale to těsto tak dobře nenapnete, ne? imo, když se to udělá dobře, tak to jde úplně poznat jak je oblouk těsta naproti sváru hezky vypnutý, pružný. prý to dělá pěkných pár procent pro poskočení při pečení, ale srovnávat exaktně jsem to nesrovnával (to zas ne ;), stačí mi, když se mi povede krásná „čepice“ na hříbek.

↪ 5 farfalla: je to ta cca 25×10 cm, mylsím že bývaj jen dvě, tak ta menší, výsledný chlebík je cca 400g. jak to vlastně večer dopadlo? :)

To je vtipné, včera jsme si přinesli nový topinkovač – rozmazlujeme naší prvňačku oblíbenou snídaní – takže rovnou můžu zadělat na toasťák.

Jaj, to bych si hned dal. A na to máslo a švestková klevela, co jsem si udělal o víkendu na zimu :-)

Jak dlouho řádově by to mělo kynout, poprvé a podruhé?

Já bych preferoval marmeládu a plátek jablíčka, klidně i zapéct v toustovači …:-)

Vypadá to dobře, ale tomuhle nepropadnu. Pečivo pouze z bílé mouky se snažím maximálně omezit. Naučila jsem se dělat žitný kvásek a chleba z něj a taky bagetky dle zdejšího receptu. Přidám nějaký semínka a čvachtám si stejně jako vy u tohohle bílého toustového :)

↪ 15 farfalla: krásnej i s dírou po diabolku ze vzduchovky :) odhaduju min 2× tak velkou formu teda.

tu možnost dělat z nich fajnové houstičky jsem měl explicitně vypíchnout, přišel sem na to, když mi přebývalo těsto. stačí vyformovat pěkné kuličky a „brioše“ jsou na světě :)

↪ 16 pan Cuketka: já to mám většinou opačně – jdu vždy frajersky na x várek housek a zhruba po třetí várce putuje těsto do trouby jako veka nebo právě do formy na tousty :-)

Dobrý den pane Cuketko a ostatní čtenáři. Zamiloval jsem si bílý chléb v balkánské restauraci Luka Lu, je příjemně vláčný a chutná děsně dobře. V jedné recenzi této restaurace v Hospodářkách bylo, že těsto na tento chléb je až lívancově řídké. Jde o nějaký rodinný recept, nevěděl by ale někdo, kdo ho ochutnal, jak něco takového připravit?

Tomuhle taky nepropadnu. Občas mě sice bílé pečivo nevadí, ale koupím si parádní toustový chleba v Globusu. Tam mě mimochodem prodali i chlebový kvásek, sice se „ofrfňali bo“ na to neměli stanovenou cenu, ale pak jsme se nějak domluvili.

↪ 16 pan Cuketka: Mám tu větší, no. dělala jsem z dvojnásobné dávky a že budu potřebovat briošky mi bylo jasné:) vyjdou z toho tak 4 normálně velké plus menší chleba.

↪ 18 Mean: zrovna nevím přesně, ale tipoval bych to spíše na nějaké déle fermentované těsto bez másla, mléka a cukru (něco ve stylu pain ancienne, který odkazuji). doporučuji tam zajít a zeptat se jich přímo. určitě je to potěší a alespoň přibližně vás nasměrují :)

Předpokládám, že teplota je 187°C místo 87°C. Abych tam to těsto nemusel nechávat celé odpoledne :-) Díky za recept, už jsem vyzkoušel chleba i bagetku, tohle musím taky.
K bílému toustu hlavně domácí marmeládu, med, trošku másla a velké kakao!

↪ 22 Schobul: nene, teplota je 180 stupňů, jak píšu o kus výše v receptu :) teplota 87 je vnitřní teplota v bochníku, při které je tak akorát hotový.

Těch teplot je tam v těch dvou odstavcích nějak moc, mea culpa…

Tak jsem ho upekla… A je dokonalý. Jemný, vláčný a lehoučce nasládlý… Příště musím zdvojnásobit dávku, protože už je skoro celý snědený. S domácí jahodovou marmeládou je přímo skvostný :)

↪ 8 pan Cuketka: :-) Každopádně je to moc hezký grif, na který by se dali balit holky.

↪ 27 L.A.: nedám dopustit na pomazánkové máslo s černorybízovým džemem, na podobném toustu po ránu k bílému kafi – slast!!! Jinak, pane Cuketko, odkaz „mimo mísu“, zaregistroval jste 8.9. Vietnamský festival na Míráku? Budou i ochutnávky tradiční kuchyně:-)

Já teda peču toustový chléb podle mé modly Bible domácího pečení(R.L.Beranbaumová). Pekařské procento je 100 hl.mouky, 66,3 tekuniny- zde mléka a medu(2 lžíce medu na cca 480g mouky),0,74 droždí, 2,3 soli, a 15,9 tuku( počítá se i ten obsažený v mléce takže s tím počítat) ve prospěch másla a je tak hanebně dobrý, že ho hltám samotný jen jak vychladne!!!Pokud ho chci použít na něco jiného ubírám tuk a používám převážně olej, aby to zase neskončilo stejně, tj. toustovým chlebem s toustovým chlebem:o))))).Jinak pro ty co nechtějí zcela bílou verzi, přidávám do těsta někdy až 1/3 celozrnné přesáté mouky(špaldové, pšeničné) a lžíci sušených pšeničných klíčků, jen je potřeba o trošku víc mléka(celozrnná mouka víc saje).

Zdravím..Zajímalo by mne, jestli u nás dělá někdo aspoň trochu podobný toustový chleba, jaký mají v Anglii ( i ten nejlevnější bílý ze Sainsbury např..) Tousty miluju a jediný toust.chleba, co mi přišel aspoň „trochu“ podobný je Super Sandwich ze supermarketů..Ale není to ono..Takže,dá se někde sehnat ten „anglický“ ?

↪ 34 oddie: V Tescu ted zacali prodavat Warburton, tak zkuste. Me teda ale zas tak nenadchnul. Uz je to dost davno, co jsem ochutnala uplne obycejny britsky toastak, ale tu vlacnost si pamatuju doted a to tu proste k dostani neni. Asi nezbyde nez zkusit vyse uvedeny recept:)

Chlebík je skvělej, poprvé byla dávka do 30cm formy malá, ale na chuti mu neubralo, jen nám přišel dost sladký. Druhý jsem pekla z dvojité dávky, ale cukru jsem dala polovinu. Do formy akorát a chlebík výborný. Díky za recept!

Pane Cuketka, moc děkuju za inspiraci. Včera byl můj první kváskový s veeelkou radostí a dneska tento toastový. Je luxusní…

Bože, Cuketko, proč nejsi můj muž:-)
Recepty – skvělé.
Inspirace – 24 hod. denně
Postupy – přehledné, vyhovující
Suroviny – dostupné
Humor – 100% v dobrém smyslu slova
Jednoznačně v naší kuchyni – co do kulinářské inspirace a humoru – vedl Jamie Oliver, ale teď jsme s dcerami objevily Vás........
Díky za Vaše stránky.
Když je v práci stres a napětí, někdo si zaskočí zapálit, někdo nadává, někdo se nervózně směje, někdo si uvaří tuplovaného smrťáka…já jdu na Cuketku.
Zdravím. Sylva

Mám dotaz – je možné těsto po první kynutí dát na noc do lednice, ráno vyndat a nechat nakynout podruhé? Chtěla bych udělat toustový chlebík k snídani čerstvý, ale nechce se mi vstávat tak brzy :-)

↪ 39 Gabriela: Zpomalení v lednici se hodí spíš na to první kynutí, to druhé je pak vhodné na probuzení těsta v teple. Ze studeného těsta rovnou do trouby, z toho jsous spíš neplechy. Na ráno by bylo vhodnější něco malého, třeba drobné briošky, ty se po vyndání z lednice vzpamatují rychle. Nebo si takhle udělejte máslové rohlíčky a předpečte si je, pak je stačí jen na víkendové lenivé snídaně dopéct :)

Dobrý večer.. Právě dopečeno a je naprosto LUXUSNÍ..!! :) Děkuju za recept!

↪ 39 Gabriela: Taky záleží, jak vám chladí lednice a v kolik tam to těsto ve formě dáte – pokud vychytáte ideální čas, aby vám těsto nakynulo akorátně do rána v lednici, už žádné vzpamatování nemusíte řešit a krásně přežije i přímý přesun z lednice do pece. Problém je někdy u toho skoro vykynutého, které necháte „dojít“ na teple a ono se začne různě trhat.

Právě jsem dopekla, udělala jsem rovnou dvojitou dávku aby se přesně vešla do mé formy. A pekla jen na 150°C a vyšlo to parádně.

Po dopečení a ochutnání jsem jsem málem brečela štěstím, naprosto perfektní recept!

Moc děkuji za recept. I když jsem kvůli alergii musela dát místo mléka vodu a místo másla olej, stejně je výsledek vynikající. Dělala jsem do 30cm formy z dvojnásobné dávky. Jediný nedostatek je, že jsem poslední kousek musela bránit vlastním tělem, aby mi zbylo na snídani. Jeden je holt pro naší tlupu žalostně málo.

se povedl! A skvěle ladí k mé vlastnoručně dělané borůvkovo-malinové marmeládě :))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)