Panzanella

První rajčata od babičky a zbylý tvrdý chléb. Co s tím? No přeci salát!

Tohle je tak dobrá a tak jednoduchá záležitost, až to s dveřama tříská. Poprvé jsem s chlebovým salátem setkal u Rachada na Sicílii. Od té doby patří panzanella v bezpočtu obměn k držáku číslo jedna.

Může za to jednoduchost přípravy a také možnost zužitkovat starší chléb, který byste třeba jinak vyhodili. Velmi jednoduše je panzanella jakýkoli salát, kde je chléb, vinaigrette, šťavnatá zelenina a aromatické bylinky.

V italských kuchařkách najdete bohatší i chudé varianty. Základ je ale vždy podobný — chléb se v salátové zálivce lehce rozmočí a krásně se chuťově spojí s rajčaty a vším okolo. Marcella Hazan přidává ančovičky, kapary, česnek, papriku i okurku. Popisuje také variantu, kdy se chléb bez kůrky v salátu úplně rozmočí. Můj startovní recept patří k těm jednodušším a používá český chléb, který i s kůrkou nechávám trošku křupnout.

Suroviny

  • starý chléb (raději tmavší, bílý se snadno rozmočí)
  • voňavá a sladká rajčata
  • trocha jemně nasekané cibule
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • naťová petržel
  • sůl, pepř

Cibule stačí opravdu málo, cca lžička na porci. Cibule se dává syrová, proto by se mělo jednat o nějakou sladší odrůdu. Můžete ji ale taky propláchnout v ledové vodě. Cibule nebude tak štiplavá a bude víc křoupat. Poměr rajčat ku chlebu dávám zhruba 1:1.

Postup

Začněte s chlebem. Pokud je tvrdý, zkuste ho oživit v troubě nebo na plotýnce, aby šel nakrájet. Jednotlivé krajíčky potom opečte nasucho na grilu, plotýnce nebo v toastovači. Úplně kamenný chléb můžete jedině rozmočit a vymačkat, vynechte pak ale opékání.

Na dno misky dejte cibulku, špetku soli, pár otoček z mlýnku na pepř a přidejte ocet a olej. Můj základní poměr, ze kterého střílím od oka, je jedna lžíce octa na pět lžic oleje. Energicky promíchejte vidličkou, až se vám ocet a olej spojí. Přidejte na kousky nakrájená rajčata a petrželku. Promíchejte, ochutnejte a případně dolaďte.

Úplně nakonec přidejte ještě teplý opečený chléb, který jste nakrájeli na kostičky. Naposledy promíchejte a podávejte. Uvidíte sami, co vám víc chutná. Čím déle necháte panzanellu ležet, tím víc vám chléb změkne a vycucá zálivku.

V receptu můžete měnit druh pečiva, zálivku, zeleninu i bylinky. Jedno ale zůstává pořád — skvělé využití pro tvrdý chléb.

Co děláte se starším chlebem vy? ;)

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

jeee, no tu jsem zrovna v pondeli bastil na baru, neveda, jak se jmenuje. je do ni fajn jeste neco aromatictejsiho, jako rukola, rapikaty celer nebo fenykl.

No jo, panzanella. Už jsem ji dlouho neměla. A mám v ní ráda hodně cibule a nejlíp červené. A co ještě se dá udělat se starým chlebem? Bruschetty :-)

Mne ten chleba vzdycky driv zplesnivi nez ztvrdne. Spatne skladovani, no.

Tak tomu se říká trefa do černého!!! Suroviny přesně odpovídají obsahu ledničky + chleba. Dokonce mám i ty kapary a ančovičky, tak je tam taky hodím. Díky moc, pane C.

↪ 7 byF: anebo špatnej chleba? ;) ne vážně – na tohle pozor! sám mám na panzanellu nejraději chléb, který je už tvrdý, ale dá se ještě jakžtakž nakrájet. ten je pak mňam.

Já když je množství staršího chleba větší než malé dělám česnečku… hezky poctivou s pořádnou dávkou opečeného chleba a sýra… ale pro příště vyzkouším panzanellu ;) Díky za tip!

Já podle Rachadovy rady chleba, který už je moc tuhý na kousání a ještě se dá krájet nakrájím na kostičky a usuším na plechu. Pak už se dá skladovat v zavařovačce a je po ruce na salát i do česnečky.

↪ 12 pan Cuketka: Byl bych rád a myslím že takové okénko s popisem a hystorií o podobnej legendách by sem krásně zapadlo…

↪ 11 Zajoch: V lednici chleba neztvrdne…

Starý chléb u nás končí v králíkárně :-) A králíci potom na talíři. To je dobrá recyklace, ne? :-)

Já jsem si dnes odskočila z práce na oběd domů – kouknu do lednice a už dávám: kostku filé na pánev, k tomu malá chery rajčata + trochu protlaku od Heinz (ten s gril. zeleninou), do mísy směs salátu z Billy (šlo mi fakt o rychlost a tohle JE rychlé řešení), zálivka (olej, hořčice,citron.šť.), zelená cibulka a k tomu na kousky natrhaná Nizza bageta-včerejší (taktéž Billa). Navrch ta osmahnutá treska s rajčátky a do toho sosu se ten chlebík tak pěkně zaobalil. Byl to hodně dobrý a rychlý oběd (přestávka na oběd je hold časově omezená:)).

Panazanella – červená cibule, několikrát vypraná a celé to dát vychladit do lednice (když je horko)

Už je to uděláno, už je to snězeno. Do dresinku jsem navíc přidala malinký stroužek českého paličáku, bazalku a jedno macatý filátko ančovičky. Chleba jsem opekla pěkně hodně do hněda, dodá tomu extra chuť letních ohýnků.
Moc děkuju za inspiraci, pane C.

… ato se nám na ten recept sešlo krásné počasí ;) jen jak jsem dofotil, tak začalo lít a užuž vytahuju hovězí na něco dušeného na víně.

Vypadá to moc dobře, ale u nás tohle na jídelníčku nehrozí – jednak jsme topinkožrouti a pokud se náááhodou stane, že nějaký chleba zbyde, tak ho sežerou kachny.. a my pak je, to je pravda :-D

Fajn recept! Rajčata se mi začínají rdít, teď ještě trochu letního počasí – topíme tu (UK) v kamnech, koncem července, brrrr…

Co děláte se starším chlebem vy? ;)
Strouhanku.

↪ 21 pan Cuketka: už dva roky si doma suším poslední lahev burgundského Pommardu 2003 do hrnce s hovězím. Máš hovězí? – Mám Pommard!

Různé variace tohoto jídla dělám – a teď už i vím jak se to jmenuje. A vždy kousek česneku – před 3 týdny jsem ho vytáhla a ten tedy píše!!

↪ 3 Kuba: já to s tím Peugeotem vzala z gruntu… nejdřív jsem si pro jednoho došla minulý týden do autosalonu a pak taky pro jednoho k Potten&Pannen :-D

↪ 28 Anonymní: omlouvám se, to jsem byla já :-)

jinak… miluju ten nacucanej chleba… bože, jdu snad ještě teď shánět tvrdý chleba :-D

Panzanella je na léto jako stvořená. Jediným „černým“ momentem mé letošní dovolené v Toscaně a Ligurii byl ten, když mi číšník v jednom baru s lítostí oznamoval, že poslední porci panzanelly právě prodali…

Co děláte se starším chlebem vy? ;)
Krmím s ním labutě (2 dospěláci plus 5 mláďat spořádá bochník během 5 minut). Dokonce jsem došla do stavu, kdy v pekárně starý chleba vyžaduju … Ale to se sem asi moc nehodí.

↪ 29 katka: Já to mám úplně stejně akorád si musim eště vyrazit pro mlejnky auto mám:))Navíc dneska pár kousků Emile Henry…

↪ 35 pan Cuketka: Minul. Naši psíci starý chléb milovali víc, než kosti. (…já mu házel z kapsy kůrky – pusť mě pejsku do komůrky).

Mňam, starší zbytek celozrnnýho chleba domácí výroby se krčí v kredenci, dneska jsem dostali novou várku báječných rajčat od tchána, takže se na to vrhnu, vážneý pane C. :-)
Jinak ze staršího chleba všelicos, zavářkový knedlíčky do polívky nebo přílohový šunkový či žampionový knedlíčky k omáčkám, různé variace na chlebové polévky, skvělá je i omeltka s čerstvým špenátem, tvarohem starším chlebem. Už si ani nevzpomínám, kdy jsme museli naposled chleba vyhazovat, že by zplesnivěl nebo ztvrdnul natolik, že už nešel konzumovat.

Opečenej v topinkovači. Já opíkám aj ten „novej“. No a jinak frknout na plech s trochou oleje a udělat kostičky do polívky. Většinou je sežeru, ještě než se polívka dovaří. Pokud je nezapomenu a nezbyde z nich černá smradlavá spečenina… :-/ Jinak naše Terunka, budiž jí země lehká, milovala veškeré pečivo a nespálené chlebové kostky vítězily. Od jisté doby nebylo radno, aby babička sušila chleba pro králíky na topení. Pejsek si uměl vyskočit. A při krmení labutí, když už výše padly, byla nepříčetná – chovala se, jak kdybychom ji týrali hladem.

ještě bych vlastně měla k té zvěři přihodit kozy – ty ten chleba kradou kachnám. teoreticky ho žerou i husy, ale prakticky tak dlouho odhánějí všechny ostatní, až si ani nezobnou. a řekla bych, že ve finále na pekáči skončí všichni chleboužrouti – krom lidů, labutí a psů ;)

ja taky chlebovou polivku a nebo topinky, ale panzanella, hmmm, to vypada dobre, zaradim do repertoaru

↪ 43 Radak: labutě jsou v UK jedlé. Tradičně výhradně pouze pro královskou rodinu.
(Zdali tomuto starému privilegiu nově přibylí Rómové s českými pasy učiní vyjímku je otázkou.)

Juj to vypadá lákevě :-), zařazuju do svých tipů co se starým chlebem.

a cože to se starým chlebem? Topinky suché (touster), topinky mokré (pánvička + olej), smaženky, kostičky do polévky, chlebová polévka, strouhanka pro zahuštění guláše, chlebové „bramboráky“ (nebp dle typu koření jiné placičky), chlebík zapečený s čímkoliv v troubě či toustru, chlebovka s brusinkami (něco jako žemlovka)… obvykle mám starého chleba spíš nedostatek :-D

↪ 17 Spazik: Ideální:-) Já zase recykluji pro koníky. On rajčatový salát je stejně nejlepší bez chleba (rajčata, cibule, ocet, cukr, pepř a sůl, mňam!)

vyzkoušeno a bylo to super! dala jsem i kapary v soli a trošku česneku a k tomu sauvignon od sonberku a byla to ideální kombinace. dala by se tam představit i bazalka?

a co takhle na špagety? ozkoušenej recept z mé blahoslavené kuchařky big basic cooking: chleba nadrobit, osmahnout dozlatova na oliv oleji s bylinkama nějakýma, přihodit jakýkoliv malý rybičky v oleji, omlátit na pánvi, smíchat s cherry rajčátkama a na špagety s tím – ultimátně středomořská příchuť, nejlíp v létě na balkoně :)

↪ 51 klára: To mi připomíná „parmazán chudých“ – na malé kousky nadrobený chleba opéct s olivovým olejem, jako bonus možno přidat třeba pepř, petržel, česnek, ale i nějaké klasické italské bylinky. A nebo jak by řekl klasik: kdo to má rád, přidá tam peperoncino, kdo ne, tak ho tam dávat nebude :)

Ten problem s cibuli: kdyz se velice jemne necha prejit tepelnym procesem (treba lehce zesklovati na masle), tak nestipe, nesmrdi z tlamy a pri rozpousteni masla se da zneuzit k radostnejsimu spojeni s casti bylinek.

Díky za inspiraci k páteční zbytkové večeři. Přidán česnek a trocha dýňového oleje – jeho rustikální chuť podle mě hezky ladí s chlebem.
Můj tip na tvrdý chleba je pseudobramborák. Chleba se nechá rozmočit ve vodě, následně se voda vymačká, přidá vejce a trocha mouky, ochucení dle libosti – samozřejmě nesmí chybět česnek, také nakrájená cibulka mu sluší.

Neodolala jsem, byť v salátu bylo i čínské zelí, kedlubna a okurka. Plátky chleba jsem podélně nakrojila – jen ke kůrce, opekla v topinkovači a nalámala do salátu. Docela fajnový zlepšovák, řekla bych. Zítra zkusím jen z rajčat + mám hromadu výborných bylinek.

Starý chleba? Nadělám topinky s česnekem a ty co zbydou, nalámu do hrachovky, dále je dělám obalované ve vajíčku, potřené hořčicí, zasypané cibulkou s kyselou okurkou (či rychlokvaškou). No a část e dá použít na výrobu kvasu (nápoj).
Mimochodem i do tohoto salátu bych klidně použil kostičky opečené na oleji – nerozmočí se tak rychle, nevycucají tolika šťávy a nevznikne kaše a zůstanou křupavé. Ale proti gustu …

Tak jsem to teď spáchala a už je to skoro všechno pryč...... :o) rychlé,dobré a je toho hodně(což při naší 4členné rodině a tatínkověvelikosti žaludku je podstatný detail) a tvrdý chleba se tu vždycky najde…rozhodně budu zařazovat pravidelně…

Hele Cuketko, ty vegetariánská pochoutko, cože ty nám vegetariánům servíruješ tak pramálo delikatesních receptů jako kupříkladu tento?

Poměr chleba a rajčaj 1:1? Jako 1 rajče na 1 chleba??? :-)

Konečně mám důkaz, že nejsem prase! Tenhle salát (rajčata + chleba + sýr do salátu + hodně olivovýho oleje a kapku vinnýho octa + někdy česnek nebo někdy slunečnicový semínka) dělám hrozně často, je můj nejoblíbenější. Vůbec jsem netušila, že opravdu existuje nějaký název nebo že ho dělá ještě někdo jiný! Vždyť jsem ho vlastně vymyslela já :)) Táta si mě při přípravě vždycky dobírá, že to vypadá hrozně, jak je chleba rozmočený v tom olivovým oleji, že je to jak pro prasata a proč si neudělám normální rajčatovej salát… a kdesi cosi. Tak teď s tím na něj vyrukuju :)

Teda, tak na tohle se mi sbihaji sliny! Je pul jedny rano, tak uz na to ted kaslu ale zitra mi Panzanella neunikne! :)

Komentáře jsou uzavřeny.