Bůnček

Už jste někdy grilovali na balkoně? Jestli jo, asi už víte, jaké to je, když na vás sousedi zavolají hasiče. Nebo když se do hašení připlete vítr a nahodí vám lopatu sazí do záclon. Dokud nevyhoříte, je to sranda…

Skoro na konci grilovací sezóny jsem si pro vás připravil na suroviny i na techniku jednoduchou grilovačku, která dává vždy zaručeně uspokojivý výsledek. Nemusíte mít ani drahé maso na steakovou úpravu, a přitom se vyhnete klasické krkovičce vyválené v grilovacím koření s olejem.

Skoro celý recept je obšlehnutá vietnamská bun cha (bez nudlí), tak jak jsem ji odkoukal a odchutnalSAPĚ (díky skvělému podniku Hai Há a tamnímu grilaři). Záměrně tomu neříkám originální recept (nechci jim tak super jídlo mrvit), jen vypichuji hlavní finty této geniální grilovací přípravy vepřového.

Vůně, štáva i křupavost

V čem spočívá kouzlo přípravy? Prorostlejší vepřové maso (krkovička, bůček) se nakrájí na velice tenké plátky a dlouze se marinuje v rybí omáčce a cukru s okyselením. Poté se umístí na přenosnou grilovací mřížku a zprudka se ogriluje při vysoké teplotě.

Tuk a přidaný cukr se postarají o specifický protiklad šťavnatosti s křupavostí pěkně zbarvené kůrky. Kombinace s pikantním omáčkou nuoc cham zase dá vyniknout explozivní chuti masa. I když se jedná v podstatě o dosti exotický recept, jediná cizokrajná surovina (bez ní to opravdu nejde) je fermentovaná rybí omáčka.

Ke grilování zase nepotřebujete nijak sofistikované vybavení. Vystačíte s přenosnou grilovací mřížkou a v podstatě s jakýmkoliv zdrojem přírodního žáru (oheň, gril). Doporučuji vám nekoumat a nezkoušet to obejít na pánvi nebo elektrickém grilu, mám odzkoušeno a stejného výsledku prostě nedosáhnete. I proto jsem se dokopal k zběsilému provozu grilu na balkoně (otevřeném a v posledním patře).

Recept na zprudka grilované vepřové

Celý postup není nikterak složitý a nevyžaduje extrémní manuální zručnost. Tenké plátky masa se navíc marinují rychle, takže je ani nemusíte trápit dlouho před samotným grilováním.

Suroviny pro grilované maso:
  • 0,5 kg vepřového (dle tolerance tuku bůček/krkovička)
  • 3 lžíce cukru (dávám voňavý třtinový)
  • 1 lžíce rýžového octa (nebo 2 lžíce limetkové šťávy)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 cibule (na kolečka)
  • 1 macatý stroužek českého česneku (rozdrcený, posekaný)
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 lžíce sojové omáčky
  • pepř
Suroviny pro pikantní omáčku:
  • 1 díl cukru
  • 1 díl rýžového octa (nebo 2 díly limetkové šťávy)
  • 1 díl rybí omáčky
  • 2 a více dílů vody (viz recept)
  • pár koleček mrkve
  • 1 macatý stroužek českého česneku (rozdrcený, posekaný)
  • čili paprička (stačí několik tenkých koleček z čerstvé)

Postup:

Nejdříve si připravte maso na plátky tlusté méně než půl centimetru a o rozměrech jednoho sousta. Pokud máte tupý nůž nebo vám to s tučnými kousky nejde, klidně si maso nechte ztuhnout v ledničce nebo v mražáku. Můžete zkusit i tzv. americký hack, kdy místo vepřového koupíte rovnou nakrájenou american bacon (má Robertson a snad i Tesco). Výsledná chuť je kousek jinde, jen je to pohodlnější a plátky jsou rovnoměrné.

Až budete mít všechno na plátky, dejte maso do mísy, promíchejte s ostatními ingrediencemi a alespoň na hodinu dejte vše odpočinout do ledničky. Cibule mezitím krásně pustí šťávu a spolu s česnekem provoní maso. Mezitím si rozpalte gril a připravte omáčku.

Ta je sama o sobě hodně jednoduchá. Vše stačí nakombinovat s horkou vodou tak, aby se rozpustil cukr a vše ostatní promísilo. Na malé množství vám stačí převést díly na polévkové lžíce (vystačí to bohatě na všechno maso), omáčka bude výraznější (osobně jí dávám přednost v této podobě). Pokud je na vás výsledek výrazný až moc nebo pokud si budete k masu dělat rýžové nudle a bylinky jako u správné vietnamské bunči, přidejte vody víc.

Před grilováním pak už jen stačí nandat maso na mřížku. Dejte si pozor, aby se plátky zbytečně nepřekrývaly, připravili byste se tak o křupavé okraje. Pro správný průběh a nejlepší chuť taky potřebujete co největší žár a dostatečně rovnoměrnou plochu uhlíků pod mřížkou (tak abyste neměli část masa mimo žár).

Maso potom grilujte docela rychle a zprudka (= zblízka k žáru) z obou stran. Vůbec se nebojte, tenké plátky jsou tepelně upravené skoro za okamžik. Nejvíc jde o to, aby se vám na povrchu udělala krásně zlatavá kůrka. Drobných černých spálených kousků na okrajích se také nebojte – dělají tu nejlepší chuť v celém soustu (opakovaně odzkoušeno!).

Jak se maso podává? V tržnici SAPA k němu dávají pořádnou misku rýžových nudlí a malý talířek s listovým salátem a bylinkami. Pro ty originální vietnamské musíte určitě do speciálního obchodu nebo rovnou do tržnice. Skoro nikdy tam ale nechybí koriandr, který běžně seženete nebo vypěstíte. Maso i nudle se vždycky namáčejí do osvěžující omáčky a na stole z nich vzniká jedinečný brajgl.

Princip nudle+maso ale klidně vynechte a zkuste použít jen samotnou techniku přípravy masa. Pokud budete mít chuť nahradit i nuoc cham (což už moc nedoporučuji), měli byste místo ní použít něco kyselého nebo dostatečně pikantního pro vyvážení chutí. Záleží jen a jen na vás… ;)

Jak děláte vietnamské vepřové vy? A co, jak a na čem ještě grilujete? ;)

Reklama

Komentáře

Zdravé to asi moc nebude, že pane doktore? :-)) No né, ted ale vážně, vypadá to parádně a určitě je to výborné … Jenom škoda, že se stejného efektu nedá dosáhnout na elektrickém grilu, měl bych podstatně zjednodušenou situaci :-).

zdraví bych v tom určitě nehledal ;) jednou ročně to nezabije.

jinak co se týče stylu grilování – ty malé lehce načernalé okraje neuvidíte skoro už žádné bunči po praze (viz vietriathlon), jen v sapě v tom malém podničku hai há :) mimochodem k tématu teď jsem dokoukával finále us tv show – top chef masters – jeden z šéfkuchařů rick bayless, tam všechno co šlo do omáček (třeba do mole) dělal „byeond burnt“ – uplně na uhel. na chuti jde znát.

ad elektrika – určitě bude chybět kouřová chuť a asi to nepujde rozpálit na tak svižně křupající žár :) taky si ušetříte trable s dýmem a se sazemi…

uuuuu, tento víkend som konečne bun cha otestovala a vznikla z toho celkom slušná a obstojná závislosť… neskutočne úchylne chytľavý pokrm… spomínam so slzami v očiach na sobotný obed… útrpne grilované slzy… :-)

Hm, pěkné, pěkné!!! Takové poctivé! ;-)
Černé okraje nevadí, když není buřt rakoviňák, je tu bun-tcha rakoviňák. Musela to být dobrota!

Bun-tcha dělám podle tohoto receptu (který tu už byl myslím uveřejněn):

http://www.mezikulturnidialog.cz/…kuchyne.html

A přimlouvám se za tu cibuli s medem! Šťáva, co se pak vylisuje, dá masu úžasnou chuť!

Moje bun-tcha zde:
http://pivli.webovastranka.cz/…P1040854.JPG

http://pivli.webovastranka.cz/…P1040850.JPG

(taky už jsem dávala odkaz, tak se omlouvám za opakování, ale pan C. zavelel…;-))

Pivli, tvoje bunča vypadá dokonale, z jakého vepřového ji děláš prosím? Z krkovičky, jak píšou v receptu?

Nini, z bůčku. U nás mají fakt pěkné maso, nižší, až moc libové.
Ale peču to v troubě. :-)))

1., 4. a poslední fotka nemají chybu. Úplně se mi sbíhají sliny, tohle si budu muset v září vyzkoušet. :)

díky za dobrý tip, o víkendu udělám.
Je úžasné jak vždycky tyhle „nezdravé“ veci skvělě chutnají..

Pivli, pečeš na horký vzduch nebo gril? Podle fotek to vypadá, že ty křupavé konečky to má také.

viki:

jom, je to závislost. ne, že by se to nepřejedlo, ale dyž to člověka chytí – není pomoci :)

Pivli:

krása a zpětně ti děkuji!!! :) díky tvému neustálému lákání na fóru, jsem se konečně na bunču taky odhodlal. opravdu to stojí zato!

med zkusím, thajské tmavé muscovado ale taky krásně voní! s tím vyráběním šťávy z cibule předem, to jsem zavrhl – cibule v mase pustí šťávu úplně stejně… na konci je toho tmavého láku hromada :)

arny71:

díky za pochvalu, tyhlety voňavé a pěkně zbarvené šílenosti se fotí samy! :)

FilipV:

určitě zkuste :) bunča, imho, svěží vítr do grilování z českých surovin. dobré hovězí nenajdete na minutkovou úpravu nenajdete, normální kuřecí taky ne.. tak alespoň toho vepře…

9. peču v normální elektrické troubě, ve starém litinovém pekáči po babičce. :-)))

11. Nojo, zatím jsem se striktně držela vietnamského receptu, ale vidím to na improvizaci. Tmavý cukr bude určitě super! ;-)
Za cibulí si stojím, je z ní vždycky vylisovaný plný hrnek voňavé šťávy, jak na meducínu proti kašli. :-)))

Jo přesně takhle to děláme na zahradě v krbu… Černé okraje nevadí… Když se to polevá nebo tře poctivě pivem (vepřové), tak se to tak neopálí (já to peču celkem dost u uhlíku na nejnižším možném místě krbu). Další osvědčená věc jsou kuřecí křídla, ale ne ty velké, jak prodává např. Voďnany. Takové ty maličké, kde je pomalu více kostí jak masa, ale když to zabalíte do alobalu a naložíte do oblíbené marinády, tak ta šťáva z toho… Další nenáročná věc jsou lepší špekáčky polité trochou marinády s česnekem, který dávám do nakrojených míst. Pokud máte vlastní, tak je to opravdu mňamka. Steaky v krbu nedělám a když už tak jen dopékám z pánve…

Musim pochvalit invenci pana Cuketky a muzu potvrdit, ze opravdu hodne lidi ma Bun Cha rado i ve Vietnamu. Bun Cha se jeste dela ve forme karbanatku z mlete krkovice, pokud mozno tucnejsi kus, jinak budou ve vysledku suche. Marinada se pouziva stejna. Podle originalu se do omacky pridava krome mrkve jeste na male platky nakrajena kedlubna nebo originalne zelena Papaya. A opravdu se vyplati si sehnat na trznici vsechny potrebne bylinky, protoze spolu s nudlemi, omackou a masem vytvari krasny mix chuti.

Pivli: mate tam spatne nudle. Tohle jsou siroke nudle na polevku Pho ;)

16. To je jedno. I tak nám chutnají. Mám doma spoustu balíčků rýžových nudlí, po jakých sáhnu, ty uvařím. :-)

Mít gril tak do toho hned jdu! Bydlíme ale ve třetím patře a sousedí by nadávali. Určitě se do toho ale pustím na chatě.
Díky za nekonečné nápady!
4. Pivli, dávate do toho nálevu i ten glutasol? Je pro jídlo zásadní? Trochu se ho bojím. Vypada to ale moc a moc dobře!

flanky:

ad bylinky jasná věc! :) v receptu jsem ale chtěl zvýraznit přstupnost – tohle je fakticky recept hodně blízký českým chutím a dokonce se ani nemusí kompletně přebaicovat, aby se dal uklohnit z „běžných surovin“ ;)

tu papayu i kedlubnu jsem viděl. kedlubnu v sapě v haihá myslím, papayu v receptech.

lidiab:

imho dodávat extra kopanec umami chuti z glutmátu tady opravdu není potřeba – sojovka + rybí omáčka + samozřejmě pečené maso jako takové – nejlepší umami zdroj :)

flanky:
mletou bun chu dělá v sapě jedno bistro, pan kuchař do mletého vepř. masa míchá ještě posekanou chobotnici, což mě moc nechytlo, je totiž vždycky gumová…,ale jinak jsou „karbanátky“ vždycky fantasticky šťavnaté.

jenda:

buncha s mletým masem je občas k vidění i na stánku v holešovicích… sem tam pár kousků k obyč masu :) v sapě jsem nezahlédl, tak díky. moc mě to neláká (samotné křupavé maso vede), ale zkusit se musí vše .)

Jejkote mankote DÍKY !!! Na bun cha už chodím docela dlouho, nejprve při cestách kolem Prostějova do Pandy (kde tohle jídlo prý pro nezájem zrušili) a teď do brněnské tržnice na Olomoucké k jedné vietnamské rodině, říkám jim „U mámy a táty“, ale to je jen můj název pro ty tři umakartové stoly, kterými disponují. Recept z nich tahám každou chvíli, ale poměr ingrediencí jsem nikdy netrefil tak, jak oni. Je to těžké když " achój, táš si maťo kýr? (maso gril,čili bun cha) A co v tom je? Ťochá tochó, ťochá tochó, zamichat a mńam (od každého kousek a sníst) A když se Máma snažila vysvětlit, co je rybí omáčka, tak jsem se smíchy málem potento..
Jsou týdny, kdy mám bun chu třikrát, ony bylinky v salátu docela pocit z mastnoty vyeliminují, obzvláště, když se Tátovi minule povedly vyjímečně pálivé kopřivy.
Okamžitě běžím pro bůček a ještě jednou vřelé díky za recepis na tuhle ukrutnou dobrotu.
P.S: Máma má v záloze ještě i „kachna oheň“ (kachna na grilu), ale tu prý dělá jen vyjímečně, protože " či chodiny topí kýr" (volně přeloženo dělá to na grilu tři hodiny). Ale jednou to přijde a já zkusím i „kachnu oheň“.
P.S.S: mají i červy, ale zatím odolávám.

mill:

U mámy a táty“, ale to je jen můj název pro ty tři umakartové stoly, kterými disponují. 

skvělé ;)

určitě zkuste. nebál bych se toho. maso je na trefení opravdu snadné, ač se to nezdá :) s nuoc cham je třeba si trochu pohrát, ale uvidíte že to nakonec trefíte. ono – i mezi jednotliuvými stánky, co jsem třeba nuoc cham ochutnatl, tak jsou znatelné rozdíly v chuti, složení i konzistenci ;)

kachna na ohni z ní lákavě, to si prosím vemte s sebou alespoň fotoaparát :))

cuketka:
kachnu na grillu dělají taktéž v sapě, je to podobné bún che. Myslím, že se to jmenuje bún ngan(bez záruky). Místo nuoc cham se k masíčku podává bambusová polévka velice lehké chuti. Bistro, kde kachnu připravují, produkuje rovněž fantastickou bún chu a je přímo naproti bistru, kde připravují mletou bún chu s chobotnicí. Tak to můžete vzít při jednom!

Ano ano, mezi stánky, respektive u nás mezi různými kouty s umakartovými stoly, je velký rozdíl. „Mámu a tátu“ jsem vyhodnotil jako nejlepší a když mne máma viděla v jiném zákoutí, tak říkala " chodit k nám,jinde nedobrý„. Jinde taky dobrý, ale ne tak moc.
“Kachna oheň" je trochu problém, prý je drahá a možná bude na nějaké vietnamské svátky. Ale kdykoliv tam jím, ptám se, kdy bude kachna oheň, tak je třeba vyprovokuji k akci. Budu-li mít foťák v autě, vše zdokumentuji, ale obávám se, že to spíš strašně rychle sním, protože podle pověstí ústně předávaných je „kachna oheň“ neskutečně dobrá. Ostatně kachna je dobrá jakkoliv ( pokud ji neuvaří angličan s mátovou omáčkou)

Tak trošku mě zajímá a i přiznám se, i udivuje obliba potravin od Vietnamců. Na jedné straně se zde horuje pro biopotraviny a zdraví .
Na straně druhé pak oslavujete potraviny z vietnamské tržnice, zkuste si je nechat jednou otestovat na pesticidy, těžké kovy, dusičnany a další lahůdky.
Když vidím jejich zeleninová pole ve Velké Chuchli, která hnojí bůhvíčím a prolévají vltavskou vodou, tak mi to jako zdravá alternativa moc nepřijde. Zkusíte se tomu někdy podívat blíže na zoubek ? Doporučuji .
:-)))

A jak má pan Cuketka nádherňoučce vykrojenou mrkvičku v misce :). A propos… doktore, jed jednou za čas organismu neškodí.

Jed v malých dávkách bývá lékem :)
Dnes jsem si udělal bhůnkrkovičku, jen jsem ji místo na čmoudící gril strčil pod gril v el. troubě. Bylo to taky dobrý, ale přemýšlím o hacku – mezi kousky masa dám pár kousků dřevěnýho uhlí, aby to načichlo ohněm … :p

Děkuji za recept, dnes jsme si užili oběd na balkoně s jednorázovým grilem. Zajímavý jev byl, že jsme snědli ve třech 500 g masa a hrnec rýže. Normálně bychom byli nacpaní, ale při jídle na zdravém vzduchu jsme se ještě museli dorazit zákuskem:)

30: My sníme ve 3 + 2 malé děti někdy i 1200–1500g masa…:D 500 je tak pro mě… (a to musím podotknout, že vážím 56kg).

Včera jsem doma bunchoval, výsledek dobrý, ale na „mámu " zatím nemám. Stálo by za to upřesnit, jaká sójová omáčka byla použita v receptu, je mezi nimi obrovský rozdíl v chuti. Já jsem použil Kikoman, která se mi ale zdá pro daný recept příliš sladká, řídil jsem se podle barvy máčky na obrázku. Příště zvolím nějakou světlou, které jsou slanější, aneb není "sójovka " jako "sójovka“.
Ale v kombinaci s bylinkami z tržnice bůček chutnal i mému makrobiotickému známému. Pouze netuším, co to bylo za bylinky, poznal jsem jen koriandr. Jinak je rozděluji už dlouhá léta na Lopouch a Pampelouch (kvetou-li, či ne). Na dotaz prodavač odpověděl, že " tó sélenina". No a co se s tím dělá? " táš to to vázy a chotovo". A bylo vymalováno.

Zdravím všechny milovníky bún chá a dalších lahodných pokrmů z Vietnamu. Vidím, že nejsem zdaleka jediný čech, který na vietnamských dobrotách ujíždí. K receptu pana Cuketky – já při přípravě nemíchám maso s cibulí přímo, ale nejdříve nakrájím spoustu cibule, tu pak smíchám s medem a nechám alespoň hodinu odstát (lepší je ještě trochu déle). Cibule pustí vodopád šťávy, která se smísí s medem. Tenhle výsledný nektar pak vymačkám (zbavím kousků cibule) a přidám ho k masu do marinády. Je jasné, že díky přidanému medu až pak směs nepřislazuji cukrem. Tak to bylo pro inspiraci.

Dlouho jsem se na to chystala. Konečně dneska nastala ta správná konstelace všech okolností: nádherné počasí, včera odpoledně v masně už nic kromě „libového“ bůčku, mládě ošizeno lívanci a uspáno. Nudle jsem doma neměla, tak jsem místo nich použila rýži, zeleň byla zastoupena zbytkem polníčku smíchaného s jednou jarní cibulkou a zalitého směsí rýžového octa a cukru. Zatím jsem nikdy bun cha originál nejedla, takže nemám s čím srovnávat. Každopádně výsledek mého pokusu byl vynikající, sežrali jsme ve dvou třičtvrtě kila bůčku a byla to mana nebeská. Kdo si chce zaslintat nechť mrkne zde:
http://galerie.albumfotek.cz/buncek
Já se teď odvalím s nepřítomným výrazem ve tváři a budu užívat poslední chvíle klidu před probuzením mláděte.

Ahoj, nevím jestli se tu už o tom nepsalo, ale nemáte, nebo neznáte někdo recept na kyselou pikantní polévku z vietnamské restaurace Panda??? Díky Paya

Opravdu nikdo neznáte ten recept na pikantní polévku z vietnamského řetězce Panda?

↪ 35 Paya: Je toho tuna na webu, ale většinou v Aj. Sweet and hot soup.

Takhle z hlavy : Vývar s masem ( ideálně nasekanym na kostičky, vepř,kuře, cokoliv), sojovka, česnek, chilli, Povaříš a pak přidáš na maly kousíčky bambus, mrkev, jidášovo ucho, někdy i kukuřice, zase povaříš. Potom dochutíš trochou octa a zahustíš solamylem rozmíchaným s vodou. Projdeš varem a když je dostatečně hustá vmícháš rozšlehané vejce. Nakonec na talíři posypeš jarní cibulkou naseknou na kostičky.

Tohle je tak nějak ta klasická, zkus web, youtube, sou tam recpety, přidávají tam i tofu atd… Jinak to z Pandy je nějaký řízlý rajčatama (protlakem) a kapií, já mám radši tuhle klasickou, kterou má každé bistro :) Hodně štěstí.

Dnes mě moje žena udělala bunči podle vašeho receptu. A je to ono! Do Sapa jezdím jen kvůli originalnimu vietnamskemu jídlu. Bylinky a rybí omáčku mám ze Sapa. Váš recept je zcela přesný. Pochutnal jsem si!!! Doporučuji!!!

Perfektní a jednoduché. Určitě vyzkouším! Jen bych potřeboval poradit, kde seženu takovou pěknou grilovací mřížku… Díky.

↪ 39 xIndian: No vidíte, a já už tu mřížku mezitím někde ztratil. Kupoval jsem ji na Sapě za pár korun, jsou to ale takové vachrlaté modely, které moc nedrží (je to taky vyrobené kdo ví z čeho, a letované vším možným) . Doporučuji si pořídit nějaký pevnější model z nerezu, mívají to hobby markety, domácí potřeby i železářství.

↪ 41 xIndian: To druhé je na nic, počítá to s většímí steaky, to první je OK, ale záleží, těch modelů je fakt nekonečně. Doporučuji jich pak vzít najednou víc, nemá to moc dlouhou trvanlivost a i na jednu grilovačku se jich hodí víc (jedny se grilují, druhé se mezitím plní)

↪ 44 Bachor: Značka je Hanh Phuc – modrá etiketa s rybou 0,7l , je to ta verze less odor and sweet flavor (ne, že by to teda bylo nějak méně smradlavé ;) Kupuju v tržnici SAPA.

Ahoj, dnes jsem nakladal bunchu a mam novou rybi omacku ze SAPY – (je to nejaka squid fish souce z Thajska) . Ten smrad je masakralni, nechapu jak ten francouzskej kuchar mohl cuchat v ty jihovichodni Asii rovnou ke kadim na slunicku.. Jinak buncha je u nas superstar na grilovani uz od me prvni navstevy sapy (cca 2 roky zpatky).

Ahoj zdravím všechny… Mohl by mi někdo poradit co přesně za bylinky patří do Bun Cha? Jediný co jsem zatim zjistil je koriandr, thajská bazalka a občas někde píšou fazolové klíčky a už jsem viděl ledovej salát. Patří tam ještě něco? Díky :-)

Čao, tento týden jsem zjistil, že na místě, kde v SAPě působil kuchař vařící tofu-šnek a pho bo (asi Quán Nam-Tuyết) bude kadeřnictví. Sousedé mi nic neřekli, jen mávají rukama, že je pryč. Nemáte někdo tušení, jestli se jen bistro nepřestěhovalo nebo jestli on+ jeho perzonál zmizeli z Prahy? To by byla katastrofa, vždyť tam jedl jeho polévku i Anthony Bourdain (viz No reservations) a jeho vývar – no jedna báseň!

49: SEMO letos perilu neprodává, nemají semena s pořádnou klíčivostí.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)