Povinná setba

Tři tipy, co zasít na městskou zahrádku. Na balkon či za okno. Selekci jsem provedl za vás — buď mi chutnaj, nebo to nechcíplo.

Perilla

Asijská bylina, která jde parádně k bůčku. Vietnamci ví! Roste to skoro samo. Stejná energie a chuť zaplevelit kilometr čtvereční jako máta. Na titulní fotce jsou rostlinky asi dva týdny staré. Koupeno u Chládka jako Perila křovitá, řada Chuť Asie od české firmy Semo.

Nejlíp utracených sedmnáct kaček vůbec. Užírám už teď a plánuju ji konzumovat po dekagramech. Pokud grilaříte, valte nakupovat. Já mám svoje semínka v trezoru.

Mibuna

Byla inzerována jako „nenáročná na pěstování“, takže jasná volba pro cuketku. Mibuně se v truhlíku zatím daří velmi dobře. Odolává průběžnému okusu i nedbalosti v zálivce. Má pěknou pikantní chuť, hořkou a taky trochu hořčičnou. Vzbuzuje touhu položit zkřížený list na každý talíř. Prý průběžně dorůstá, a to i v truhlíku.

Mizuna

Kolegyně Mizuna. Oproti Mibuně je jemnější. Vzubuzuje ale úplně stejné nutkání dát si 1 ks minisalátku a zhřešit půlkilem masa. Možná vás ale taky mystifikuju a na obrázku vidíte divokou raketu. Semínka mám oboje a ani za mák si nejsem jistý, co jsem to vlastně vysadil. Obojí by ale v nádobách mělo přežít a snad i postupně dorůstat. A kdyby ne, stačí koupit jeden pytlík za pár korun a jedete dál!

A pamatujte si — pokud by vás někdo obvinil, že vám to na balkoně moc neroste, říkejte, že pěstujete micro-greens. To zabere.

Příště — mise Zolfini a fazolky, kam se podíváš.

Reklama

Komentáře

Díky za tip. Už jsem také něco vysázel, ale tohle zní hodně zajímavě. Zítra letím do města shánět semínka :)

Stejná energie a chuť zaplevelit kilometr čtvereční jako máta

Zahradníci s větší plochou než balkón se musí mít na pozoru. Po předchozí zkušenosti už žádnou mátu nikdy nepustím z velkého květináče na volný záhon, kdyby se tvářila a chutnala sebe-andělsky. Je to dravec na steroidech!

Se semeny od Sema opatrně. Moje bábi, úžasný to pěstitel, si od nich kupuje rajčata. Vždycky byla spokojená, ale letos jí nerostly. Tak se zeptala známé, co tam pracuje, co že to kurva je? Prý várky co se povedou (naklíčí) jdou na export, ty zbylé chudáčky prodávají u nás. Mě se to třeba stalo s jejich řeřichou.

↪ 3 Kody: já jsem tady ty věci (mibuna, perila) v žádném jiném stojanu neviděl a to jich mají u Chládka fakt hodně. celé trio nemá s klíčovostí žádný problém, fakt to jde moc pěkně.

↪ 2 1R: koukal jsem na to a perila by měla být jen letnička, takže zaplevelení stejně jako u máty nehrozí. pro mě je to fakt objev roku. bylinka mi moc chyběla a jednorázové nákupy ve vietnamské tržnici to vůbec neřešešily.

ještě by to chtělo nějakou správně smradlavou thajskou bazalku :)

↪ 4 pan Cuketka: měla jsem ji loni od Krulichů pod jménem bazalka posvátná, myslím, že ji mají v nabídce pořád.

Nam za okynkem v truhliku rasi bazalka, pazitka se rozhodla nevylezat :(, takze bude dalsi pokus :), krome toho se neuveritelne drzi petrzelka a to ji temer okusuju primo z kvetinacku :) Asi rusim okrasne kytky a na druhe okno prijde dalsi minizahradecka s nejakymi listy :) Ja se na to raseni strasne rada koukam :) Joa krome toho u nas jedou naklicene munga snad po kilech :) Ach to jaro :)

Tak ja mam za okny pazitku,petrzel,bazalku,tymian a rozmaryn…ale pazitka je taky takova nijaka:-( Diky za Perillu, jdu shanet a sazet:-) pokazde kdyz si u vietnamcu davam bucek, premyslim co to k tomu davaji za bylinku…a ted muzu uz pred kolegama machrovat, ze vim:-)

Rukola ?? Netušíte někdo, kde by se v Praze dali koupit semínka rukoly, nikoliv rokety ? Díky

↪ 7 Ladi: pažitku je lepší množit dělením trsů než sít, to leze pomalu. O něco rychleji klíčí (aspoň mi přijde) česnekopažitka – taková ta plocholistá, pažitka čínská.

↪ 6 pan Cuketka: Jinak největší nabídku semínek – i rostlin exotických, anglická osiva apod. – má tradičně semenářství Sezam na Bělehradské. Nepamatuju se, že bych tam byla někdy něco nesehnala. Myslím, že semínka thajské bazalky se tam taky najdou.

Letos poprvé zkouším pěstovat artyčoky – vzešly dobře, zatím tu mám semenáčky, uvidím, co z nich bude dále.
A pak samozřejmě rajčata – úžasnou odrůdu Minibel (semínka anglická, taky z Bělehradské). Tohle je loňská fotka, ale takhle vypadají fakt každý rok, pokud někdo chcete koketovat s balkonovými rajčaty, tahle odrůda je sázka na dokonalý pěstitelský úspěch http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#…

↪ 10 Michal: Jak píšu výš, lepší semenářství než Bělehradskou neznám, když to nebudou mít tam, tak už skoro nikde.
Ještě je dobré semenářství (také s neobvyklou a často zahraniční nabídkou) na Palmovce.

Tak pažitka na balkoně je velikosti obrovského trsu tropické trávy, skvěle jde i rozmarýn, saturejka horská – už přežila dvě zimy, zatím jen 3 druhy máty, ale to napravím, stromek vavřínu se také má k světu. I ostatním bylinkám se zatím vede dobře…meduňce, koriandru, majoránce, petrželce a kudrnce. V předlouhém truhlíku už lezou i klíčky zeleného hrášku, budou moc dobré do salátu. Zbytek bylinek ještě dokoupím. Cesmína nám loni odešla, tak jsem zakoupila dva keříky, jeden klasické a druhý panašované, ve velkém květináči jim to spolu ohromně sluší.
Zima a všechny ty hnusné choroby, co během ní přišly už jsou snad pryč a jaro je tu – v plné parádě! Je to fajn!!! :-)

Jestli vysazujete každý rok novou pažitku, tak vždycky bude slabší. Na záhonku to poznám dobře, která je loňská, která předloňská. Každý rok posílí a vyroste.

Celý sortiment těchto semínek „Chuť Asie“ od firmy SEMO lze koupit v Baumaxu, fakt.

↪ 12 kami: Mohl bych poprosit o adresu nebo odkaz na mapu, kde je na Palmovce ten obchod?

Ad pažitka – jedna z mála věcí co nám roste jak vzteklá i na zastíněných, vlhkých, zamechovaných jílovitých záhoncích s nedostatkem vápníku :)

Ad pažitka – podle mých zkušeností ze semínek to šlo vždycky hodně blbě, je lepší si koupit někde na trhu hotovou sazeničku (trs) a to zasadit, pak to roste v pohodě.

↪ 16 Anonymní: Ulice se jmenuje tuším Novákových, je to naproti bance, je to vidět z tramvaje po levé ruce cestou z Palmovky na Krejcárek.

Mohla bych poprosit nějakého brňáka, zda li by se nepodělil o nějakou prodejnu, kde mají dobrý výběr semínek? Taky bych brala něco neobvyklého zeleného na balkon. Děkuju

↪ 21 Jana: Já už dlouho nikde cíleně nenakupovala, vždycky něco koupím více méně náhodně, ale – dřív bývala docela dobrá prodejna úplně dole na Jánské po pravé straně. Jestli to tam ale ještě funguje, to netuším, do centra se skoro nedostanu.

Tak nevím, mám sjet do Baumaxu na Praze 5 – nedávno jsem tam byla a nic takového jsem neviděla, určitě bych si toho všimla. Nebo to mám objednat přímo od Sema? Sortiment mají fakt velký, určitě bych dala dohromady pořádnou objednávku. :-)

↪ 22 aida: Ještě loni na podzim tam byla a fungovala. Na rozdíl od hyper-super tam umí i poradit.

A kdo nechce pěstovat micro greens, může navštívit pražskou ZOO, kde ode dneška prodávají sloní trus :)

Pardon, ale někam jsem to prostě napsat musela ;)

Pažitka mi vyrostla, až když jsem ji zasadila do „hnesne“ hliny. Takze zadnou hlinu z baumaxu, ale nekde nakopat. :) Cim „horsi“ tim lepe pro pazitku.
Deli se lepe. Ze seminek taky vyleze…
No dari se u me jen pazitce :) Hold asi mam spatnou hlinu…

↪ 21 Jana: taky hledám! přísady kupuji v zahradnictví u Mašků, kousek od Krpolského nádraží, vedle rybárny pana Šopíka, mají tam i semena, dnes jsem tam šla po práci a už měli zavřeno. Zkusím je v úterý a kdyby měli něco zajímavého, dám vědět.

↪ 26 Pantarei: super :-)))))))

To Cuketka:
Myslím, že to opravdu je Mizuna, pokud to tedy nebylo náhodou nakoupeno na petsemencézet, pak by to bylo zas uplně něco jiného.

hola hola Maškovi to jistí :) A u šopíka můžete nakoupit rovnou rybičky :)

Veškerou povinnou setbu, včetně bazalky Siam Queen, seženete taky v semenářství Biskupská zahrádka, hned vedle asijského bistra Remember (Biskupská 5), takže můžete spojit příjemné s příjemným – koupit semena a dát si bún cha.

Obrovský výběr semínek od několika producentů/výrobců (?) měli v zahradnictví na Střešovické. Měli tam i výše zmíněné exotiky…A z těch známých jsem nevěděla co si vybrat…:). Ale už se mi truhlíky zelenají a chystám se na kulajdu. Kopr jede!

S perillou jsem experimentoval pred 3mi lety (nechl jsem si ji tenkrat dovezt od Krulichu)… a musim rict ze me teda nenadchla. Rostla sice nadherne… o tom zadna… ale ta chut;-(. Poradite nejake jine kombinace nez bucek? Mam doma jeste jedno cele baleni seminek… tak bych tomu jeste mohl dat teoreticky sanci (nebo nekomu udelat radost a poslat mu to postou… kdyby byl zajem)

Podle chytré knihy červenolistou perillu používají v japonsku na obarvení pokrmů a jinak ji přidávají do sushi, já ji pěstuju místo bazalky, kterou mi pořád žerou ti zatracení slimáci. Ve wikipedii zmiňují, že se používá hodně v korejské kuchyni – nakládané listy a prokládají je červenými papričkami.....
Jinak všem milcům asijské kuchyně dávám tip: u Krullichových mají rostlinu Persicaria odorata – vietnamský koriandr, mám ji už rok, musí se s ní opatrně, míň než normálního koriandru. Alespoň v syrovém stavu mi přijde až moc silná, tepelnou úpravu zatím nemám ozkoušenou, ale určitě zkusím – třebas to bude pro mne lepší.

Pro brněnské hlásím, že U Mašků je osivo vyprodáno, mají jen Komatsunu, čínskou hořtici. Takže zkusím. Jinak mohutně cpu všude medvědí česnek, rozplodila se hlíva, pažitka je tlustá jak brčko a ostatní byliny už pěkně obrůstají. Miluju jaro!

↪ 39 Vanda: ani přísady nemají? Zrovna jsem se tam zítra nebo v pátek chystala. Nevíš, jestli už „běží“ Slovaňák? Třeba by měli něco tam (odpoledne jsem tam totiž jeden stánek, pravděpodobně právě s přísadami viděla). P.S. Omlouvám se za tykání, mám totiž pocit, že se známe.

Já v Brně nakupovala ve Čtyřlístku (u ZOO). Připadala jsem si tam mezi těma hromadama semínek jako v říši divů, ale je pravda, že moc za zrcadla nechodím, tak nevím. Mibunu tam ale měli určitě (teď už ale o jednu míň, he he).

↪ 40 aida: přísady klasiku, bazalka jen zelená, kudrnka, majoránka… papriky a rajčata. Slovaňák dopoledne přísady zhruba stejné, navíc jahody a pár kytek. S dovolením pane Cuketko :-)), mám tam obchod s kytkama.

↪ 40 aida: na Slovaňáku by mohlo být veseleji v sobotu, loni tam byl dědoušek s přísadama a měl bazalku zelenou, červenou a balkonovou. Trhovci začínají od května, zatím dodávají ob dva týdny, z Pasolávek mi vezli brambory a prý od května začnou prodávat denně:-)

↪ 43 Vanda: k těm Maškům jsem se zatím nedostala, dneska jsem ale v polední pauze byla aspoň na Slovaňáku, byly tam jen dva malé stánky, koupila jsem dva druhy máty a šalvěj (mě fakt letos kromě hrachu nic nevzešlo). Ta paní, od které jsem nakupovala, říkala, že zítra jich tam bude víc, tak se tam zas vypravím, uvidíme. Ty z Pasohlávek si pamatuju, jsou tam už léta, že?
P.S. a OT dotaz – co se Ti vybaví, když se řekne Rafina? ;-)

↪ 44 aida: zapoměla jsem napsat jméno, nicméně na diskuzi o nás raději FB, Vanda Trantinová

Jsme spolu dokonce chvílu seděly (v druháku, ve třeťáku? – už si to fakt nepamatuju). Mrkni na nick, popřevracej si písmenka. ;-)

↪ 46 Vanda: Vždyť já vím. Ani nevím, jak mě napadlo, že jseš to Ty. FB bohužel nemám, jednak nechci sama, jednak kvůli děckám.

↪ 47 aida: vážně jsem to sem nepatří, až půjdeš na trh tak mě překvap, koukni na avatar :-)

↪ 49 Vanda: v sobotu tam určitě nebudu, omlouvám se – chodím tam jen přes týden (pracuju v Kéniku, ale bydlím na druhém konci města). Když tak se ozvi na mail – za nickem dvojka (2), to vše na centru českém. Svět je malý, co? ;-)

Mibuna i mizuna rostou, ale perila mi nevzešla :-( , asi špatná semínka, i když kupovaná nedávno u zahradníka.

↪ 51 caty: Perille to trva dýl. Na zahrade mi nevyklíčila nikdy. Krásně se mi ale osvědčilo minipařeniště na parapetě. Trvá jí to klidně i dva týdny, ale vyklíčilo skoro všechno. Pár semínek jsem zakryla vrstvičkou země a pár jich pro jistotu položila na povrch a chytly se oboje.

Michal:

Roketa setá – Rucola coltivata – Eruca sativa Miller

Divoká roketa (Wild Rocket) – Rucola selvatica – Diplotaxis tenuifolia – Sisymbrium tenuifolium

Mizunu i perilu od SEMA jsem úspěšně zakoupila v libereckém Baumaxu. Hurá, šup s nimi do truhlíčků. Semínka byla nalezena v regálu u malých balení hnojiv a květináčů, nikoliv ve stojanu s ostatními semínky jiných dodavatelů.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)